Hormonikierukka ei sopinut minulle
Tämä postaus on suunnattu lähinnä naisille. Jos et halua lukea raskaudenehkäisyyn, kuukautisiin, kohtuun ja munasarjoihin liittyvää tekstiä, suosittelen lopettamaan lukemisen tähän.
Kesällä 2019 kävin gynekologilla tutkimuksissa ja keskustelimme ehkäisyvaihtoehdoista. Olin ollut jonkin aikaa ilman mitään hormonaalista ehkäisyä. Minulla oli ollut viimeksi käytössä Nuvaring eli ehkäisyrengas, jonka tiesin olevan minulle huono vaihtoehto migreenin ja veritulppariskin takia.
Olen vuosien aikana kokeillut melkein kaikkia ehkäisyvaihtoehtoja, paitsi ehkäisylaastaria ja olkavarteen asennettavaa ehkäisykapselia (josta olen kuullut erittäin huonoja kokemuksia.) Ehkäisyä valittaessa tärkeimpiä kriteereitä ovat tehokkuus, turvallisuus ja vähäiset haittavaikutukset eli pyritään valitsemaan mahdollisimman sopiva ehkäisymuoto. Hormonaalista ehkäisyä voidaan käyttää myös tiettyjen sairauksien hoitoon ja esim. runsaiden kuukautisten kohtuullistamiseen.
Hormonikierukka
Rajattuamme vaihtoehtoja pois päädyimme gynekologin kanssa minun kohdallani hormonikierukkaan. Olin pohtinut samaa itsekin etukäteen, mutta halusin lisätietoa ja varmistuksen gynekologilta. Kyselin Instagraminkin puolella seuraajilta kokemuksia kierukasta. Valtaosa oli negatiivisia.
Hormonikierukan vaikuttava aine on keltarauhashormoni. Kierukan ehkäisyteho perustuu kohdunkaulan limaa paksuntavaa vaikutukseen, joka vaikeuttaa siittiöiden kulkua kohtuun. Kierukka ilmeisesti myös estää munasolun hedelmöittymistä ja alkion kiinnittymistä, koska se aiheuttaa muutoksia kohdun limakalvolla.
Ehkäisyteholtaan hormonikierukka on erittäin luotettava. Kierukasta vapautuva keltarauhashormoni vaikuttaa pääsääntöisesti paikallisesti kohdussa. Keltarauhashormoni saattaa kohdun limakalvon lepotilaan, jolloin vuodot niukkenevat ja kuukautiskivut saattavat vähentyä. Osalla käyttäjistä vuodot voivat jäädä kokonaan pois. Sen sijaan hormoniton kuparikierukka saattaa lisätä vuotoa, kipuja ja tulehdusriskiä. (Lähde: Perusterveys.fi, Duodecim Terveyskirjasto)
Suomen markkinoilla on kolme valmistetta Duodecim Terveyskirjaston mukaan:
- 52 mg levonorgestreelia sisältävä valmiste Mirena, jonka Suomen myyntiluvan mukainen käyttöaika on viisi vuotta, mutta käyttöaikaa voidaan venyttää seitsemään vuoteen.
- 19,5 mg levonorgestreelia sisältävä valmiste Kyleena, jonka Suomen myyntiluvan mukainen käyttöaika on viisi vuotta.
- 13,5 mg levonorgestreelia sisältävä valmiste Jaydess, jonka Suomen myyntiluvan mukainen käyttöaika on kolme vuotta.
Ennen kierukan asennusta
Juuri ennen suunniteltua asennusta minulla diagnosoitiin kohtutulehdus, joten asennusaikaa siirrettiin kuukaudella. Söin kaksi antibioottikuuria ja tulehdus parani.
Ennen kierukan laittoa tehdään aina raskaustesti sekä suljetaan pois sukupuolitaudit (ainakin klamydia.) Ennen asennusta kohtu tutkitaan ja mitataan.
Kierukka suositellaan asetettavan kuukautisten aikana. Mikäli kuukautiset ovat hyvin runsaat, kannattaa kierukka asettaa vasta, kun vuoto on jo niukentunut. Jos käytössä on ennestään hormonaalinen ehkäisy, voidaan kierukka asentaa missä kierron vaiheessa tahansa. (Lähde: Mehiläinen.fi)
Hormonikierukka, joka minulle asennettiin, oli Jaydess. Se on hieman pienempi ja matalahormonisempi kuin Mirena sopien paremmin synnyttämättömälle naiselle.
Kierukan asennus
Kerron nyt suoraan, että asennus oli minulla kivulias. Meinasin luovuttaa jo kohdun mittauksen jälkeen, vaikka olin ottanut ohjeen mukaan 800 buranan puoli tuntia ennen asennusta. Keräilin itseäni vartin verran ja annoin lääkärille luvan asentaa kierukan. Tärisin hetken aikaa kivusta ja jännityksestä, eikä lääkäri päästänyt minua lähtemään heti. Pari päivää kärsin kohdun supistelusta ja viiltävistä alavatsakivuista.
Ensimmäisen puolen vuoden aikana kierukan laitosta voi esiintyä tiputteluvuotoa, turvotusta, rintojen arkuutta, mielialavaihteluita aknea ja hiusten rasvoittumista. Näiden sivuoireiden pitäisi kuitenkin tasoittua ajan mittaan.
Alku oli vaikea. Minulla oli ensimmäisen parin kuukauden ajan kaikkia yllämainittuja oireita ja siihen vielä kivut päälle. Kivut tulivat milloin sattuu, niissä ei ollut mitään logiikkaa. Yhtäkkiä tilanne parani ja pari kolme kuukautta meni suht huolettomasti.
Kierukan poisto
Nyt edeltävän 2,5 kuukauden aikana oireiluni muuttui pahemmaksi. Helmikuussa diagnosoitiin jälleen kohtutulehdus, vaikka väitetään, ettei hormonikierukka sellaista aiheuta. Söin jälleen tupla-antibioottikuurin. Meinasin jo silloin poistattaa kierukan, mutta lääkäri suositteli vielä pitämään sitä.
Viime viikolla päädyin jälleen kesken työpäivän päivystyksenä naistentautien poliklinikalle. Diagnoosi jälleen kerran kohtutulehdus, jonka seurauksena kierukka poistettiin. Ehdin pitää kierukkaa n. 7 kk.
Ennen päätöstä kierukan poistosta tehtiin ultraäänitutkimus. Tutkimuksessa vasemmasta munanjohtimesta löytyi n.2 cm epämääräinen muutos, todennäköisesti kysta.
Hauskaa tässä on se, että muutos on poistetussa munasarjassani. Sinne on ilmeisesti jätetty pala munanjohdinta. Menee ehkä hieman ymmärryksen yli, että sairas munasarja poistetaan, mutta sinne jätetään kuitenkin osa?
Ikävä poliklinikkakäynti
Tämä viimeisin käynti naistentautien poliklinikalla ei ollut kovin miellyttävä. Tutkimus oli kivulias, kuten myös kierukan poisto, mihin osasin kyllä varautua. Sen lisäksi koin, että (vasta erikoistuva) lääkäri ei hoitanut kaikkia asioita parhaalla mahdollisella tavalla. En avaa asiaa yksityiskohtaisesti, mutta tietyissä toimintatavoissa ja puhetyylissä oli parantamisen varaa.
Koin lääkärin painostaneen minua ehkäisyasiassa, vaikka on minun päätökseni olla käyttämättä hormonaalista ehkäisyä (mikä ei minulle selvästikään sovi!) Kerroin, ettei toiveissa ole kuitenkaan raskautua. Hän puhui minulle kondomin käytöstä kuin 15-vuotiaalle. Yksi hänen kommenttinsa sai minut pohtimaan yhteydenottoa potilasasiamieheen.
Mielestäni lääkärin, varsinkin gynekologin, tulisi olla tietyllä tavalla varovainen sanoissaan. Lastenhankinta- ja ehkäisyasioista tulisi mielestäni puhua hienovaraisesti. Lääkärin tulisi myös ymmärtää, että sisätutkimus on kiusallinen ja epämukava tilanne asiakkaalle.
Minun kokemukseni hormonikierukasta:
Plussat:
+ edullinen vaihtoehto pitkällä tähtäimellä
+ helppo ja huoleton, ei tarvitse muistaa
+ kuukautiset niukat ja kestoltaan lyhyet, saattavat jopa jäädä pois
+ lähinnä paikallinen vaikutus
Miinukset:
– kallis kertasijoitus
– laittaminen sattuu (!)
– tiputteluvuotoa
– turvotus
– alavatsakivut
– yhdyntäkivut
– tulehdusriski (ainakin minulla selvästi)
Jatko ilman hormonaalista ehkäisyä
Kierukan poiston jälkeen alkoi supistelu ja monen päivän voimakas vuoto. Molemmat loppuivat yhtäkkiä kuin nappia painalla. Aion pitää kirjaa oireista ja vuodoista, jotta olen perillä kroppani luonnollisesta kierrosta.
Toivon, että kehoon kertynyt nesteturvotus lähtee vähitellen. Alavatsan turvotus alkoi heti laskea kierukan poiston jälkeen. Tämä vaikuttaa tietysti ulkonäköön ja myös itsevarmuuteen.
Nyt annan kropan palautua ja olla luonnollisessa tilassa ilman synteettisiä hormoneja ja ylimääräisiä vierasesineitä.
Postauksen lähteitä: Mehiläinen.fi, Perusterveys.fi, Aava.fi, Terveyskirjasto.fi sekä gynekologilta saatu tieto
Kuvat: Eveliina Nokelainen
LUE MYÖS:
Hormonaalisesta ehkäisystä luopuminen
Tällä hetkellä päällimmäinen ajatukseni on, etten ottaisi enää minkäänlaista kierukkaa missään vaiheessa.
Onko muilla vastaavia kokemuksia hormonikierukasta?
-Lilli
Ikävä kuulla, ettei kierukkakaan sopinut sinulle. Milloin kystasta on kontrolli? 😮
Kieltämättä harmittaa itseäkin, pidin sitä ns. viimeisenä vaihtoehtona 😔
Lääkärin mukaan kontrolli ei ole aiheellinen. Itse olen toki hieman eri mieltä… Ottaen huomioon, että toinen munasarja kuitenkin poistettu samasta syystä 🤔
Kauniit kuvat! 😍
Mulla on käytössä kuparikierukka, joka olisi tarkoitus vihtaa hormonikierukkaan lähiaikoina jatkuvan vuodon takia. Hieman jännittää vaihto, sillä mulla myös kystataipumusta. Pillerit ei sovi enkä halua kokeilla muita hormonaalisia keinoja.
Kiitos! 😍
Kystia ei ilmeisesti ole tullut kuparikierukan kanssa? Antaisin neuvoksi, että kannattaa pitää kirjaa kierrosta ja mahdollisista oireita. Suosittelen herkästi varaamaan gynekologille aikaa, jos huomaat outoja kipuja ja/tai vuotoa tai jos kierrossa tapahtuu jotain aivan kummallista.