Dear Diarrhea

* Tässä kirjotuksessa tulet luultavasti kuulemaan sanan pieru ja uloste erinäisissä muodoissa. Herkemmille voi myös olla paikka paikoin ”liikaa informaatiota” *

 

Huh, en tiiä miten tän alottaisin. Tää tekstiki tulee varmaan olemaan yks ripuli. Kunnon vauva.fi -avautuminen. Varmaan täytyy kopioida tää sinnekki… No mutta joo käyvään vaikka ensin läpi mun syömiseen ja ihoon liittyvät ongelmat ja mietitään sitten, jotaki soluussonia tähän. Toivottavasti saan siihen teiltä apua. Päätin asiasta avautua, koska varmaan moni ei kehtais. Oonhan mä asiasta jo Aamulypsyssäkin puhunu lähemmäs 500 000 ihmiselle niin miksen täällä. Tiedän, että monikin siellä voi samaistua johonkin näistä ongelmista. (Mitä mulla on useampia…) Mikäli sulla siis herrää tekstin aikana jotaki kysymyksiä tai erityisesti vinkkejä, niin olisin enemmän ku kiitollinen niistä. Tän kirjotuksen idea ei todellakaan ole olla mikään hauska ripulikakkajuttu, vaan oikeasti haluaisin vähän jelppiä. Tää on mun mielestä aika ajankohtanen vuodatus sinänsä, koska tuntuu että nykyään kaikilla on jotain rajotteita. Joko ollaan muuten vaan gluteenittomalla, kasvissyöjiä erinäisistä syistä tai sitten löytyy monen moista allergiaa. 

Alotetaan vaikka siitä, että mulla on keliakia. Nykyään varmaan lähes jokainen tietää suurin piirtein mitä se meinaa. En siis voi syyä vehnää, ohraa tai ruista. Mikäli syön niin suoraan sanottuna paskon itteni hengiltä tai saan jotain muita yhtä miellyttäviä oireita. Moni saattaa ajatella, että no sehän on helppoa ku jätät vaan pois leivän ja spagetin. Vehnäjauhoja on kuitenki tukittu yllättävän moneen paikkaan. Sillä on suurustettu kastikkeet, sitä löytyy irtokarkeista, soijasta, joissain ketsupeissa on gluteenia ja vaikka ja missä.

No tämän lisäksi mulla on ärtyneen suolen oireyhtymä. Käytännössä se on vaiva, ei sairaus. Maha menee sekasin tai paisun ilmapalloksi tietyistä ruoka-aineista. Tää on melko yleinen vaiva ja suomalaisilla sitä esiintyy ainaki yhellä kymmenestä. Nää ruoka-aineet on niitä yleisimpiä joita tulis välttää, mikäli sulla kyseinen vaiva on:

• Palkokasveja (linssit, pavut, herneet)

• Sipulit

• Kaaleja

• Karkit, purkat ja muut jutut joissa on ksylitolia, sorbitolia, mannitolia tai maltitolia

• Laktoosia

 

Eikä tämä tähän lopu. Yks ongelma on myös se, että en voi syyä yhtä ja samaa ruoka-ainetta paljoa kerrallaan. Pelkän tomaattikeiton syöminen tarkottaa 2 päivän ripulia. Joku saattaa nauraa siellä, mut tää on oikeasti aika stressaavaa välillä, ku joutuu ihan liikaa miettimään mitä suuhunsa laittaa. Toki saatan sen tomaattikeiton joskus syyä, mutta sillon tiiän, että illalla on turha mennä salille tai jookaamaan. Lisäksi mulla on välillä tosi heikko olo ja tuntuu, että en olis syöny 3 päivään. Luultavasti sen takia, että kaikki ei oo imeytyny niinku olis pitäny. Luulis että olisin tämän takia laihtunu hirveästi, mutta eheeei. Paino ei kyllä ole tippunu kiloakaan. Tässä on noiden lisäksi vielä lista mitkä ei sovi mulle. Syön jonkin verran kyllä, mutta tulee ulos sen näkösenä ku on syötykki. Ole hyvä vaan tiedosta…

 

• Pähkinät ja siemenet

• Kaikki missä on paljon tärkkelystä esim. peruna ja bataatti

• Omena, päärynä, luumu

• Kaikki missä on lisättyä kuitua

• Kananmuna

• Soija

• Maissi

 

Enkä varmaan kaikkia tohon ees tältä istumalta muistanu kirjottaa… Nyt alakaa varmaan kuulostaan siltä, että ois helepompi ku mut pistäis vaan saunan taakse, mutta ei nää ongelmat kuule tähän jääny. On vielä kolmaskin, nimittäin iho.

Mun iho on ollu viimeset kymmenen vuotta semmonen, että se on joko hyvässä kunnossa tai sitten koko naama on täynnä kaiken maailman epäpuhtauksia. Finnit naamassa aiheuttaa mulle suoraan sanottuna raivokohtauksia. Mikään ei saa mua niin huonolle tuulelle ku naamassa useampi kipeä finni. Jonku mittakaavassa voi olla pienet ongelmat, mutta eipä taas verrata niihin Afrikan lapsiin. Turha se on aina vertailla. Mun kaverit aina sanoo, että eihän sulla mitää ole tai ei ainakaa näy ku sulla on pisamia. Jokainen joka on kamppaillu iho-ongelmien kanssa tietää, että ne häirittee itteään ja vaikuttaa todella paljon itsetuntoon. Mulle on ainaki aivan sama mitä kukaan sanoo. Häiritsee itseään niin se riittää. Aika monet kekkerit oon jättäny välistä ihan vaan sen takia, että en halua sen näkösenä lähteä mihinkään.

No loppuvuojesta oli yks viikko kun mulla meni täysin hermot omaan naamaan. Niin kipeitä finnejä naamassa, eikä tehny mieli poistua kotoa mihinkään. Varasin ajan ihotautilääkärille ja olin valmis maksamaan mitä tahansa, että se keksii tälle ratkaisun. Menin vastaanotolle ja kerroin mikä mieltä painaa. Lääkäri otti leuasta kiinni, katto mun naamaa valehtelematta 2 sekunnin ajan sanoi, että joo sulla on ihan selevä akne. Nyt vedät Roaccutania kuurin ja sitte katotaa uudestaan. 

Vältän turhaa lääkkeiden popsimista viimeiseen asti. Mun mielestä jos tilanne ei oikeasti vaadi jotain lääkitystä, niin sille kannattaa mielummin ettiä syy, että mistä se johtuu. Yritin kysellä tältä lekurilta, että voisko tää kuitenki johtua jostain mitä mie laitan suuhun? Jos mulla on joku vitamiinien puutostila? Jos käytän liian hajustettuja kasvorasvoja? Lotraan liikaa pyykinpesuaineella tai jotain? Hän ei ruvennu mun kans ollenkaan keskustelemaan vaan sano, että tähän ei auta muu ku Roaccutan. No siinä hän toisti useamman kerran, että haet tän pakkauksen HETI, koska resepti on vaan viikon voimassa. JA MISSÄÄN NIMESSÄ EI SAA TULLA RASKAAKSI!!! Sitä se painotti niin monta kertaa, että meinasin jo sanoa, että ymmärrän kyllä puhetta.

Mikäli sua kiinnostaa enemmän, niin käy huvikses googlamassa mitä myrkkyä tää lääke on. Sitä ei edes ihan joka lääkäri voi määrätä se on niin stydiä kampetta. Jos tuut ton kuurin aikana raskaaksi niin lääkärin määräyksestä täytyy tehdä abortti. Mulla ei ole tässä aikeissa tulla raskaaksi, mutta toi herätti kyllä pienet itsesuojeluvaistot, että mitäs helevettiä tää mulle oikein tuputtaa. Hän myös kielsi, että kuurin aikana ei saa popsia mitään lisäravinteita tai vitamiineja. Kysyin, että eikö edes sinkkiä? Hän ihmetteli, että miksi sä sitä syöt. Sanoin, että alotin syömään sitä päivittäin muutama vuos sitten. Mun kynnet ja hiukset vahveni ja alko kasvamaan ihan älytöntä vauhtia. Joka muuten todellakin pitää paikkansa. Olin syöny sinkkiä puolisen vuotta, niin kaverit ja työkaverit kyseli, että mitä helkkaria sun hiuksillle on tapahtunu ootko laittanu pidennykset. Ne vaan kasvo ihan älyttöntä vauhtia ja niitä piti leikata koko ajan. ( Jos nyt ihmettelet siellä, että eihä sulla mitään leijonanharjaa ole, niin leikkasin tosiaan syksyllä polokkatukan…) No enivei, hän naurahti, että turhaa sä sitä syöt. Ei se mihinkään auta. Onko lääkäri tosissaan sitä mieltä, että se mitä suuhus laitat tai et laita ei näkyis sussa? Olet mitä syöt on kyllä harvinaisen totta, ainaki minun mielestä.

Tämän lääkkeen käyttöohjeissa lukee näin: Valmistetta käytetään vaikean aknen eli finnitaudin hoitoon, kun muut tavanomaiset hoidot eivät ole tehonneet. Haittavaikutusten vuoksi lääkettä käytetään huolella harkituissa tapauksissa, joissa sairaus on todella vaikea.

Onko 2 sekunnin analyysi tosissaan harkittu tapaus?

Lääkäri ei halunnu mun kanssa keskustella näistä vaihtoehtoisista keinoista. Yleensä ihmisille määrätään ensin tetrasykliiniantibiootti, joka on siis HUOMATTAVASTI kevyempi lääke. Hän ei edes ehottanu tätä, vaan heti kaikista vahvimman mitä apoteekista saa. Minun mielestä mulla ei ole ikinä ollu vaikeaa aknetta. Enkä usko, että kukaan joka on minut luonnossa nähnyt olis tätä mieltä. Mun kasvoissa ei ole aknen jättämiä arpia. Vaan yksittäisiä “tavallisia” finnejä siellä täällä. Eikä niitäkään aina. Vaan aina tulee joitain hetkiä ku naama räjähtää. Mielestäni se jo kertoo siitä, että jos iho ei ole koko ajan huonossa kunnossa, niin se luultavasti reagoi johonkin. 

Kerroin sitte kavereille, että sain tämmösen kuurin. Yks heistä on lääkäri ja sanoi, että et todellakaan sitä rupea syömään. Yksi kavereistani taas on nuoruudessa kyseisen kuurin syönyt useampaan kertaan ja sanoi samaa, että et helvetissä alota sitä kuuria. Omasta kokemuksesta vielä anto vinkkejä ja kerto mahdollisista haittavaikutuksista ja niistä mistä itse joutu kärsimään. No olin tietenki ehtiny tän paketin jo apoteekistä hakemaan. Maksoin siitä 80 euroa. Otin lääkkeestä enemmän selvää ja päätin etten tosissaan kyllä ala tätä syömään. Rahat meni hukkaan, mutta on sitä menny turhempaanki. 

Ajattelin sitte alakaa keksimään jotaki ratkasua tähän ite, että mistä nää mun iho-ongelmat vois johtua. En syö roskaruokaa, vältän sokeria viimeiseen asti, en nuku koskaan meikit naamalla ja lista jatkuu. Oon jopa opetellu nukkumaan pelkästään selällään, koska pesemätön tyyny kerää vuodessa jopa kilon verran rasvaa, hikeä, likaa ja jopa hometta. Täten sitten aiheuttaa myös aknea ja vaikka mitä terveysongelmia. 

Muutama vuosi sitten olin ihan sairaanloisen tarkka mun syömisestä. En olis mistään hinnasta laittanu ees puolikasta sipsiä suuhun. Rupesin sitten miettimään, että ehkä tää johtuu siitä, että oon höllänny syömisen suhteen, enkä enää oo niin tarkka mitä syön. Vai voisko nää kuitenki johtua maitotuotteista, joista paljon puhutaan ja kirjotellaan? Maito on tutkimuksien mukaan yllättävän iso tekijä iho-ongelmien taustalla, mutta niihin en nyt rupea ottamaan kantaa. Päätin kokeilla. Alotin joulukuun alusta välttämään maitotuotteita. Kahviin toki laitan lurauksen, mutta se jokapäiväinen juuston puputtaminen ja rahkan vääntäminen sai jäädä. Nyt mun iho on ku vauvan pymppä eikä finnin finniä oo näkyny lähimaillakaan. Joten jopa minun vitosen matikalla osaan ynnätä yhteen, että mikä näihin iho ongelmiin oli syynä. Ja jumalauta, että mie olen kuule onnellinen!!

Nyt jos kuitenkin palataan niihin mun suolisto-ongelmiin niin tää maidon jättäminen rajoittaa aika paljon lisää mun syömistä. Jos en voi syödä maitotuotteita, gluteenia tai niitä mun luettelemia ruoka-aineita ni mitä ihmettä mä oikein syön? Pelkkiä banaaneja? Niiden liikasyönti muuten aiheuttaa sitten ummetusta… 

Mummoani lainaten; mitä se nyt haittaa jos pikkuse rupiaa pierettään? Oliski asia näin. Mun persparka heittää semmosta hurlumheitä, että sillon ei paljoa kotoa poistuta.

Nyt otan mielelläni vastaan ehotuksia ja ihan mitä tahansa vinkkejä. Ei kannata kuitenkaan ehottaa, että syö lihaa. En oo kasvissyöjä, mutta en oikein tykkää lihasta. ( Jep tiedän, oon ihan toivoton tapaus) En oo itseasiassa kunnon sisäfilepihviä ees koskaan maistanu… Voitko kuvitella. 

 

Nyt kuitenkin, kiitos ja anteeeksi.

 

Terveisin,

Ongelmatapaus

 

funny-people-love-toilet-diarrhea.jpg

 

?bn=5561827;srctype=4;ord=[timestamp]t?a=1082219723&as=1109864927&t=6&tk=1

Kommentit (41)
 1. Mua on miettitänyt pitkään mul on paljon pieniä finnejä jotkut kaverit väittää et mun iho näyttää hyvältä mut syön cyptetyliä akneen ei mul mikään paha oo kävin jopa lääkäris ja se sano ettei mul mikään paha tilanne oo. Ei mun finnei välttis huomaa ku hyväs valos ja lähelt mut sit on myös muutama näkyvämpi aina. Sain sielt lääkärist sellast voiset mis vähän antbioottia ja jotain muuta vähän aika näytti et rahotti ihon mut ei kauan kestänyt. No mut anyway mul kans laktoosi-intorelanssi ja sit varmaan kans toi ärtyneen suolen oireyhtämä kun huomannut et monesta siinä vältevväsitä ruoista menee vatsa sekasin. Oon käyttänyt laktoosittomia tuotteita mut pitäiskö nekin jättää pois jos ne vaikuttaa ihoon??? Lisättyä sokeria en käytä hedelmiä kyl syön ja välil satan herkutel.  Jäätelö on yks mun paheeni. Vehnää tai ruista en käytä olenkaa.

  1. No se on tietysti tosi yksilöllistä, että mikä toimii kenelläkin. Mulla maitotuotteista pahin on juusto. Jos vähän syön jugurttia niin ei tuu mitään, mutta muutama pala juustoa riittää että leuka räjähtää. Kannattee kyllä kokeilla. Monella maidottomuus on auttanu 🙂

 2. Mua aina välillä vituttaa, kun ihmiset ei luota lääketieteeseen vaan yrittää jollain vihersmoothieilla parantaa jopa syövänkin, koska on lukenut naistenlehdestä että se auttaa. Ei ne lääkärit mitään tyhmiä ole, ovat varmaan vaan niin väsyneitä keskustelemaan ruokavalion vaikutuksesta akneen (koska sitä ei ole pystytty tieteellisesti osoittamaan!!). Itselläni myös kokemusta kaikenmaailman kasvonhoitotuotteista sekä sinkistä, betakaroteenista, tetrasykliini-antibiooteista jne. Voin kertoa, että olisi kannattanut heti ensimmäisenä syödä tuo lääkäreiden suosittelema roacuttan, koska se on ollut ainoa mikä oikeasti auttaa. Säästää rahaa ja vaivaa kun unohtaa humpuukin ja ottaa tuon kunnon lääkityksen. Ainoana haittavaikutuksena itsellä ollut ihon normaalia kovempi kuivuminen, mutta rasvalla sen saa hallintaan. Maksa-arvoja on mitattu lääkityksen lomassa ja kaikki on kunnossa, vaikka välillä tulee alkoholiakin otettua.
  Tsemppiä sulle ja luottakaa ihmiset tutkittuun tietoon! 🙂

  1. On se toki näinkin. En ite myöskään lähtis syöpää parantaan vihersmoothiella, mutta mulla ei ole ollu koskaan mitään varsinaista aknea niin en itse oo kokenu järkeväksi 4 finnin takia syödä jotain ihan älytöntä kuuria. Kaiken lisäksi nyt kun oon viime joulukuusta pitäny maidotonta ruokavaliota noin 95 prosenttisesti niin mun ihossa ei oo mitään epäpuhtauksia. Nyt oon kuitenkin joskus kokeillu, että mitä tapahtuu kun syön maitotuotteita. No heti kun syön maitotuotteita paljon ja erityisesti juustoa niin naama räjähtää. Mun mielestä silloin on turha vetää jotain aknelääkitystä jos huomaa selkeästi jonkun ruoka-aineen räjäyttävän naaman täyteen näppyjä 🙂 Jos puhutaan finneistä jotka ei ole yhtä vaarallisia kuin syöpä niin mun mielestä ei aina ensimmäisenä välttämättä kannata vetää sitä voimakkainta lääkitystä. Kannattaa miettiä, että mikä on se syy siihen että miks niitä epäpuhtauksia tulee. Jos olisin vetänyt sen roaccutanin niin vaikuttaiskohan se kuurin jälkeen enää, jos vedän juustoa. Finnejä tulis taas? Mut hyvä että sä sait sillä kuntoon, ite onneksi löysin vastauksen muualta 🙂

   1. Ja lisäksi mun ystävä on lääkäri ja kielsi etten missään tapauksessa alota sitä! Et varmaan sen syömisen kannattavuus on aika tapauskohtasta.

  2. Uusimman tutkimuksen mukaan maidolla tosiaan voi olla osansa aknessa. Tsekkaa esim. täältä kommenteista keskustelu: http://www.pronutritionist.net/2015/12/kannanottoni-viimeaikaiseen-maitokritiikkiin/

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *