Luota vaistoosi

”Trust your instincts. Intuition doesn’t lie.”

Nyt on luvassa syvällistä pohdintaa ns. henkimaailman asioista. Tiedän, että tämä ei ole kaikkien juttu, mutta olen halunnut pitkään kirjoittaa omista kokemuksistani aiheesta.

Olen erittäin intuitiivinen ihminen. Toinen ilmaisu vahvalle luontaiselle intuitiolle on kai ”kuudes aisti”. Aavistan asioita ennalta. Minulle tulee päivittäin tunne, että tiesin tämän jo etukäteen. Minua ei yllätä juurikaan mikään, eikä minua oikein pysty järkyttämään.

Pystyisin luettelemaan tähän kymmeniä esimerkkejä jokapäiväisestä elämästä, joissa intuitio tulee esiin. Tiedän esimerkiksi monesti puhelinta katsomatta kuka soittaa tai osaan odottaa tietyltä ihmiseltä viestiä tiettyyn aikaan. Arvaan jo aamulla herätessä tuleeko päivä menemään hyvin vai meneekö moni asia pieleen. Osaan aavistaa tulevat huonot uutiset edellisen yön levottomuuden/unien perusteella. Tämä koskee myös maailmalla tapahtuvia  isoja asioita, kuten luonnonmullistuksia. Olen monesti tiennyt ennen tapaamista millä tuulella tapaamani ihminen tulisi olemaan. Välillä käyn ostamassa kissalle varmuuden vuoksi eri ruokaa kaupasta, kun arvelen, ettei se suostu syömään kaapissa olevaa ruokaa tänään. Listaa voisi jatkaa ja jatkaa.

Tiedän, että osalle nämä jutut kuulostavat ihan ufoilta, mutta yritän pohtia aihetta hieman syvällisemmästä näkökulmasta ja selittää omia pohdintojani.

  lilies

 

Uskon, että intuitio on eräänlainen selviytymismekanismi. Se aktivoituu, kun ihminen tuntee jonkin asian olevan pielessä. Saattaa olla mahdotonta ennustaa miten jokin asia menee pieleen, mutta sen vain tietää, että se menee. Kyse saattaa olla työelämään liittyvästä asiasta, uudesta ihmissuhteesta tai tulevasta tapaturmasta. Olen varma, että olen välttynyt monelta pahalta vahvan intuitiivisuuteni ansiosta. Esimerkkinä tähän kohtaan vaikkapa ennustamani hirvi, joka ylitti pian tien, bussista pois jääminen alkavan paniikkikohtauksen takia ja aavistamani pettäminen eräässä vanhassa parisuhteessa.

Toisaalta uskon myös, että intuition tarkoitus on ohjata oikeaan suuntaan sekä valitsemaan asioita, jotka tekevät itselle hyvää.

Tiedostan, että valitsenkin asioita pääasiassa intuition perusteella. Vaikkei sitä ehkä tule ajateltua, on sisäinen vaisto läsnä arkielämässämme päivittäin. Seuraamme vaistoamme alitajuisesti ja päätöksenteossa monesti yhdistämme sekä vaiston että järkiajattelun. Emme voi tehdä varsinkaan suuria päätöksiä pelkällä järjellä, saati tunteella, vaan mukaan tulee sisäinen intuitiomme asiasta. Uskon vahvasti siihen, että intuitiota pitää seurata ja se vaikuttaa oleellisesti lopputulokseen tilanteessa kuin tilanteessa. Sisäisen vaiston seuraaminen vaatii rohkeutta.

Tähän kohtaan on hyvä kertoa esimerkki. Erosin vuodenvaihteessa ja kävin katsomassa ensimmäistä mahdollista vapaata yksityisen vuokranantajan vuokra-asuntoa. Minulle tuli hyvä fiilis pelkästään asunnon kuvien ja sijainnin perusteella. Kun astuin asuntoon sisään, valtasi minut heti sellanen olo, että tämä on minun asuntoni. Sain asunnon ennen kuin kukaan muu oli edes käynyt sitä katsomassa, vaikka olin sillä hetkellä työtön. Kirjoitin vuokrasopimuksen samana päivänä. Kaikki tuki- sekä vuokravakuusasiat yms. järjestyivät ihan käsittämättömän nopeasti. Tuli vahvasti sellainen olo, että tämän kuului mennä näin. Olen viihtynyt täällä todella hyvin. Tämä tuntuu kodilta ja minulle oikealta paikalta. Lisäksi vuokranantajani on aivan ihana vanhempi rouva, joka soittelee välillä kysyäkseen kuulumisia <3

Vaiston seuraaminen ei silti automaattisesti tarkoita, että päätös olisi ehdottomasti oikea. Vaikka päätöksen perustaisi mihin, se ei välttämättä ole milloinkaan oikea tai ainoa mahdollinen ratkaisu. Olen kuitenkin sitä mieltä, että  vaistoa kuunnellessaan tietää olevansa oman kohtalonsa määrääjä ja tuntee vähemmän katumusta päätöksenteon jälkeen.

 

lilies

 

Uskon, että tietyt ihmiset ovat syntymästä saakka herkempiä ”yliluonnollisille” asioille, luontaisesti intuitiivisempia sekä syvemmin kosketuksissa omaan sisimpäänsä. Uskon myös, että eletty elämä voi lieventää tai vahvistaa näitä ominaisuuksia. Esimerkiksi omalla kohdallani minun on lapsuudessa ollut pakko opetella lukemaan ihmisten käytöstä äärimmäisen tarkkaan ja ennakoimaan tilanteita. Olen tarvinnut sitä taitoa myös aikuiselämässä. Lisäksi olen aina ollut äärimmäisen kiinnostunut psykologiasta sekä yliluonnollisista asioista.

Jokainen on varmasti kuullut äidinvaistosta, joka on hyvä esimerkki elämänkulun vaikutuksesta sisäiseen intuitioon. Äidinvaisto on naiseen sisäänrakennettu ominaisuus, joka aktivoituu yleensä jo raskausaikana. Siitä minulla ei ole kokemusta, mutta väitän, että kyseessä on voimakas intuitio, jonka ainoastaan äiti voi ymmärtää.

Intuitiiviset ihmiset kiinnittävät erityistä huomiota ympäristöönsä ja kanssaihmisiin. Olen sitä mieltä, että meillä on kyky ymmärtää muiden tuntemuksia yksilötasolla ja saavuttaa syvä yhteys ihmiseen. Olemme erittäin myötätuntoisia ja samaistumme/eläydymme jopa liikaa. Olen pohdiskellut, selittäisikö tämä osittain liiallista kiltteyttäni ja sinisilmäisyyttäni.

Luen ihmisiä melko hyvin. Tiedän yleensä heti ensimmäisen muutaman minuutin aikana miten syvä yhteys minulla tulee olemaan uuteen ihmiseen ja valitsen seurani hyvin intuitiivisesti. Tässä huomaa, että vaisto ei aina ole 100 % oikeassa, sillä olen onnistunut satuttamaan itseäni luottamalla liikaa ”hyvään fiilikseen” jostain ihmisestä. Jälleen se liiallinen kiltteys ja ymmärtäväisyys…

 

lilies

 

Ei ole helppoa olla intuitiivinen ja samaan aikaan erityisherkkä ihminen. Monesti toivoisin, etten omaisi näitä piirteitä. Tunnen tunteen kuin tunteen niin voimakkaasti ja usein vielä aavistan etukäteen miten tilanne etenee tai mihin suuntaan tunteet kehittyvät, mikä ei yhtään helpota ahdistuneisuushäiriöni oireita. Yritän kompensoida tätä tunnemyrskyä sellaisella pinnallisella kovuudella ja tietynlaisella kylmyydellä – yleensä huonolla menestyksellä.

Välillä kun kyseessä on kielteinen tai ahdistava asia, jota olen aavistellut, yritän sivuuttaa tunteen ja uskotella itselleni jotain muuta. Etenkin jos se asia liittyy rakkaisiin ihmisiin. Valitettavan usein olen kuitenkin ollut oikeassa negatiivistenkin asioiden suhteen. Varsinkin mitä tulee ihmissuhteisiin.

Olen aavistellut etukäteen loukkaamista, välirikkoa ja erilaisia muita ihmissuhdeongelmia. Olen  myös tiennyt etukäteen läheisen sairaudesta ja omista terveysongelmista ennen kuin niitä on diagnosoitu sekä pienemmistä arkisista asioista, kuten auton hajoamisesta, tulevista rahahuolista, hylätystä fysioterapiapäätöksestä, selkäkivuista jne. Tällaisia asioita en haluaisi todellakaan aistia tai odottaa etukäteen. Onneksi intuitio on joskus väärässäkin tai sitten aivot vain suojelevat mieltäni.

Vaikka monesti toivon, että olisin vähemmän intuitiivinen tai herkkä, en silti loppujen lopuksi haluaisi muuttaa niitä ominaisuuksia. Ne ovat iso osa persoonaani, enkä olisi minä ilman kyseisiä piirteitä. Olen yrittänyt valjastaa ne voimavarakseni.

 

lilies

 

Näitä kokemuksia on  todella vaikea selittää skeptisille, ääriloogisille ihmisille, jotka eivät ole kokeneet samaa tai kaipaavat aina tieteellisen selityksen kaikelle. En yleensä edes jaksa alkaa väittelemään. On kuitenkin olemassa tutkimuksia vaistojen tehokkuudesta päätöksenteossa. Jotkut asiantuntijat uskovat vaistojen olevan parempi päätöksenteossa kuin loogisen ajattelun.  Näin on esimerkiksi Bostonin yliopiston, Ricen yliopiston ja George Masonin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan.

Erityisherkkyydestäkin on alettu viime aikoina puhua enemmän, mikä on pelkästään positiivinen asia.

 

Oletko äärimmäisen looginen ihminen vai luotatko usein sisäiseen vaistoosi?

Koetko olevasi erityisherkkä?

Lilli

 

P.S. Minulle oli itsestäänselvää kuvittaa postaus Lefkaksen kuvilla, sillä Kreikassa intuitiivisuuteni sekä herkkyyteni saavat huimat mittasuhteet. En osaa selittää sitä, mutta se on aina kuin kotiin menisi ja pohdin aina matkojen aikana asioita syvällisemmin kuin koskaan.

 

FOLLOW:  FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

suhteet mieli syvallista
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *