Viisivuotias aasta ööhön

Viisi vuotta sitten minusta tuli äiti.<3

Tässä postauksessa pääsette tutustumaan aakkosten muodossa meidän esikoiseen, joka on (vaikka itse sanonkin) aika mainio tyyppi! Sanottakoon, että oli muuten astetta helpompaa keksiä aakkoset tästä pojasta, kuin mitä taaperosta..

A askartelu

Mä selailen useita kertoja päivässä Pinterestiä, ja usein tää tyyppi ihan huomaamatta ilmaantuu siihen viereen kyyläämään – huomaan sen vasta siinä vaiheessa kun korvan juuresta kuuluu ”ooh, askarrellaanko äiti joku päivä tuollaisia?”. Hän on alkanut nyt innostua askartelusta ihan eri tavalla, ja annankin aika vapaasti toteuttaa ideoitaan, vaikka usein tehdäänkin yhdessä myös äitin ideoimia askarteluita.

B big brother

Maailman paras isoveli. Niin ylpeä pikkuveljestään, niin kovasti odottaa jo pikkusiskoakin.. Voi rakas!!

C curse – kiroilu

Siitä lähtien kun tyyppi oppi puhumaan, niin on ollut aika kova suustaan. Meillä on kiroiluun toiminut kaikkein parhaiten se, että sitä ei huomioida – kirosanojen huomiointi ikäänkuin provosoi kiroilemaan lisää ja kovempaa. Nyt lähiaikoina on tosin kielenkäyttö mennyt niin rajuksi ja rumaksi, että siihen on pakko olla vähän väliä puuttumassa. Tämä taitaa olla jokin kaveriporukan juttu nyt, sillä usein asiasta ärähdettäessä kuuluu klassinen ”kun kaverikin sanoi ruman sanan silloin ja silloin”..

D dinosaurukset

Dinosauruslakanat, dinosaurus-unikaveri, dinosauruskirjoja kirjastosta, dinosauruskoristeita synttäreille.. Dinot on nyt pop!

E eväsretket

Näitä arjen ihanuuksia hän muistaa olla vaatimassa tasaisin väliajoin – tärkein eväs on aina pillimehu. Pillimehu on ja pysyy, kaikki muu saa vaihtua.

F friends

Kaveritaidoista hän on saanut kovin paljon kehuja päiväkodistakin, ja äitin mieltä lämmittää kovasti se, miten paljon hänellä siellä kavereita on.

G green  

Hänen lempivärinsä on vihreä. Tai oli ainakin vielä viimeksi, kun tätä kysyin. Välillä se on sininen, välillä punainen. Välillä oranssi.. Ehkä sateenkaari?

H hiukset

Hänen pitkät, vaaleat hiuksensa. Hänelle niin kovin tärkeät. Ei ole kovin kauaa aikaa siitä, kun olin jo aivan valmis leikkaamaan pojun tukan lyhyeksi vaikka väkisin – kun ei saanut harjata ilman huutoa ja peseminen kuulosti varmaan koko naapurustolle siltä kuin tätä lasta yritettäisiin tappaa suihkussa.. Mutta nyt hän on vihdoin sisäistänyt sen, että jos haluaa pitkät hiuksensa pitää, niin niitä on hoidettava ja annettava hoitaa – ja onkin sisäistänyt niin hyvin, että muistuttelee itse harjaamisesta, pompulan laittamisesta ja pesulla käymisestä. Oikein HALUAA hoitaa hiuksensa hyvin.

I ikävä

Nyt on meneillään jokin vaihe, että hän ikävöi kovasti. Ikävöi äitiä päiväkotipäivien aikana, isiä kun isi on töissä.. On jotenkin vähän takertunut nyt, jonka uskoisin johtuvan ihan siitä, että pojat on tässä talven aikana olleet mun kanssa kotona todella paljon sairastelukierteiden iskiessä lujaa. Ja ymmärtäähän sen – ja kyllä äitikin ikävöi päivisin.

J Joojoo!

Yleisin vastaus, jonka häneltä saa ihan mihin tahansa asiaan.

K Kaaos

Esikoinen on siitä hauska tyyppi, että häntä häiritsee sotku ja kaaos, mutta hän myös itse aiheuttaa sen sotkun ja kaaoksen.. Toki nykyään usein yhdessä taaperon kanssa. Lelujen ja omien jälkien siivoamista ollaan taas paljon harjoiteltu – harjoittelun tuloksia alkaa olla jo näkyvissä arjen pyörteissäkin.. Vielä on matkaa kuitenkin siihen, että se sujuisi aina yhtä mallikkaasti kuin parhaimmillaan sujuu. Mutta eipä se äitiäkään aina huvita siivota.. Ei kai ketään AINA huvita?

L on hänen nimensä alkukirjain

M Muumilaakson puuhapolku

Yksi lempparilautapeli. Toinen lemppari on Tacticin Opetellaan Eläinystävät-muistipeli.

N Netflix

Tällä hetkellä hänen lemppariohjelmiaan ovat ”heppaohjelma”eli Spirit ja Pentuakatemia.

O Ota kuva!

Ota kuva isille! Ota kuva minusta! Ota kuva minusta ja pikkuveljestä! Ota kuva tästä hurjan korkeasta duplotornista! Linssilude.

P Piirtäminen

Piirtämisestä hän on nyt kovin innostunut, ja nopealla tahdilla on siinä todella paljon kehittynytkin! Viimeisimmässä vasu-keskustelussa päiväkodissa puhuttiin siitä, miten kynähommat ei oikein jaksa kiinnostaa, ja vähän sen jälkeen hänestä kuoriutuikin oikein kunnon taiteilija. Perus.

Q Qwerty – kiinnostus kirjaimiin

Kirjaimia opetellaan yhdessä piirtämällä, magneeteilla, Plus-Plus-paloilla..

R Rankkaa

On niin rankkaa olla neljävuotias, on niin rankkaa olla L****, on niin rankkaa olla isoveikka..

S Spagetti

Lempiruokaa kysyttäessä hän vastaa aina kuin apteekin hyllyltä SPAGETTI! Sitten tarkennellaan, että no mitäs sen kanssa – milloin se on lihapullia, milloin jauhelihakastiketta, milloin ketsuppia. Ja aika usein myöskin ihan vain pelkkää spagettia. Mutta sitäkin on kokeiltu, pelkkää spagettia siis – ei maistu.

T Tabletti

Tabletti on ainoa ruutu, jonka käyttöä meillä lapsilla rajoitetaan – varsinkin esikoisella. Jos hän saa vaikka tietokoneella pelata Farming Simulatoria, jotain autopeliä tai vaikka lemppari kalastuspeliä Oppi&Ilon sivuilla – ei lopettamisen kanssa ole ongelmaa. Laittaa pelin kiinni ihan nätisti kun sanotaan että nyt riittää. Sama myöskin lastenohjelmien kanssa, katsomisen lopettaminen ei ole ongelma. Mutta jos hän saa pelata tabletilla tai katsoa ohjelmaa/videota tabletilta itse, niin lopettaminen ei olekaan helppoa.

U Uhmaikä on mennyt ohi..

Jo aikaa sitten. Ja aloittihan tämä jantteri sen shown jo puolitoistavuotiaana. Mutta nyt tilalle on tullut jokin uusi juttu, jota kutsun itse esimurkkuiäksi sillä tuntuu kuin asuisi samassa talossa teinin kanssa. Usein joudun itselleni muistuttelemaan mieleen, että olikos tämä lapsi nyt täyttämässä viisi, vai viisitoista?

V Vanhat vaatteet

”Tuo paita on minun vanha!” kuuluu usein pikkuveljen outfittiä katsoessa – musta on aika sympaattista, miten ylpeä hän on siitä että taapero käyttää hänen vanhoja vaatteitaan! Monesti myös itselleen päivän vaatteita valitessa tuumailee, että tätäkin paitaa voi sitten pikkuveli käyttää, kun kasvaa isommaksi.

W WHAT!?

”Maailmassa monta, on ihmeellistä aasiiaa..”

Y YouTube

YouTubesta kuunnellaan päivittäin osana iltarutiineja unilauluna Kirje Kuulle. Sen lisäksi satunnaisesti osana iltarutiineja hammaspesulaulu – milloin Mimmien, milloin Jordanin. Nyt uusimpana ollaan alettu purkamaan viimeiset energiat ennen iltatoimille alkamista Fröbelin Palikoiden Tonttujumpalla, jota pojat rakastavat!  Poju myös usein pyytää kotona samoja lauluja, joita ovat päiväkodissa laulaneet ja niitä sitten kuunnellaan ja lauletaan yhdessä.

Z Zzz – hyvät unenlahjat

Hän on ollut ihan vauvasta saakka kova poika nukkumaan – perinyt unenlahjat isältään.

Ä Äkkiä – odottamisen vaikeus

KAIKKIMULLEHETITÄNNENYT on erittäin vahvasti läsnä arjessa. Tätä tyyppiä saa kyllä usein odottaa, mutta vastapainoksi hän ei sitten muita, tai mitään, odottele.

Ö Öitä

Nukkumaanmenot yksinkertaisuudessaan: öitä! Kun iltarutiinit on suoritettu, annetaan hyvän yön halit ja pusut ja toivotukset, siinä se.

Paljon onnea rakas esikoinen!<3

ps. kai äiti saa alkaa ihan vähän kriiseilemään sitä, että pian hän on eskarilainen.. Ja sitten jo koululainen!!

<3 Tiia Krista Annika

perhe vanhemmuus lapset ystavat-ja-perhe
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *