#vegehaaste

haastelupaus.jpg

 

Jo lokakuun puolella ystäväni kysyivät, haluaisinko lähteä mukaan vegehaasteeseen eli vegaaniseen tammikuuhun. Heillä oli ideana kutsua mukaan mahdollisimman paljon kavereita ja perustaa yhteinen porukka, jonka kanssa jakaa ajatuksia haasteesta. Kaverit perustivat myös Instagram-tilin, 
@vegevimma, jota kannattaa seurata, jos esimerkiksi kaipaa reseptivinkkejä tai tietoa vegaanisuuden ympäristövaikutuksista.

Lähes kaikki muut porukasta taisivat lähteä kokeilemaan kokonaan vegaanista tammikuuta, mutta itselle tuo tuntui liian isolta muutokselta. Lisäksi oma motivaationi tähän haasteeseen lähtemiseen oli, että haluan elää yhä kestävämmin, ja kasvissyönti edistää merkittävästi ympäristöasioita. Siispä päätin jättää punaisen lihan ja kanan pois, sekä maitotuotteet (paitsi suklaan, heh). Kalaa aion syödä, samoin hunajaa. Kananmunia pyrin välttämään ja korvaamaan ne aina, kun se on helposti ratkaistavissa. Kuitenkin esimerkiksi kylässä aion syödä sitä, mitä siellä tarjotaan, mutta aina mahdollisuuksien mukaan kasvispainotteisesti. Sama pätee ylijäämään: esimerkiksi kaikki se, mitä jääkaapista löytyy joulun jäljiltä pitää syödä pois. Vegaanista ruokaa aion kuitenkin kokeilla aina kun on mahdollista.

Muutenkin oma ajatukseni on, että muutoksen on tapahduttava helposti. Tiedän, että jos alan stressata kasvissyöntiä tai vegaanisuutta, luovun siitä. Yliopistolla ja töissä kasvissyönti onnistuu vaivattomasti, kotona aion sitten suosia mahdollisimman helppoja ja maukkaita reseptejä. Viikonloppuisin voisi kokeilla kaikkia uusiakin reseptejä, mutta arki-iltoina pitkä kokkausrupeama ei juuri houkuta.

Aloittelimme haasteen kanssa jo joulukuussa. Meillä oli porukalla alkutapaaminen, jossa virittäydyimme tunnelmaan ja teimme haastelupaukset. Viime viikonloppuna meillä oli yhteinen brunssi, jossa teimme sekä suolaisia että makeita lettuja. Enpä ollutkaan ennen tiennyt, kuinka vaivatonta vegaanisen lettutaikinan tekeminen on. Sen kun sekoittaa jauhojen joukkoon suolaa ja kasvismaitoa. Ja letut olivat ihan super hyviä! Jos haluaa kokeilla, esim. täältä löytyy hyvä resepti.

Tapaamiset ja kiva porukka tekevät haasteesta paitsi hauskan, myös helpon. Yksin en välttämättä jaksaisi pitää tästä kiinni, mutta porukalla tämä onnistuu. Kaverit ovat jakaneet mahtavan PowerPointin, josta löytyy erilaisia reseptejä (itse ainakin olen niin laiska ja mukavuudenhaluinen, etten jaksa aina etsiä näitä netistä), ja jokainen saa täydentää sitä kuukauden aikana. Lisäksi tyypit ovat keksineet mahtavia kilpailuja, kuten haastelupauksen jakamisen somessa (en tosin voittanut) sekä proteiinibingon, josta saa ruksia eri proteiineja yli sitä mukaan, kun niitä syö. Meillä on myös oma WhatsApp-ryhmä, jossa voi jakaa ideoita ja kysyä kysymyksiä.  

Oletteko te lähteneet mukaan vegaaniseen tammikuuhun?

Kommentit (1)
  1. Aamu ajatuksia
    13.1.2019, 07:00

    Olipa kiva lukea tästä! Ihanaa et jaoit ja kerroit haasteesta <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *