Todellinen löytö Akselin tapaan

Todellinen löytö, Teatteri Akseli

 

Kilikello soi pontevasti ja kaupan ovi käy.

 

Turkulaisen Teatteri Akselin intiimissä ja lämminhenkisessä salissa Humalistonkadulla istutaan mukavasti retropenkeillä. Kotoisasti kaikin puolin, ollaan nimittäin myös allekirjoittaneen entisessä kotiosoitteessa! Skotlantilaiskirjailija Liz Lochheadin komediassa Todellinen löytö (alkup. Good Things, suom. Aino Piirola, ohjaus Emmi Louhivuori) sitä vastoin ollaan kirpputorilla vanhojen vaatteiden, kauniiden esineiden ja todellisten löytöjen keskellä.

 

“Myy ittes niille”, kannustaa työkaveri Frazer (Jarmo Wegelius) vasta eronnutta Susania (Taina Malmikare), joka hermoilee uusilla ja ihmeellisillä sinkkumarkkinoilla. Ryhmätreffit ja deittipalstat aiheuttavat päänvaivaa. Mistä sen oikean löytäisi?

 

Näytelmän mutkattominta huumoria tarjoilee kirppiksen vakioasioakas Doris (Anne Rinne): “Tässä iässä tuntee itsensä”, hän sanoo ja sovittaa taas seuraavaa, jälleen muutamaa kokoa liian pientä kolttua päälleen. Ilmeikäs on myös putiikin pomo Marjorie (Kati Uhlgren), ja välillä hyvinkin dramaattisesti pakkaa sekoittaa vaimonsa menettänyt David (Olli Oksanen).

 

Hauska lavastustekninen ratkaisu on lavan takaosan ikkunaruutu, jonka takana kulkee satunnaisia ohikulkijoita. Pienen tilaan on onnistuneesti saanut vilkkaan kauppakadun tuntua.

 

Yleisöllä on hauskaa, ja se jos mikä kertoo, että Akselissa on onnistuttu. Komedian ainekset ovat kasassa, kun väärinkäsitykset seuraavat toisiaan, tilannekomiikka puree ja homovitsit eivät kai keskivertokatsojan mielestä vanhene koskaan.

 

“All I worship and adore, In other words, please be true, In other words, I love you”

 

Sinatran säestyksellä Seuralaisen kanssa lasketaan kuumeisesti: “Jos iästä vähennetään puolet ja siihen lisätään seitsemän…” Niin taitaa osua aika lähelle.

 

Todellisia löytöjä kannattaa odottaa. Se oikea osuu kohdalle kuitenkin ihan yllättäen.

 

 

 

Kuva: Ikaros Ainasoja

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *