Älä laihduta

SV: laihdutuskulttuuri, laihdutus

Tänään vietetään Älä laihduta -päivää.

Itse tein vuoden alussa lupauksen, etten enää ikinä laihduta. Karsin elämästäni kurjat ja ahdistavat dieetit ja hankin pikkuhiljaa tilalle rakkautta ja arvostusta. 

Monikin asia on ajanut minua tätä päätöstä kohti. Painoni on vuosien aikana heitellyt tosi paljon ja raskaus muutti kehoa. Minä olen kasvanut sellaisena aikana, kun ihailtiin laihuutta enkä koskaan teininä kuullut sanoja kehorauha tai kehopositiivisuus. Voi kun voisin halata teiniminääni ja sanoa, että kasvat kyllä vahvemmaksi ja rakastetuksi omana itsenäsi. Maailma muuttuu, hitaasti mutta varmasti.

Harmittaa, miten paljon olen käyttänyt tunteja ruokailun ja liikkumisen suunnitteluun. Laskelmia, stressaamista ja ahdistusta. Luulin oikeasti, että olisin parempi ihminen 20 kiloa laihempana. En saa näitä aikoja enää takaisin, mutta teen kaikkeni jotta en enää päätyisi samaan tilanteeseen. Haluan elää tässä ja nyt, upeassa ja vahvassa kehossani. Haluan näyttää esimerkilläni ennen kaikkea omalle lapselleni, että kaikki kehot ovat hyviä eikä laihduttaminen tee kenestäkään parempaa ihmistä.

 

Tiedän, että jotkut pudottavat painoa esimerkiksi sairauden takia. Silloinkaan en haluisi puhuttavan laihdutuksesta ja dieeteistä, vaan elämäntapojen muutoksesta. Koska dieetit ja laihdutus eivät ole joka päiväistä elämää.

Laihdutuskulttuuri edelleen elää ja voi hyvin erilaisissa medioissa. Ihan oksettaa, kun puhutaan ”kesäkunnosta” tai siitä, miten ”joulukiloista” pääsee eroon. Teen kaikkeni, että tällaista puhetta ei ole meidän kodissa tai lähipiirissä. Siitä on hyvä lähteä.

Jos on 14 -vuotiaasta asti eli yli kymmenen vuotta ollut erilaisilla dieeteillä ja aika ajoin tyytymätön itseensä, ei muutos tapahdu hetkessä. Tulee vaikeita ajatuksia ja pettymyksiä, mutta niistä pääsee yli. On päästävä. Seuraan somessa tilejä, joista saan voimaa ja jotka kannattavat samoja asioita. Vietän aikaa ihmisten kanssa, joille voin sanoa suoraan etten halua kuunnella laihdutuspuhetta. Nämä asiat auttavat jo paljon ja tuovat arjessa normaalimmaksi tykätä ja välittää omasta kehosta.

 

Kommentit (2)
 1. vilhelmiina hellstén
  6.5.2021, 11:45

  Tuo sometilien seuraaminen ja seuraamattajättäminen onkin tärkeä, kun osaa tiedostaa mitkä tilit tuo itselle mielihyvää ja mitkä mielipahaa 🙂 Sama pätee täällä, että en seuraa bodattuja vartaloita tai langanlaihoja malleja tai filttereillä varustettuja tilejä. Joten luonnoton tili on niin luonnoton, ei tästä maailmasta. Vaikka filtterikuvat saattavatkin olla ”uuu niin hienoja”, mutta sitten liika muokkaaminen muovaa tämän maailman ihan vääränlaiseksi. No, tästä aiheesta voisikin kirjoittaa vaikka kuinka paljon 😀

  Mutta hyvät pointit sulla ja huippua, että tiedostat itse omat ajatukset näistä – just näin<3!

  1. Kiitos kommentista :)<3 Tästä tosiaan voisi kirjoittaa vaikka kuinka paljon..
   Somella on iso vaikutus nykyään! On paljon ihanampi seurata aitoa elämää eikä vääristyneitä kuvia ja kapeita ajatuksia siitä, mihin muottiin kaikkien pitäisi mahtua.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *