Neljävuotias aasta ööhön

 

Mä vihaan kliseitä, mutta ei siitä pääse yli eikä ympäri että aika menee hurjan nopeasti. Lasten kanssa päivät tai viikot, joskus jopa tunnit, voivat olla pitkiä, mutta vuodet hujahtavat ohi äkkiä. Meidän esikoinen on jo neljävuotias! Tässä postauksessa pääsette tutustumaan häneen vähän paremmin – koska mä rakastan yli kaiken aakkospostauksia, niin ajattelin soveltaa varmasti monelle tuttua Elämäni aakkoset-ideaa tähän, ja kertoa meidän esikoisesta aakkosin! Eli jokaisen aakkosen kohdalle sillä kirjaimella alkava sana, joka tulee ensimmäisenä hänestä mieleen.

A niinkuin avulias

Hän on oikeasti hurjan avulias, ja niin hän itsekin itsestään puhuu. Oikeastaan aivan sama mitä on tekemässä, kuuluu pian vierestä että minä haluaisin auttaa, äiti saanko minä auttaa?

B niinkuin banaani

Omenan lisäksi hänen lempihedelmänsä.

C niinkuin colour

Hänen lempivärinsä on vihreä. Lähiaikoina myös punainen on noussut suosioon!

D niinkuin Dinosaurus

Dinot on nyt POP! Kirjastosta valitaan usein dinokirjoja, hänen huoneestaan löytyy dinojuliste, ja dinolakanat ovat olleet toivelistalla jo jonkin aikaa mutta ei ole vielä äidin silmään missään sattunut – jos siellä joku tietää mistä sellaiset voisi löytää, niin saa vinkata!

E niinkuin eväsretki

Lemppari-aktiviteetti ulkona, kukapa lapsi, tai aikuinenkin, ei tykkäisi eväsretkistä?

F niinkuin Farming Simulator

Tätä hän pelailee aina isin kanssa.

G niinkuin Google

Äiti saa aika usein Googletella vastauksia neljävuotiaan esittämiin kinkkisiin kysymyksiin.

H niinkuin halipula

Pienempänä hän ei kovin välittänyt haleista tai pusuista, mutta nykyään juoksee usein halaamaan sanoen että ”minulle tuli halipula”.

I niinkuin isi

Isin poika. Hän on aina ollut isin poika. Ja sitä on muuten sitten kipuiltukin – äiti on kokenut usein jäävänsä ulkopuoliseksi, tai ettei kelpaa laisinkaan niinkuin usein onkin ollut, mutta toisaalta olen todella kiitollinen siitä että heillä on niin hyvä isä-poika-suhde. Kun ei sekään aina ole itsestäänselvyys.

J niinku jääräpää 

No, uhmaikä. Kai kaikki neljävuotiaat on vähän, tai vähän enemmänkin jääräpäitä? Mutta ei tämä pelkästään huono piirre ole!

K niinkuin käytöstavat

Neljävuotiaan hyvät käytöstavat ovat meidän vanhempien suuri ylpeydenaihe, ja niistä on saatu kuulla paljon hyvää myös mm. päiväkodista. Hän osaa omatoimisesti kiittää, pyytää anteeksi ja sanoa myös ole hyvä!

L niinkuin lellipentu

Vähän kehtuuttaa kirjoittaa tämä tähän, mutta onhan se nyt myönnettävä, että hän on vähän lellipentu. Niin äitin kuin isin, ja myös ukin ja mummon.

M niinkuin mummo

Isovanhemmat on hänelle ihan hurjan tärkeitä, ja hän onkin lähes poikkeuksetta viikoittain nähnyt ukkia ja mummoa koko elämänsä ajan.

N niinkuin nakkikeitto

Niin kauan kuin muistan, on nakkikeitto ollut hänen lempiruokaansa. Tokikaan se ei ole ainoa lempiruoka, sillä poitsu on miltei kaikkiruokainen!

O niinkuin omenamehu

Hän rakastaa omenamehua, se on lempparijuoma all the time. Ja sitä onkin oltava kaapissa AINA.

P niinkuin pyörä

Potkupyörä, jota hän rakastaa yli kaiken – ja onkin ollut hurjan innoissaan lumien sulamisesta, kun pääsee taas pyörälenkeille. Mielelläni hankittaisiin pojulle jo ihan polkimellinenkin pyörä, mutta niin kauan kun hän ei itse sitä halua, niin saa hurjastella potkumallilla.

Q niinkuin questions

Kai täällä on joku kyselyikä menossa.. Uteliaisuus ja tiedonjano on erittäin ihana juttu, mutta olisi hurjan ihanaa myös jos äitillä olisi mahdollista antaa oikea vastaus kaikkiin niihin kysymyksiin.

R niinkuin rakas

Kun puhutaan omasta lapsesta, niin väitän että lähes jokaiselle vanhemmalle tulisi tämän kirjaimen kohdalla mieleen ensimmäisenä sana rakas. Rakas on hänen lempinimensä, ihan kuin kuopuksenkin. Älyttömän rakas.

S niinkuin sokeri

Sokerihiiri – siinä mielessä ihan isäänsä tullut. Meillä on ”karkkipäivä” kerran viikossa, aina perjantaisin. Mutta hän ei kuitenkaan aina valitse perjantaiherkuksi karkkia, vaan saattaa joskus haluta vaikkapa marjoja – pensasmustikat ja mansikat ovat olleet kovassa suosiossa. Ja  viinirypäleet ja vesimeloni!! Vähän lähti nyt harhailemaan tämä teksti itse asiasta, mutta..

T niinkuin Traktorit

Traktorit, kaivurit, puskutraktorit, nosturit, tiekarhut, tiejyrät.. Mitä kaikkia näitä työkoneita nyt onkaan.

U niinkuin ukki

Ukki korjaa kaiken, ukin kanssa ajetaan traktorilla.. Ihan kuten mummokin, on myös ukki pojalle hurjan tärkeä, ja puheissa mukana lähes poikkeuksetta päivittäin.

V niinkuin v*ttu

No se kiroilu.. Meillä vanhemmilla kyllä lipsahtelee voimasanoja kotona aika usein, eikä olla siitä ylpeitä. Eikä olla ylpeitä myöskään siitä, että niitä lipsahtelee myös tuon neljävuotiaan suusta – tosin niitä lipsahtelee vain kotona tai mummolassa, koskaan ei ole korviin kantautunut että esimerkiksi päiväkodissa kiroilisi? Mikä lie. MUTTA hän myös hyvin tietää mikä on ruma sana ja mikä ei – hän usein huomauttaa meitä vanhempia kirosanan kuullessaan että ”tuo oli ruma sana, pyydäpäs anteeksi” ja niin me sitten todetaan että oli ruma sana, anteeksi. Nykypäivänä hän ei enää kiroile niin paljon kuin vaikkapa vuosi takaperin – meillä toimi tässä kaikkein parhaiten huomiotta jättäminen! Jos kielsi, tai muistutti että nyt tuli ruma sana, niiden suusta suoltaminen vain yltyi. Kun jätettiin huomiotta ne rumat sanat, niin ne alkoivat vähentyä – mikä ei kyllä aina ollut ihan pala kakkua, kun lapsilta ne voimasanat tulee niin tunteella että.. Uskallan väittää ettei ole yhtäkään vanhempaa joka ei olisi joskus purskahtanut nauruun lapsen kirotessa.

W niinkuin what?

Viitaten tavallisen V:n kielinerous-kohtaan: hän puhuu paljon englanniksi. Usein on käynyt niinkin, että hän sanoo jotain englanniksi, mutta kukaan ei ymmärrä mitä hän sanoo. Toki, kun tämän ikäisillä se lausuminen on vielä hakusessa, niin saattaa äkkinäinen luulla siansaksaksi. Mutta tää on myös yksi meidän vanhempien ylpeydenaiheista!

Y niinkuin YouTube

Kai tähän voisi pölöttää jotain ruutuajasta, mutta se jääköön toiseen kertaan. Meillä 4v saa katsoa YouTube Kidsistä videoita, ja on saanut katsoa jo 2-vuotiaasta? ellei jo aiemminkin. Sittemmin ollaan asetettu tälle selkeät rajat, sillä jossain vaiheessa alkoi tulla sellainen jumiutuminen siihen ruudun eteen, mutta edelleen saa kyllä päivittäin katsoa. Useimmiten hän valitsee sieltä jonkin traktori- tms. videon, tai Auttaja-Autot, ja monesti myös englanninkielisiä lastenvideoita – sitä saadaankin kiittää tästä englanninkielen oppimisesta!

Zzz..

Hitsi että on hankala keksiä näihin ulkolaisiin kirjaimiin mitään, mutta tämä on osuva sinänsä, että poju on aina omannut hyvät unenlahjat.

Å niinkuin å-åu

Kuuluu itse kunkin suusta usein, mutta 4v:n suusta hieman dramaattisemmin kuin muiden. Yleensä hän haukkaisee henkeä, heittää käden suun eteen ja silmät lautasina sanoo että å-åu.

Ä niinkuin äiti

Vaikka hän onkin pienestä pitäen ollut pitkälti isin poika, niin siellä isin poika-kuoren alla asuu myös pieni äitin poika. Ja se äitin poika onkin alkanut nyt enemmälti näyttäytymään arjessa, kun isi on töissä. Varsinkin iltavuoroviikoilla hän on ihan äitin poika. Ja se passaa mulle paremmin kuin hyvin.

Ö niinkuin ömm..

Hän on hyvin sellainen.. pohtiva? lapsi. Hän pohtii paljon kaikkea. Ja pohtii ihan perinpohjaisesti. Pohditaan yhdessä.

Sellainen on meidän rakas neljävuotias!<3

Olin hieman epäileväinen tästä aakkosidean soveltamisesta tällä tavalla, mutta kyllä tää ihan hyvin toimi! Niin hyvin, että saatanpa kirjoittaa yksivuotiaastakin samanlaisen.

<3 Tiia Krista Annika

perhe vanhemmuus lapset rakkaus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *