Kerrostalokaksion remontti - osa 2

Lilies & Life

Kuten lupasin, tässä jatkoa eiliseen remonttipostaukseen  :)

 

On niin ihanaa, että olen päässyt osallistumaan tämän nykyisen kotini remontin suunnitteluun. Kuten edellisen postauksen alussa kerroin, olen jonkin verran opiskellut sisustusalaa ja opinnoista oli ehdottomasti hyötyä tässä remontissa. Vuokra-asunnoissa aiemmin asuessani en ole päässyt itseään toteuttamaan juuri mitenkään!                                                                                                                                              Täysin keskeneräisten huoneiden sijaan tämä postaus sisältää viimeisiä työvaiheita sekä hyödyllisiä vinkkejä. Kerron myös tarkemmin joistakin ratkaisuistamme. Tämän kirjoituksen piti sisältää jo sisustustakin, mutta tästä olisi tullut aivan liian pitkä, joten päätin tehdä vielä kolmannenkin postauksen aiheesta. Se on enemmän kuvapainotteinen ja luettavissa huomenna :)                                                                                                                                                                                                                                                                                             Itse en voisi asua täysin valkoisessa asunnossa, vaikka se tuntuukin olevan nykyään trendikästä. Onhan valkoinen sisustus valoisa, mutta niin voi olla harmaakin. Olimme (lähinnä poikaystäväni oli) aluksi arka tummien värien suhteen. Sisustusmyyjän opinnoista on jäänyt mieleen, että se on virheellinen uskomus, että tummat värit pienentävät huonetta tai tekevät siitä jotenkin ahdistavan. Meidän keittiön yksi seinä oli aluksi maalattu todella haalealla vaaleansinertävällä harmaalla, joka käytännössä näytti kuitenkin valkoiselta. Sitten saimme inspiraation nähtyämme erään tuttavan lasyyrimaalatun mustan seinän ja päätimme rohkeasti kokeilla samaa tyyliä keittiön tylsään seinään. Isäni tuli taas kerran apuun. Poikaystäväni toimi hänen apumiehenään ja seinä muuttui hyvinkin nopeasti. Tässä erinomainen esimerkki siitä, miten tumma väri tuo syvyyttä huoneeseen: 

  

Mielestäni huone tuntuu nyt jopa isommalta, kuin ennen, eikä yhtään ahdistavalta. Rakastan sitä, miten seinä näyttää erilaiselta riippuen siitä, mistä valo tulee.

Meillä on sama tapetti eri värisenä olohuoneessa ja makuuhuoneessa. Tapetti on Vallilan Little Forest. Olen tykästynyt tässäkin enemmän tummaan versioon, vaikka se näyttää kuvassa todella hyökkäävältä ilman huonekaluja.                                                                                                                                                                                                                  Sisustusopinnoista oli eniten hyötyä valaistuksen sekä lattiamateriaalien valinnan suhteen, sekä tietysti ihan valmiin kodin sisustuksessa. En olisi ilman opintoja tiennyt mitään esim. valaisimien luxeista, lumeneista tai kelvineistä.                                                                                                                                                                                                                    VALAISTUKSEN VALITSEMISESSA kannattaa pitää mielessä lumen ja kelvin:                                 Lumen: Ilmoittaa valotehon/kokonaisvalon määrän. Esim. 40 W vanhan hehkulampun valovirran arvo on 400 lm. Nykyään 10 W  LED -polttimo (lämminvalkoinen) on 500 lm. Eliä 10 W LED-polttimo tuottaa suureman valomäärän kuin vanha 40 W hehkulamppu.                                                                  Kelvin: Valonlähteen värilämpötilan yksikkö. Nyrkkisääntönä: mitä isompi kelvin-luku, sen kylmempi valo. Kylmänsävyiset valot ovat nykyään trendikkäämpiä ja myös valaisevampia kuin vanhanaikaiset kellertävät lamput. Hehkulampun sävyisen lämpimän valon kelvin-luku on 2 700–3000, kun taas ihan puhtaan valkoinen valo on kelviniltään 5000-5500.                                                 Lux: Ilmoittaa valon määrään pinnalla. Tätä lukea ei juurikaan tarvitse miettiä, ellei ole tiedossa valaistusetäisyyttä. (Tämä on niitä sisustussuunnittelijan heiniä)     Vanha, keltainen, todella huonosti valaiseva työvalo keittiössä Uusi, parempi työvalo. Tämä keittiön valolista (valotehoa saa muuten säädettyä sormella kopauttamalla!) on: Ensto lightning Velox-lista LED 5W, 400 lm ja 3000K. Tämä menee jo kylmänsävyiseen ja valaisee todella tehokkaasti. Vrt. vanha keltainen pallovalo :D  Keittiössä on myös toinen työ- & koristevalo, isäni tekemä LED-lista ihan 3 W 2700 K halvoilla LEDeillä. Kylpyhuoneeseen valitsimme kaksi valonlähdettä: peilikaappiin integroidut kylmänsävyiset, tehokkaat LEDit (2 x 1,7 W 3200 K) sekä kattoon hieman pehmeämmän keltaisemman valonlähteen (kosteantilan Eglo Tamara 4 x 35 W 2700 K). Mielestäni pelkät peilikaapin valot olisivat tehneet huoneesta liian sinisen, enkä halua aamulla sokaistua kylmästä, pistävästä valosta, niin toinen keltaisempi valonlähde on ollut tosi hyvä ratkaisu. Tykkään myös siitä miten kattolampun valoja saa kohdistettua niin, että se tuo kaakeleiden helmiäiskiillon esille :)

 

LATTIAMATERIAALEISSA on monia vaihtoehtoja. Tässä pieni kertaus yleisimmin käytetyistä:

Parketti: Aito materiaali ja valikoimaa valtavasti, siksi suosittu edelleen. Voidaan tarvittaessa hioa ja käsitellä uudelleen. Parketti on kuitenkin melko pehmeä materiaali, jossa kolhut näkyvät helposti ja se saattaa elää vuosien varrella.

Laminaatti: Helppohoitoinen ja kulutusta kestävä (ota huomioon käyttöluokka). Sopii lapsiperheisin ja lemmikkikoteihin. Laaja valikoima värejä ja kuvioita. Suosio laskussa, koska ei ole aitoa puuta ja on myös melko kylmä ja kova materiaali. Lattialämmitys tosin auttaa kylmyyteen!

Vinyylikorkki: Mukavan tuntuinen, mutta silti pinnaltaan kova ja kestävä materiaali. Kuosit jäljittelevät puuta ja ovat luonnollisen näköisiä. Kasvattaa suosiotaan koko ajan lapsi- ja eläinperheiden keskuudessa. On hyvin ääntä ja lämpöä eristävä luonnonmateriaali sekä helppo puhdistaa. On huomattavasti hintavampaa kuin esim. laminaatti!

Laatta: Sopii erinomaisen kulutuskestävyytensä ansiosta lähes jokaiseen tilaan, mutta erityisesti kylpy-, kodinhoito- ja takkahuoneisiin sekä eteiseen. Nykyään isoa laattaa käytetään jopa koko asunnossa. Laatat on todella helppo puhdistaa ja sopivat hyvin yhteen lattialämmityksen kanssa, sillä on melko kylmä materiaali.

Muovimatto: Joustovinyylinen muovimatto on kestävä ja helppohoitoinen. Nykyään muovimattoa tosin käytetään enää harvoin. Voi kuitenkin olla paras ja edullisin vaihtoehtoesimerkiksi vaate- tai lastenhuoneisiin.

 

Kodissamme oli ennen muovimattoa, parkettia ja kokolattiamatto (!). Ne kaikki poistettiin ja valitsimme tilalle laminaatin.Valintaperusteita olivat helppohoitoisuus, kestävyys ja edullisuus. Katselimme kyllä vinyylivaihtoehtoja sekä parketteja, mutta ne olivat niin kalliita ja vaikeampia asentaa. Löysimme K-raudasta ihan sattumalta tämän todella edullisen laminaatin, jonka sävyyn ihastuimme. Sitä sattui olemaan jäljellä juuri sen verran, kuin tarvimme eli se oli tarkoitettu meille! Halusimme ehdottomasti vaalean lattian, mutta tässä on kivoja tummia yksityiskohtia. Käyttöluokka on 31 eli pitäisi kestää hyvin kotiolosuhteissa.

 

 

Huomenna vihdoinkin siihen valmiiseen asuntoon ja sisustuskatsaukseen! :)

 

-Lilies

Kommentit

Yhtä sirkusta!

Todella kauniit seinät ja lattiat! Hyvä maku sinulla!

Lilies
Lilies & Life

Kiitos! Kauan meni ennen kuin löytyi oikeanlaiset tapetit ja tarpeeksi kiva laminaatti, mutta sitten kun lakkasi väkisin etsimästä, ne tulivatkin yhtäkkiä vastaan yllättäen :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Panisin

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.