Bloggaajan asuinpaikkakunta – paljonko se vaikuttaa?

paikkakunta2.jpg

 

Asun Porissa. Mietin viime keväänä pitkään ennen blogin perustamista, että kiinnostaako ketään (silloin) 26-vuotiaan porilaisen naisen jutut ja miten muut bloggaajat ottavat minut vastaan. Kun kerroin tutuille blogin perustamisesta, sain aluksi hieman epäileviä vastauksia, tyyliin ”öö okei, miksi?” tai ”vai että sellainen vaihe”. Kuulin myös tällaisia kommentteja: ”Mutta mistä sä porilaisena kirjotat kun kaikki tapahtuu Helsingissä?” tai ”Muutatko sä nyt sitten Helsinkiin kun alat bloggaamaan?” 

Niin, olihan mullakin vielä muutama vuosi sitten sellainen mielikuva, että ”kaikki” bloggaajat asuu pääkaupunkiseudulla. Huomaa selvästi, että monella muullakin on samanlaisia mielikuvia. Toki moni bloggaaja, joita itsekin seuraan, tosiaan asuu siellä – mutta eivät läheskään kaikki.

Se on ainakin tullut huomattua, että suurin osa blogitapahtumista, tuotelanseerauksista, kahvila-avajaisista ja luennoista tapahtuu Helsingissä. Tuntuu, että joka illalle löytyisi jotain, jos vain on kiinnostusta osallistua. Se välillä ärsyttää. Tykkäisin käydä erilaisissa tapahtumissa ja kirjoitella niistä blogiin, mutta en kovin usein viitsi vai edes voi istua 3 tuntia per suunta bussissa/junassa jonkin tapahtuman takia. Se käy myös lompakon päälle. Luonnonkaunis-messuille oli kuitenkin päästävä, kun vielä pyydettiin mukaan. Ihanteellista olisi viettää aina yö Helsingissä, jos sinne asti lähtee ja yhdistää pari kolme tapahtumaa yhteen reissuun. 

Myös verkostoituminen on helpompaa pk-seudulla tai sen läheisyydessä asuville bloggaajille. Tapahtumissa törmää blogituttuihin ja brändien edustajiin. Harmittaa kovasti, etten ole vielä päässyt tapaamaan yhtäkään blogikollegaa tai -tuttua! Lilyläisiäkin olisi niin kiva tavata! <3 Yhteistyökumppaneista olen tavannut livenä muutamia juurikin Luonnonkaunis-messuilla ja pari viikkoa sitten kampaamokäynnin yhteydessä Greenlips Beauty:ssä.

 

paikkakunta3.jpg

 

Olen pistänyt merkille, että jotkut ihmiset suhtautuvat eri tavalla, kun kerron olevani Porista (ja vielä bloggaaja). ”Ai, sä oot sieltä…”, ”Missäpäin Suomea se Pori on?” tai ”Oot niin kaukaa tullut tänne!”. Poria selkeästi pidetään pienenä, takapajuisena tuppukylänä. Usein huomaa, että täällä tosiaan on pienet piirit, mutta on tämä nyt sentään Suomen 10. suurin kaupunki ja seitsemänneksi suurin kaupunkialue. Asukkaita löytyy n. 85 000 (Lähde: Wikipedia). Meiltä löytyy yliopisto, ensimmäinen suomenkielinen teatteri, Satakunnan keskussairaala, Yyterin hiekkaranta, Pori Jazzit (jazz-postaus ja toinen), Porin Ässät, ja Suomen paras ostoskeskus: Puuvilla. Täältä on myös moni julkkis kotoisin, tosin kovin moni heistä ei tuo sitä ilmi. Tiedän vain ihan muutaman Porista tai lähiseuduilta kotoisin olevan bloggaajan, mutten ole koskaan tavannut heitä. 

Porilla on ulkopuolisten näkökulmasta huono maine. Porilaisia pidetään negatiivisina, ahdasmielisinä, töykeinä, matalakoulutettuina ja jopa rasistisina. Olen valitettavasti saanut kokea tämän henkilökohtaisesti (sekä kuulla tilanteita muilta) muutamaan otteeseen. Ja täytyy myöntää, että välillä ahdistaa asua Porissa, niin paljon kuin kaupungista tykkäänkin. Pitää kuitenkin samaan henkäykseen todeta, etteivät kaikki porilaiset ole maineensa veroisia, ei edes suurin osa (ainakin näin haluan ajatella.) Itse en koe olevani mitään luettelemistani adjektiiveista.

Mietin silloin tällöin olisiko blogini erilainen ja päätyisikö tänne enemmän lukijoita, jos asuisin esim. Tampereella, Turussa tai siellä Helsingissä. Kävisin luultavasti enemmän tapahtumissa, kertoisin enemmän menovinkkejä (koska okei, pori on aika kuollut paitsi jazzit) ja testailisin uusia kahviloita. Todennäköisesti tällaisia tilanteita sattuisi vähemmän. Toisaalta, tulisi ikävä Mäntyluodon, Yyterin ja Kirjurinluodon kuvauspaikkoja. 

 

Uusimmat muoti-ilmiöt, trendit ja villitykset rantautuvat ensin pääkaupunkiseudulle. Mutta voiko pienemmän kaupungin bloggaaja olla kiinnostava ja trendikäs? Voiko blogi menestyä, vaikkei asu pk-seudulla? 

 

Väitän, että bloggaajan asuinpaikkakunnalla on iso merkitys blogin sisällön suhteen. Olen varma, että joutuisin tekemään huomattavasti enemmän töitä ja ravaamaan tiiviimmin Helsingissä (tai Euroopassa) jos kirjoittaisin esim. muotiblogia. Sitä en kuitenkaan halua. Tykkään kirjoittaa silloin tällöin omasta tyylistäni ja teitäkin se näyttää kiinnostavan, mutta en edes yritä olla muodin aallonharjalla. Olen trendien suhteen hyvin hitaasti lämpeävä, enkä milloinkaan ryntää vaatekauppaan ostamaan uusinta ja kuuminta must have -tuotetta.

Olen ilmeisesti onnistunut kirjoittamaan monenlaisia ihmisiä kiinnostavaa asiaa, sillä lukijoistani 45 % asuu Google Analyticsin mukaan Helsingissä ja heti perään tulee Tampere, Turku, Oulu ja Jyväskylä. Satakunnassakin lukijoita on kivasti. Myös muutamassa Euroopan isossa kaupungissa luetaan blogiani säännöllisesti. Blogini ei siis ole sidottu kotikaupunkiini. Tämän takia oli mahtavaa päästä testaamaan turkulaisen ekokampaamon palveluita ja osallistumaan messuille Helsingissä. Olen myös kirjoittanut blogiin tamperelaisesta ravintolasta, kesäpäivästä Naantalissa ja jouluisesta Turusta. Osa viimeaikaisista kuvista on otettu Kangasalla. Ensi kuussa on tulossa itse asiassa vasta ensimmäinen yhteistyö porilaisen yrityksen kanssa! Vuoden bloggaamisen jälkeen 😀 

 

paikkakunta4.jpg

 

Vaikka olen asunut koko ikäni Porissa, uskon, että löytäisin nopeasti paikkani uudesta kaupungista jos muuttaisin täältä joskus pois esim. uuden työn takia. Olen erittäin sopeutuvainen, nopea oppimaan ja riittävän kokeilunhaluinen tottuakseni uuteen kotikaupunkiin. Tällä hetkellä muutto ei kuitenkaan ole suunnitelmissa, mutta eihän sitä koskaan tiedä.

Jos katsotaan asiaa vähän laajemmasta näkökulmasta, niin olen sitä mieltä, että minun olisi kuulunut syntyä Välimeren maahan… ja niistä Kreikkaan. Kreikka tuntuu kodilta. Juuri tämän takia olen käynyt Kreikassa vähintään kerran vuodessa viimeisen kuuden vuoden ajan. Se on kuin kotiin palaisi – joka kerta. Kreikkaan muutto olisi vähän isompi kulttuurishokki kuin kaupunginvaihto Suomen sisällä, mutta se on pienestä asti ollut yksi haaveistani. Oi, miten erilainen blogini olisikaan, jos asuisin Kreikassa!

 

Kiinnostaako teitä lukea kokemuksia, suosituksia tai vinkkejä Suomen eri kaupungeista?

Kiinnostaako Porissa jokin paikka/aihe/asia, josta voisin kirjoittaa? 

 

Kertokaa ajatuksia tästä aiheesta! 

-Lilies

 

 

Kommentit (34)
 1. Viimeinen asia minussa kyllä on, että muuttaisin Blogin takia johonkin trendikkäämpään paikkaan NO WAY!. Jos ei minun jutut kiinnosta, sitten ei voi mitään, mutta, että muuttamaan…Tosin haaveilen muutosta jonnekin lämpimään, sitten kun jään eläkkeelle tai ainakin olisin talvet etelässä, mutta EI blogin takia :). Tämä blogihan on vain tälläinen…hmm…paikka kirjoitella itselleen muistoja 🙂
  Toki, jos tämä on jonkun ainoa työ, niin ymmärrän asiaa vähän pidemmälle, mulle kuitenkin harrastus, jonka voin lopettaa ihan minä vain päivänä, kun siltä tuntuu. Vielä ei ole tuntunut, jonkun kerran kuitenkin käväissyt mielessä..

  1. Juu, en mäkään blogin takia harkitsisi muuttoa toiseen kaupunkiin. Vaan mietin tässä sitä, että miten erilaista elämä olisi jos asuisin eri kaupungissa (jos vaikka työn takia joskus muuttaisi) ja tietty se heijastuisi myös blogiin. Oon myös tosiaan aina haaveillut muutosta Kreikkaan, en vasta nyt kun kirjoitan blogia 😀 

   1. I feel fot you sis! t. toinen porilaine 

    Olen syntynyt Porissa, mutta asunut vasta pari vuotta täällä. Sitä ennen olen asunut vähän kaikkialla myös ulkomailla pari vuotta eri kohteissa matkaooppaana ollessani. 

    Porilaiset eivät onneksi kaikki ole niitä suu mutrulla olevia töykeitä ihmisiä. Vaikka pariin sellaiseen olenkin ikäväkseni törmänyt. Asutaan mieheni kanssa vuokralla (toistaiseksi) omakotitalossa ja yllätys oli ihan hemputin hirmuinen kun yks kerta kesällä olimme ulkona mieheni kanssa nin meidän pihaan tuli yhtäkkiä ventovieras mies. Siihen meidän pihaan se tuli ja alkoi höpöttämään miten onkaan hieno aurinkoinen sää..voitko uskoa? 😀 

     Niin ja siis, kyllähän sen nyt niin pitäisi mennä, että blogin sisältö merkitsee enemmän kuin se missä paikkakunnalla sitä blogia kirjoittaa. Näin ainakin luulisin. 

    Silti on kyllä joo ärsyttävää kun kaikki kivat tapahtumat ovat sielä pk seudulla. Eikä Onnibussilla viitsi sinne joka vknloppu mennä. Töitäkin olisi vielä vknloppuisinkin. Mutta onhan meillä nuo Jazzit..ainakin vielä..toistaiseksi..toivottavasti Jazzit pysyy Porissa eikä niitä vietäis muualle. Kesää odotellessa 🙂 😀

     

    1. Jee, toinen! 😀 

     Ei ole tosiaan, mutta yleisesti täällä on vähän sellainen ilmapiiri. Siis mitä, täysin tuntematon tulee juttelee säästä, PORISSA? Nyt on kyl vaikee uskoa :’DD

     Toki blogin sisältö merkitsee enemmän kuin asuinpaikka (toivottavasti), mutta kyllä se väkisinkin vaikuttaa. Ja tosiaan, välillä olisi kiva osallistua joihinkin tapahtumiin muttei töiden tai muiden tekijöiden takia pääse lähtemään. 

     Joo… Jazzit onkin ollu tapetilla. Katotaan mitä siitä tulee kun ne siirretään Kirjuriin… ei kovin moni oo ainakaan tyytyväinen ollut siihenkään (en itsekään)!

     1. Wohoo 😀 

      Joo siis siinä me vaan mun miehen kanssa toljotettiin sitä kun se käveli pihamaalle! 😀 Istuttiin keinussa ja olin juuri tokaissut miehelleni et kui hianoo ku saa ol iha rauhas omas pihassa! ja sit se käveli pihaan..tosiaan muina miehinä.. Ei kukaan mun kavereista oo sellasest kuulukkaan että täällä Porissa joku tulis omakotitalon pihalle siis joku ventovieras. Pori yllätti 😀

      Niin ja tuntuu että jossain vaiheessa alkaa ideat loppumaan kun Pori suht pieni kumminkin niin kaikki paikat on jo näytelty blogissa 😀 😛

      Jooo siis toi Jazz härdelli.. en mää voi ymmärtää mikä ihme siinä oikee oli ideana siirtää se Kirvatsiin.. ja kuinka moni ulkopaikkakuntalainen edes tietää, että se on sinne siirretty..Tulevat tänne ja ihmettelevät mihin Jazz katu hävis..

      1. Haha, eikä 😀 Pori osaa kyllä joskus yllättää.. viimeks tänään! Kävelin torilla ja yhtäkkiä joku random mies nousee siihen ”lavalle” ja alkaa laulaa vanhoja suomalaisia lauluja 😀 Kaikki vaan kattoo toisiaan kiusaantuneesti ja jatkaa nopeesti matkaa…

       Mä en oo vielä ihan hirveesti näytelly Poria blogissa, mut mun täytyy selkeesti selata sun postauksia läpi kattavammin!

       Se siirto on ihan käsittämätön. Helvetti se on yli 50 vuotta ollu Etelärannassa!! Tekis mieli protestoida ja jättää väliin tänä vuonna, mutta toisaalta se on ainoo viikko kun täällä tapahtuu mitään… 😀

       1. Hahhhah!! eeiii juma! 😀 Selvästikki joku sai tarpeekseen tympeydestä ja päätti räväyttää kerralla tai sit oli vaa kevättä rinnassa 😀 hitto olis pitäny ol paikal!

        No lähinnä ajatuksen tasolla vielä on tuo Porin nähtävyydet, kun oon itekki vasta alkanu tän bloggaamisen tuossa n kuukaus sitten. Et en ole vielä ehtinyt blogailla Porista oikeen mitään..ja kesällä Pori on parhaimmillaan. Voidaan sitten me kahestaan edustaa Poria täällä 😀 

        Jooo ihan saakelin naurettavaa!  Nyt sitten 50 vuoden jälkeen joku juippi päättää että ei ei ..ei tuu mittään Kirvatsiin se o siirrettävä! Raha varmaa tossakin takana.

        1. Se olis pitänyt nähdä oikeesti 😀

         Totta, kesällä Porin on parhaimmillaan, edustetaan me sillon sitte! :))

         Varmasti… ei oikeen muuta tuu mieleen :S

         1. todellaki edustetaan :)) 

 2. Blogin pitkäaikainen lukija
  16.4.2018, 08:37

  En tiedä porilaisten töykeydestä, mutta helsinkiläiset ainakin on! Olen huomannut sellaisenkin ilmiön, ettei monikaan helsinkiläinen (suosittu) bloggaaja noteeraa muilla paikkakunnilla asuvia bloggaajia millään tavalla. Ihan kuin heidän jutuilla ei olisi mitään painoarvoa, kun eivät asu pääkaupunkiseudulla eivätkä ole ”blogipiireissä”. Sä oot mun mielestä raikas tuulahdus blogimaailamassa eikä sun juttuja lukiessa edes ajattele missä asut. Voisit ihan yhtä hyvin asua Turussa, Helsingissä, Tukholmassa tai Porissa. Arvostan sitä, ettet häpeä kotikaupunkiasi 🙂

  1. En halua missään nimessä yleistää, en helsinkiläisiä enkä porilaisia, mutta omalle kohdalle on valitettavasti sattunut (eri tavalla) töykeitä ihmisiä molemmissa. Helsingissä kuuli juuri esim. näitä että ”Ai, luulin että asut täällä” tai ”missäpäin Suomea se Pori edes on”  ja  Porissa sitten taas: ”Aiotko jatkuvasti käydä Helsingissä jossain tilaisuuksissa” tai ”Muutatko nyt sitten Helsinkiin että blogi menestyy?” 😀

   Oon juu huomannut nämä ”blogipiirit”, mutta kyllähän sen ymmärtää, siellä on sellaisia bloggaajia jotka ovat kirjoitelleet vuosia työkseen ja tutustuneet toisiinsa kauan aikaa sitten. 

   Kiitos, olipa ihanasti sanottu!! <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *