V*tun Fb-kirpparit

Tämän kevään olen hääräillyt tuolla Pöllölaaksossa Saturday Night Live tuotannon parissa. Lavastus ja rekvisiittahommissa. Työni on ihan saakelin mukavaa, koska mie rakastan sisustaa ja suunnitella juttuja. MUTTA, onhan tässäkin työssä se nurjapuoli. Nimittäin se, että piti olla ihmisten kanssa tekemisissä. (No ei nyt sentään) No eipä vissiin. Enkä nyt missään nimessä puhu työkavereista vaan Fb-kirpputoreista. Tästä aiheesta sais pidettyä varmaan tunnin mittaisen standup shown. Ne kirppikset on niin käsittämätöntä viihdettä. Oon siis itse käyttänyt näitä kyseisiä ryhmiä jo pitkään. Lähinnä myyny omia ja äitini vaatteita, mutta käytän niitä myös työasioissa. Myyden ja ostaen rekvisiittaa.

Mikäli et asu pääkaupunkiseudulla ja sulle Kallio kierrättää tai Lauttasaari kierrättää ei sano mitään, niin nämä on siis kirpputoriryhmiä Facebookissa. Joka helevetin asuinalueelle on omansa. Sinne laitetaan kuva siitä mitä myydään ja sitten sovitaan ostajan kanssa treffit. Ostaja kirjottaa av = alustavavaraus ja yv eli yksityisviesti. Sitten muut ihmiset kirjottaa perään jono jos haluaa jonottaa kyseistä tavaraa. 

Näiden kirppisryhmien idea on tosi hyvä. Voit myydä niissä yksittäistä kamaa milloin itselle parhaiten sopii, eikä tarvi varata kirpputoripöytää muutamia vaatteita varten. Mutta ai jumalauta siellä asioiminen saa mun verenpaineen nousemaan. Ja tiedän etten ole ainoa. Näissä ryhmissä suurinosa ihmisistä on aivan täysin lukutaidottomia hulluja ja siellä törmää niin raivostuttaviin ihmistyyppeihin ettei missään. Ihmiset muuttuu kiukutteleviksi kakaroiksi, haistatellaan ja jopa uhkaillaan jos ei saada sitä mitä halutaan. Mikäli sulla ei oo mitään myytävää, niin kannattee joskus käydä tutustumassa. Ilmaista viihdettä nääs. Tässä muutama asia, mitkä näissä ryhmissä päällimmäisenä asiana mua ärsyttää ja myös huvittaa.

1. Ylläpito

Näissä ryhmissä asioiminen ei ole mitään leikkiä. Musta tuntuu, että näiden ryhmien ylläpito tekee tätä tehovalvontaa noissa ryhmissä työkseen. Jos ei työkseen niin ainakin aika helevetin tosissaan. Ylläpito on kirjottainut jokaiseen ryhmään 5x A4 säännöt ja ne kannattaa sitten lukea ja tarkkaan. Vois kuvitella, että tollasessa ryhmässä myyminen olis hyvin yksinkertasta: Ota kuva siitä mitä olet myymässä, ilmoita koko/mitat, hinta ja missä käy treffit, mutta ei. Ilmeisesti olen ainakin itse kirjoittanut mun myynti-ilmoitukset joka kerta väärässä sanajärjestyksessä tai jotain muuta. Oon saanu varotuksia ja mut on heitetty Kallio kierrättää ryhmästä 4 kertaa ulos ilman, että on kerrottu että mitä nyt tein väärin. Itse en ole lukutaidoton, mutta jos nuo mun listaamat asiat myynti-ilmoitukseen ei riitä ylläpidolle niin olkoot. En rupea mitään viiden sivun mittaisia sääntöjä lukemaan. 

2. Moralisointi

Olen perinyt jonkin asteisen himohamstrauksen meidän äitiltä. Saatan ostopäissään ostaa jotain ja unohtaa sen sitten hintalappujen kanssa kaappiin. No sitten kun sen luutun sieltä kaapista löytää että ai mulla oli tämmönenki nii eihän se ole enää kiva, vaan se pittää myyä. (naiset) Minua on useampaan otteeseen moralisoitu näissä ryhmissä, kun olen myynyt vaatteita joissa on vielä hintalaput. Onko nää ryhmät tosissaan niitä oikeita paikkoja, missä ihmisten tarvii alkaa moralisoimaan mun ostokulttuuria? En koe, että joku tuntematon ihminen on mulle sanomaan yhtään mitään. Vaikka tiedostan asian itsekin, että oon holtiton rahankäyttäjä, niin kuuluuko se jollekin Kallio kierrättää ryhmän jäsenelle? Mielestäni ei. Olis enemmänki innoissaan, että saa uusia vaatteita puoli-ilmaseksi. On myös kyseenalaistettu useaan otteeseen, että olenko myymälävaras.

2. Tinkiminen

Kirppareilla ihmiset tykkää tinkiä. Itse oon sitä ihmistyyppiä, että en kehtaa koskaan tingata vaan annan mieluummin vaikka koko lompakon. Ymmärrän jos ihmiset tinkaa, että saisko 50 euron takin 45 eurolla mutta se, että tingataan euroa tai 50 senttiä on asia mitä en vaan jaksa ymmärtää. Laitoin ihan vasta myyntiin Twist & Tangon mekon, jonka olin unohtanut palauttaa nettikauppaan. Maksoin mekosta 129,90 ja möin sitä 40 eurolla. Hintalaputkin oli vielä kiinni. Mielestäni 40 euroa ei ole liikaa pyydetty, mutta ihmisille se on liian kallis ”kirpputorivaatteeksi” vaikka se on uusi. No tiputin hinnan aika nopeasti 10 euroon. Joku tyttö siihen kommentoi, että saisko 9 eurolla? Jos sun elämä on kiinni yhestä eurosta niin kannattaisko se käyttää silloin järkevämmin? Jos myyn uutta 129,90 euron mekkoa 10 eurolla niin miten sä edes kehtaat kysyä, että saisko 9 eurolla? Jos sulla on mahollisuus saaha tää mekko 92,3% alennuksella, niin miksi vielä pitäis saada euron halvemmalla?

Näitä rasittavia senteistä tinkaajia tulee aina kun jotain laittaa myyntiin. Mainittakoon vielä toinen tilanne. Laitoin myyntiin Monkin paidan 5 eurolla, jota olin käyttänyt kerran. Olin maksanut paidasta 50-60 euroa. Joku nainen kysyi, että lähteekö 4,50 eurolla ? Sitä enempää en suostu maksamaan. Ei, ei tosissaan lähde. Ihan periaatteen vuoksi. 

Kirppareilla asioivilla ihmisillä on mielestäni todella ihmeellinen ajatusmaailma. Kaikki pitäisi saada alle kolmella eurolla. Jos mä oon ostanu jonku merkkipaidan yli satasella ja käyttäny sitä kaks kertaa niin miten se voi jonkun mielestä olla muutaman euron arvonen?

3. Kysymystulva

Vihaan niitä kyselijöitä näissä ryhmissä. Laitan myyntiin 2 euron paidan ja siihen tulee yhdeltä ihmiseltä viistoista kysymystä. Enkä edes liiottele. Ymmärtäisin kysymystulvan jos möisin 100e paitaa, mutta 2 euron?

Vastaako kokoaan? Kaikai mitta? Olkahelmamitta? Onko eläintalous? Käytätkö hajuvettä? Meikkitahroja? Onko aito? Vintage? Reikiä? Mistä ostettu? Milloin? Paljon maksoit? Käytätkö hajustettuja pesuaineita? Voitko kuvata päällä? Eestä ja takkaa? Kysyn mieheltä vielä mielipiteen. Ja sitte hävitäänki ku tuhka tuuleen. Ei viittitä ees sanoa, että en otakkaan.

Tästä edespäin laitan myynti-ilmotukseen, että jokainen tuotteeseen liittyvä kysymys maksaa euron kappale. Loppuu se kysely. Ymmärrän, että hutiostokset ärsyttää ostajia, mutta oikeasti en jaksa kuluttaa tuntitolkulla aikaa ihmisten kysymyksiin jos kyseessä on joku kahen euron luutu. Ota tai jätä.

4. Mielensäpahoittajat

Laitoin yhteen ryhmään hetki sitten 20 kilon painoisen laatikon täynnä ruokaa, jotka oli siis ollu rekvisiittana. Avaamattomia paketteja, jotka oli jököttäny meijän lavastamien kauppojen ja kipsojen hyllyillä. Kirjoitin ilmoitukseen, että annetaan ensimmäiselle noutajalle. Jopa tästä ihmiset sai murinaa aikaiseksi.

Joku nainen kirjoitti sinne, että minä voisin vähän käyttää järkeäni ja lahjoittaa tollaisen paketin niille jotka apua tarvitsevat. Olin laittanut paketin siis ryhmään Myydään, annetaan ja ostetaan. Oletin, että sieltä varmasti löytyisi ihmisiä kelle tämä kelpaisi. Mutta kyllä, tätäkin asiaa piti lähteä kommentoimaan. Minun olis kuulemma pitäny laittaa se johonki ryhmään nimeltä Annetaan vähävaraisille. Tän naisen kommentista tykkäsi hyvin nopeasti yli 50 ihmistä. Lisäksi muutkin kommentoivat samantyyppisiä kommentteja, että täysin ajattelematonta vaan antaa tollanen kelle tahansa, kun on ihmisiä jotka kaipaavat apua.

Olen todennut, että mitään ei voi tässä maailmassa tehdä, ettei siitä joku mieltänsä pahottais. Työkavereiden kanssa mietittiin, että sytytetäänkö koko ruokalaatikko tuleen ja postaan siitä kuvan sinne myynti-ilmoitukseen?

5. Avattujen ruokien myynti 

Kaupunginosasta riippuen näissä ryhmissä myydään hyvin erilaista kampetta. Niistä hauskin on mielestäni Vallila kierrättää. Siellä on tän tyyppisiä ilmoituksia ” Myydään avattu soijamaito, käytetty 1/3 osa. Myydään matkan takia. Hp. 1,30€ (tinkivara 20senttiä) ” En ees ala kommentoimaan miksi tää mua naurattaa, mutta kyllä se nyt vaan naurattaa. Ruokaa ei sais ikinä heittää roskiin, mutta emminä nyt tätäkään ymmärrä. 

Ite ajattelin laittaa sinne nyt äitienpäiväkakusta ylijääneet nonparellit. Annetaan 15 kpl nonparelleja. Ensimmäiselle noutajalle. Satavarmasti joku tulis hakemaan kun ilmaseksi sais.

6. Hullut

Olin menossa ostamaan ison läjän kehyksiä Kannelmäestä. Sovittiin myyjän kanssa, että tulen iltapäivällä niitä hakemaan ja niimpä soitin hänelle ennen kuin lähdin ajelemaan. Kysyin tietysti ensimmäisenä osotetta, jotta löyvän perille. Hän ei sitä suostunut kertomaan, vaan halusi ohjata minut sinne kertoen reitin. Kerroin miehelle, että en tunne Kannelmäkeä ollenkaan, että olis helpompi jos ihan vaan kertoisit sen osotteen. Ei, hän ei kerro osotettaan tuntemattomille ihmisille. Jos nää kehykset ei olis tullu rekvisiitaksi niin olisin sanonu, että pidä tunkkis.

No hän sitten neuvoi mulle Pasilasta Kannelmäen kerrostaloalueelle tämän reitin. Siis mitä!?!?!? Kun tuun siihen pihaan niin mähän näen mikä se osoite on kun menin sitä kotiovelta asti hakemaan? Ma ei ummarta.

7. Haistattelu, uhkailu ja kiukuttelu

Luultavasti et usko tätä keskustelua todeksi, mutta kyllä pääsin todistelemaan tätä keskustelua yhdessä ryhmässä, joka eskaloitui hyvinkin nopeasti. Uskomatonta viihdettä!

Anniina Annetaan Snickers! Itsellä lievä pähkinäallergia enkä siksi voi syödä ja tuntuu vaan hölmöltä heittää avaamattomana roskiin.

Pertti Joo totanoin, miks oot ostanu jos oot allerginen? En tuomitse vaan mietin…

Anniina Se tuli yhden joululahjan/herkkupaketin mukana. Aikani kattelin sitä tossa ja odottelin sopivaa vierasta kelle sen lykkäisin.

Pertti Oukhei

Jenna Av

Pertti Laitoin jo yv. 

Anniina Ai miten niin ei mulle näy?  ( Tähän väliin yks faktatieto näistä ryhmistä: Myynti täytyy tapahtua niin, että kirjoitat aina ilmoitukseen ensin av ja sitten laitat yv:n eli yksityisviestin. Kaikkien täytyy nähdä, että joku on sen jo varannut. Itse olen joskus myynyt ihmisille jotka ei ole laittanut av:ta vaan suoraan yv. Ristus minkä paskamyrskyn oon siitä kontolleni saanu. Haistattelua ja huorittelua tuntemattomilta ihmisiltä. )

Pertti Siis lähetin Anniinalle yv:n ja just ku olin tulossa kommaa sitä tähän nii laitoit av. Eli ehin eka.

Jenna Juu mut eikse mee siinä järjestyksessä miten ne tässä lukee? Mistä me voitais tietää missä vaiheessa sä lähetit sen? Kommaisit eka av ja sit vasta kirjottaisit yv.

Anniina Mä en tän takii jaksa mitään showta, ekalle hakijalle menee. 

Pertti Voin tulla hakee sen pois

Jenna Haista paska, oot lähestulkoon joka palstan jokasessa ilmotuksessa varailemassa tai jonossa! Tääl on tarkoitus antaa tarpeetonta tavaraa niitä tarvitseville eikä yrittää haalia itelleen kaikkee mahollista vaan koska saa ilmaseksi. Käyttäydy iso mies!

Pertti Sori vaan oon kahen lapsen yh. Et kerro vielä miten sä tarttet tätä enemmän?

Jenna No en tiedä enemmän, mut opiskelijana mul ei ainakaan oo varaa herkkuihin… ja olis joskus kiva saada jotain pientä iloa arkeen. Mulla ei ees oo niitä lapsia tukena ja ilona. Sitäpaitsi ”kahen lapsen yh” kortti ei oikeuta etuilemaan jonossa ja mä olin eka selkee jonottaja.

Pertti ”Ei varaa herkkuihin” silti saatanan läski? Eikai sitä varaa oo ku syöt niin vitusti.

Jenna SÄ ET TIEDÄ VITTUUKAAN MUN TILANTEESTA!! JA TÄÄ TULEE NYT MULLE TAI ILMIANNAN SUT YP:LLE

Pertti Tiedän mä sun tilanteesta sen verran, että syöt vitusti liikaa. Eikä muuten tuu, mä oon jo matkalla hakemaan sitä

Jenna Vittu mikä kusipää, en ihmettele että oot yksinhuoltaja.

Jenna Kattelin muuten sun profiilia ja huomasin et asutaan aika lähekkäin….et jos mä nään sut jossain…..tai sun lapset….

Pertti Oliks toi uhkaus?!?!?!?!? Tosissas!?!?!?!?!?

Jenna Kusitko jo housuus?

Mari Molemmilla menee nyt yli, kummallekin varoitus – ja seuraavasta asiattomasta kommentista esto! Anniina päättää kelle antaa.

Mari Ja oikeesti kyse on edelleen suklaapatukasta

Anniina Joo mä luin nää kommentit ja vein sen patukan mun naapurille

Ja kaikki tämä 60 sentin suklaapatukan takia. Pertti on menny kattomaan Jennan Fb-profiilin, että minkä kokonen kiukkupussi siellä toisessa päässä oikein räyhää. En usko, että ainakaan liiottelin kun sanoin, että ihmiset muuttuu näissä ryhmissä kiukutteleviksi kakaroiksi? Näyttäis molemmilla olevan verensokerit sen verran alhaalla, etten tiijä kumpi sitä patukkaa tarvii enemmän. Itse sain ainakin tästä ilmasesta showsta niin saakelin räkäset naurut, että tekis mieli laittaa postissa Pertille ja Jennalle molemmille laatikolliset sukulaatia.

Aiheesta vois jatkaa loputtomiin, mutta tähän on hyvä lopettaa. Kertokaahan teidän kokemuksia, että mie saan naureskella lissää!

<3 Laura

 

Ps. Käythän lukemassa blogini muitakin juttuja.

Tästä pääset lukemaan jutun mun ”ihanista kamalista miehistä”. 

Oletko haaveillut lentoemännän työstä? Tästä pari faktaa minun silmin millaista se työ on…

IMG_3712.JPG

t?a=1073569566&as=1109864927&t=1&tk=1&i=1

Kommentit (115)
  1. Suosittelen nettikirppiksiä fb kirppiksen sijaan.

  2. Erehdyin eka kertaa elämässäni liittymään face-kirppariin. Oli viimeinen kerta. Myin vain yhden tavaran. Mutta koska sen halusivst ns kaikki niin voi herrajee… Kun lopulta vaan myin sen yhdelle niin mulle tuli herjaava yv toiselta! Ja minusta kanneltiin yp joka myös pisti nuhteita minulle. Aivan hullu paikka! En lukenut kovinkaan tarkkaan sääntöjä mutta ennenkuin painoin itse eroa ryhmästä nappia niin huomasin on säännötön kirppari. Erittäin hulluilta nää kirpparit vaikuttavat! Mietin jopa perustanko itse… olis meinaan sen verta maalaisjärkeä että väitän osaavani homman paremmin kuin moni muu ja lisäksi mulla on jo kolme omaa ryhmää facessa ja niiden kanssa on sujunut hyvin… Mutta sen huomasin ei ikinä enää mitään myyntiin face kirppareille. Ja hämmästyin miten tosissaan moni ottaa jonkun face kirpparin!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *