Koronaepidemian vaikutus rahankäyttööni

Kaupallinen yhteistyö: Sortter

lilies blogi

Pysähdyin miettimään rahankäyttöäni korona-aikana. Olen seurannut tulojani ja menojani mobiilipankin talouden seuranta -osiossa. Keväällä ja alkukesästä rahaa säästyi, kun ravintoloissa ja kahviloissa asioiminen  ei ollut mahdollista. Myös useat harrastukset jäivät pakon edessä tauolle ja rahaa säästyi. Muutaman kuukauden ajan kävin ruokakaupassa huomattavasti vähemmän, enkä ostanut esim. yhtään vaatetta. Sen sijaan otin uusia suoratoistopalveluita ja panostin hieman kodin sisustukseen, sillä aikaa tuli vietettyä enemmän kotona. Tilasin myös jonkin verran ruokaa Woltin kautta kotiin. Rahaa siis kului erilaisiin asioihin kuin ennen.

Syksyn aikana on taas tullut kulutettua rahaa mm. kahviloihin. Ravintoloissa en ole juurikaan käynyt syömässä, paitsi lounasaikaan, mutta tätä ei lasketa lounasedun takia. Olen huomannut, että panostan nykyään enemmän ruokaostoksiin. Haluan välillä hifistellä kotona ruuan suhteen kompensoidakseni sitä, ettei tule juurikaan syötyä (illallista) ravintoloissa. Haluan panostaa laadukkaisiin, mieluiten kotimaisiin tuotteisiin.

 

Missä asioissa olen viime aikoina säästänyt?

Kilpailutin hiljattain vakuutukseni ja päädyin vaihtamaan kokonaan vakuutusyhtiötä. Huomasin, että ammattiliittoni tarjoaa jäsenilleen vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen, joten en ottanut sitä lainkaan uuteen vakuutuspakettiini. Jätin myös jatkuvan matkavakuutuksen ottamatta, koska ei ole tietoa milloin sitä pääsee seuraavaksi hyödyntämään.

Karsin juuri suoratoistopalveluitani, kun tajusin, että niihin meni yli 40 euroa kuukaudessa! Jätin vain Netflixin (HD 15,99 e/kk). Päätin, että mikäli löydän toisesta palvelusta mielenkiintoisen sarjan, niin otan palvelun määräaikaisesti käyttöön ja yritän katsoa sarjan 1-2 kuukaudessa. Muut palvelut kannattaa laittaa tauolle siksi aikaa, kun keskittyy katsomaan toisen palvelun ohjelmia enemmän.

Olen keskittänyt päivittäistavaraostokseni jo pitkään yhteen ketjuun. Tällöin saa parhaan hyödyn kanta-asiakasohjelmasta. Käyn pääasiassa S-ketjun kaupoissa. Myös vakuutuksistani ja puhelinlaskustani kertyy S-bonusta ja tankkaan ABC-asemilla. Silloin tällöin käyn Lidlissä, ihan vaan koska se on halpa.

Teen aina ostoslistan ruokakauppaan ja todella harvoin poikkean siitä. Vielä pitäisi oppia suunnittelemaan viikon ruokalista etukäteen, sillä tällä hetkellä käyn liian usein kaupassa.

Otin hiljattain verkkopankissani käyttöön automaattisen säästämisen korttimaksun yhteydessä. Aina, kun maksan ostoksen kortilla, siirtyy säästölippaaseen 2 euroa automaattisesti. Se on pieni summa ostosten päälle, mutta kuukaudessa säästöön kertyy huomaamatta useampi kymppi (varsinkin nyt, kun tosiaan käyn liian usein kaupassa.) Olen myös harkinnut rahastosijoittamista.

Suuri säästö on tänä vuonna tullut keikoista, messuista ja muista kulttuuritapahtumista, baareista, yökerhoista, leffateattereista ja museoista, koska näissä ei sattuneesta syystä ole juurikaan tullut käytyä. Olen toki vuokrannut leffoja kotona erilaisista palveluista ja ostanut viiniä kotiin, mutta kustannukset ovat minimaaliset verrattuna siihen, mitä normaalisti olisin kuluttanut edellä mainitsemiini asioihin.

Olen viimeisen kuukauden aikana kuluttanut aivan liikaa rahaa erikoiskahveihin. Tämä on melko turha rahareikä, vaikka pidänkin arjen luksusta tärkeänä. Päätin, että 1.1.2021 alkaen juon max. 2 erikoiskahvia viikossa. Minulla on leimapassit kahteen kahvilaan, joissa asioin eniten. Joka kymmenes ilmainen kahvi on aika kiva juttu ☕ Säästäisin paljon jos ostaisin kotiin erikoiskahvinkeittimen, mutta rakastan istua kahviloissa. Tätä kokemusta ei saa kotona.

Olen syksyn aikana tehnyt melko paljon nettitilauksia (myymälöistä ostamisen sijaan.) Nykyään olen kuitenkin kunnostautunut epäsopivien tuotteiden palauttamisessa. Ennen olen ollut laiskempi. En ole aina jaksanut nähdä  sitä vaivaa, että veisin palautuspaketin postiin, varsinkin jos palautettava tuote on ollut edullinen. Tänä päivänä palautan kaiken, mitä en oikeasti ota käyttöön. Heräteostoksia tulee muuten tehtyä vähemmän, kun ei kiertele kaupoissa!

Verkkokauppojen maksuvaihtoehdoksi kannattaa valita verkkomaksu tilauksen yhteydessä tai 14 vrk:n koroton lasku. Mahdollisissa osamaksuissa kannattaa suosia korottomia ja kuluttomia vaihtoehtoja. Monien verkkokauppojen tarjoamat osamaksusopimukset, kuten Klarna-tilin tai vastaavien korot voivat olla hyvinkin suuret. Mikäli on paljon esimerkiksi juuri verkkokauppojen osamaksusopimuksia tai luottokorttivelkaa, saattaa tällaisten menojen yhdistäminen yhdeksi yhdistelylainaksi olla järkevää, jottei maksa liikaa korkoja.

Koronaepidemian takia heinäkuussa 2020 astui voimaan tilapäinen korkokatto, joka laski kulutusluottojen maksimikoron 10% tasolle. Korkosääntelyn ulkopuolelle rajattuja luottoja ovat luottokortit, verkkokauppojen ja huonekaluliikkeiden osamaksusopimukset, autoluotot sekä asunto-omaisuuteen liittyvät luotot. Näiden lainojen korot voivat olla 20 %. Siksi saattaa olla parempi vaihtoehto yhdistää kaikki osamaksut ja luottokorttivelat yhdeksi kulutusluotoksi, jota lyhentää matalammalla korolla. Kuukaudessa syntyvä säätö voi olla merkittävä.

Kulutusluottojen korkokaton on tarkoitus jatkua ensi vuonna. Hallituksen esitysluonnoksen mukaan vuoden 2021 korkokaton on tarkoitus astua voimaan mahdollisimman pian ja olla voimassa 30.9.2021 saakka. Mikäli luoton on ottanut ajalla 7/2020-12/2020, tulee laina kilpailuttaa oma-aloitteisesti uudestaan 2021, sillä korko saattaa nousta 31.12.2020 jälkeen (riippuen tehdystä luottosopimuksesta.)

Luotot voi kilpailuttaa esimerkiksi lainanvertailupalvelu Sortterin kautta. Palvelu on ilmainen ja puolueeton. Sortter ei itse myönnä lainoja, eikä voi vaikuttaa siihen myönnetäänkö lainaa vai ei, sillä kyseessä ei ole rahoituslaitos, pankki tai luotonmyöntäjä. Sortter-palvelun rooli lainanhaussa on pelkästään kilpailuttaa luotot yhdellä hakemuksella n. 20 eri pankin (mm. PopPankki) ja lainapalvelun kesken. Tässä kohtaa on mahdollista vertailla lainoja. Palvelu suosittelee edullisinta lainatarjousta, mutta asiakas päättää tietysti itse, minkä tarjouksen haluaa valita vai valitseeko mitään. Lainavertailun tekeminen ei vielä sido lainaan.

Lainojen kilpailuttamiseksi Sortterin kautta ehtoina ovat säännölliset palkka- tai eläketulot, yli 20 vuoden ikä ja hyvin hoidetut raha-asiat (ei maksuhäiriömerkintöjä) sekä se, että asuu Suomessa. Joillakin Sortterin yhteistyökumppaneilla voi olla edellä mainittuja tiukempia kriteerejä luoton myöntämiselle. Tarjouksia ei tarvitse erikseen hylätä, koska lainasopimus syntyy tietysti vasta siinä vaiheessa, kun itse päättää hyväksyä ja sähköisesti allekirjoittaa jonkin  lainatarjouksista.

 

Miten koronaepidemia on vaikuttanut sinun rahankäyttöösi?

-Lilli

 

FOLLOW:  FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN / BLOGIT.FI

tyo-ja-raha puhutaan-rahasta ostokset
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *