Kuukausi ilman hormonaalista ehkäisyä

Lilies & Life

Lopetin hormonaalisen ehkäisyn käytön n. kuukausi sitten. Toiveissa ei siis ole raskautua, vaan taustalla olivat terveydelliset syyt.

 

Aloitin e-pillereiden käytön muistaakseni 16-17-vuotiaana ja jatkoin käyttöä 21-vuotiaaseen saakka. Juuri ennen kuin täytin 21, hakeuduin järkyttävien vatsakipujen ja mahan turvotuksen takia lääkäriin. 

Vaadittuani ultraäänitutkimusta, löytyi vasemmasta munasarjastani kookas kysta, joka poistettiin nopeasti tähystyksellä. Muutaman kuukauden päästä vatsaoireet palasivat ja hakeuduin jälleen lääkäriin. Tällä kertaa pääsin suoraan naistentautienpoliklinikalle.

Kysta oli uusiutunut ja lääkäri varasi taas tähystysajan. Operaation aikana vasen munasarjani päätettiin poistaa, koska se näytti lääkärin sanojen mukaan "kuplaiselta" eli oli ilmeisesti täynnä kystan alkuja. Kirjoitin tästä pidemmän postauksen viime keväänä.

Munasarjan poiston jälkeen en käyttänyt mitään hormonivalmistetta 1,5 vuoteen. Minulla ei myöskään ollut kuukautisia koko tuona aikana. Oikea munasarjani ei ilmeisesti tajunnut aktivoitua toisen poiston jälkeen. Se ultrattiin, mutta lääkäri ei saanut sitä näkymään kunnolla ja kysyi jopa minulta: "Oletko varma, ettei sinulta poistettu molempia munasarjoja?" (Joo, toivottavasti ei!) 

Minulle aloitettiin keltarauhashormonikuuri (minipillerit) ja melko pian aloituksesta kuukautiseni palasivat eli kyllä se munasarja siellä jossain piilossa on! Keltarauhasvalmiste ei sopinut pidemmän päälle tiputteluvuodon ja mielialaheittelyiden takia ja jätin sen pois muutaman kuukauden käytön jälkeen. Kuukautiseni säilyivät tästä huolimatta - jopa melko säännöllisinä. 

Aloitin hormonaalisen ehkäisyn uudestaan vasta loppukesästä 2015. Otin käyttöön Nuvaring-ehkäisyrenkaan, koska olin kuullut siitä pelkkää hyvää ja se oli vaihtoehdoista matalahormonisin.

Alku oli yhtä helvettiä. Kropalla kesti kuukausia tottua synteettiseen hormonivalmisteeseen. Pahimmat oireet olivat mielialojen heittelyt. Myös vatsakivut ja tiputteluvuodot vaivasit aluksi. Noin vuoden kuluttua aloittamisesta oli kroppani vihdoin tottunut ja oireet tasoittuneet.

 

 

Vuoden 2017 lopussa heräsin erään taukoviikon alussa aivan järkyttävään migreeniin. En ollut kärsinyt migreenistä 10 vuoteen. Kohtaus kesti kaksi päivää. Luulin, että se johtui vain liiallisesta stressistä, kunnes sama toistui jälleen kuukauden päästä seuraavalla taukoviikolla. Buranaa kului ja makasin sohvalla pimeässä olkkarissa. Välillä raahauduin vessaan oksentamaan. 

Luin netistä kokemuksia ja selvittelin olisiko jotain luontaistuotetta, joka voisi auttaa migreeniin. Aloitin ubikinonin eli koentsyymi Q10:n käytön. Seuraavat kolme kuukautta migreeniä ei taukoviikolla kuulunut, ainoastaan pieni jomottava päänsärky. Kesällä migreeni kuitenkin palasi, tosin ei ihan niin rajuna - kiitos ubikinonin. Luulen, että epäinhimillisen kuumat päivät vaikuttivat omalta osaltaan migreenin palaamiseen. 

Alkusyksystä 2018 varasin lääkäriajan keskustellakseni muista ehkäisyvaihtoehdoista. Lääkäri luki koneelta sairaushistoriaani ja kyseli oireistani sekä lähipiiristä kysymyksiä. Lopputulos oli se, että hän suositteli vahvasti jättämään yhdistelmäehkäisyn kokonaan pois, sillä migreeni ja äidin veritulppa olivat vasta-aiheita - ja suorastaan hälyttäviä tekijöitä.

Toisaalta, samalla lääkäri oli sitä mieltä, että saatan tarvita synteettistä estrogeenia tasoittamaan hormonitoimintaani yhden munasarjan takia. Hän suositteli matalahormonista kierukkaa, mutta itse en sitä halunnut. En halua enää laittaa kehooni ylimääräisiä myrkkyjä, kuten synteettisiä hormoneja.

Mietin vaihtoehtoja kuukauden ajan ja varasin soittoajan. Juttelimme lääkärin kanssa pitkään ja hän kirjoitti minulle reseptin kuparikierukkaa varten, joka on täysin hormoniton vaihtoehto. Niitä ei lähtökohtaisesti suositella synnyttämättömille naisille, mutta se oli ainoa vaihtoehto, johon yhteistuumin päädyimme. Nykyään markkinoilla on pienempi kierukka juurikin synnyttämättömille. Kuparikierukan haittavaikutuksia ovat kuulemma  tulehdusriski ja runsaat sekä kivuliaat kuukautiset. 

 

 

Jätin Nuvaringin tosiaan pois marras-joulukuun vaihteessa, enkä ole vielä hakenut kuparikierukkaa. Haluan antaa kehon palautua hormonivalmisteen käytöstä täysin luonnollisesti - se on iso muutos ja keho toimii hitaasti. Kiinnosti kovasti tietää alkavatko kuukautiseni itsestään vai käykö taas samalla tavalla kuin vuonna 2011, jolloin niitä ei kuulunut 1,5 vuoteen.

Koin joitakin oireita silloin, kun minun olisi kuulunut laittaa uusi rengas. Pääni oli 3 päivää kipeä, mutta en sentään saanut migreenikohtauksia. Yllättävä oire oli kuvotus ja lievä pahoinvointi. Rinnat ovat olleet koko kuukauden erittäin kosketusarat ja kipeät. Olen ollut yliherkkä, itken melkein kaikelle. 

Ilokseni kuukautiset alkoivat itsestään täsmälleen samana päivänä, kuin minun olisi kuulunut ottaa Nuvaring pois. Ne kestivät vain kaksi päivää, mutta olivat runsaammat kuin ennen.

Yksi inhottava oire on ollut hiusten nopeampi rasvoittuminen. Joudun tällä hetkellä pesemään hiukset joka toinen päivä ja käyttämään kuivashampoota päivittäin. Olen varma, että tämä tasoittuu ajan myötä. Ihon kanssa ei ole ollut kummallisempia ongelmia, ei aknea yms. Paino nousi loppuvuodesta 1,5 kiloa, mutta on selvästi vain nestettä. Luulen, että tammikuun vegaanihaasteeseen osallistuminen auttaa turvotukseen. 

En ole vielä päättänyt, milloin varaan ajan kuparikierukan laittamiseen, vai varaanko ollenkaan. Luulenpa, että annan kehon palautua ainakin pari kuukautta vielä. Raskaudenehkäisyyn on onneksi olemassa muitakin vaihtoehtoja, kuin hormonit ja kierukat. 

Pidän jatkossakin kirjaa kehon mahdollisista muutoksista sekä oireista ja palaan aiheeseen toisessa postauksessa viimeistään parin kuukauden päästä (ellei jotain yllättävää tapahdu sitä ennen.)

 

// I decided to stop using hormonal birth control a month ago. I used Nuvaring for 3,5 years before that. Last year I suffered from severe migraine attacks and my mom has had a blood clot, so my doctor agreed with my decision. I'm not trying to get pregnant, just trying to stay alive and healthy. I've had symptoms like minor headaches, breast tenderness, nausea, mood swings and a some weight gain since I quit synthetic birth control. I had my period right on time, though! 

 

Lukisin mielelläni muiden kokemuksia hormonaalisen ehkäisyn lopettamisesta.   

Onko jollain teistä käytössä kuparikierukka (synnyttämättömänä)?  

-Lilli

 

Kuvat: Pixabay

Kommentit

taina s. (Ei varmistettu)

Kiitos kokemuksistasi, näitä on mielenkiintoista lukea. Olet joutunut kokemaan paljon nuoreen ikääsi nähden. Minulta poistettiin kohtu ja molemmat munasarjat endometrioosin vuoksi 38-vuotiaana. Joudun käyttämään loppuikäni hormonikorvausvalmistetta. Seurataanko toista munasarjaasi säännöllisesti kystataipumuksen takia? Onko endometrioosi suljettu pois?

Lilies
Lilies & Life

Kiitos kommentista! Kyllähän se vähän yllätti, että munasarja jouduttiin poistamaan 21-vuotiaana. Ikävä kuulla! Endometrioosi on kamala sairaus, meillä on sitä suvussa niin oon joutunut seuraamaan mitä se tekee. Mulla epäiltiin sitä, mutta kyllä se sitten suljettiin pois jossain vaiheessa. Ei ole enää säännöllisiä kontrolleja varsinaisesti, mutta papa-kokeessa käyn normaalia useammin ja gynekologilla kerran vuodessa. Heti jos alavatsassa tuntuu jotain kummallista, niin varaan lääkärin. Näin on pari kertaa käynyt, mutta kyse on ollut vain kiinnikekivusta. 

Roisto (Ei varmistettu)

Olen 28-vuotias synnyttämätön nainen ja minulla on ollut juurikin tuollainen pieni kuparikierukka (GyneFix) vuoden. Suomessa se on uutta, mutta asennuksen tehneen lääkärin mukaan se on ollut Keski-Euroopassa käytössä jo parikymmentä vuotta.

Kuparikierukka on ollut minulle täydellinen ehkäisykeino ja oikein harmittaa, etten älynnyt pohtia sitä vakavasti jo aiemmin (toisaalta siitä ei oikein mitään puhutakaan synnyttämättömille naisille)! Päädyin kuparikierukkaan sen takia, koska en halunnut enää käyttää hormonaalista ehkäisyä ja olimme poikaystäväni kanssa kyllästyneet kondomin käyttöön. Kävin Naisten Aavassa Helsingissä laitattamassa kierukan, koska ainakin vuosi sitten se oli ainoa paikka pk-seudulla, jossa kyseistä kierukkaa asennettiin. Asennus oli todella kivuliasta, mutta kesti vain hetken ja lääkäri toimi todella ammattitaitoisesti.

Ennen kierukkaa kuukautisvuotoni kesti 3 päivää, mutta kierukan kanssa vuotoni on noin kuusipäiväinen. Ehkä ensimmäisen puolen vuoden ajan vuoto oli todella runsasta (jouduin ostamaan isomman kuukupin sen takia), mutta sen jälkeen runsaita vuotopäiviä on enää muutama kuukautisten aikana. Mikä ihaninta, minulla on vihdoin säännölliset kuukautiset! En tiedä johtuuko se juuri kierukasta, koska siinä ei ole hormooneja, mutta otan sen iloisena bonuksena :D Kuukautiskipuja ei ole yhtään sen enempää kuin ennenkään kierukkaa.

Kierukkaa ei huomaa yhdynnässä enkä ajattele sitä melkein koskaan. Minulle ei ole tullut sen takia tulehduksia tai muitakaan gynekologisia vaivoja, joten se on toiminut todella hyvin. Toivottavasti homma jatkuu samanlaisena seuraavat 5-6 vuotta.

Tsemppiä ehkäisykeinon valintaan!

Lilies
Lilies & Life

Kiitos paljon kommentista ja kokemuksien jakamisesta!

Mukava lukea positiivisia kokemuksia kuparikierukasta. Asentaminen on kuulemma tosiaan kivuliasta, sitä en odota yhtään. Mulla on valitettavasti erittäin huonoja kokemuksia kolmesta eri lääkäristä/gynekologista ja traumojen takia kierukan asentaminen hirvittää.

Mahtavaa kuulla, että kierukasta ei ole ollut haittaa ja että kuukautiset ovat säännölliset sen takia. 

Kiitos! 

Vierailija (Ei varmistettu)

Minulla on kuparikierukka, ihan tavallinen, kun täällä pohjoisessa ei taida kukaan tuota gynefixiä asentaa. Ei ole lapsia. Minulla on myös vähän samantyylisiä kokemuksia hormonaalisesta ehkäisystä: migreeniä, limakalvo-oireita, pissatulehduksia yhdistelmäehkäisyllä, ja jatkuvaa tiputtelua keltarauhashormonilla. Nyt on kuparikierukka ollut muutaman kuukauden ja se tuntuu toimivan. Menkat kestää 4-5 päivää, joista 2 menee ihan pikkuhousunsuojia käyttäen, ja suht säännöllisesti on menkat tulleet. Minulle ei jostain syystä gyne ei suositellut kuukuppia, mutta olen sitä silti käyttänyt varovaisesti ja vanhasta tottumuksesta. Vähän silti edelleen jännittää, että entä jos kierukka valuukin pois paikaltaan... Migreeneitä tulee edelleen silloin tällöin, mutta jo se helpottaa että ne eivät johdu ehkäisystä eikä niitä ole joka viikko (niin kuin nuvaringillä oli).

Ehkäisyasiat on hirveän vaikeita ja niihin tarvisi enemmän vertaistukea ja keskustelua. Kiva, kun kirjoitat aiheesta!

Lilies
Lilies & Life

Kiitos, kun jaoit kokemuksiasi!

Mahtavaa, että kuparikierukka toimii sulla. Nuvaringin aiheuttamat migreenit oli kyllä kamalia. Toivon, että ne jäisi nyt pois itselläkin. 

Ehkäisyasiat on edelleen vaikeita tosiaan ja siksi halusinkin pohtia blogissakin niitä! 

Torey
Näissä neliöissä

Mä söin joskus muutaman vuoden e-pillereitä, kunnes lopetin vauvahaaveiden takia. Esikoisen synnyttyä todettiinkin mun migreenin takia, että e-pillerit ei oo enää vaihtoehto ja kokeilin kierukkaa. Tiputtelua katseltuani 5kk totesin että ei helvetti. :D Poistatin sen ja sitten söin parisen vuotta minipillereitä, kunnes alettiin haaveilla toisesta lapsesta. Sen jälkeen en halunnut enää kauheita hormonimyrkkyjä. PMS-oireeni ovat jo riittävän hurjat ja niitä helpottamaan kokeilin keltarauhasta, mutta olo meni suoraan sanottuna niin paskaksi, etten suostunut olemaan koekaniinina kuukausia sanoilla "se voi ehkä auttaa". Niinpä olen pessyt käteni ylimääräisistä hormoneista! Koska lapsiluku on täynnä, on miehellä ajatuksena ollut käydä jossain kohtaa vähän nipsnaps. :D

Lilies
Lilies & Life

Kokeilitko sillon hormonikierukkaa vai kuparikierukkaa?

Keltarauhashormoni ei sopinut kyllä mullekaan, kamala kokemus! Oon myös niin kyllästynyt ylimääräisiin hormoneihin ja niiden aiheuttamiin oireisiin, että ei kiitos enää. Toi onkin hyvä jos mies suostuu menemään toimenpiteeseen :) 

Torey
Näissä neliöissä

Hormonikierukkaa. :) 

Ja joo, meille on selvää, että lapsiluku on täynnä, niin toimenpide on mahdollinen. Ja miehen ikä riittää siihen. Ainoastaan hinta on syy miksei sitä ole vielä tehty. Työn takia kunnallinen jono on ongelma, koska voit joutua odottamaan 2-9kk ja sit on mentävä ku aika vaan tulee. Eikä sekään oo ilmaista! Ja yksityisellä taasen hinta on muistaakseni 800-1000€. Ja se on sentään miehillä nopeammin ja helpommin tehty ku naisille. Minkähän hintanen naiselle ois!? 

Lilies
Lilies & Life

Okei :)

On kyllä iso sijoitus noin kerralla yksityisellä! En ees halua tietää hintaa jos naiselle tehtäisiin... Meille kaikki on aina vaikeampaa ja kalliimpaa :S

Sanna12345 (Ei varmistettu)

Vaikka et halua kuulla hormonaalisesta ehkäisystä, haluan kuitenkin kehua hormonikierukkaa. Siinä hormoonit vaikuutavat paikallisesti, eivät samaan tapaan kuin e-pillereissä. Söin vuosia pillereitä, paljon muistamista ja ongelmana myös ihon kuivuus ja runsaat kuukautiset. Kahden lapsen jälkeen otin hormoonikierukan ja olipa helpotus, kun ei tullut kuukautisia moneen vuoteen. En edes muistanut kuukautisia ja niiden aiheuttamia ongelmia. Gynegologini puhuu ”elämän laadusta” ja sitä se onkin. Kuuden vuoden jälkeen vaihdoin uuteen kierukkaan ja aioin pitäytyä siinä vaihdevuosiin asti. Olen todella tyytyväinen hormoonikierukkaan.

Lilies
Lilies & Life

Siis ihan mielenkiintoista kuulla hormonikierukastakin! Kiitos, kun jaoit kokemuksia. Jos keltarauhashormoni sopisi mulle niin voisin sitä jopa harkita. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Hyvä, että olet saanut lääkäreiltä muitakin neuvoja kuin että hormonit ovat parhaita ja sopivat kaikille. Mielestäni etenkin e-pillereistä kuulee tarinoita, että ne vain automaattisesti määrätään kaikille tutkimatta yhtään, onko kyseisellä henkilöllä erityisiä riskejä, joiden takia hormoneita kannattaisi välttää. Itse en ole hormoniehkäisyä ikinä käyttänyt, joten en tiedä sopisiko se minulle. En myöskään haluaisi lähteä hormoneja kokeilemaan.

Minulla oli melkein 10 v. kuparikierukka käytössä (ihan tavallinen, ei mikään pieni?). Ensin muistaakseni Nova T ja sitten Flexi T tai toisin päin. Ensimmäinen kierukka asennettiin minulle opiskelijaterveydenhuollossa, toinen ehkäisyneuvolassa. Kummallakaan kertaa toimenpide (asennus tai poisto) ei ollut mielestäni kummoinen. Epämukava ehkä joo, mutta ei juuri papa-koetta kummempi. Kai se joillakin on kivuliaampi toimenpide, mutta turha sitä on ennalta kovasti pelätä. Välttämättä se ei tunnu juuri missään. Jonkun särkylääkkeen voi tietysti halutessaan ottaa etukäteen.

Käsittäisin, että kierukka voi olla vähän hankalampi asentaa synnyttämättömälle, mutta mitään muuta syytä kai ei ole väittää, että se ei kävisi synnyttämättömälle. Minua oikein ärsyttää tuo lääkärien viljelemä näkemys. Kyse taitaa olla lähinnä lääkärien ennakkoluuloista! En ainakaan ole kuullut mitään kovin vakuuttavia perusteluita, miksi melkein 10 v. kuparikierukan käyttöni olisi ollut jotenkin sopimatonta. :D (Olen lapseton.) Kierukan kanssa kuukautissuojana minulla on ollut käytössä kuukautiskuppi.

Alussa kuparikierukka teki kuukautisistani muutamiksi kuukausiksi runsaammat ja kipeämmät kuin aivan luomuna, mutta ei mitenkään kestämättömät. Tilanne kuitenkin tasoittui eikä kuukautiseni sitten lopulta olleet kirukan kanssa sen kummemmat. Mielestäni kuparikierukkaa kannattaa kokeilla, muuten ei oikein voi tietää sopiiko se itselle. Ainahan sen saa pois, vaikka tietysti turha rahanmeno on harmillista. Toimiessaan se on kuitenkin edullinen, hormoniton ehkäisy. En tiedä miksi se on länsimaissa niin epäsuosittu, ehkä se on vain huonoa bisnestä lääketehtaille eikä sitä siksi haluta niin laajaan käyttöön tai jotain. (Kiinassa kuparikierukka esimerkiksi on hyvinkin käytetty ehkäisy.)

Tällaiset kokemukset minulla. Tuohon hormonikierukan "paikalliseen" hormonaaliseen vaikutukseen en itse oikein usko, enkä itse haluaisi kokeilla hormonikierukkaa. Joillakin alkaa hiuksia lähteä keltarauhashormonin vaikutuksesta ym. eikä kai se hormonivaikutus koskaan voi jäädä täysin paikalliseksi. Mutta varmasti hormonikierukka on monille hyvä, aivan kuten e-pilleritkin käyvät monille. Jos kuitenkin hormoniehkäisy epäilyttää, niin miettisin tuota hormonikierukkaakin kahteen kertaan.

Kommentoi