Hormonaalisesta ehkäisystä luopuminen

balance2.jpg

Lopetin hormonaalisen ehkäisyn käytön n. kuukausi sitten. Toiveissa ei siis ole raskautua, vaan taustalla olivat terveydelliset syyt.

Aloitin ehkäisypillereiden käytön muistaakseni 16-17-vuotiaana ja jatkoin käyttöä 21-vuotiaaseen saakka. Juuri ennen kuin täytin 21, hakeuduin järkyttävien vatsakipujen ja mahan turvotuksen takia lääkäriin.

Vaadittuani ultraäänitutkimusta, löytyi vasemmasta munasarjastani kookas kysta, joka poistettiin nopeasti tähystyksellä. Muutaman kuukauden päästä vatsaoireet palasivat ja hakeuduin jälleen lääkäriin. Tällä kertaa pääsin suoraan naistentautienpoliklinikalle.

Kysta oli uusiutunut ja lääkäri varasi taas tähystysajan. Operaation aikana vasen munasarjani päätettiin poistaa, koska se näytti lääkärin sanojen mukaan ”kuplaiselta” eli oli ilmeisesti täynnä kystan alkuja. Kirjoitin tästä pidemmän postauksen viime keväänä.

Munasarjan poiston jälkeen en käyttänyt mitään hormonivalmistetta 1,5 vuoteen. Minulla ei myöskään ollut kuukautisia koko tuona aikana. Oikea munasarjani ei ilmeisesti tajunnut aktivoitua toisen poiston jälkeen. Se ultrattiin, mutta lääkäri ei saanut sitä näkymään kunnolla ja kysyi jopa minulta: ”Oletko varma, ettei sinulta poistettu molempia munasarjoja?” (Joo, toivottavasti ei!)

Minulle aloitettiin keltarauhashormonikuuri (minipillerit) ja melko pian aloituksesta kuukautiseni palasivat eli kyllä se munasarja siellä jossain piilossa on. Keltarauhasvalmiste ei sopinut pidemmän päälle tiputteluvuodon ja mielialaheittelyiden takia ja jätin sen pois muutaman kuukauden käytön jälkeen. Kuukautiseni säilyivät tästä huolimatta – jopa melko säännöllisinä.

Aloitin hormonaalisen ehkäisyn uudestaan vasta loppukesästä 2015. Otin käyttöön Nuvaring-ehkäisyrenkaan, koska olin kuullut siitä pelkkää hyvää ja se oli vaihtoehdoista matalahormonisin.

Alku oli yhtä helvettiä. Kropalla kesti kuukausia tottua synteettiseen hormonivalmisteeseen. Pahimmat oireet olivat mielialojen heittelyt. Myös vatsakivut ja tiputteluvuodot vaivasit aluksi. Noin vuoden kuluttua aloittamisesta oli kroppani vihdoin tottunut ja oireet tasoittuneet.

 

balance1.jpg

 

Vuoden 2017 lopussa heräsin erään taukoviikon alussa aivan järkyttävään migreeniin. En ollut kärsinyt migreenistä 10 vuoteen. Kohtaus kesti kaksi päivää. Luulin, että se johtui vain liiallisesta stressistä, kunnes sama toistui jälleen kuukauden päästä seuraavalla taukoviikolla. Buranaa kului ja makasin sohvalla pimeässä olkkarissa. Välillä raahauduin vessaan oksentamaan.

Luin netistä kokemuksia ja selvittelin olisiko jotain luontaistuotetta, joka voisi auttaa migreeniin. Aloitin ubikinonin eli koentsyymi Q10:n käytön. Seuraavat kolme kuukautta migreeniä ei taukoviikolla kuulunut, ainoastaan pieni jomottava päänsärky. Kesällä migreeni kuitenkin palasi, tosin ei ihan niin rajuna – kiitos ubikinonin. Luulen, että epäinhimillisen kuumat päivät vaikuttivat omalta osaltaan migreenin palaamiseen.

Alkusyksystä 2018 varasin lääkäriajan keskustellakseni muista ehkäisyvaihtoehdoista. Lääkäri luki koneelta sairaushistoriaani ja kyseli oireistani sekä lähipiiristä kysymyksiä. Lopputulos oli se, että hän suositteli vahvasti jättämään yhdistelmäehkäisyn kokonaan pois, sillä migreeni ja äidin veritulppa olivat vasta-aiheita – ja suorastaan hälyttäviä tekijöitä.

Toisaalta, samalla lääkäri oli sitä mieltä, että saatan tarvita synteettistä estrogeenia tasoittamaan hormonitoimintaani yhden munasarjan takia. Hän suositteli matalahormonista kierukkaa, mutta itse en sitä halunnut. En halua enää laittaa kehooni ylimääräisiä myrkkyjä, kuten synteettisiä hormoneja.

Mietin vaihtoehtoja kuukauden ajan ja varasin soittoajan. Juttelimme lääkärin kanssa pitkään ja hän kirjoitti minulle reseptin kuparikierukkaa varten, joka on täysin hormoniton vaihtoehto. Niitä ei lähtökohtaisesti suositella synnyttämättömille naisille, mutta se oli ainoa vaihtoehto, johon yhteistuumin päädyimme. Nykyään markkinoilla on pienempi kierukka juurikin synnyttämättömille. Kuparikierukan haittavaikutuksia ovat kuulemma  tulehdusriski ja runsaat sekä kivuliaat kuukautiset.

 

stones-2780172_1280.jpg

 

Jätin Nuvaringin tosiaan pois marras-joulukuun vaihteessa, enkä ole vielä hakenut kuparikierukkaa. Haluan antaa kehon palautua hormonivalmisteen käytöstä täysin luonnollisesti – se on iso muutos ja keho toimii hitaasti. Kiinnosti kovasti tietää alkavatko kuukautiseni itsestään vai käykö taas samalla tavalla kuin vuonna 2011, jolloin niitä ei kuulunut 1,5 vuoteen.

Koin joitakin oireita silloin, kun minun olisi kuulunut laittaa uusi rengas. Pääni oli 3 päivää kipeä, mutta en sentään saanut migreenikohtauksia. Yllättävä oire oli kuvotus ja lievä pahoinvointi. Rinnat ovat olleet koko kuukauden erittäin kosketusarat ja kipeät. Olen ollut yliherkkä, itken melkein kaikelle.

Ilokseni kuukautiset alkoivat itsestään täsmälleen samana päivänä, kuin minun olisi kuulunut ottaa Nuvaring pois. Ne kestivät vain kaksi päivää, mutta olivat runsaammat kuin ennen.

Yksi inhottava oire on ollut hiusten nopeampi rasvoittuminen. Joudun tällä hetkellä pesemään hiukset joka toinen päivä ja käyttämään kuivashampoota päivittäin. Olen varma, että tämä tasoittuu ajan myötä. Ihon kanssa ei ole ollut kummallisempia ongelmia, ei aknea yms. Paino nousi loppuvuodesta 1,5 kiloa, mutta on selvästi vain nestettä.

 

balance3.jpg

Kuvat: Pixabay

En ole vielä päättänyt milloin varaan ajan kuparikierukan laittamiseen vai varaanko ollenkaan. Luulen, että annan kehon palautua ainakin pari kuukautta vielä. Raskaudenehkäisyyn on onneksi olemassa muitakin vaihtoehtoja, kuin hormonit ja kierukat. Palaan aiheeseen mahdollisesti jossain kohtaa uudella postauksella, mikäli asia kiinnostaa.

 

Lukisin mielelläni muiden kokemuksia hormonaalisen ehkäisyn lopettamisesta.   

Onko jollain teistä käytössä kuparikierukka (synnyttämättömänä)?  

-Lilli

 

 

FOLLOW:  FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

Kommentit (14)
 1. Kiitos kokemuksistasi, näitä on mielenkiintoista lukea. Olet joutunut kokemaan paljon nuoreen ikääsi nähden. Minulta poistettiin kohtu ja molemmat munasarjat endometrioosin vuoksi 38-vuotiaana. Joudun käyttämään loppuikäni hormonikorvausvalmistetta. Seurataanko toista munasarjaasi säännöllisesti kystataipumuksen takia? Onko endometrioosi suljettu pois?

  1. Kiitos kommentista! Kyllähän se vähän yllätti, että munasarja jouduttiin poistamaan 21-vuotiaana. Ikävä kuulla! Endometrioosi on kamala sairaus, meillä on sitä suvussa niin oon joutunut seuraamaan mitä se tekee. Mulla epäiltiin sitä, mutta kyllä se sitten suljettiin pois jossain vaiheessa. Ei ole enää säännöllisiä kontrolleja varsinaisesti, mutta papa-kokeessa käyn normaalia useammin ja gynekologilla kerran vuodessa. Heti jos alavatsassa tuntuu jotain kummallista, niin varaan lääkärin. Näin on pari kertaa käynyt, mutta kyse on ollut vain kiinnikekivusta. 

 2. Olen 28-vuotias synnyttämätön nainen ja minulla on ollut juurikin tuollainen pieni kuparikierukka (GyneFix) vuoden. Suomessa se on uutta, mutta asennuksen tehneen lääkärin mukaan se on ollut Keski-Euroopassa käytössä jo parikymmentä vuotta.

  Kuparikierukka on ollut minulle täydellinen ehkäisykeino ja oikein harmittaa, etten älynnyt pohtia sitä vakavasti jo aiemmin (toisaalta siitä ei oikein mitään puhutakaan synnyttämättömille naisille)! Päädyin kuparikierukkaan sen takia, koska en halunnut enää käyttää hormonaalista ehkäisyä ja olimme poikaystäväni kanssa kyllästyneet kondomin käyttöön. Kävin Naisten Aavassa Helsingissä laitattamassa kierukan, koska ainakin vuosi sitten se oli ainoa paikka pk-seudulla, jossa kyseistä kierukkaa asennettiin. Asennus oli todella kivuliasta, mutta kesti vain hetken ja lääkäri toimi todella ammattitaitoisesti.

  Ennen kierukkaa kuukautisvuotoni kesti 3 päivää, mutta kierukan kanssa vuotoni on noin kuusipäiväinen. Ehkä ensimmäisen puolen vuoden ajan vuoto oli todella runsasta (jouduin ostamaan isomman kuukupin sen takia), mutta sen jälkeen runsaita vuotopäiviä on enää muutama kuukautisten aikana. Mikä ihaninta, minulla on vihdoin säännölliset kuukautiset! En tiedä johtuuko se juuri kierukasta, koska siinä ei ole hormooneja, mutta otan sen iloisena bonuksena 😀 Kuukautiskipuja ei ole yhtään sen enempää kuin ennenkään kierukkaa.

  Kierukkaa ei huomaa yhdynnässä enkä ajattele sitä melkein koskaan. Minulle ei ole tullut sen takia tulehduksia tai muitakaan gynekologisia vaivoja, joten se on toiminut todella hyvin. Toivottavasti homma jatkuu samanlaisena seuraavat 5-6 vuotta.

  Tsemppiä ehkäisykeinon valintaan!

  1. Kiitos paljon kommentista ja kokemuksien jakamisesta!

   Mukava lukea positiivisia kokemuksia kuparikierukasta. Asentaminen on kuulemma tosiaan kivuliasta, sitä en odota yhtään. Mulla on valitettavasti erittäin huonoja kokemuksia kolmesta eri lääkäristä/gynekologista ja traumojen takia kierukan asentaminen hirvittää.

   Mahtavaa kuulla, että kierukasta ei ole ollut haittaa ja että kuukautiset ovat säännölliset sen takia. 

   Kiitos! 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *