Rahako ei tee sinua onnelliseksi?

Meillä tuli eräässä porukassa pieni sanaharkka aiheesta ”Tekeekö raha onnelliseksi?” En ole koskaan ymmärtänyt, miten joku voi täysin kirkkain silmin sanoa, että se ei tekisi millään tavalla onnelliseksi. Uskon, että monelle on vaikeaa myöntää se ääneen, onhan koko sana ”raha” tabu suomalaisille. Enkä tarkoita tällä sitä, että onnea voisi ostaa pelkästään rahalla, mutta väitän että se lisää jokaisen onnellisuutta. Mun mielestä ihmisen on vaikea tyydyttää sen perustarpeita ilman rahaa. Liitän itse ainakin perustarpeet onnellisuuteen. Yksi oli tähän kuitenkin täysin eri mieltä. 

Muutama ketkä keskustelussa oli mukana, minä mukaan lukien sanoimme, että raha tekee onnelliseksi, ja muutama sanoi ettei raha tai rahalla ostettavat asiat tee millään tavalla onnelliseksi. Emmekä puhuneet siis tilillä olevasta rahamäärästä vaan rahasta ylipäätään. Raha on se millä me ostamme itsellemme asioita ja kokemuksia. Rahalla olet ostanut sen millä tätä blogitekstiäkin luet. Jos luet tätä vaikkapa puhelimellasi, kai se tekee sinut onnelliseksi, että sinulla on puhelin, mikä helpottaa elämääsi? Itse ainakin lasken elämää helpottavat asiat onnellisuuden tekijöiksi.

Tottakai minut tekee myös muut asiat onnelliseksi. Kirjoituksen tai tämänpäiväisen keskustelun pointti aiheesta ei ollut se, että mikä tekee kenetkin eniten onnelliseksi vaan se, että tekeekö raha onnelliseksi?

Jos tuntematon ihminen hymyilee minulle kadulla, tulen onnelliseksi, eikä se maksa mitään. Minut tekee päivittäin onnelliseksi myös se, että tulen kotiin, jossa koirani odottaa minua aina yhtä innoissaan. Koiran ostin kuitenkin rahalla. Jos minun pitäisi laittaa tärkeysjärjestykseen ne asiat jotka minut tekevät onnelliseksi, ei raha missään nimessä olisi ensimmäinen. Ennen rahaa menevät terveys, rakkaus, perhe ja ystävät.

Mielestäni rakkauteen, perheeseen ja ystäviin ei liity raha, mutta joissain tapauksissa terveyteen se voi liittyä. Itse kuntoutan tällä hetkellä selässä olevaa välilevynpullistumaa. Luonnollisesti sen kuntoutus maksaa rahaa ja se, että huomaan että selkäni on paremmassa kunnossa tekee minut onnelliseksi. Jos minulla ei olisi rahaa, en pystyisi käymään kuntoutuksessa.

En oikein saanut tältä ihmiseltä perusteluita siihen, että miksi hän sitten matkustaa tai harrastaa tai tekee ylipäätään kivoja asioita elämässä, jos ne eivät tee onnelliseksi? Ne kun valitettavan moni liittyvät rahaan.

Mun mielestä on tekopyhää sanoa, että raha ei tekisi onnelliseksi. Enkä tarkoita, että ilman rahaa ei voisi olla onnellinen. Enkä nyt missään määrin puhu rahan määrästä, vaan ylipäätään rahasta. Ne jotka ajattelevat niin, että raha ei tee millään tavalla onnelliseksi niin miksi sitten:

Olet ostanut itsellesi paksun talvitakin? Lieneekö syy siinä, että sinulla ei olisi talvella kylmä? Eikö se tee sinua onnelliseksi, että sinun ei tarvitse palella pakkasella, koska sinulla on päällä lämmin takki? Itse olen ostanut itselleni lämpimän talvitakin, koska se tekee minut onnelliseksi, että minun ei tarvitse palella talvella. Enkä tule kipeäksi, koska olen pukeutunut lämpimästi.

– Takin ostin rahalla.

 

Miks halusit upgreidata itsellesi isomman tai kivemman ja kalliimman asunnon jos et sen takia, että se tekisi sinut onnellisemmaksi?

– Asunnon ostit/vuokrasit rahalla.

 

Harrastatko jotain? Tekeekö se sinut onnelliseksi, että sulla on mahdollisuus vaikka käydä viikottain pelaamassa lätkää, kuntosalilla, ratsastamassa tai mitä ikinä? Jos se ei tee sinua onnelliseksi niin miksi sitten harrastat?

– Harrastuksetkin maksetaan rahalla.

 

Tuletko onnelliseksi siitä, että saat työpäivän jälkeen köllähtää sohvalle (mielellään tietysti mukavalle sohvalle) ja katsoa vaikka TV:tä tai Netflixiä?

– Sen sohvan ja television ostit rahalla. Netflix ei myöskään toimi ilmaiseksi.

 

Tuletko onnelliseksi siitä, että saat tehdä kotona hyvää ruokaa tai mennä ravintolaan syömään ystävien kanssa?

– Ruokaakaan ei saa ilman rahaa eikä ravintoloistakaan saa ruokaa tiskaamalla.

 

Oletko hankkinut itsellesi auton helpottaaksesi elämää? Jos autolla kulkeminen ei tee sinua onnelliseksi, myy se ihmeessä ja kulje julkisilla tai kävellen. Tai tekeekö se sinut onnelliseksi, että heität talvella pyörän varastoon ja kuljet julkisilla töihin/kouluun?

– Autoa eikä sitä bussikorttiakaan saa ilman rahaa. Apostolinkyyti ei maksa mitään, mutta uskoisin, että kengät joilla on hyvä kävellä tekevät sinut onnelliseksi. 

 

Tuletko onnelliseksi siitä, että kävit kasvohoidossa tai kampaajalla värjäämässä hiukset? Jos et tullut, miksi ihmeessä värjäsit hiuksesi? Itse en ainakaan käy kampaajalla sen takia, että saisin itselleni onnettoman olon.

– Kauneuspalveluitakaan ei saa ilmaiseksi.

 

Tulitko onnelliseksi siitä, että kaupassa oli täydellisen kypsiä avokadoja? Itse tulen tästä hyvin useasti. Tulisitko onnelliseksi siitä, että kävisit ruokakaupassa vain toteamassa, että täällä on täydellisen kypsiä avokadoja, mutta et voisi viedä niitä kotiin? Tai ostitko kaupasta ihanan kimpun kukkia kotiin?

– Ilman rahaa ne avokadot ja kukat jäisivät sinne kauppaan.

 

Matkusteletko? Mikä on sun syy matkusteluun? Itse ainakin matkustan sen takia, että se tekee minut onnelliseksi. Uusien paikkojen näkeminen ja kokeminen tekevät minut onnelliseksi.

– Lentolippujakaan ei jaeta ilmaiseksi.

 

Kävitkö viimekesänä festareilla? Jotta voisit pitää hauskaa ystäviesi kanssa ja nähdä hyviä artisteja?

– Harva selviää festivaaleista ilman rahaa.

 

Oletko ollut joskus siinä tilanteessa, että vanhempasi ovat pystyneet tukemaan sinua, jotta olet saanut keskittyä pelkästään kouluun, eikä sinun ole tarvinnut käydä opintojen ohella töissä?

– Sen ylimääräisen vapaa-ajan ja täyden keskittymisen kouluun vanhempasi soivat sinulle rahalla.

 

Jos yllämainutut esimerkit ja sen tyyppiset asiat eivät tee sinua onnelliseksi, niin miksi teet tai ostat niitä? Ja painotan vielä, että ihminen voi olla onnellinen ilman näitäkin asioita. Mutta en lähtökohtaisesti pysty ymmärtämään ihmistä, joka sanoo ettäkö nämä asiat mitä ihmisellä on hankittuna ei toisi onnellisuutta. Jos ne eivät tuo, miksi ihmeessä niitä sitten on itselle hankittu? Rakastan kyseenalaistaa asioita, ja ois kiva kuulla jos joku muu on samaa mieltä kuin tää ihminen kenen kanssa kävin asiasta keskustelua, että miksi elämässä sitten ostaa asioita tai kokemuksia, jos ne eivät tee onnelliseksi? 

Itse tulin tänään onnelliseksi siitä, että sain juoda aamulla monta kuppia hyvää kahvia ilman, että oli kiire minnekään. Tämänkin mahdollisti minulle raha.

IMG_4308.JPG

 

Kommentit (9)
  1. jaana koskinen
    30.6.2019, 22:31

    Hei!
    Olen seurannut sinua pitkään ja olen jo hetken ihmitellyt mihin Janne on hävinnyt sinun stooreistasi. Oletteko eronneet? Vaikutitte hyvälle parille.

    -J

  2. Tuskin sun kaveritkaan väittää että rahalla saaduilla asioilla ei oo minkäänlaista positiivista vaikutusta niiden elämään? Sulle se vaikutus on onnellisuus, jollekin toiselle se voi olla jotain muuta. Mitä on onnellisuus? Mulle positiiviset asiat elämässä tuottaa esim tyytyväisyyttä, iloa jne ja niiden saavuttamisessa raha voi olla väline, mutta onnellisuus on jotain paljon laajempaa, jotain mikä syntyy siitä että elämässä kokee tyytyväisyyden ja ilon lisäksi myös kehittyvänsä ihmisenä, ts. tuntee että elämällä on suunta ylöspäin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *