Ladataan...
Laura de Lille

Olen kevään mittaan työstänyt listaa suosikkipaikoistani New Yorkissa.

Niiden kokoaminen yhteen kaikenkattavaan postaukseen on lähestulkoon mahdotonta, joten jaankin juttusarjan suosiolla kahteen osaan.

Tämänpäiväisessä, ensimmäisessä osassa käydään keilaradalla, puistossa pussailemassa, drinkeillä, vaateostoksilla ja karkaillaan sadepilviä. Budjettimatkailijoitakin muistin: monet vinkkaamistani aktiviteeteista ovat ilmaisia. 

Kakkososassa jaan muun muassa ruokavinkkini ja parhaiden tanssilattioiden osoitteet. Käydään kirjaostoksilla, uimassa ja tehdään vähän kaikkea, mitä te keksitte keväämmällä ehdottaa.

Tässä siis meikän rakkaudella valitsemat, vaihtoehtoiset New Yorkin -tärpit, osoitteineen päivineen. Selvyyden lisäksi sulkujen sisään on lisätty myös kaupunginosien nimet. 

Päiväkävelylle, joka muistetaan:

Central Park on New Yorkin maineikkain viheralue aivan Manhattanin sydämessä.

Vaihtelua kaipaava tsekkaa Brooklynin puolella sijaitsevan, pittoreskin Prospect Parkin, jonka suunnitteli sama puistoarkkitehtipari. Suosittu puisto on isosiskoaan pienempi, mutta ei missään nimessä huonompi vaihtoehto. Ohikulkimatkalla voi tsekata vaikka Brooklynin kasvitieteellisen puutarhan (990 Washington Avenue, Crown Heights) johon on tiistaisin ilmainen sisäänpääsy.

Brooklyn Bridge saattaa hyvin olla kaupungin suosituin kävelysilta – ainakin turistien keskuudessa.

Jos haluat käppäillä kuten paikallinen, valitset astetta viileämmän Williamsburgin sillan. Kävelyseuraksesi saat sekä ortodoksijuutalaisen perheen että longboardilla huristelevan hipsterin. Päädyit lopulta kummalle puolelle siltaa tahansa – Lower East Sidelle tai Williamsburgiin – jatkuu ilta näppärästi sillan lähimaastossa sijaitsevissa baareissa.

Yksille (tai vaikka useammallekin:)

Starttaa ilta tyylillä Williamsburgissa sijaitsevassa Maison Première -absinttibaarissa (298 Bedford Avenue) Suositun 20-lukuhenkisen pikkubaarin erikoisuuksia ovat maukkaat erikoisdrinkit sekä viikolla klo 16-19 pyörivä happy hour, jonka aikana osterit kustantavat vain dollarin kappale. Ajoissa kannattaa olla muutenkin: jono suosittuun baariin kasvaa iltaa kohden kadulle saakka.

Rennompaa menoa löytyy Luckydog-koirabaarista (303 Bedford Avenue, Williamsburg) jonne saa – nimensä mukaisesti – tuoda myös hauvansa. Koirakamun kanssa voi istahtaa vaikkapa baarin tunnelmalliselle takapihalle.

Kaljafanaatikkoja kiinnostanee niin ikään vierailu lyhyen kävelymatkan päässä sijaitsevassa, maineikkaassa Brooklyn Breweryssä (79 N 11th Street, Williamsburg.) Panimokierroksista lisätietoa täällä.

Näköalakierrokselle, eli New York yläilmoista:

Empire State Building ja Top of the Rock ovat Nykin kenties kuuluisimpia näköalapaikkoja.

Ruuhkatta ja halvemmalla pääsee, kun tsekkailee kaupunkinäkymänsä toisaalla – mielellään drinkki kourassa.

Cooleja vaihtoehtoja perinteisille näköalakohteille ovat esimerkiksi The Standard Hotelin 18.kerroksen kattoterassi (848 Washington Street, Meatpacking Distric) tai Wythe Hotel (80 Wythe Avenue, Williamsburg) jonka terassilla avautuvat vaikuttavat näkymät suoraan East Riverille. Liikkeellä kannattaa tosin olla jo iltapäivästä, kun ovella ei vielä vaani tiukkapipoinen, nimeä listasta tivaava portsari.

Toisenlaisen, täysin ilmaisen näköalakierroksen voi tehdä kaupungin yli kulkevasta junaradasta kävelykaduksi muutetulla Highlinella. Toimii talvella, varhain aamusta tai illansuusta, kun paikka ei vielä ole täydellinen turistiloukku. Aukioloajat ja sisäänkäynnit puistoon löytää täältä.

Romanttisille päivätreffeille, eli parhaat pussailupaikat:

Pussailu on ilmaista Nykissäkin. Sitä voi harrastaa esimerkiksi näissä kahdessa superpuistossa:

Aivan Westside Highwayn naapurissa sijaitseva Hudson River Park on ideaali paikka pikniktreffeille, ainakin päiväsaikaan. Parhaat näkymät Hudson-joelle saa, kun asettelee peittonsa suoraan niemen nokkaan.

Upein auringonlasku tsekkaillaan Williamsburgin pienessä ja intiimissä, East Riverin rannalla sijaitsevassa Grand Ferry Parkissa, joka on yksi kaupungin parhaimmin kätketyistä pussailupuistoista.

Parhaat taukopaikat, eli tsekkaa ainakin nämä kotoisat kahvilat:

New York on pieniä, valloittavia kahviloita pullollaan. Lue täältä meikän vakkarit.

Sataa sataa ropisee, eli tekemistä sadepäivien varalle:

Aivan Brooklyn Breweryn ja Wythe Hotelin kulmilla sijaitseva Brooklyn Bowl (61 Wythe Avenue, Williamsburg) on konserttikeilarata, jossa voi sekä bilettää että hohtokeilata. Paikka vetää monia mielenkiintoisia liveartisteja, joten tsekkaa tulevat keikat täältä.

New Yorkista löytyy tietenkin myös mahtavia indieleffateattereita. Katsasta ainakin nämä suosikit:

IFC Center (323 Avenue of the Americas, Greenwich Village) on taideleffateatteri, josta pyörivät indieuutuudet, dokkarit ja klassikot. Erityiskiitosta saavat teatterin yönäytännöt, jotka ovat kätsyjä vaikkapa silloin, kun keksii katsoa Tappajahain perjantaina baarin jälkeen.

Film Forum (209 W Houston Street, Greenwich Village) on New Yorkin kotoisin pikkuleffateatteri, joka pyörittää pääasiassa klassikkoelokuvia. Lisäplussa eurooppalaistyylisistä, voittomista leffateatteripoppareista.

Anthology Film Archives (32 Second Avenue, East Village) on entisen vankilan tiloissa toimiva filmiarkisto, jonne mennään uniikin leffavalikoiman tähden. Lisäpointsit: teatteri on byo, eli omat ruoat ja juomat ovat lämpimästi tervetulleita. 

Nitehawk (136 Metropolitan Avenue, Williamsburg) on vuonna 2011 avattu, supersuosittu indieteatteri, jonka näytännöissä voi ruokailla ja drinkkeillä ravintolan tapaan. Kiva vaihtoehto baarille, kunhan hiffaa hankkia leffaliput ennakkoon. 

Ostoksille: 

Jos lähdet reissuun ostosmielessä, New Yorkista löytyy tietenkin aivan kaikkea. Tässä muutama pomminvarma osoite vaatteita ja asusteita etsivälle.

Cobblestones (314 E 9th Street, East Village) on 1940-80-lukujen vintageen erikoistunut putiikki, joka on tunnelmaltaan kuin viileän isoäidin vaatekomero. Tavaranpaljous voi yllättää, mutta ei hätää: putiikkia pitävä nykkiläisrouva auttaa paikantamaan nurkissa lymyilevät asuste- ja vaateaarteet.

Eksentrisen muodin mekka Opening Ceremony on niin ikään kokemisen arvoinen ostoselämys. Tyyliniekkojen kannattaa tsekata ainakin nelikerroksinen lippulaivamyymälä (35 Howard Street, SoHo) ja vähän laiskempien Ace Hotelin yhteydestä löytyvä pienempi putiikki (1190-92 Broadway, Flatiron.)

Kaupunkiin kesällä ja loppuvuodesta suuntaavien kannattaa pitää silmänsä auki myös sample sale -myyntien varalta.  Kutsun saa Opening Ceremonyn uutiskirjetilaajaksi liittymällä ja nettisivua vaklaamalla.

Urban Jungle (118 Knickerbocker Street, Bushwick) siloittelematon ja puhdastyylinen thrift store, josta voi tehdä huippulöytöjä huippuhalvalla. Varaa aikaa, sillä tämä second hand -taivas sijaitsee  keskellä-ei-mitään-Bushwickiä. Lisäplussa: kotimatkalla voi kipaista hakemaan pizzat kulman takana sijaitsevasta, kulttimaineeseen nousseesta Roberta's-pizzeriasta (261 Moore Street, Bushwick.)

Metropolis Vintage (43 3rd Avenue, Noho) on vintage-helmi, josta pois haetaan ainakin 1980-90-luvun farkkutakit – kivipesulla tai ilman.

Vintagesta kiinnostuneen kannattaa tsekata myös valloittavat Narnia Vintage ja Stella Dallas.

Vaatteista ja asusteista kiinnostunut voi niin ikään pistää tuulemaan New Yorkin isoimmassa, korttelin kokoisessa New York Costumes -naamiaisasukaupassa (Sisäänkäynti 808 Broadway tai 104 4th Avenue) josta löytää aivan kaikkea.  

Teatteria, stand up -komiikkaa ja muutama Open Mic:

New Yorkin teatteritarjonta on päätähuimaava. Oli haussa suosittu Broadway-esitys tai intiimimpi pikkuteatteri, tarjontaa on helppo tutkailla parilla kätsyllä googletuksella. Isoimpia esityksiä voi selailla täältä ja pikkuteattereita täältä. Alennettuja Broadway- ja Off Broadway -lippuja saa ostettua esimerkiksi TKTS:n nettisivuilta.

Jos perinteinen teatteri tai varietee ei kiinnosta, tsekkaa ihmeessä ainakin joku kaupungin monista stand up -esityksistä. Niitä voi katsastaa vaikkapa the PIT -improteatterissa (123 E 24th Street, Flatiron) ja The Creek and the Cavessa (10-93 Jackson Avenue, Long Island City.)

Mielenkiintoinen budjettivaihtoehto voi olla Open Mic, eli stand up -materiaaliaan harjoittelevien, eritasoisten koomikkojen treenishow. Kattavan listauksen niistä löytää täältä. 

Ladataan...
Laura de Lille

Viime aikoina olen haaveillut paljon merestä.

Tasaisesta tuulenviireestä, jättiaalloista ja usvaisesta meri-ilmasta. Laiskoista lokeista ja ylväistä majakoista.

Hankala sanoa miksi. En varttunut veden äärellä, enkä osaa edes seilata.

Mutta jotain siinä vaan on. Meri on kaunis ja mysteerinen.

On Atlantti, ihana Irlanninmeri ja oma tuttu Itämeri. Sen ylitin alkukesästä lautalla.

Matka Dresdenistä Lollantiin oli lyhyt, vain kolmisen tuntia, mutta kyytiin olisi voinut jäädä pidemmäksikin aikaa. Lautan kannella maailma pysähtyi – oli vain meri, minä ja muutama rahtilaiva.

Sadepäivänä kaipuu kasvaa. Kuten hiljainen, humiseva aallokko, sade vie kuuntelijansa kauas. Silloin puen kumisaappaat, keltaisen sadetakin ja hyppään mielikuvituslaivaan.

Silloin kuuntelen kaikkien aikojen merenkulkubiisin, Björkin Ankkurilaulun. 

Haikean pilviseen maanantaihin sopii hyvin vaikka sen islanninkielinen versio.

Kaunista viikon alkua!

Ladataan...
Laura de Lille

Onpas ilmoja pidellyt, ainakin tänä vuonna.

Tai no mistäs minä sen tietäisin – kokonaista kesää en ole viettänyt Suomessa sitten vuoden 2004, eli vuosikymmeneen.

Ja sekös meikälle sopii! Lilyssä kun ollaan kuhistu viime päivät siitä, millaisia elämänohjeita antaisi 10 vuotta nuoremmalle itselleen.

Koetetaan ihmeessä, kun kätsy aasinsiltakin löytyy!

Kesällä 2004 olin kova tyttö käymään festareilla. Oli musta polkkatukka ja olin aloittamassa kuvataidelukion. Deittailin naapurin viulistipoikaa ja söin paljon jäätelöä.

Luulin tietäväni paljon, mutta kas, enpäs sittenkään. Esimerkiksi sitä, että tulisin viettämään seuraavat kesät kaukana Suomesta ja niistä olisi parempi iloita, kun vielä ehtii.

Siispä Laura, 16 vee: mene saunaan, mene suoraan saunaan – järven kautta.

Koska sitä sulle tulee ulkomailla ikävä.

Koska siitä on Suomen kesässä kysymys, ei säämittarin lämpötiloissa. Lisää vain sauna, ja hyvä tulee.

Kakskutosena tämä tiedetään jo.

Lauantaipusuin Laura, joka näyttää edelleen samalta kuin 10 vuotta sitten ja joka ilmiselvästi piti Pori Jazzia 1974 kesän 2004 kohokohtana.

Pages