Kartanoelämää Suomessa 1800-luvulla

Lilies & Life

Brinkhallin kartano. Kuva: Wikipedia

En ole koskaan katsonut tv-sarjaa, joka olisi koskettanut niin syvästi kuin vanha suomalainen Hovimäki. Sarjaa esitettiin Yle TV2:lla vuosina 1999-2003. Aloitimme sarjan katsomisen pari viikkoa sitten ja olemme nyt toisen tuotantokauden puolivälissä. Olen niin eläytynyt tarinaan ja kiintynyt hahmoihin, että itken lähes poikkeuksetta jokaisen jakson aikana. Sarja kuvaa niin todentuntuisesti, aidosti, kaunistelematta ja jopa karusti, minkälaista elämä oli Suomessa 1790-luvun lopusta 1900-luvun alkuun. Se oli välillä raakaa ja kovaa, mutta myös onnellista ja aitoa. Jokaisen jakson jälkeen istun sohvalla tuijottaen tv-ruutua ajatuksissani. Sarja laittaa ajattelemaan elämää ja historiaa.

 

Lindhofit. Kuva: Yle

Hovimäki on siis historiallinen suursarja, joka seuraa Lindhofin aatelissuvun sekä Sepän torpparisuvun elämää ajalla 1798-1907 Hirvikosken pitäjällä. Suurin osa tapahtumista sijoittuu Hovimäen kartanoon. Katsoja pääsee seuraamaan Suomen historian käännekohtia sarjan henkilöiden mukana. Hahmot ja paikkakunta ovat kuvitteellisia.

Hovimäen seuraaminen on opettanut paljon, ihan kuin istuisi lukion historian tunnilla. Mun pitää myöntää, etten ole tiennyt juuri mitään elämästä Suomessa 1800-luvulla. Sarjassa tulee jatkuvasti esiin sanoja, sanontoja, ammatteja ja tapoja, joista en ole aiemmin kuullutkaan. 

 

Louhisaaren kartanosta

Louhisaaren kartanosta

Vaikka Hovimäki sijaitsee kuvitteellisessa kylässä ja hahmot ovat keksittyjä, on vaatetuksessa, sisustuksessa, työtavoissa ja käytöksessä pyritty realismiin. Mielestäni sarja on hyvä keino päästä kurkistamaan miltä elämä on hyvin todennäköisesti näyttänyt 200 vuotta sitten. 200 vuotta on loppujen lopuksi lyhyt aika, jos miettii ihmisen ikää. Se ei ole kovin montaa sukupolvea taaksepäin. Ja ajatella miten vieraantuneita olemmekaan sen ajan kulttuurista ja luonnonläheisyydestä. Kehitys on tietysti väistämätöntä ja hyväksi, mutta tietyt asiat olivat paremmin "ennen vanhaan".

Käytöstavoissa suurin ero nykyaikaan on mielestäni toisten (varsinkin vanhempien) ehdoton kunnioitus, joka näkyi puhetavassa ja käytöksessä. Silmiinpistävän ihana asia on voimakas yhteisöllisyys. Perhe söi yhdessä joka ilta ja vieraanvaraisuus oli sellaista, jota ei tänäpäivänä juurikaan kohtaa. Vastoinkäymiset kohdattiin perheenä/yhteisönä ja yhteisön jäseniä suojeltiin.

 

Louhisaaren kartanosta

Ruoka oli poikkeuksetta luomua lähituotantoa ja lääkkeetkin saatiin luonnosta; metsistä ja pelloilta, yrttien ja kasvien muodossa. Tietämys luonnonlääkinnästä oli jotain niin ihailtavaa. Sellaista ei oikein tahdo enää olla. Arvostan niin paljon ihmisiä, jotka oikeesti opiskelevat yrttejä ja kasveja sekä niiden vaikutuksia, keräävät niitä itse luonnosta ja tietävät miten niitä käytetään. Käytän itsekin luontaistuotteita ja lääkitsen itseni mieluummin aina luonnonmukaisella vaihtoehdolla, kuin synteettisillä lääkkeillä, mutten osaisi itse poimia parantavia kasveja metsästä.

Työmoraali 1800-luvulla oli uskomaton; työtä tehtiin pelkäämättä ja olosuhteista riippumatta ja kaikki osallistuivat omalla panoksellaan. Kädentaidot olivat sellaista luokkaa, että oksat pois. Seppä pystyi takomaan tai veistämään melkein mitä tahansa, lasinpuhaltaja puhalsi hienoja paloviinapulloja lasiesineitä ja naiset työstivät päivät pitkät mitä kauniimpia käsitöitä. Aateliset maalauttivat itsestään upeita, realistisia, suuria maalauksia taitavilla taiteilijoilla.

Moni asia oli tuohon aikaan luonnollisempi tai ainakin niihin suhtauduttiin eri tavalla kuin nykyään; esimerkiksi syntymä ja kuolema. Lapsia tehtiin paljon, koska ensinnäkin ehkäisykeinoista ainoa oli selibaatti ja valitettava totuus oli se, että pieniä lapsia kuoli usein synnytykseen ja erilaisiin tauteihin. Myös nuoria naisia kuoli synnytykseen. Ihmiset eivät eläneet keskimääräisesti niin pitkään kuin nykyaikainen lääketiede mahdollistaa. Kuolema oli läsnä pitäjässä koko ajan, eikä sen takia ehditty surra kovin pitkään, sillä kartanon/torpan hommat oli hoidettava joka tapauksessa. Ennen hautajaisia järjestettiin ruumiinvalvojaiset, joka oli tapa jättää hyvästit vainajalle. Tilaisuudessa arkku oli auki.

 

Louhisaaren kartanon mailta

Asiat, jotka ovat onneksi parantuneet parissa sadassa vuodessa ovat terveydenhuolto, työolosuhteet, naisten asema sekä oikeudet ja lasten asiat, kuten koulutus, ammatinvalinnan vapaus ja vapaus valita oma kumppani. Säätyjako on luojan kiitos poistunut ja uskonnonkin saa nykyään itse valita. Yhteydenopito on nykyään nopeampaa, eikä pitkien etäisyyksien kulkemiseen mene enää päiviä tai viikkoja. 200 vuotta sitten miehet olivat paljon pois kotoa sotien takia.

 

Isän suvun sukukokouksessa 2015

Sukuni omistaa muutamia kartanoita. En ole kylläkään koskaan vieraillut niissä yhtä poikkeusta lukuunottamatta. Mummuni hautajaisia vietettiin Kangasalla eräässä kartanossa vuosia sitten.

Ehkä kartanoelämä ja vanhat tavat kiinnostavat kovasti oman sukutaustan takia. Olen pienestä saakka kuunnellut mielenkiinnolla tarinoita suvun käänteistä, joita tätini on selvittänyt perusteellisesti satoja vuosia taaksepäin. 

Vaihdoin jopa sukunimeni 8 vuotta sitten isoisäni (isän isä) alkuperäiseksi sukunimeksi, joka hänellä on ollut syntyessään 1900-luvun alussa. Sain tädiltäni tavittavat paperit suojatun sukunimen hakemista varten. Hän oli metsästänyt paperit kirkkoherranvirastoista. Nimihakemukseni meni käsittelyyn nimilautakuntaan ja sen myöntämisessä kesti 1,5 vuotta. Prosessi maksoi n. 200 euroa. Tällä sukunimellä olevia on Suomessa lisäkseni 2 (tietääkseni). Väestörekisterikeskuksen sivuilla ei ole mainittu tarkkaa lukua yksityisyydensuojan takia, sillä meitä on alle 5 kpl.

Nimenvaihdoksen myötä löysin vahingossa Facebookista mahdollisen kaukaisen sukulaiseni, joka asuu Yhdysvalloissa. Olemme säännöllisesti vaihtaneet kuulumisia ja selvitelleet sukuhistoriaa. Hänen isoäitinsä perhe on muuttanut aikoinaan Suomesta Yhdysvaltoihin ja isoäiti osasi vielä Suomea. On hyvin todennäköistä, että olemme kaukaista sukua.

Suomessa on muuten sukunimeäni kantava kartano, jonka voi vuokrata juhliin tai erilaisiin tapahtumiin. En tosin tiedä onko kyseisellä kartanolla yhteyttä sukuumme.

 

Louhisaaren kartano

Vierailimme pari vuotta sitten Turussa Louhisaaren kartanolinnassa, jolloin innostukseni kartanoita kohtaan sai taas tuulta purjeisiinsa. Halusin tietää kaiken kartanon historiasta ja kiertelin sen jylhissä huoneissa ihastellen ja pohtien kuinka moni aatelinen on siellä aikaa viettänyt ja mitä kaikkea kartanon seinät ovat nähneet. Suurin osa postauksen kuvista on juurikin Louhisaaren kartanosta, ellei muuta mainita.

Meidän on tarkoitus käydä kesän aikana Turun Kakskerrassa Brinkhallin kartanossa, jossa Hovimäkeä on kuvattu (ensimmäinen kuva.) Kartano on nykyään Suomen Kulttuuriperinnön Säätiön omistuksessa. Teen vierailusta oman postauksen. Odotan niin kovasti, että päästään käymään "Hovimäessä"!

 

Louhisaaren kartanosta

 

Meillä on suunnitelmissa vierailla kesän aikana muissakin Suomen kartanoissa ja linnoissa (riippuen töistä), joten kotimaanmatkailua luvassa! 

 

Oletko vieraillut Suomessa historiallisesti merkittävissä paikoissa? Suosituksia?

Oletko katsonut Hovimäki-sarjaa?

-Lilli

 

Kommentit

Yhtä sirkusta!

En ole katsonut, vaikka kaikki tuollainen kiinnostaa, kiinnostaa tosi paljon. Minulla on sukunimi, jota suomessa on vain 1 kpl :).

Kiva postaus, erilainen.

Lilies
Lilies & Life

Suosittelen kyllä lämpimästi Hovimäkeä! Se on ainakin DVD:llä ja ilmeisesti myös Elisa Viihteessä. 

Noniin, sulla vielä harvinaisempi! :D

Kiitos :) 

Vierailija (Ei varmistettu)

Kaikki jaksot löytyvät Youtubestakin parhaillaan. Sain juuri ne katsottua läpi, suosittelen! (Katsoin kyllä silloinkin, kun tulivat alunperin tv:stä)

Lilies
Lilies & Life

Ai ne löytyy sieltäkin, enpä tiennyt! Meillä on dvd-boksi lainassa, mutta jollekin hyvä vinkki kyllä :) 

henna j. (Ei varmistettu)

Susta paljastuu aina vaan uusia, yllättäviä asioita! Voisin niin hyvin kuvitella sut kartanon neitinä 1800-luvulla. Ja olisitkin ollut sukutaustastasi päätellen! Odotan kovasti tulevia kartano- ja linnapostauksiasi :)

Lilies
Lilies & Life

Pikkuhiljaa on hyvä paljastella :D Niinkö meinaat, kiva kuulla :) Mahtavaa, että aihe kiinnostaa!

Vierailija (Ei varmistettu)

Näytät hyvin kauniilta kaikissa kuvissa, sovit ympäristöön. Hovimäkeä tuli muutama jakso katseltua kun sarja tuli uusintana muutama vuosi sitten. Kiitos tästä postauksesta ja vinkistä, että löytyvät dvd-julkaisuna!

Lilies
Lilies & Life

Oi, kiitän <3 Aivan, siitä ei ilmeisesti ole edes kovin kauaa kun sarja näytettiin tv:ssä. Eipä mitään :) 

Vierailija (Ei varmistettu)

Olen käynyt monissa kartanoissa, mutta en nyt tietenkään nimiä muista. Louhisaaressa piipahdin kerran pyörälenkillä ja lähinnä siinä pihapiirissä.
Kotimaan matkailu varsinkin kesäisin on ihanaa ja täällä on paljon kaunista nähtävää! :)

Lilies
Lilies & Life

Niitä on niin monia, että nimiä on vaikea muistaa! Suomessa on tosiaan niin paljon ihania (historiallisia) paikkoja... haluaisin kaikki koluta läpi :) 

Ankrylik (Ei varmistettu)

Suosittelen käymään Tertin kartanossa, itse tykkäsin siitä kovasti! Todella kaunis miljöö ja paljon erilaista tekemistä, kauppoja, ruokapaikkoja, puutarhaa yms.

Lilies
Lilies & Life

Hei kiitos paljon vinkistä!! Pidän ehdottomasti mielessä :) 

Siri H
Still Life

Muistan Hovimäen lapsuudestani, äitini katsoi sitä usein ja minä seurasin vierestä :) Lapsena sarja tuntui välillä jotenkin surulliselta, ehkä se johtui siitä että siinä kuvattiin kuolemaa ja surua juuri niin kuin mainitsitkin. Kuolema oli usein läsnä ja suremisen takia talon töitä ei voinut jättää tekemättä. Pitääpä kaivella jostain Hovimäki esiin, olisi mielenkiintoista katsoa se uudestaan näin aikuisena!

Lilies
Lilies & Life

Oi, ihanaa että muistat :)  

Se on kyllä tosi surullinen ja traaginen sarja. Oon monen jakson jälkeen ollut ihan surun murtama tapahtumien takia. Poikaystävä heitti että tää oli 90-luvun suomalainen Game of thrones, eikä olis voinut paremmin kuvailla :DD

Suosittelen! Se voi näyttää monelta osin erilaiselta, kun on itse kasvanut aikuiseksi.

Shayla76 (Ei varmistettu)

Katsoin sarjan kun se tuli ja luin päälle vielä kirjojakin joita ei käydä tv-sarjassa läpi. Yritän kerätä kirjat itselleni. Pitäisi se sarjakin käydä kirjastosta lainaamassa. Oli viime kesänä tarkoitus mennä käymään Brinkhallissa mutta bussit eivät menneet niin usein ja sitten oli se Turun kamala tapahtuma samana päivänä kun mietin sinne menoa joten en mennytkään.

Lilies
Lilies & Life

Mullakin aikeissa lukea kirjat! 

No jos tänä kesänä pääsisit vierailemaan siellä :) 

Tiikerikatti
Väriterapiaa

Minä katsoin Hovimäen heti silloin kun se tuli ensimmäisen kerran. Myöhemmin olen katsonut myös uusintana. Harmittelen sitä, ettei käsikirjoittaja saanut jatkaa sitä niin pitkälle kuin olisi halunnut. Tykkäsin sarjasta todella paljon. Kartanoissa olisi ihana vierailla.

Lilies
Lilies & Life

Jes, lisää Hovimäki-faneja! On kyllä tosi harmi ettei saanut jatkaa :( 

sharks
by a mile

Ei vitsi, Hovimäki on niin hyvä! Lapsena katsoin sitä vanhempien kanssa ja myöhemmin oon katsonut uudelleen läpi aikuisiällä. Varsinkin eka kausi on mun mielestä äärimmäisen hyvä ja koskettava, sen kauden loppu surettaa mua varmaan ikuisesti!

Mun siskolla on jopa kaktus, joka on nimetty Magnuksen mukaan :D

Lilies
Lilies & Life

Niin on!! <3 

Älä muuta sano, olin ihan rikki kaks päivää ekan kauden viimisen jakson jälkeen...

En kestä, vähän ihana :D

P.H. (Ei varmistettu)

Somen voima on valtava, upeaa että olet löytänyt kaukaisen sukulaisen. Ihailen päätöstäsi vaihtaa sukunimi suvun vanhaan nimeen. Selvästi arvostat isoisääsi!

Lilies
Lilies & Life

Niinpä! Oi, kivasti sanottu :) Arvostan kyllä suuresti isoisääni (ja muitakin isovanhempia), vaikken häntä koskaan ehtinyt tavata <3 

Kommentoi