Ladataan...
lainahöyhenissä

 

huomasin, että kovasti mieluisat pliseeratut kesähousut ovat löytäneet tiensä alelaariin.

kevyesti kiiltävää kangasta olevat housut osoittautuivat lyömättömiksi lomahousuiksi Roomassa, ja ovat sitä takuulla myös kotimaan paahteisissa helteissä, jotka rantautuvat lumisateen keskelle hetkenä minä hyvänsä. 

ovat todella kauniit ja kätevät. ja vähintäänkin hintansa väärtit. 

Ladataan...
lainahöyhenissä

 

ensirakentajan vinkkelistä kerron hieman omista valinnoistamme talon rakentamisprojektissa. talon rakentaminen on suuri savotta henkisesti, taloudellisesti ja toki fyysisestikin, ja samat asiat varmasti askarruttavat kaikkia rakennuttajia: työn laatu, budjetissa pysyminen, rahoitus, aikataulu sekä toisaalta oma jaksaminen stressaavan projektin aikana. 

emme olleet edes miettineet omakotitalon rakentamista - tai sellaisen ostamista. kaikki lähti liikkeelle täydellisestä tontista, joka tarjoutui lohkottavaksi vanhempieni mailta. vierailu korkealla, järvimaisemaisella kalliotontilla laukaisi ajatuksen omasta talosta. tähän, jos johonkin kannattaisi rakentaa unelmien talo - juuri näihin maisemiin. 

toistaiseksi projekti on luistanut, isääni lainaten, "kuin kusi lautaa" -  mistä kiitos seisoo onnistuneille sidosryhmävalinnoille. toki rakentaminen on vasta aivan alkutekijöissä, ja yllätyksiä varmasti tulee eteen vielä useita. siltikin, mieleni on todella luottavainen siihen, että projekti tulee pysymään budjetissa ja aikataulussa - ja ihmiset järjissään.  

seuraavassa kerron miksi. 

 

 

pankin valinta

pankin valinnassa vaihtoehtoja ei oikeastaan edes ollut, emmekä suoneet ajatustakaan pankkien kilpailuttamiselle.  olen ollut koko ikäni kotikaupunkini Säästöpankki Optian asiakas, eikä pankin vaihto ole ollut ajankohtainen vielä missään elämänvaiheessa. kommunikoinnin helppous on asia, mitä arvostan omissa pankkiasioissani ylitse muiden - joudun työni puolesta olemaan paljon yhteydessä pankkeihin, ja saumaton asiointi pankin kanssa ei nykyään ole itsestäänselvyys. 

tämän mittaluokan projektissa raha-asiat ovat eittämättä suurin stessitekijä - mistä syystä helppo ja positiivinen keskusteluyhteys pankin kanssa on erityisen tärkeä. olen tottunut siihen, että pankkini on minua varten, ja tavoitteiden saavuttamiseksi saan neuvoja siitä, miten haluttuun lopputulokseen päästään oman taloudellisen kyvykkyytteni raameissa. näin tehtiin ensiasunnon kohdalla, ja samalla kaavalla kävimme myös taloprojektin kimppuun. 

minulla on jopa tunne, että pankki on myös aidosti innoissaan talohankkeestamme.

 

 

rakentajan valinta 

minulle oli alusta asti tärkeää, että arkkitehtiveljeni piirtää talon - tästä syystä emme edes harkinneet talopakettiratkaisua. myös tonttimme on hieman hankala, kallioiden väliin sijoittuva pitkähkö suikale, mikä osaltaan määritti hyvin paljon talon mallia. 

talon rakentaja, KS Laatutalot Oy,  oli oikeastaan valittu jo ennen, kuin edes tiesimme rakentavamme itse taloa. ystäväni puolisoineen rakennutti talon vuosi sitten, ja hänen koko rakennusprojektin läpi kestänyt huoleton olemuksensa - sekä tietysti aikataulussa valmistunut upea talo - vakuuttivat siitä, että tämän rakentajan tahdon itsekin jos joskus rakentaminen on ajankohtaista. 

ratkaisuun vaikutti tiedossamme jo aiemmin olleiden kohteiden lisäksi toki myös meidän konseptiin parhaiten sopiva toimintamalli ja yrityksen asiantuntevuus. Laatutalot on paikallinen toimija, joka ei tarjoa pakettiratkaisuja, vaan kukin talo räätälöidään asiakkaan toiveiden mukaiseksi kuhunkin tonttiin, budjettiin ja tarpeisiin sopivaksi.

vaikkakin osasimme odottaa ensiluokkaista palvelua, olen silti yllättynyt asioiden helppoudesta ja siitä, miten positiivinen tekemisen meininki koko hommassa on. tilannetta kuvastaa parhaiten tämä: hyvästä kalaonnesta tunnettu isäni vei rakennusmiehille matikoita tässä päivänä eräänä  - ihan vaan koska kalaa oli, ja hyville ihmisille niitä hänen on tapana viedä.

kalustetoimittajat 

suosimme paikallista osaamista niin paljon, kuin se suinkin on mahdollista. kun Muurameen rakennetaan, on saunatoimittaja tietenkin oman kylän Harvia, jonka asiantuntemus saunatekniikassa on vailla vertaa. kävimme jo viime viikolla valitsemassa tulevan saunamme puukiukaan ja se oikea löytyi helposti laajasta valikoimasta. laatat ja vesikalusteet tulevat Laatta Leeviltä, jonka maine asiakaslähtöisenä laattakauppana on kiirinyt kotikaupungistaan jo koko maan tietoisuuteen. 

tuntuu hyvältä toimia paikallisten ammattilaisten kanssa, joita kaikkia tuntuu yhdistävän panostaminen hyvänmielen asiakaspalveluun. 

tästä tulee hyvä, sano minun sanoneen. 

 

(kaikki taloaiheiset postaukset löydät tämän linkin takaa. )

 

Ladataan...
lainahöyhenissä

 

pitkästä aikaa resepti - ja nyt onkin mielettömän hyvä.

viiden täytteen nyhtökauratacot, jotka vievät paatuneimmaltakin lihansyöjältä kielen mennessään. resepti on tuttuun tapaan hyvin vaivaton, joskin nimikkochilikastikkeeni keittämiseen menee pieni hetki aikaa. kokeile soosia silti - lopputulos on sen arvoinen.

tämä makupaletti osoittaa hienosti sen, miten täytteitä ei tarvitse olla kymmentä sorttia vaan vähempikin piisaa.  

tomaattisalsa Pico de gallo 

6 tomaattia, 1 sipuli, valkosipulia, korianteria, limen mehu & suolaa myllystä 

pilko kypsät tomaatti pieniksi kuutioiksi - poista ylimääräiset siemenet, jotta salsasta ei tule vetistä. pilko sipuli pieneksi, ja hienonna valkosipulia makusi mukaan - sekoita tomaattien joukkoon. mausta limemehulla, tuoreella korianterilla ja ripauksella suolaa. 

 

jugurtti aioli  

(linkki ohjeeseen) 

 

nopea Guacamole 

3 kypsää avokadoja, valkosipulia, tuoretta korianteria, pieni tomaatti & limemehua 

sekoita blenderissä tai sauvasekoittimella tasaiseksi ja mausta tarvittaessa suolalla. 

 

nyhtökaura 

paketti nyhtökauraa (tomaatti, paprika & lehtipersilja maustettu on paras) 

lämmitä pannu kuumaksi ja pyöräytä öljytyllä pannulla kaura kuumaksi. mausta soijalla ja hunajalla ja paista hetki. 

 

makean tuju chilikastike

3 valkosipulinkynttä,  pätkä tuoretta inkivääriä, tuoretta chiliä

1-2 rkl omenaviinietikkaa, 1 dl ketsuppia, 1 dl sweet chili soosia, 1-2 rkl Srirachaa, 1 rkl hunajaa

kuullota kattilassa keskilämmöllä voi-öljyseoksessa hienonnettu valkosipuli, inkivääri ja tuore chili - elä polta! kun sipulit ovat pehmenneet, lorauta joukkoon viinietikka, sriracha, hunaja, ketsuppi ja sweetchilisoosi. kiehuta kasaan noin 15 minuuttia - lisää tarvittaessa tilkka vettä, jos kastike alkaa sakeutua liikaa. 

tarkista maku ja mausta myllysuolalla. 

 

loppuun vielä muutama vinkki:

  • käytä marketeista saatavia, gluteenittomia pieniä maissitortilloja - ovat kaikkein lähimpänä autenttista meksikolaista maissitortillaa. 
  • laita tuoretta korianteria kaikkeen ja paljon. kuuluu asiaan. 
  • juomasuositus: kaksikolmasosaa gingeralea, kolmasosa soodaa, tuore lime & mintunlehtiä. 

 

Pages