sirolinjainen ja moderni tulisija

äää111 (1 of 1)-25.jpg

 

kodin tulisijan suunnittelu oli rakentamisprojektissa ainoita kohtia, joissa täytyi hieman soveltaa toteutustapaa rakentamisen edetessä. 

ensiksikin takkaelementti saapui vääränlaisella luukulla. alkujaan lasisen takkaluukun piti olla vain kahteen suuntaan antava, ja asettua takan rungossa paljon korkeammalle – ei siis hiukan lattiatasosta ylöspäin, vain noin lantion korkeulle. uuden tilaaminen olisi viivästyttänyt kuitenkin projektia niin paljon, että päädyin nielemään harmistukseni, ja käyttämään tätä perinteisempää mallia. 

toinen vastoinkäyminen tuli vastaan takkaelementin koossa. elementti olikin paljon pienempi mitoiltaan, kuin mitä taloni rakentajilla oli tiedossa. näin ollen takkaa varten lisätty lattiasta nouseva korvausilmahormi (en ole nyt aivan varma termistä) ei yltänyt elementin ”sisään”, vaan jäi selvästi elementin eteen. myös lattia oli jo asennettu, eikä parketti yltänyt niin pitkälle, että odotettua sirompi takkaelementti peittäisi parketin ja takan alle valetun betonilaatan saumakohdan. 

näillä tiedoilla päädyin luonnostelemaan takkaluukun alle mittasuhteiltaan passelin penkin, joka korjaisi parkettiongelman sekä piilottaisi tuon lattiasta töröttävän hormin – ja carrara marmorilla päällystettynä samalla myös mahdollistaisi takan eteen laitettavan kamalan kipinälasin poisjättämisen. 

takan ilmeen kannalta kuitenkin tärkein asia oli takan toteuttaminen siten, että piippu ei jää sisätiloihin näkyviin. tämä oli aivan ehdoton asia itselleni, koska musta tai krominen pyöreä, takan päältä lähtevä ja edelleen kattoon asti yltävä  piippu ei olisi istunut visuaalisesti pirtaani millään muotoa. asiaa selviteltiin palomääräysten ja totetuksen kannalta melkoisesti ja K-S Laatutalot tekivät tässäkin kohtaa aivan mieletöntä työtä. takka päädyttiin muuratun osan jälkeen verhoilemaan kattoon asti siten, että jatko-osan ja katon väliin jätetiin palomääräysten vaativa ilmarako, ja jatko-osaan upotettiin myös korvausilmaritilät molemmin puolin. 

nyt jälkiviisaana en osaa edes ajatella takkaa muunlaisena. lopputulos on sopusuhtainen ja todella hyvin linjassa talon arkkitehtuurin kanssa. tulisija näyttää juuri siltä, kuin se olisi tällaisenaan tilaan suunniteltu – tässä kohtaa vastoinkäymiset siis osoittautuivat oikeastaan onnenpotkuiksi. 

valmistusvaiheen kuva takasta löytyy tämän linkin takaa. 

 

rentouttavaa viikonloppua toivoen, 

Tiiu Piret xx

 

 

äää111 (1 of 1)-29.jpg

 

Kommentit (1)
  1. Näitä kuvia katsoessani tuli huomattua sun olohuoneen ja Maikkarin Suomen kaunein koti -ohjelman mainosvideon yhtäläisyydet. Pikkasen oon liikaa selkeesti ihastellu näitä sun valintoja kun bongaan niitä myös televisiosta. 😀

    Päästäänkö me siis ihastelemaan tätä kokonaisuutta syksyn aikana televisiosta? 🙂 Jos näin, voitko vinkata ajankohtaa jaksolle etukäteen?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *