Kissakuulumisia

kissakuulumisia11.jpg

 

Muutama lukija on kysellyt meidän kissojen kuulumisia, joten tehdäänpä karvariiviöistä oma postaus pitkästä aikaa! Kissat ovat iso osa meidän elämää, mutta blogiin olen itse asiassa tosi vähän heistä postaillut. Instagramissa (varsinkin storyssa) jaan joka viikko Neon ja Manun touhuja. Olen pohtinut heille oman instatilin perustamista ja saatan toteuttaa tämän hyvinkin pian – kyllä, mulla on liikaa aikaa nykyään 😀

 

kissakuulumisia1.jpg

kissakuulumisia3.jpg

 

Neo on meidän 3,5-vuotias leikattu kilpparityttö, jonka pelastimme Kokemäeltä vahinkopentueesta heti, kun oli luovutusikäinen. Neolla on maailman ihanin persoona, hän on niin utelias, hieman arka, ihmisrakas ja läheisyydenkipeä. Jos silmä välttää sekunniksi, niin tassu käy ja aamiaiskauraleivän pala on kadonnut. Neo on myös jugurtin ja kaiken makean perään – saa olla todella tarkkana, ettei pääse syömään näitä! Joka ilta ja aamu Neo tulee makoilemaan minun tai mieheni päälle sohvalle tai sängylle. Neo on siinä mielessä unelmakissa, että on täysin tottunut meidän elämänrytmiin. Hän menee nukkumaan kun mekin ja herää silloin kuin mekin. Neo viihtyy äärimmäisen hyvin sisäkissana, riittää kun pari kolme kertaa päivässä pääsee metsästämään parvekkeelle lehtiä tai maistamaan lunta (meillä on verkotettu parveke.) Neon lempileluja ovat hiuspinnit ja karvaiset lelupallot.

Neon lempinimiä: nahka, naku, neppari, lovitassu, vehnis, kääpiöplaneetta

 

kissakuulumisia2.jpg

 

Sitten on tämä takapiru: Manu.

 

kissakuulumisia9.jpg

mauno1.jpg

maunis.jpg

 

Manu on meidän uusin tulokas, lähes 2-vuotias leikattu turkulainen poikakissa a.k.a. rettelöitsijä. Manun isä on norjalainen metsäkissa ja emo pitkäkarvainen maatiainen. Manu on Neon täysi vastakohta! Ainoa yhteinen piirre näillä kahdella on utelias mieli. Manu on rohkea, äänekäs ja hieman röyhkeä, mutta suojeleva ja ihmisrakas metsästäjäluonne. Manu kyllästyy nopeasti kaikkeen, varsinkin uusiin leluihin. Yeowww! Banaani on ollut vuoden paras hankinta, siihen hän ei ole kyllästynyt! Virikkeiden lisäämiseksi ulkoilutamme Manua silloin tällöin valjaissa. Kesällä Manu on monesti ollut mökillä meidän mukana. Automatkat ovat hänelle tosin myrkkyä, joten pitkälle emme viitsi häntä kuljettaa.

Manu on ylisosiaalinen; hänen kanssaan voi jutella ja hän moikkailee aina aamuisin tai kun tullaan kotiin (oikeesti nostaa tassua muutamaksi sekunniksi.) Aamupäivisin, kun kirjoittelen koneella tai iltaisin, kun katselen telkkaria, Manu tulee syliini leipomaan ja imeskelemään aamutakkiani (=kluttaamaan.) Tämä on tyypillistä liian varhain luovutetuille kissoille, mutta Manu oli jo 14-viikkoinen, kun haimme hänet eli siitä ei ole kyse. Manulla on myös jännä tapa puolustaa ruokaansa murisemalla. Tämä on jäänne ensimmäisestä kodista, sillä siellä oli paljon muita kissoja. Manun lempileluja ovat huumebanaanin lisäksi foliopallot, syömäpuikot, pullonkorkit ja laser.

Vaikeinta Manun kanssa ovat nykyään yöt. Vielä tällöin ei ollut mitään ongelmaa. Poika aktivoituu yleensä 22-23 aikaan, jolloin leikitän laserilla ja annan tuhdin iltapalan. Joskus Manu suuntaa suoraan nukkumaan, mutta monesti hän protestoi sitä, että tulee hiljaista. Ensimmäisen kerran Manu herättää öisin klo 4.00. Ja sitten 5. Ja 6. Ja 7. Olen kokeillut huomiotta jättämistä, sohvalla nukkumista, kiipeilypuuhun kantamista, suihkepulloa, ruuan antamista ja Feliwayta. Pari viikkoa sitten otin käyttöön luontaisen rauhoittavan l-teaniin (kissoille tarkoitettu), jota sekoitetaan iltaruuan joukkoon sekä luontaisen Stress-suihkeen. Nyt Manu nukkuu putkeen jopa 6 tuntia ja menee vielä aamupalan jälkeen takaisin nukkumaan pariksi tunniksi! Luulen, että nuori ikä ja sukupuoli vaikuttavat tähän yökäyttäytymiseen, mutta uskon hänen rauhoittuvan ajan myötä. Tiedän toki, että kissat ovat yöeläimiä, eikä sille voi mitään jos Manu ei vaan nuku öisin.

Manun lempinimiä: mauno, manuka(-hunaja), hunis, hunni attila, poika, nuudelimaha

 

kissakuulumisia5.jpg

kissakuulumisia8.jpg

 

Meidän kissat tulevat tosi hyvin toimeen vaikean alun jälkeen. Aikaa he viettävät parvekkeella lintuja katsellen ja sisällä lampaantaljalla makoillen,  yhdessä leikkien tai kiipeilypuuta tuhoten. 

Meillä kissat syövät raakaruokaa sekä laadukasta pussiruokaa ja herkkuna/välipalan viljattomia raksuja. Kirjoitin raakaruokinnasta eli barffaamisesta tässä postauksessa.

 

kissakuulumisia4.jpg

 

Kissat ovat minulle kuin lapsia ja olen tietysti ”äitinä” aina vastuussa ja huolissani. Kamalin kissoihin liittyvä asia tänä vuonna oli yöllinen onnettomuus parvekkeella loppukesästä. Meillä oli pyöreä pöytä, jossa oli lasikansi. Kannet liimaukset olivat pettäneet ja Manun jahdatessa ötökkää irtosi kansi pöydästä. Lasi meni tuhanneksi palaksi. Siivosin lasinsirut ja suljin parvekkeen oven. Vasta aamulla huomasin veriset jäljet lattialla ja huomasin, että Neo piilottelee tassuaan. Kauhukseni näin, että Neon tassu oli halki ja vuosi verta. Oli sunnuntaiaamu ja soitin heti eläinlääkäripäivystykseen. Olin juuri muutama kuukausi sitten kirjoittanut adressin eläinlääkäripäivystyksen säilyttämisestä Porissa ja se meni ONNEKSI läpi! Eläinlääkäri otti vastaan vasta klo 11. Siihen asti poikaystäväni vahti, ettei Neo revi tassuaan enempää. Olin niin surullinen ja paniikissa, että itkin koko päivän.

Neon tassu oli melko helppo paikata ja siihen saatiin laitettua itsestäänsulavat tikit. Pidimme Neolla kauluria 2-3 viikkoa, ettei hän revi haavaa. Kipulääkitys sekä antibioottikuuri kestivät n. viikon. Haava parani tosi nätisti ja siihen alkoi kasvaa karvaa nopeasti. Nyt onnettomuudesta muistuttaa enää lovi, joka näkyy Neon oikean etutassun varpaassa. Kynsi on kasvanut normaalisti, eikä Neo aristele tassua yhtään. Onneksi Neo selvisi näin ”vähällä”, eikä esim. saanut sirpaleita silmäänsä! En tiedä miten olisin voinut elää asian kanssa.

Onnettomuuden jälkeen hävitimme kaikki lasiset esineet kotoa. Parvekkeelle emme ole ostaneet uutta pöytää, sillä emme edes vietä siellä itse aikaa.

 

kissakuulumisia12.jpg

// We have two cats: 3,5-year-old female Neo and almost 2 years old long haired male cat Manu (partly Norwegian forest cat.) At first they didn’t get along at all, but now they are best friends. Our cats like to watch birds on the balcony, sleep during the day, play together and eat, of course. I give them raw food which is the most natural nutrition for cats and some high-quality, grain-free wet food.

 

Nyt odottelemme kissojen kanssa joulua. Heillä on tietysti oma lihaisa kissajoulukalenteri, rusetit ja tonttulakit (vain kuvia varten.) Joululahjoja karvalapset ovat joka vuosi saaneet. Vielä en tiedä mitä aion ostaa.

Neo ja Manu toivottavat ihanaa joulunalusaikaa! <3

 

kissakuulumisia13.jpg

 

HUOM. Jos kissat ja muut eläimet ovat sinulle rakkaita, suosittelen tutustumaan Suomen Eläinsuojeluyhdistyksen toimintaan. SEY on Suomen suurin eläinsuojelujärjestö 40 paikallisyhdistyksen ja yli 80 eläinsuojeluneuvojan voimin ja heidän toimintansa on mahdollista lahjoitusten ansiosta.

Kissojen hylkääminen on tänä vuonna räjähtänyt käsiin ja koirien pentutehtailu pitää saada loppumaan. Ryhdyin tänä syksynä SEY:n eläinsuojelukummiksi, kun liityin kuukausilahjoittajaksi. Pienin lahjoitettava summa on 8 e/kk. He ottavat vastaan myös kertalahjoituksia. Voit liittyä kummiksi tai lahjoittaa tästä linkistä.

10 eurolla voidaan ruokkia löytöeläintä viikon ajan tai mikrosiruttaa koira tai kissa

20 eurolla mahdollistat kampanjaa pentutehtaita vastaan

30 eurolla voidaan lähettää kolmelle koululuokalle tietopaketti eläinsuojelusta tai voidaan tunnistusmerkitä kaksi koiraa tai kissaa

100 eurolla saadaan yhdelle eläinsuojeluneuvojalle mikrosirunlukija

1000 eurolla voidaan maksaa yhden vapaaehtoisen eläinsuojeluneuvojan työvuoden kustannukset SEYlle

 

Pienelläkin avustuksella on merkitystä!

-Lilli

 

suhteet oma-elama vanhemmuus sisustus
Kommentit (13)
  1. Aivan ihanat kissat teillä! <3 Suosittelen lemmikkien instatilin perustamista! 😀 Mullakin on meidän pupuille oma instatili ja sen kautta on löytynyt ”kaverikaneja” ympäri maailmaa 😀 

    1. Kiitos, he on kyllä aika ihania <3 luulenpa että tartun tuumasta toimeen!  😀

  2. Ihanat Neo ja Manu <3 Hei tosi hyvä kun mainitsit ton stress-suihkeen, se näyttää käyvän kaikille eläimille. Mua nimittäin jännittää vähän Frida-koiran nukkuminen ja muukin stressi nyt muuton yhteydessä, joten tuota voisin kokeilla. Saa näköjään matkakoossa, niin sillä on hyvä aloittaa testailu! 🙂

    1. <3! Stress-suihke on tosi hyvä ja l-teaniini on toinen 🙂 feliwaysta meillä ei ollut juurikaan hyötyä tai sitten olis tarvinnut pitää sitä joku kaks kuukautta…

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *