Ajatuksia virheiden tekemisestä

vVIRHEISTÄ.jpg

 

Olen viime aikoina miettinyt paljon virheiden tekemistä elämässä. En tarkoita väärän kissanruuan ostamista tai pyykkien unohtamista pesukoneeseen, vaan vähän isomman skaalan virheitä, joilla saattaa olla vaikutuksia elämän kulkuun. Jotenkin näin vuoden lopuksi, kun käy mielessään läpi kulunutta vuotta, tulee mieleen kohokohtien lisäksi tekemänsä virheet.

On mahdotonta elää täysin ilman virheitä. Virheiden tekeminen on inhimillistä, vaikka oman epäonnistumisen hyväksyminen saattaa olla hyvinkin vaikeaa. Emmekä ainakaan halua myöntää toiselle ihmiselle toimineemme väärin, se vasta vaikeaa onkin. Mutta kenellä oikeastaan on varaa tuomita toinen? En ole vielä tavannut sellaista henkilöä, joka ei olisi elämänsä aikana tehnyt yhtään (suurta) virhettä. Ja voiko sitä oikeasti koskaan todella sanoa, että ”mä en koskaan tekisi niin” ? Tottakai haluamme ajatella, että oma moraali ei antaisi meidän tehdä mitään väärää. Vanha sanonta pitää kuitenkin välillä paikkansa; tilaisuus tekee varkaan. Tätä voi soveltaa moneen suurempaan virheeseen.

Muiden (liialliset) tuomitsevat mielipiteet kannattaa ainakin yrittää jättää omaan arvoonsa ja pohdiskella itse itsensä kanssa miten virheen jälkeen voi toimia ja voiko siitä oppia jotain. Jos on toiminut toista ihmistä loukkaavalla tavalla, ensisijainen reaktio on tietysti anteeksipyyntö ja tilanteesta riippuen korvaus/hyvittely.  Joskus tapahtuman seuraukset voivat kuitenkin olla liian tuhoisat, eikä anteeksipyyntö välttämättä riitä säilyttämään välejä.

 

VIRHEISTÄ2.jpg

 

Virheen tekemisen jälkeen olisi hyvä selvittää itselleen miksi se tuli tehtyä ja voiko vaikuttaa siihen, ettei sitä tapahdu enää jatkossa?

Väitän, että epäonnistumisen jälkeen ihmisellä on mahdollisuus kasvaa henkisesti ja kehittyä paremmaksi ihmiseksi. Tämä, jos nöyrtyy myöntämään itselleen, että tuli mokattua. Harvoin, jos koskaan, voit syyttää toista tekemästäsi virheestä. Tilanne toki vaikuttaa, mutta olemme itse vastuussa siitä miten käyttäydymme, puhumme, reagoimme. Saatamme peilata asiat eri tavalla omasta taustasta riippuen. On hyvin mahdollista, että on tapahtunut väärinkäsitys. Nämä kaikki asiat on hyvä muistaa ja faktat selvittää, ennenkuin syytämme tai tuomitsemme toista. Tai teemme jotain, mitä tulemme katumaan.

 

The only person you can control is you.

 

Virheen tekemistä saattaa seurata häpeä, katumus, ahdistus, surullisuus, epätoivo ja viha itseä kohtaan. Tunteet olisi hyvä käsitellä, joko yksin tai ystävän kanssa. Joskus tarvitaan ihan ulkopuolista ammattiapua. Tärkeä vaihe virheestä ylitse pääsemisessä on se, että antaa itselleen anteeksi. Se tosin saattaa viedä aikaa. Jos ruoskii itseään loputtomasti, alkaa se syödä ihmistä sisältä. Tässä kohtaa pitää mainita, että tietynlaisista virheistä – varsinkin rikoksista – tuleekin seurata asianmukainen rangaistus. Uskon, että se auttaa myös tekijää itseään ymmärtämään virheensä vakavuuden. Liian usein rangaistus jää jakamatta.

 

VIRHEISTÄ4.jpg

 

Liian pitkään – vuosien ajan – ajattelin, etten tulisi onnistumaan elämässä. Se oli koodattu minuun (ja saneltu minulle.) Aloin jo itsekin uskoa siihen. ”Ei sun kannata edes yrittää noilla lähtökohdilla. Et sä tuu saavuttamaan mitään.”  Välillä tuntuu vieläkin, että elämä on vain kasa virheitä. Yhdestä kun selviää, niin tajuaa, että toinenkin tuli tehtyä.

Olen mm. kohdellut (hyviä) ihmisiä huonosti, valinnut vääriä miehiä, elänyt todella epäterveellisesti, aloittanut aivan väärän alan opiskelun, mokannut työpaikoilla, ollut itsekäs ja toisaalta aivan liian sinisilmäinen; olen antanut muiden kävellä ylitseni. Olen antanut liian monia mahdollisuuksia ja se on kostautunut. Yksi suurimmista virheistäni on ollut ottaa itselleni vastuu muiden epäonnistumisista ja virheistä. Se taakka on raskas kantaa ja maksan siitä kovan hinnan.

Olen parhaani mukaan ottanut opikseni tekemistäni virheistä ja käsitellyt niitä psykoterapiassa asti.  Olen ymmärtänyt, että virheeni ja epäonnistumiseni eivät  todellisuudessa ole niin katastrofaalisia, vaan se ajattelutapa johtuu juuri siitä mitä minulle on aikanaan sanottu. Asiat voisivat olla niin paljon huonomminkin. Olen oppinut olemaan itseäni kohtaan jonkin verran armollisempi. Olen myös oppinut vähitellen olla ottamatta itselleni vastuuta muiden tekemistä virheistä. Tämä on ollut vaikeaa opetella ja vieläkin teen töitä sen asian kanssa. Yritän kovasti kohdella muita kuten haluaisin itseäni kohdeltavan. Väitän, että siinä asiassa meillä kaikilla on enemmän tai vähemmän työsarkaa. Vielä täytyisi oppia pitämään omia puoliaan yhä enemmän. Suurin korjausliike on tapahtunut omissa elintavoissa ja vaikutuksen kyllä huomaa olossa.

 

Uusi vuosi, puhdas pöytä. Ihan jokainen uusi päiväkin antaa mahdollisuuden olla parempi. En aio varsinaisesti tehdä uudenvuodenlupauksia, mutta pyrin jatkossakin kohtelemaan muita kunnioittavasti ja olemaan itselleni armollisempi.

 

VIRHEISTÄ3.jpg

// Lately I’ve been thinking about mistakes. I’m not talking about small everyday mistakes, but the big ones, that may affect your life. Failure is a part of life and making mistakes is humane. If you don’t fail, you don’t learn. Making a huge mistake might cause feelings like anxiety, shame, regret, anger and sadness. It’s important to go through these feelings and talk to someone. Sometimes we may need professional help to deal with failures. At some point you need to forgive yourself. It may take time, though. For so long I thought my life was just a pile of failures and mistakes after another. I was told that I would never succeed in anything because of my background. Those thoughts still haunt me sometimes, but I’m at a much better place mentally right now. I went through intense psychotherapy to get there.

 

Mieti, mikä on oman elämäsi suurin virhe ja mitä olet oppinut siitä?

Ei tarvitse jakaa, mutta joskus on vain hyvä miettiä edes itsekseen.

-Lilli

 

Kuvat: Kos 10/2017

Kommentit (7)
 1. Joskus ”suuret virheet” ovat niin suuria, etten esim. minä ole pystynyt antamaan anteeksi, unohtamaan, vaan olen katsonut parhaimmaksi katkaista välit kokonaan. Siitä päätöksestä olen ollut vain helpottunut.
  Parempi ihminen toki haluan olla, joka vuosi parempi kuin edellisenä vuotena. Jospa siihen pystyisi, edes hieman parempi ja huomioonottavaisempi 🙂

  1. Totta, joskus virheet ovat liian suuria unohdettaviksi ja on parasta tietyissä tilanteissa katkaista välit!

   Pienikin parannus on monesti paljon 🙂 Juurikin ottaa tietoisesti muut enemmän huomioon ja kohdella muita ihmisiä (ja itseäänkin) paremmin 🙂 

 2. Appelsiinikukka
  29.12.2017, 07:09

  Todella hyvä, asiallinen kirjoitus.

  Omat virheet saavat oman pään sisällä monesti liian suuret mittasuhteet, joten olen samaa mieltä siitä että niitä olisi hyvä käydä läpi jonkun kanssa. Tällöin on helpompi ymmärtää oliko se virhe oikeasti niin massiivinen (joskus voi olla) vai ei.

  Valitettavasti ihmisillä on taipumusta toistaa virheitään, varsinkin jos on jäänyt siihen muiden syyttely -tilaan. Vaatii ihmiseltä tosi paljon mennä itseensä ja myöntää olevansa itse täysin vastuussa tekemisistään. Kaikki ei sihen pysty. Olen itse kokenut narsistin kanssa tämän.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *