Koti on siellä missä koti on

Laura de Lille

"Niin, sähän oot kotoisin Kajaa.."

"Seinäjoelta."

Seinäjoelta, Seinäjoelta, Seinäjoelta. Tai Joensuusta, kuten jotkut sitä kutsuvat.

Etelä-Pohjanmaalla syntyneenä, mutta teinivuoteni muualla viettäneenä joudun alituiseen selittämään, etten suinkaan ole pohjoisesta vaan paikasta, jossa on Suomen häjyin murre ja sanoja, joita moni suomalainen ei ymmärrä, no, ollenkaan.

Ja se on tosi jees.

Olen täältä, vaikka viimeksi olen asunut kaupungissa 10-vuotiaana.

Käymään pääsee onneksi koska vain. Viimeksi tänä viikonloppuna, kun kyydin tarjosi kurikkalainen sohvasurffari.

Maakuntamatkamme kohokohdat?

Ensimmäinen koskaan näkemäni mopoauto, eeppinen sateenkaari keskellä peltoa ja kotitaloni aulaan teipattu taloyhtiön ilmoitus, jossa luki isoin kirjaimin KÖKKÄ.

Siis, mikä?

Etelä-pohjanmaata puhumattomille tiedoksi: kökkä on luonnollisesti sama asia kuin yleiskielen talkoot.

Tällä päden, vaikka olen itse käyttänyt ilmaisua viimeksi noin vuonna 1998. Olkoonkin se tästä lähtien suosikkisanani, erityisesti adjektiiviin "kökkö" yhdistettynä.

Kökkö kökkä, pala kauneinta suomen kieltä!

Sinä, koti ja Seinäjoki – kyllä mä teitä niin rakastan.

Kommentit

Aino S. (Ei varmistettu) https://syvaanpaahan.wordpress.com/

Hmm, pieni kirjoituksesi meinasi aiheuttaa eksistentiaalisen kriisin täällä päässä. :D
Olen kotoisin Helsingistä, mutta lisään aina määrittelyyn vielä kaupunginosan, sillä se määrittää identiteettiäni enemmän kuin pelkkä helsinkiläisyys. Nykyään asun Tampereella, ja kotini on täällä. Monet opiskelukaverini lähtevät viikonloppuisin "kotiin", siis kotipaikkakunnalleen. Itse en osaa elää kahden kaupungin elämää. Toki käyn Helsingissä silloin tällöin, mutta tuntuu raskaalta ajatella että "oikea kotini" olisi jossain muualla kuin missä asun. Tuntuu silti hassulta esitellä itsensä tamperelaiseksi. Kuka mä oon mistä mä tuun? Nyt soi päässä "mun koti ei ooo täällää.."

Laurauu (Ei varmistettu)

Oih Etelä-Pohjanmaa. Oih lakeus ja murre. Vähän oih Seinäjoellekkin, vaikka vähän siitä alapuolelta olenki kotosin.;D Eli samasta paikasta kuin kuskisi!

Itse olen päätynyt Porin kautta Tampereelle. Täällä on ihan hyvä, tosi hyvä mutta oivoi kuinka aina säännöllisin väliajoin kaipaankaan lakeuksille. Mutta kuten sanoit, onneksi pääsee käymään.:)

Kommentoi