Ladataan...
lainahöyhenissä

 

takana stressittömin ja vöyhkävapain joulu koskaan - suureksi syyksi siksi, että touhua riitti niin paljon talon kanssa, ettei suklaan hamstraaminen tai lahjapaniikki yltänyt edes ajatuksen tasolla vaivaamaan. 

kaikkineen pyhät menivät ihanan kiireettömissä tunnelmissa. vihkin kotishalani  käyttöön kynttilänvalossa jouluaamuna, nautin kauniista pakkassäästä ja nukuin imelästi ympäri kellon uudessa sängyssä. elin ja hengitin rauhassa. 

joulupäivänä syntyneen Chloen 3-vuotissyntymäpäivää vietettiin myös, joskin päivän myöhässä. päivänsankarin suurta herkkua, nuotiomakkaraa, oli saatava vaikka laavulle pitikin rämpiä läpi metsän puolimetrisessä umpihangessa. tokikaan syntymäpäivä ei Chloelle ollut kuin yksi kiva päivä muiden joukossa - itselleni sen sijaan äärimäisen tärkeä. 

mukavia vuoden viimeisiä päiviä toivottaen, 

Tiiu Piret

Ladataan...
lainahöyhenissä

 

siinä se nyt nakottaa. kaunein pöytä koskaan. 

ruokailutilaa suunnitellessani oli selvää, että tahdon pyöreän pöydän. ruokapöydän malli oli siksi tärkeä, että jo pitkään olen tahtonut pöydän, joka kerää ihmiset ympärilleen - ei sivuilleen tai päätyihin. 

mietin marmorista pöytää. mietin graniittikantista pöytää. hetken mietin vanhaa pöytää, joka ehkä entisöitäisiin. mikään ei tuntunut kuitenkaan täydelliseltä ratkaisulta. toisaalta oli kamala palo, saada ruokailutila äkkiä valmiiksi - enkä olisi millään malttanut odottaa kuukausien mittaisia toimitusaikoja. 

onneksi päätin kerrankin malttaa. 

tiesin heti, tämän Nikarin Periferia- pöydän* nähdessäni, että siinä se on. kahdeksan pitkää viikkoa odotin uniikin saarnipöydän valmistumista puusepän käsistä, ja kun viimein näin pöydän sen verstaalta hakiessani, kiljahdin riemusta. enkä vain yhdesti. 

pöytä on yksinkertaisesti henkeäsalpaavan kaunis.

todellinen mestariteos. 

 

* tuotteesta saatu alennusta blogiyhteistyönä 

 

 

Ladataan...
lainahöyhenissä

 

vierashuoneen puusänky on kiinnostanut kovasti - ja miksei, siitä tuli todella kaunis, ja on vieläpä hyvin yksinkertainen tehdä. 

sänkyyn käytettiin omalta tontilta kaadettua  20 cm leveää kuusilankkua, mikä ensin höylättiin, ja lopulta hiottiin ja lakattiin kolmeen kertaan. 

tahdoin puulaverista leveämmän kuin patja, jotta kaunis runko jää näkyviin ja toisaalta ajaa samalla myös yöpöydän virkaa. koska sänky sijoitettiin nurkaan, jätettiin ylijäämää vain sängyn jalkopäähän sekä avoimelle pitkälle sivulle. jos sänky tulee keskelle huonetta, kannattaa tämä huomioida laverin leveydessä, jotta molemmille sivuille ja jalkopäähän, jää kaikkille sivuille yhtä paljon puulaveria näkyviin patjan alta. 

 

 

omassa sängyssäni on 140x200 cm runkopatja. laveri sen sijaan on mitoiltaan 155x215 cm - avoimelle sivulle ja jalkopäähän jää molempiin puurunkoa näkyviin 15cm. sänkyä suunniteltaessa kannattaa huomioida myös käytettävissä olevan puutavaran leveys, sekä haluttujen rakojen leveys, jotka molemmat osaltaan vaikuttavat merkittävästi siistiin lopputulokseen. 

sängyssäni on seitsemän 20cm leveää lankkua, joiden väliin jätettiin 2,5cm rako - tämä yhtälö antaa kokonaisleveydeksi 155cm. kaunein lopputulos syntyy juurikin keskenään yhtä leveistä lankuista, joten tähän lankkujen ja rakojen yhteensovittamiseen halutun runkoleveyden saamiseksi kannattaa käyttää hiven aikaa. 

sängyn jalkoina on kaksi lankkua samaa 20cm leveää kuusilankkua. jalkalankut ovat hivenen kapeammat kuin laverin runko -  näin sängyn ilme pysyy kevyen leijuvana kun jalkalankut eivät tule aivan sängyn reunaan saakka. jalkalankuista on vedetty sirkkelillä soiro pois, jotta jalat kantavat vain päädyistään - tämä toimi pitää sängyn vakaampana, kun puu kuivuessaan elää ja alkaa helposti keikkumaan, jos kantavaa puupintaa on koko leveydeltä lattiaa vasten. tämä ohut rako näkyy alakollaasin viimeisessä kuvassa parhaiten. 

 

 

 

aloita höyläämällä lankut huolellisesti. tämän jälkeen lankut hiotaan kauttaaltaan, ja etenkin terävät reunat ja kulmat hiotaan huolella. imuroi ja pyyhi hiomapöly pois. 

sänky kasataan päältä ruuvein kiinnittäen päällislankut kahteen jalkalankkuun. kiinnitä ensin reunimmaiset lankut, ja ota tämän jälkeen ristimitta, jotta sängystä tulee takuulla symmetrinen ja suora. 

itse tahdoin jättää ruuvit näkyviin, ainakin toistaiseksi, mutta jos haet loppuun asti viimeisteltyä ilmettä, poraa ruuvit syvälle lankkuun, ja sovita puutapit ruuvien reikiin - näin metalliset ruuvinkannat eivät jää näkyviin. 

kun sänky on kasattu, lakkaa se hivenen valkeksi sävytetyllä kalustelekalla - pieni määrä valkeaa pigmenttiä estää puun kellastumisen ajan myötä. ensimmäisen lakkakerroksen kuivuttua, hio sänky tämän jälkeen kauttaaltaan ja lakkaa kirkkaalla kalustelakalla - toista tämä käsittely vielä toisen kerran. sänky lakataan ja hiotaan siis kokonaisuudessaan kolmeen kertaan. 

kaikessa yksinkertaisuudessaan sänky on helppo tehdä, joskin ottaa lakkakerrosten kuivumisen myötä muutaman päivän aikaa valmistuakseen. 

jos ohjeista on kysyttävää, kirjoita tästä kommenttikenttään, ja vastaan Sinulle. 

Pages