vastauksia kysymyksiin osa I – koti ja arki

Mikä on ollut sun ”filosofia” talosi sisustamisessa? Mistä sait inspistä?

halusin että talo näyttää raikkaalta ja tyylikkäältä vielä vuosienkin päästä. inspiroiduin ennen muuta tontista, ja halusin tuoda talon materiaaleihin elementtejä ulkona vallitsevasta luonnosta. esimerkiksi marmoritaso jäi keittiöstä pois osittain siksi, että italialainen kivi olisi tuntunut epäaidolta ratkaisulta tähän taloon. toki tämän marmorihaaveeni toteutin pienemmässä mittakaavassa takkapenkin materiaalina.

varsinaista insipiraatiota tiloihin etsin ainoastaan vain yhdestä lähteestä, Leibal.com sivustolta, missä talot ja asunnot on usein kuvattu ilman kalustusta. tällöin tiloista saa paremman käsityksen.

mielestäni hyvin suunniteltu tila ei tarvitse kummoista kalustusta ollakseen kaunis ja tarkoituksenmukainen – ja taas toisaalta, hyvin suunniteltu, ja itsessään toimiva tila on helposti uudistettavissa kalustusta vaihtamalla.

lyhyesti sanottuna, pidän kauniista yksinkertaisuudesta.

Miten ehdit hoitaa kaikki kotityöt ja pakolliset arjen asiat?

rehellisesti sanoen, huonosti. etenkin arkisin on jatkuvasti tunne, että jokin elämänalue jää vaille huomiota. hevonen ja ratsastus vie kolme tuntia aikaani päivittäin, ja koen aika lailla jatkuvasti pientä syyllisyyttä siitä, että olen liian vähän koirani ja puolisoni kanssa – puhumattakaan kotitöiden ja talouden hoitamisesta.

tähän täytyisi kipeästi löytää jokin ratkaisu. luotettava ja tunnollinen hevosenhoitaja voisi olla  yksi ratkaisu, jolloin jokainen Clarissan tarve ei olisi vain minun vastuullani.

 

Millainen OKT- asuja olet? Harrastat paljon, miten riittää aikaa kodin huoltoon?

olen kovin huoleton OKT- asuja, ja onneksi talo on rakennettu myös tätä silmällä pitäen.

puolisoni kanssa emme ole kumpikaan luontojaan siistejä ihmisiä, joten talon siistinä pitäminen vaatii erityistä keskittymistä. ilmava kalustus ja vähäinen tavaramäärä osaltaan helpottaa talon siivousta, kun asioiden siirtelyyn ei mene siivotessa aikaa.

pihan helppohoitoisuus sen sijaan on otettu huomioon jo talon suunnitteluvaiheessa  – lumityöt tarvitsee tehdä käytännössä vain yhdeltä puolen taloa, ja sekin hoituu lähes kokonaan pihatien aurauksen yhteydessä. pihatienoo muuten on aivan luonnontilassa metsineen ja sammaleineen, eikä piha onneksi vaadi juurikaan huoltoa.

usein pidämme kerran viikossa yhdessä tehokkaamman siivoushetken ja muutoin kodin imuroinnin hoitaa se, kummalla liikenee edes hetki aikaa.

suuri haaveeni olisi investoida siistijään, joka kävisi tekemässä talossa tehosiivouksen kerran kuukaudessa, jolloin siivoukselta jäisi aikaa muuhun.

Haluaisin kysyä millainen valaistus sulla on kotona? Olen tuskaillut erilaisten ledien kanssa ja en tiedä millaisen voimakkuuden ja lämpötilan suhteen pitäisi kallistua, jotta koti tuntuisi kodikkaalta myös iltaisin.

valaistusratkaisut oli yksi eniten päänvaivaa tuottavista vaiheista suunittelussa. sain suunnitelman yhdeltä valaisinsuunnittelijalta ja kauhistuin valaisimien määrästä ja päätin käyttää tässäkin asiassa omaa järkeä ja intuitiotani siitä, paljon valaisimia oikeasti tarvitaan – ja mihin.

päädyin valitsemaan yleisvalaistukseksi pyöreät huomaamattomat ledit, joita on maltillisesti mutta riittävästi ympäri taloa – tässäkin asiassa ajattelin, etten tahdo yhtäkään ylimääräistä reikää kattoon. himmentimet piti alkujaan olla kaikissa tiloissa, mutta tämä jäi sähköfirman väärinymmärryksen vuoksi pois – enkä ole kokenut tarpeelliseksi himmentimiä asentaa jälkikäteenkään.

talossa on maksimoitu myös luonnonvalo, joten käytännössä kesäaikaan valaistusta ei tarvitse juuri ollenkaan.

valaistuksen sävy on kylmä kaikkialla muualla paitsi saunassa ja wc- tiloissa. molemmissa wc- tiloissa on myös yleisvalaistuksen lisäksi tunnelmavalaistusmahdollisuus, joka toteutettiin allaskaapin alaosaan ja peilin yläosaan asennettavalla led- nauhalla. näin vessoihin on saatavissa täysin kirkas, tai hämärä valaistus tilanteesta riippuen.

jokaisessa tilassa on myös huomioitu optimaaliset kohde-/riippuvalaisinten paikat ja ne on asennettu valmiiksi, jos  sisustusta haluaa muokata kohdevalaisimilla.

Meinaatko vielä rakentaa ja millaisen talon tekisit nyt?

en usko rakentavani toista taloa, vaikka projektina ajatus kiehtookin. tosin, en koskaan ajatellut rakentavani yhtäkään taloa, joten katsotaan mihin suuntaan elämä vie.

käytin talon suunnitteluun niin paljon aikaa ja ajatusta, että nykyisessä elämänvaiheessani tämän kaliiberin suunnittelutyö ei onnistuisi mitenkään. pidän siitä, että elämässäni on aina yksi suurempi projekti, mihin suuntaan innostukseni ja tarmoni – tällä hetkellä se on hevoset, ja suuri haaveni juuri nyt olisi suunnitella täydellinen ratsastuskeskus valoisine ratsastushalleineen ja esteettisine tiloineen.

seuraavissa osissa käsitellään vielä teemoja mm. tyylistä, hyvinvoinnista ja parisuhteesta. myös hevosaiheesta on oma vastauspostauksensa, koska hevoskysymyksiä tuli ylättävästi valtaisat määrät. jos mielen päällä vielä kysymyksiä, sopii niitä kirjoittaa tämän tekstin viestiosioon.

Tiiu Piret xx

Kommentit (3)
 1. Saracalafia
  22.2.2020, 00:19

  Miten miehesi tavarat istuivat kotiisi, vai istuivatko? Kuvissa niita ei toki huomaa, mutta mietin miten tavaroiden yhdistaminen onnistui? Talosi on u-pe-a. Tsemppia hirmuisasti tuleviin kisoihin!

 2. Kiitos Sarimarjukka, tämä rauha on omasta mielestäni myös kotini ihanin asia.

  Pienestä hevostallista haaveilin – ennen kuin ostin Clarissan. En suoraan sanoen muistanut, miten iso homma hevosissa oikeasti on, ja nyt ajatus siitä, että hevoset olisivat omassa pihassa ja jatkuvasti itse vahdittavana, ei olekaan enää kovin kiehtova. Toki mm. automatisoidut ruokinta-avut auttaisivat siinä, että ehtisi sentään töissä käydä, mutta siitäkin huolimatta hommaa olisi aika paljon.

  Tilaa pienelle tallille olisi, ja toisaalta laidunmaatakin. Ehkä aloitan loivasti sillä, että otan Clarissan tulevina kesinä omaan pihaan laitumeen ja tunnustelen tätä talliajatusta. Toisaalta tarvitsisin kuitenkin maneesin tai edes ratsastuskentän, jotta pystyisin valmentautumaan.

  Tallin olen toki suunnitellut jo, ja se olisi kyllä valtavan kaunis 🙂 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *