hakkeroidaan, myydään ja vittuillaan

lainahöyhenissä

 

case identiteettivarkaus instagramissa ei ole edennyt askeltakaan. ei mihinkään suuntaan. paitsi että tilini varastanut henkilö, on ennättänyt jo poistaa tililtäni kaikki yli 2 000 kuvaani. 

Facebook eikä Instagram ole korvaansa lotkauttanut kymmenille avunpyyntöviesteille, ei lähetetyille lomakkeille eikä sadoille ilmiannoille, mitä tekin lukijat olette puolestani tehneet. arvostan apuanne valtavasti - tilanne on niin lohduttoman surullinen että omat voimat alkavat ehtyä. 

tein tilikaappauksen huomattuani välittömästi uuden @tiiupiret tunnuksen, jotta pysyn perillä, miten omaa alkuperäistä instagram- tiliäni hallinnoidaan, ja miten tiuhaan uusi haltija vaihtaa profiilini nimeä. julkaisin uudella tililläni kuvan, missä pyysin ihmisiä ilmiantamaan tilini varastaneen henkilön - instagram oli tässä toki upeasti hereillä ja poisti tämän uuden, henkilökohtaisen tilini.  tilihakkeri sen sijaan mennä porskuttaa niin että perävalot vain vilkkuu. 

miten helvetissä tämä on edes mahdollista? facebookiin tai instagramiin ei ole mitään keskusteluyhteyttä, asiakaspalvelua tai mitään, minkä kautta saisi äänensä kuuluviin ja hakkerin eliminoitua. 

lauantaiaamuna kun toivottomana seurasin miten tililtäni poistetaan yksitellen kuvia sadoittain ja taas sadoittain, sain tilini nykyiseltä haltijalta oheisen viestin, missä hän kertoo avoimesti, että ei ole tiliäni varastanut, vaan ostanut. kerrassaan upeaa. mokoma idiootti tosin samalla myönsi syyllistyneensä identiteettivarkauteen - tai oikeammin varastetun identiteetin ostamiseen. 

blogikollegani Nata hoksasi laittaa tilihakkerille dm- viestiä instagramissa ja sai selville, että on olemassa whatsapp ryhmä, missä varastettuja instagram tilejä myydään?!! 

tämä tuntuu niin henkilökohtaiselta ja lohduttomalta. ihan sama minne suuntaan huutaa ja itkee, kukaan ei kuule. silti samalla facebook ja instagram ilmoittavat yksioikoisesti, että omaavat kaikki oikeudet kaikkeen kauttaan jukaistuun materialiin. mutta ongelmatilanteessa heiltä ei saa mitään reaktiota mihinkään suuntaan - paitsi tietenkin kaapatun tilin omistajan uusien tilien eliminointiin??

olen aivan sanaton. ja niin saatanan vihainen. 

 

Kommentit

Tasaraita

Mutta miksi ihmeessä joku haluaa ostaa jonkun toisen tilin ja käyttää sitä? Valmiiden seuraajien takia? Kun oman tilin voi perustaa ihan itse.... en käsitä.

Taidan samantien lopettaa tämän varastetun tilisi seuraamisen.

Piret
lainahöyhenissä

En ymmärrä itsekään mikä voi olla motiivi tässä asiassa, en vaikka kuinka yritän asiaa pohtia. 

Tilin seuraamisen lopettaminen on oikeastaan huono ratkaisu siinä mielessä, että teen kaikkeni saadakseni tilini takaisin. Seuraajien menettäminen olisi peruuttamatonta, nyt kun se on ainoa, mitä tililläni enää on jäljellä kun kuvat on poistettu. 

Tasaraita

Niin mietin lähinnä sitä, että tämä varastetun tilin ostanut henkilö menettäisi sen viimeisenkin hyödyn mitä hän tällä kaapatulla tililläsi itselleen sai.

Sinä varmasti saat kyllä seuraajat takaisin, suuren osan blogin kautta ja varmasti muidenkin sosiaalisten medioiden. Näin ainakin toivoisin.

 

Mutta onhan tuo nyt ihan käsittämätöntä, että Instagram ei tee asialle mitään. Tuo hakkeri/ostaja on aiheuttanut niin paljon vahinkoa jo ja taistelu Instagramin kanssa vaikuttaa toivottomalta. Tsemppiä ja toivottavasti saat tilisi takaisin.

haidii (Ei varmistettu)

Tsemppiä taisteluun! Toivon, että tässä asiassa kääntyy vielä se positiivinen puoli esiin. Tää keissi säikytti itsenikin sen verran pahasti, että meni tili samantien yksityiseksi - vaikka eihän mulla nyt mitään tuhansia seuraajia olekaan, jos se on ollut perusteena kaappaamiselle. Mutta ihan käsittämättömälle tuntuu.. menee niin ihon alle tällaiset :(

Piret
lainahöyhenissä

Kiitos paljon! Kyllä tämä harmittaa aivan poskettomasti, vielä ku en keksi mitään motiivis siihen miksi kukaan tekisi näin. Eikä mielipaha ole lainkaan verrannollinen seuraajamääriin, itselläni tämä vain on osa elinkeinoani niin vahinko on mitattavissa myös muina määreinä kuin harmina. 

Mollymee (Ei varmistettu)

Mun hotmail-tili lukittiin pari vuotta sitten, enkä myöskään mistään saanut apua silloin. Meni kaikki tärkeät sähköpostit liitteineen. Tuli vaan mieleen, että auttaisiko, jos vinkkaisit jollekin valtamedialle tästä? Ehkä juttu tavoittaisi jonkun, joka osaisi auttaa.

Piret
lainahöyhenissä

Ei tarvinut edes vinkata, valtamedia hokasi itse jutunjuuren - eihän tämä voi mennä näin että Facebook ja Instagram ignoraavat kaikki avunpyyntöviestit. Auta armias sitten jos nänni vilahtaa feedissä, niin sitten kyllä saa huomion ja soo soota- joka suunnasta. 

Suvi / Valkoinen Harmaja (Ei varmistettu) https://www.valkoinenharmaja.fi

Aivan kamalaa! Voisikohan nettipoliisi auttaa...? Toivottavasti kaikki järjestyy. ️

Irene Naakka (Ei varmistettu) http://mutsie.fi

Musta ei tässä vaiheessa missään nimessä kannata poistaa tiliä seurattavista! Uskon vakaasti Tiiu että saat tilisi takaisin ja silloin meidän kaikkien seuraajien on tärkeä olla siellä vastassa <3

Emilia M

Kun olen seurannut miten kädetön Facebook on esimerkiksi väkivaltaan yllyttävien ryhmien poistamisessa, niin en ihmettele että niitä ei tällainen asia kiinnosta :/ Tilejä varmaan myydään jonain pakettina missä on monta tiliä, saahan se ostaja siinä ne kaikki kuvat ja tiedot, ketkä seuraavat. 

Facebookissa oli jossain vaiheessa jotain huijauskilpailuja, tyyliin tykkää tästä sivusta ja voit voittaa 500 euron lahjakortin Zaraan. Sivut oli perustettu vain hetkeä aikaisemmin. Ei niissäkään kerätty mitään muuta kuin ihmisten tykkäyksiä eli joku jossain tekee jotakin tiedolla, että nämä ja nämä ihmiset osallistuvat herkästi kilpailuihin.

Sara F (Ei varmistettu)

Moikka,

Linkkasin juttusi kontaktilleni Facebookilla. Toivotaan että hän tarttuu asiaan ja sinun sekä Pekan tilit saadaan kotiutettua.

Piret
lainahöyhenissä

Kiitos tuhannesti, KAIKKI apu on tarpeen! :) 

Katri70 (Ei varmistettu)

Aivan uskomattomalle kuulostaa, sillä mun instatilini joutui prikulleen saman kohtalon armoille viikko sitten ja oon käyttänyt lähes kaiken valveillaoloaikani siitä eteenpäin asian setvimiseen. Mistään ei saa mitään apua!! Enkä ymmärrä, miksi edes jouduin kaappauksen kohteeksi sillä olen ihan tavallinen keski-ikäinen nainen, jolla ei ollu edes paljon seuraajia, kuvia meni kyllä noin 450, tosin kaappaaja ei ole niitä vielä poistanut, vaan lisää perään omia kuviaan. Kaksi kaappauksen jälkeen perustamaani tiliä on myös kaapattu tän viikon sisällä. Toisesta kun tein varmaan sata ilmiantoa ja pyysin poistamaan, Instagramista vastattiin, että poistavat vain tilejä, joiden tarkoitus on harhauttaa tai petkuttaa ihmisiä!! Pelottaa, mitä muuta harmia tästä vielä seuraa.

Ainov (Ei varmistettu)

Hah, parasta on, että tämä tiliäsi nyt käyttävä henkilö ei ole mielestään varastanut tiliäsi, kun hän on ostanut sen ja täten ilmeisesti ei ole mielestään tehnyt mitään väärin. Joo, on varmaan sitten maksanut käypää rahaa, mutta millä helv*tillä hän nyt sitten ilmeisesti luulee, ettei ole tehnyt mitään laitonta? :D Kyllä sen varastetun tavaran ostaminenkin on laitonta, varsinkin kun tässä tapauksessa tämän nykyisen käyttäjän on ollu kyllä pakko tietää, että tili on varastettu.

NMK (Ei varmistettu)

EEEEEEEI! Ilmiannoin myöskin, mietin että millä massavoimalla me voitaisiin se alasajaa niin että saisit tilisi takasin. Pitäskö useamman ihmisen alkaa heittää sille dm aiheesta? Uskomatonta että tollasta toimintaa harjoitetaan ja tyyppi ei tunnu ollenkaan tajuavan että hänen tekonsa ei ole ok, oli hän siitä jotain maksanut tai ei.

Voi kettu kuinka ottaa päähän kaikkien sun upeiden ig-kuvien puolesta mitkä toi poisti?? :( :( aaargh!

Äikänmaikka (Ei varmistettu)

Vastustatko erityisesti isoja alkukirjaimia, oletko lukihäiriöinen vai mikä ihme on syynä siihen, että osaat kirjoittaa Instagramin ja muut erisnimet isolla mutta et aloittaa lausetta isolla alkukirjaimella? Tuntuu erikoiselta tehokeinolta.

Piret
lainahöyhenissä

Olen kirjoittanut blogiani yli 10 vuotta näin. Kyseessä on itseäni miellyttävä visuaalinen yksityiskohta blogini harkitussa ulkoasussa, mikä ei ole lainkaan sidonnainen äidinkielentaitamiseeni.  Kiitos kuitenkin että huomautit asiasta, olet selvästi perillä kieliopista  :) 

Frankie78 (Ei varmistettu)

Moi,

Ei tässä jutussa nyt objektiivisesti mitään kummallista ole. Ihmisillä on pääasiassa todella huono käsitys tietoturvasta ja oikeastaan ainoa asia mikä estää edes keskinkertaista kräkkeriä murtautumasta Pentti Peruskaverin jokaikiselle tunnuksella on lähinnä se, ettei siitä ole mitään hyötyä. Jos kuitenkin raha vaihtaa omistajaa niin muutaman minuutin jutusta saa kuitenkin aika kohtalaisen tuntipalkan.

En usko, että tähänkään kukaan on mitenkään merkittävästi vaivaa käyttänyt ja hinnoittelu noissa menee käyttäjien mukaan. 2000 followeria, 80 USD on aika perus. Kandee vastaisuudessa pistää two-step autentikointi päälle ja luoda kaikki salasanat esim. 1Passwordissa, niin A) pysyy hyvin selvillä vanhenevista salasanoista ja voi vaihtaa niitä tarpeen mukaan B) voi luoda tarpeeksi järkeviä salasanoja joita ei brute-forceteta läpi sekunnissa.

Ja noin yleisesti, jos maileissa on jotain veppiosoitteita niin kandee tsekata mikä se linkin osoite oikeasti on ja näyttääkö se siltä kuin sen pitää (ja jos ei tiedä miltä linkin pitäisi näyttää, kandee opetella miten URLit muodostuu). Kräkkerit tekee nykyään ihan hävettävän helppoa tiliä internet-lukutaidottomilla, jotka ovat vaan tottuneet klikkailemaan linkistä toiseen. Luulin, että tää oli ongelma joskus 20 vuotta sitten, mutta nykyään eletään kyllä sellaista pahanteon kulta-aikaa, ettei mitään rajaa...

Katri70 (Ei varmistettu)

No mun tapauksessa en kyllä usko, että kukaan olis maksanut noista tileistä yhtään mitään. Parhaimmassa oli vaan 140 seuraajaa :-) ja kahdessa muussa pari hassua kaveria. Jostain muusta siis myös kyse kun rahasta. En kertakaikkiaan voi ymmärtää, mikä hyöty tästä voi olla kaappaajille. Ovat lisäilleet seurattujen listalle pieniä suomalaisia kukkakauppoja pääosin...

Frankie78 (Ei varmistettu)

Voi sitä identiteettiä muuhunkin käyttää kuin followerien varastamiseen ja kuten sanoin, se on helpompi homma kuin moni arvaakaan. Jos salasanat murtuu sekunneissa napin painalluksella tai ne on saatu jotain muuta kautta, ei lopulla juurikaan ole väliä. Kyllä paremmatkin salasanat murtuu, mutta se vie aikaa ja siinä vaiheessa usein kräkkeri kyllästyy, koska maailma on täynnä huonoja salasanoja mihin ei mene aikaa. Osittain näistä syistä jotkut palvelut on siirtymässä kokonaan salasanoista pois - tulee vaan one time -autentikointeja, joissa saat tekstiviestinä kertakäyttöisen koodin.

Piret
lainahöyhenissä

Kiitos asiantuntevasta viestistäsi. Joudun itsekin myöntämään kuinka "leväperäisesti" olen tietoturva-asioihin suhtautunut tätä ennen. Ehkä ajattelumalli "miksi kukaan minua hakkeroisi" on ollut vallalla, enkä ole edes käsittänyt mihin, ja kuinka helposti IT-taitajat tällaista harmia voivat aiheuttaa. Kantapään kautta piti tämäkin oppia. 

Huoh (Ei varmistettu)

Kyllä teillä sometyrkyillä on ongelmat. Yksi hemmetin Instagram-tili kaapataan ja nyt on elämä pilalla. Mitä jos sinäkin menisit oikeisiin, tuottaviin töihin ja hankkisit elantosi normaaliin tapaan ja jättäisit tällaisen somehu****misen vähemmälle? Oikeasti, ketään ei kiinnosta, te kaikki bimbot olette samanlaisia samanlaisine blogeinenne. Teitä ei erota toisistanne vaikka jokainen teistä luulee olevansa uniikki. Herätys!

Piret
lainahöyhenissä

Kiitos rakentavasta palautteestasi. Blogini on minulle sivutulo ja käyn myös ihan ”oikeassa” tuottavassa päivätyössä. Hienosti sisäistit tämän koko tapahtumasarjan kultaisen langan.

Pistän vinkkisi korvan taakse ja yritän olla parempi kansalainen kaikin tavoin. 

 

Noniin (Ei varmistettu)

Eihän 8 000 seuraajaa ole juuri mitään. Jos sun blogilla kerran on iso ja aktiivinen lukijakunta, niin etköhän saa ne seuraajat nopeasti takaisin, jos luot uuden tilin. Kuvatkaan ei ole hävinneet mihinkään, joten älä nyt jaksa tehdä tästä isompaa ongelmaa kuin se on.

Piret
lainahöyhenissä

Kiitos mielipiteestäsi.

Onneksi Sinun ei tarvitse kantaa huolta minun ongelmastani tämän enempää :)

mukavaa kesää!

Akd (Ei varmistettu)

Aikamoinen juttu! Tsemppiä, todella kurja ja vittumainen tilanne. Tulipa taas hyvä muistutus siitä, että kaikki henkilökohtainen sisältö, jota Facebookiin ja sen omistamiin sovelluksiin lataamme, on lopulta vain kasvottoman monikansallisen yhtiön väline tehdä rahaa... Pitäis miettiä paljon tarkemmin, mitä sovelluksia käyttää ja miten. Tosi ikävä tilanne ja ratkaisukin voi olla vaikea löytää...

Vierailija (Ei varmistettu)

Moi, mulle kävi facebookissa sama. Tosin ilman julkisuus-aspektia. Mulla oli salainen tili ja yhtäkkiä tili oli kaapattu. Tuntu pahalta, että joku pääsi mun kuviin ja lukemaan viestejä. Ehti jopa tulla s-posti, että salasana oli vaihdettu toisella puolen maapalloa.. mutta sen jälkeen kaikki sähköpostit oli vaihdettu eikä mihinkään päässyt käsiksi. Tuo turhautuminen, kun asiakaspalvelua ei ole! Sitä yrittää itse ja kavereiden avustuksella ilmiantaa tiliä, mutta mitään ei tapahdu. Tästä on jo useampi vuosi eikä mulla ollut elinkeino kiinni, mutta pahalta tuntuu silti. Aluksi pelkäsin, että kaappaaja laittaa tilin julkiseksi tai julkaisee inboxista viestejä, hrr. En ole enää facebookiin kaivannut, jäi niin paha maku. Sulla ei ole työn vuoksi instan kanssa tätä vaihtoehtoa, joten sitäkin suuremmat tsempit!

fasd (Ei varmistettu)

Arvaukseni on että olet käyttänyt (lähes) samaa salasanaa instagramissa ja jossain muussa palvelussa, joka on hakkeroitu.

Kertomasi perusteella et myöskään käyttänyt 2 factor authentication (2FA), joka lähettää puhelimeesi kertakäyttösalasanan. Tämä olisi estänyt tilisi varastamisen.

Voit tarkistaa mistä palvelu(i)sta salasanasi on varastettu sähköpostiosoitteellasi täältä: https://haveibeenpwned.com/

Facebookilla joka omistaa Instan ja Whatsappin (tai Googlella tai muilla) ei tosiaan ole minkään sortin asiakaspalvelua (se ei sovi heidän liiketoimintamalliinsa), joten tuskin tulet saamaan tunnustasi takaisin. Ymmärrät varmaan kuinka paljon heille tulee vastaavia pyyntöjä ja mitä niiden selvittäminen vaatisi.

Jatkossa uniikki salasana jokaiseen palveluun ja 2FA päälle niin säästyt paljolta.

Joel (Ei varmistettu)

Moi! Olen toissa Instagramilla. Laita mulle mailia.

Piret
lainahöyhenissä

Kiitos viestistäsi, sain tilini palautettua :) 

Minä vain minä vain (Ei varmistettu)

Tästä tuli surullinen olo. Etuoikeutettu elämäsi koki kolhun ja olet niin saatanan vihainen. Minä. Minä. MINÄ!

Piret
lainahöyhenissä

Ikävää jos rikolliseen toimintaan puuttuminen ja omien oikeuksien peräänkuuluttaminen sai Sinut surulliseksi. Toivottavasti nostamani haloo sai sen aikaiseksi, että ihmiset olisivat paremmin hereillä tietoturva-asioissa, ja myös palveluja tarjoavat yritykset reagoisivat kuluttajien avunpyyntöihin. 

 

Kaapattu (Ei varmistettu)

En tiedä, luetko näitä vanhoja viestejä enää, mutta olisin kaivannut apua...

Mun ig-tili kaapattiin ja koko juttu ahdistaa, enkä saa ongelmiin apua.

Kun tuo Ig-ilmianto tehdään ja siellä alussa kysytään rekisteröityä sähköpostiosoitetta, niin kirjataanko siihen oma sähköposti, millä on alunperin Ig:n rekisteröitynyt vai kaappaajan sähköposti (joka tuli mun sähköpostiin)?

Kuinka kauan kesti, että Instagram vastasi ilmiantoon?

Ihanaa, että sait tilisi takaisin!

Kommentoi