All Inclusive - ei enää koskaan!

Lilies & Life

Valitsimme kahden viikon Kosin matkalle all inclusive-hotellin kokeilumielessä. Kumpikaan meistä ei ollut ennen ollut ai-hotellissa. Edellisellä (viikon) Kosin matkallani 2013 hotellissa oli puolihoito eli aamiainen ja illallinen, mikä oli ihan ok. Tosin ihan joka päivä en syönyt illallista.

Mulla oli jo matkaa varatessa vähän epäileväinen olo all inclusivesta ja olihan matka huomattavasti kalliimpi sen kanssa. Ajateltiin kuitenkin, että olisi helpompaa, kun ei tarvisi matkalla huolehtia ruuasta ja juomasta ja rahaa kuluisi vain ostoksiin ja retkiin.

 

No tota, ei se sitten mennyt niin. 

 

Ensinnäkin ai:hin kuului vain tietyt alkoholilliset juomat, n. 10 vaihtoehtoa. Paikallisista oluista, viineistä ja lähes kaikista cocktaileista joutui maksamaan.

Ja sitten se ruoka. Olen Kreikassa syönyt elämäni parhaat annokset, mutta hotellin ruuasta ei voi samana päivänä puhua. Ruuat tehdään isoille ihmismäärille, joten määrä korvaa laadun. Ruuan pitää myös sopia kaikenikäisille ja eri maasta tuleville ihmisille, joten mausteita ei käytetä. Ruoka oli siis hyvin mautonta, toisin kuin aito kreikkalainen ruoka paikallisissa tavernoissa. Mikään ei myöskään voita pienen tavernan tunnelmaa.

Illallismenussa ei ollut mitään selkeää punaista lankaa, vaan se muistutti lähinnä tilkkutäkkiä. Hyvin tyypillinen illallismenu oli: pastaa, perunaa, erilaista pastaa, erilaista perunaa, lihakastike, kasviksia, pastavuoka, grillattua kalaa, grillattua kanaa, ranskalaisia, riisiä ja salaattipöytä. Jälkkärit olivat joka päivä käytännössä samat, niissä oli ainoastaan muutettu koko ja nimi. Allasbaarin välipalat olivat vitsi. Siellä oli suurin piirtein suomalaishuoltamon nakkitankoja ja pakastepizzaa tarjolla.

Käytiin ensimmäisellä viikolla päivittäisen aamupalan lisäksi pari kertaa hotellin lounaalla ja muutaman kerran illallisella. Toisella viikolla söimme jo 80 % päivän aterioista muualla. Viimeisinä päivinä jopa hotellin aamupalankin ajatteleminen kuvotti. Kalpeat pekonit, vetinen munakas, laiha konekahvi.. ei kiitos! Ja kyseessä oli siis paikalliselta luokitukselta 5 tähden hotelli (matkanjärjestäjän luokitus 4,5 tähteä.)

Meillä kului rahaa huomattavasti budjetoitua enemmän, kun emme käyneet hotellin ravintolassa toisella viikolla juurikaan. Se ei silti haitannut. Paljon mieluummin vein rahani paikallisiin tavernoihin, joissa palvelu ja laatu ovat aivan eri luokkaa.

On myös muita syitä, miksi en koskaan enää valitsisi all inclusive-hotellia. Ensinnäkin, 80 % niistä on ulkomaalaisomistuksessa, eli rahat menevät johonkin aivan muualle kuin Kreikkaan ja saaren paikallisasukkaille. Paikallisten reaktion kyllä huomasi, kun he näkivät meidän ai-rannekkeet. Juttelimme erään kreikkalaisen naisen kanssa, joka valaisi ai-hotellien seurauksista. Naisen sanat vahvistivat mun epäilykset ai-hotelleista. Siinä sanottiinkin ääneen, ettei enää koskaan milloinkaan varata ai-hotellia. Todella moni pieni hotelli, ravintola ja kauppa oli joutunut sulkemaan ovensa all inclusive -resorttien takia. Naisen mukaan ai-hotellit sijaitsevat tarkoituksella syrjässä, kaukana kylistä ja kaupungeista, jotta vieraat käyttäisivät rahansa hotellin palveluihin ja liikkeisiin. Järkyttävää on myös se, että monet ai-hotellit käyttävät pääosin muualta tuotuja aineksia, usein pakasteita, eikä paikallisia laadukkaita luonnon antimia. 

Kuten mainitsin, suurin osa hienommista hotelleista ei ole kreikkalaisomistuksessa, poikkeuksia toki löytyy. Meidänkin hotelli oli brittiomisteinen. Täytyy sanoa, että sen huomasi ihan kaikessa. Välillä tuntui, kuin olisi lomalla jossain ihan muualla kuin Kreikassa. Kreikkalaiset ovat ystävällisiä, avuliaita ja vieraanvaraisia ja oman kokemuksen mukaan kreikkalaiset perhehotellit tekevät kaikkensa, että vierailla on mahdollisimman mukava olla. Ihan samaa fiilistä ei tullut tässä meidän hotellissa.

Esimerkkejä:

- Mun synttäripäivänä poikaystäväni yritti järjestää meidän huoneeseen kuoharipulloa ja kukkia, mutta se ei onnistunut.

- Meidän kihlapäivänä oltiin ostettu itse kuoharipullo ja kysyttiin hotellilta voisimmeko saada ämpärin ja jäitä, että pullo pysyisi kylmänä huoneessa.. ei onnistunut. Eikä edes onniteltu. Hotellin ainoa mukava työntekijä lupasi tuoda meille seuraavana päivänä huoneeseen hyvän kuoharipullon hotellin piikkiin kihlajaisten kunniaksi, mutta sitä ei ikinä tullut.

- Jos illallisella jätti jotain syömättä (koska se oli raakaa tai pahanmakuista) mainitsi tarjoilija siitä: "you should finish that." No en varmasti.

- Aamupalalla oltiin lautasta aina viemässä nenän edestä, vaikka syöminen oli vielä selkeästi kesken.

- Tunnelma hotellin ravintolassa oli kuin koulun ruokalassa.

- Menimme pari päivää ennen lähtöä kysymään respasta, olisiko meillä mahdollisuutta late check-outtiin. Huoneenluovutus oli klo 12.00 ja lentomme lähti vasta 22.55. Se olisi onnistunut vain, jos olisimme maksaneet jokaisesta lisätunnista.... Tässä hauskinta oli se, lähtöpäivänä (kun olimme jo luovuttaneet oman huonemme) kuulin saman respan työntekijän sanovan saksalaiselle pariskunnalle että "tottakai voitte pitää huonettanne pidempään, onko klo 19 riittävä?" Joku suomalaisviha kenties?

- Hotellin henkilökunnan yleisin vastaus oli "no" tai "I don't know." Tuntui, että olisimme vaivaksi aina kun koitimme kysyä neuvoa, eikä mitään vaikeampaa asiaa viitsitty selvittää.

 

Saimme myös tietää hotellin työntekijöiden päiväpalkan puolivahingossa, kun poikaystäväni ystävystyi yhden työntekijän kanssa ja he juttelivat Suomen ja Kreikan eroista. Työntekijät viettävät lähestulkoon koko päivän hotellilla, joka päivä. Aamiaistarjoilusta yömyöhään. Päivän aikana heillä on parin tunnin tauko ruokailujen välissä. Palkaksi he saavat tästä 25 €/päivä. Siis koko päivän palkka. Työntekijä sanoi, että se on ihan minimaalinen ja suurin osa etsii aktiivisesti muita töitä. Moni joutuu tekemään toista työtä talviaikaan, jos ovat niin onnekkaita, että sellaisen löytävät. Luultiin, että palkka olisi parempi niinkin hyvässä hotellissa, mutta hotellin työntekijä sanoi, ettei se ole.

Yhteenvetona oman kokemuksen mukaan:

Monet all inclusive -hotellit vievät paikallisilta enemmän kuin tuovat. Niissä määrä korvaa laadun. Ne kuluttavat ympäristöä (se muovijätteen ja ruuan haaskauksen määrä!).

Ymmärrän kuitenkin syyt, miksi varsinkin lapsiperheet ja vanhukset valitsevat ai-hotellin. Jos tarkoituksena on viettää suurin osa lomasta hotellin ympäristössä, on helpointa myös syödä hotellilla. Ei tarvitse etsiä sopivaa ravintolaa joka päivä, kun ruokailu on jo järjestetty.

Tarkoitus ei ole tuomita ketään, jokainen saa tehdä omat ratkaisunsa. Ja maailmalla voi olla parempiakin ai-hotelleja, kuin tämä kyseinen. Mutta haluan kertoa mitä ai-hotellien seuraukset voivat olla, koska itselläni silmät avautuivat entisestään. Suosittelen vahvasti miettimään muita vaihtoehtoja! Aiomme jatkossa ottaa korkeintaan hotellin aamupalan, kun varaamme matkaa. Pyrimme jatkossa valitsemaan pienen paikallisen perhehotellin läheltä kaupunkia ja rantaa.

Esittelykuvien mukaan hotellin ranta on pitkä hiekkaranta. Tässä todellisuus.

Hotellin paras puoli oli ehdottomasti huone ja sen näkymät, sitä ei voi kiistää!

 

//We were staying at an all-inclusive resort during our vacation in Kos. It was a 5 star hotel and pretty expensive, but we were extremely disappointed with the service and the quality of food. A local greek woman told us about the consequenses of ai resorts; many small hotels and restaurants have been forced to shut their doors because of ai hotels. They are usually owned by foreign companies which means the money goes somewhere else, not Greece. Ai hotels mostly use imported (frozen!) ingredients, even though there are fresh, organic, delicious local ingredients available nearby! I personally made a decision never to choose an all-inclusive resort again.

 

Mitä ajatuksia heräsi?

Painotan, että tämä on yhden pariskunnan kokemus yhdestä AI-hotellista (mutta riitti meille.)

-Lilies

Kommentit

matkaaja (Ei varmistettu)

Ai-hotellen ruuat on kyllä todettu mauttomiksi :S en ole ikinä ajatellut seurauksia laajemmin.. toki ne työllistää paikallisia (siis oikeesti 25 e päivä??) mutta huonoja puolia taitaa olla enemmän...

Lilies
Lilies & Life

Jep :/ työllistää toki kesäkaudeksi, mutta kaikki siellä joutuu etsimään talvikaudeksi muita töitä, koska siiyä palkasta ei pysty säästämään.

Kossilla asuva (Ei varmistettu)

All inclusive hotelleissa, ainakin taalla Kossilla suurin osa tyontekijoista on ulkomaalaisia, albaanilaisia, bulgarialaisia ym. jotka eivat osaa muuta kielta sujuvasti eivatka loyda toita muualta = halpaa tyovoimaa. Nama hotellit kayttavat myos tyoharjoittelijoita balkanian maista, joille ei tarvitse maksaa kuin noin 350e/kk . Kuukausipalkka hotelleissa on noin 750e/kk. toita on niin kauan kuin hotellit on auki eli Huhtikuusta Lokakuun puolivaliin. Sen jalkeen kun sesonki on loppunut ja turistit lahteneet, saari on autio... Suurin osa liikkeista/ravintoloista ovat kiinni. Toita ei talveksi ole.Suurin osa ihmisista saavat tyokkaria joka on noin 350e ( plus 50e per lapsi) ja sitakin vain 3 kuukauden ajan. Eli ajatelkaa seuraavan kerran tarkkaan, mihin hotelliin haluatte majottautua. Pienemmat paikalliset hotellin ovat lahella kaupunkia, saatte taatusti paremman palvelun ja pystytte rentoutumaan paremmin tietamalla etta olette tehneet hyvan teon koko saaren asukkaille <3

Lilies
Lilies & Life

Juu, näin hotellin työntekijäkin meille kertoi. On kyllä pieni työ 350e... ja vain 3 kk ajan. 

Otamme ehdottomasti huoneen jatkossa pienistä, paikallisista hotelleista! Tämä All Inclusive oli meidän osalta tässä. 

Lilies
Lilies & Life

Tuo*

Yhtä sirkusta!

Ompas sulla ollut huono tuuri tuon all inclusiven kanssa! Meillä on tosi hyviä kokemuksia ja sitten myös huonompia... Joka kerran kuitenkin olemme muuallakin syöneet. Tosin en voisi kuvitella olevani kahta viikkoa all inclusiven parissa, varmasti kyllästyisin totaalisesti (paitsi ehkä, jos on juuri se älyttömän hyvä ai). Olen aina ihmetellyt, kun mun vanhemmat ovat koko joulukuun Kanarialla ja niillä on aina se all inclusive, että miten ne pystyy (ne ei käy syömässä muualla). Meillä on aina kuulunut tuohon kaikki paikalliset alkoholit; olut ja viinit, brandyt jne...Yhtään kertaa ei ole ollut noin kuin teillä. Palkat ovat myös muissa ravintoloissa huonot, ei niistä makseta kunnolla. Me ollaan aina valikoitus ai, joka maksaa vain n. 20 eur/pv, joten matka ei ole tullut kalliimmaksi, kun tuolla 20 eurolla ei syö ja juo koko päivää, jos pitää mennä joka kerran syömään "ulos". Me ollaan oltu myös monessa all inclusivessa keskellä kaupunkin, ei siis syrjässä. No osaanpa ainakin vältellä tuota teidän hotellia :D

Lilies
Lilies & Life

Kyllä, huono tuuri taisi käydä. Mäkin oon ollut kymmenissä hotelleissa elämäni aikana, mutta koskaan en oo saanut niin huonoa palvelua kuin tässä muka 5 tähden hotellissa :D ja missään kreikkalaisessa hotellissa ei ole laskutettu sellasista asioista, joista tuolla laskutettiin, se vieraanvaraisuus on täysin eri tasoa.

En kans ymmärrä miten joku pystyy syömään ai-hotellissa kaksi viikkoa (vaikka olis parempikin kuin meillä.) Palkat on juu huonot myös perheravintoloissa, mutta silti ruoka on laadukasta ja työntekijät motivoituneita. Kaikkien ravintolan omistajien ei edes tarvitse tehdä toista työtä talvikaudella. Ulkopuolisten tarjoilijoiden palkka koostuu pitkälti tipeistä, joita ihmiset (ja mekin) jätti kyllä reilusti jos oli hyvä paikka. Hotellin työntekijät eivät saaneet tippiä.

Mutta tosiaan, se päätettiin ettei enää koskaan ai-hotellia, varsinkaan ulkomaalaisomistuksessa olevaa, koska se on useimmiten paikallisilta pois.

Vierailija (Ei varmistettu)

Upeita kuvia! Mutta ulkonäkö monesti pettää.

Lilies
Lilies & Life

Kiitos! :) valitettavasti näin. Maisemat olivat kyllä ihan täydelliset ♡ oli ihana joka aamu herätä täydelliseen auringonnousuun :)

Samaijana (Ei varmistettu)

Olettepa osuneet huonoon hotelliin. Me olimme perheen kanssa kesällä Rodoksella ai-hotellissa. Se oli kreikkalaisen perheen omistuksessa ja kaikki työntekijät olivat kreikkalaisia. Ruoka oli hyvää, ruokailijoita kävi myös muista hotelleista syömässä hotellimme ravintolassa ja alkoholijuomia kuului ihan riittävästi valikoimiin. Saimme ilmaiseksi check-outia pidennettyä seitsemän tuntia. Lasten (1.5v ja 12v.) kanssa vaan niin hyvä vaihtoehto ottaa all inclusive, tosin sen saimme älyttömän halvalla, matkamessujen tarjouksena. Mutta all inclusivestä huolimatta laitoimme rahaa hotellin lähellä olevaan pikkukauppaan varmaan muutaman satasen, vaikka ei edes kipitetty "sixpackit kainalossa hotellihuoneeseen" ja kävimme ravintoloissa syömässä hotellin ulkopuolella ainakin kerran päivässä.
Puolison kanssa on kyllä puhuttu että kun kaksin matkustetaan niin ei missään tapauksessa all inclusivea meille, käymme hotellilla lähinnä suihkussa ja nukkumassa.
Kirjoituksessasi oli kyllä hieman yleistyksen makua vaikka tottahan se on että nämä isot lomaresortit vievät paikallisilta töitä, niin toki ei ihan aina ole. Ja kreikkalaisissa ravintoloissa esimerkiksi muualta tulleet työntekijät tekevät töitä jopa 12-14h päivässä, välissä muutaman tunnin tauko, ja näin jatkuu huhtikuusta lokakuulle about joka päivä... talven he ovat sitten työttöminä ja odottavat turistikauden alkua.

Lilies
Lilies & Life

Kiitos kommentistasi! Varmasti osittain myös huonoa tuuria, mutta vahvisti mun ennestään melko huonon käsityksen all inclusivestä. Kuten tekstissä totesin, on varmasti olemassa parempiakin ai-hotelleja kuin tämä kyseinen - varsinkin jos se on kreikkalaisen perheen omistuksessa, kuten teillä! Mielestäni tämän tason hotellissa kuuluisikin saada pidennettyä check-outia ilmaiseksi (jos huonetta ei ole heti varattu seuraavalle) ja tosiaan ihmettelin, ettei se onnistunut meidän hotellissa.

Ymmärrän täysin, että ai on lapsien kanssa hyvä vaihtoehto, mutta kahdestaan matkustaville aikuisille löytyy tosiaan muitakin vaihtoehtoja (jotka ovat omasta mielestäni parempia.)

Tiedostan tuon yleistyksen maun, tämä oli vain yksi kokemus ja oma mielipiteeni. Mutta käsitystäni vahvistivat paikallisten kertomukset sekä myös se, mitä olen matkustaneilta tutuiltani kuullut.

Kyllä, tuo työtahti on hyvin yleinen muissakin kuin vain ai-hotelleissa, mutta sentään ravintoloissa tarjoilijat saavat tipeistä lisätuloa, toisin kuin hotelleissa. Tosi moni joutuu valitettavasti olemaan talven ajan työttömänä, tai sitten muuttamaan saaren pääkaupunkiin tai vuorille töiden (oliivintuotanto, vuohet) perässä, kuten David hotellilta kertoi.

Sinppa (Ei varmistettu)

En menisi all inclusiveen enää vaikka saisin ilmaisen matkan. Sen verran huonot kokemukset x2, Mallorcalla ja Rodoksella.

Lilies
Lilies & Life

Oon vähän samoilla linjoilla (toki matkan voisin ilmaiseksi ottaa mutta kävisin hotellilla vain ja ainoastaan nukkumassa) :D

Harmi, että teillä on niin huonoja kokemuksia :/

Siiri / Pilkettä (Ei varmistettu) http://blogit.kauneusjaterveys.fi/pilketta/

Minullakin on all inclusivestä valitettavasti samankaltaiset kokemukset. :/ Kyseessä oli myös Kreikka, Kreeta.

http://blogit.kauneusjaterveys.fi/pilketta/matkailijan-gluteenikamppailu...

Lilies
Lilies & Life

Kiitos kommentista, luin tekstisi! :)

On varmasti superhaastavaa etsiä gluteenitonta ruokaa matkoilla (varsinkin kielimuurin takia.) Onneksi hotellissasi oli hyvä ravintolapäällikkö!

Seurasin myös meidän hotellilla, kun eräs nainen koitti selittää henkilökunnalle gluteenittomuudesta... eikä kovin hyvin tuloksin :/ 

Pitää muuten niin paikkansa se mitä kirjoitit suomalaisten arkuudesta. Ei haluta "häiritä" henkilökuntaa eikä varsinkaan valittaa, vaikka olisi aihetta! 

Pitääpä lukea vielä muitakin sun matkajuttuja :)

Vierailija (Ei varmistettu)

"Suomalaishuoltamon nakkitankoja ja pakastepizzaa"
-paras : DDDDD

Lilies
Lilies & Life

Haha :'D No se oli kaikkein kuvaavin, sellasta ravintoköyhää vehnähöttöä :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä oon ollut Tunisiassa Soussessa ai-hotellissa, jossa henkilökunta oli paikallista ja ruoka hyvää, paikallista ja vaihtelevaa. Tuoreita hedelmiä oli aina laajasti saatavilla. Aterioihin kuuluivat myös ihan ok viinit. Aulabaarin kaameat makusiirappidrinkit olivat ainoa asia, mikä jätettiin ekan kerran jälkeen. Oltiin viikko, tosin useampana päivänä tehtiin päiväretkiä muihin kaupunkeihin, jolloin lounas syötiin tietty muualla. Tuona aikana oli joka päivä eri ruoat ja kaikki kohtuuhyvää. Myös palvelu oli ystävällistä. Ranskan Alpeilla olen myös ollut puolihoidossa perhehotellissa useamman kerran, ja ovat olleet huippukokemuksia.
Lähtökohtaisesti vierastan täysihoitoa ihan sitä varten, että yleensä tykätään liikkua paikasta toiseen ja viettää päiviä eri paikoissa, joten ainakin lounas jäisi yleensä väliin. Illallisellekin haluaa jonnekin, missä on tosiaan hyvä ruoka ja tunnelma, joten mielellään valitsee hotellin, jonka lähellä on paljon ravintoloita.
Pari kertaa hotelleissa on ollut niin huono aamiainen, että on päädytty kahvila-aamiaisiin (mä en kestä huonoa kahvia enkä pussiteetä). Yleensä olen kyllä hotelliaamiaisten ystävä (mutta yleensä tarkastetaan jo etukäteen arvosteluja aiheesta, koska helpottaa elämää, kun on se huippuaamiainen omalla hotellilla).

Lilies
Lilies & Life

Kiva kuulla, että teillä ollut hyvä AI-kokemus! Me tykätään myös liikkua paljon ja on ihana kokeilla eri ravintoloita, siksi(kään) täysihoito ei ole jatkossa vaihtoehto meille. Aamiainen hotellilla on kyllä hyvä valinta, jos se on monipuolinen ja kahvi on hyvää! Missään ei ole koskaan ollut huonoa kahvia paitsi juuri tämän postauksen hotellissa. Oikeastaan ongelma oli vesi. Se maistui aivan hirveälle, vähän kuin levälle/homeelle ja maistui kahvista/teestä/drinkeistä läpi. Kävimme loman toisella viikolla pari kertaa aamiaisellakin kahvilassa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tuli itse huomattua viime kesänä, kuinka monta entistä hotellia olivat aivan autioituneet, tiedä sitten johtuiko vanhasta pakolaisten virrasta vai juuri näistä all inclusive hotelleista....

Lilies
Lilies & Life

Juu huomasin saman! Varmaan montakin syytä, ainakin nuo kaksi. 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.