Ladataan...
Lentoaskeleita

Ennen tänne muuttoa minua kiinnosti erityisen paljon ne ihan tavalliset arkipäiväiset jutut, erityisesti ruoka ja ruokaostokset. Minulla kävi tuuri, sillä sain todella hyviä vinkkejä alueella olleilta edellisiltä suomalaisilta expateilta (kiitos P!) ja yksi juttu minulle oli heti selvää: en tahdo syöttää lapsilleni geenimanipuloituja tuotteita. En halua perheemme syövän ylimääräisiä hormoneja ja antibiootteja ruokansa joukossa, mutta kun ollaan Amerikassa, niin se ei olekaan ihan simppeli juttu. Paras saamani vinkki olikin tarkistaa, että ruokapakkauksen kyljessä lukisi Non GMO. Mutta mikä ihmeen GMO? Aiheesta löytyy paljon tietoa esimerkiksi täältä, non-gmo-projektin sivuilta. Hyvin pelkistetysti ja tiivistetysti voisi sanoa, että ruuasta löytyy antibiootteja ja hormoneja, joita on esimerkiksi syötetty karjalle rehun joukossa tai joita on imeytynyt hedelmiin ja vihanneksiin kasteluvedestä ja maaperästä. Olen itsekin vielä täysin oppimisvaiheessa tässä aiheessa enkä ole ehtinyt perehtymään siihen niin paljoa kuin haluaisin, mutta selvästi kyseessä on asia, jonka kanssa haluan olla tarkkana. Vaikka niissä tavallisissa maitopurkeissa kuinka lukisikin pikkupräntillä, ettei hormoneista olisi selvästi tutkittua haittaa. 

Ruokakaupassa syynäänkin tarkkaan pakkausselosteet ja suosin luomua sekä noita Non GMO-logolla varustettuja tuotteita. Niitä löytyykin onneksi ihan mukavasti, mutta joidenkin tuotteiden, esimerkiksi juustojen kanssa meillä on ollut aika paljon vaikeuksia löytää orgaanista. Käymme yleensä ruokakaupassa Publixissa, joka on ehkä eniten Suomen Prismojen ja Citymarkettien tapainen. Publix ei ole erikoistunut luomuun, mutta sieltäkin sitä löyty ihan mukavasti kun vähän etsii. Ihan joka tuotteessa meillä ei aina syödä luomua ja joskus (minä) lipsun, halusin esimerkiksi ostaa sellaista leipien väliin laitettavaa perunasalaattia kun se näytti niin hyvältä (ja oli), mutta koska siinä ei ollut mitään merkintöjä, niin eipä se non-GMO:ta ollut. Maidon ja lihatuotteiden kanssa taas ei lipsuta. Ostamme myös veden kanistereissa kaupasta, sillä hanavesi maistuu oudolta. Muita kivoja ruokakauppoja olemme löytäneet mm. Harris Teeterin ja ah niin ihanan mutta niin kalliin Earth Fairin. Silloin kun ei jaksa etsiä luomua vaan napata mitä ensimmäisenä on tarjolla, kannattaa mennä Earth Fairiin, sillä siellä melkeinpä kaikki on suoraan luomua. 

Meidän ruokatottumuksemme eivät ole juurikaan muuttuneet tänne muutettuamme, kokkaan kotona oikeastaan aika samoja ruokia kuin Suomessakin. Ainoastaan feta, jota tykkäsin murustella melkein ruokaan kuin ruokaan, on nykyään sellaista erityisempää herkkua, sillä luomufeta-palanen maksaa n. 8-9 dollaria. Yhdessä jutussa ollaan kuitenkin nykyään hyvin jenkkiläisiä: meillä syödään aina välillä maapähkinävoi/hillo-leipiä! :D Yhtään sen epäterveellisemmin tai terveellisemmin emme mielestäni syö kuin Suomessakaan, viikonloppuisin saa herkutella, eikä pikaruokaravintolat houkuta sen kummemmin kuin ennenkään (tietysti ollaan nyt kerran käyty Burger Kingissä). Minulle on kyllä muodostunut yksi lemppari "pikaruokaravintola" eli Panera Bread. Mieheni vitsailee joka päivä, että olenko taas käynyt Panera Bredissa. Mutta kun siellä on niiin hyviä salaatteja, bageleita, kahveja ja voi että se lasten listan Mac'n cheese. Nam!  En nyt halua kuulostaa foliohattupäisemmältä kuin olen, mutta minulle osa ulkonasyömisintoa laannuttavista tekijöistä on tieto ruuan sisältämistä GMO:ista. Mutta siis kyllä mekin syödään välillä ulkona ja noutoruokaakin, ei täällä pystyisi mitään syömään jos olisi jatkuvasti suurennuslasi kädessä. Se kuuluisa kultainen keskitie kunniaan tässäkin! ;) 

 

Yksi asia täällä on ihan parasta ruokakaupassa kahden lapsen autokärryjen lisäksi: ostosten pakkaamispalvelu. Jokainen lasten kanssa ruokakaupassa asioinut ymmärtää miksi. ;) Minusta on myös todella mukavaa kun ostokset autetaan tarvittaessa ihan autoon asti!

Puhutaan nyt myös rahasta: nelihenkiseltä perheeltämme menee kuukaudessa yli tuhat dollaria ruokakauppaan. Sanoisin, että noin 1200 dollaria, mikä on aika paljon enemmän kuin Suomessa. Ruoka on suht samoissa hinnoissa kuin Suomessa, sanoisin, että jopa kalliimpaa, varsinkin luomu. Täällä terveellinen ruoka tuntuu olevan etuoikeus ja se valitettavasti näkyy monella tavalla. Juttelin erään sairaanhoitajan kanssa, joka kertoi kuinka lasten ylipaino on vakava ongelma ja ruuan hormonipitoisuus alkaa näkyä jo varhain erilaisin terveysongelmin, esimerkiksi pienillä pojillakin saattaa kasvaa rinnat. Tämä oli tosiaan vain hänen kertomaansa enkä ole tarkistanut asiaa mistään, mutta kuulostaa todella surulliselta. Sitten taas toisaalta, monet eivät mieti näitä juttuja lainkaan ja voivat ihan hyvin.

Kysymyspostauksessa ruoka-aihe nousi aivan erityisesti esiin, joten päätin vastata ihan kokonaisen postauksen avulla! Ajattelin tehdä myös sellaisen kauppareissu-postauksen jossain vaiheessa. Kysymyspostaukseen saa mielellään laittaa lisää kysymyksiä, kokoan niistä sitten vastauspostauksen tai isommista aiheista ihan omat postauksensa. Todella mukavaa, että niin moni jaksoi käyttää pienen hetken ja kirjoittaa postausideoita! <3

Ladataan...

Ladataan...
Lentoaskeleita

Yritin kysellä blogini Facebook-sivuilla, että olisiko jotain tiettyä, mitä haluaisitte lukea, mutta kysymykseni ei ottanut oikein tuulta alleen. Huomasin nimittäin Google Analyticsista, että teitä on kiinnostanut viime aikoina eniten kulttuurieroja ja muutenkin Amerikkaa käsittelevät postaukset, joten koitetaanpas nyt vielä uudestaan: Onko jotain erityistä tai sitten ihan vaikka joku pikkujuttu, mistä just sinä haluaisit minun kirjoittavan? Jos vaikka tässä ihan lähellä on joku postausaihe, jota en vain itse huomaa! Kiinnostaisiko vaikka, jos kirjoittaisin siitä, millaista kotiäitiys on Amerikassa? Lähestytään asiaa oldschoolisti ihan perinteisen kysymyspostauksen kautta (vaikka mietinkin ensin vähän, että onko tämmönen ihan hölmöä?), eli jos sinulla on jotain mielessä, niin nyt saa kysyä! Ja muutenkin toki, haha. Ottaisin oikein tosi mielelläni postausideoita vastaan! Ja ei tarvitse tosiaan olla kirjautunut Lilyn käyttäjä, jos haluaa kommentoida, onnistuu ihan sähköpostinkin laittamalla, eikä se näy kenellekään muulle kuin minulle. :) 

PS. Ja jos tässä ei ole yhtään kommenttia, niin ole kiltti ja kysy vaikka lempiväriäni tai suosikkikoirarotuani, ettei ole ihan nolo "ketään ei kiinnosta kysyä mitään"-olo mulla, lupaan tehdä sinulle sitten oman kiitollisuuspostauksen. 

Ladataan...

Pages