Minun ekotekoni arjessa (ja missä on vielä parantamisen varaa)

climate-change-1325882_1280.jpg

 

Lapsuudenkodissani ei juurikaan annettu eväitä ekologiseen elämään, eikä omaan hiilijalanjälkeen kiinnitetty isommin huomiota. Olen herännyt miettimään näitä asioita vasta aikuisiällä muutettuani omaan kotiin ja etenkin neljä vuotta sitten, kun opiskelin luonnonmukaista hyvinvointia. Tänä vuonna silmäni ovat avautuneet entisestään ja isoimmat muutokset olen tehnyt viime kuukausien aikana.

Olen lukenut monia ahdistavia uutisia, hyviä kannanottoja sekä inspiroivia blogitekstejä ilmastoraportin julkaisemisen jälkeen ja halusin itsekin pohtia syvällisemmin omia valintojani. Osa postauksen ekovalinnoista koskee minun ja poikaystäväni yhteistä taloutta ja ne on päätetty yhdessä.

Olen jutellut ekologisesta elämäntyylistä lähipiirini kanssa ja huomannut yllätyksekseni, että olen itse asiassa sieltä ekoimmasta päästä. Toivon ja uskon, että keskusteluiden myötä osa heistäkin on alkanut miettiä kestävämpiä vaihtoehtoja.  

 

 

NÄISSÄ ASIOISSA OLEN PARANTANUT

 

KOTI

Puhdistus: Käytän ekologisia pesuaineita kodin puhdistukseen, pyykinpesuun ja astianpesuun. Tykkään Attituden ja Ecoverin tuotteista. Myös etikka ja sokeripala ovat hyviä aineita. Pesen aina vain täysiä koneellisia pyykkiä ja astioita.

Kierrätys: Lajittelen kaikki kodin jätteet asianmukaisesti. Tämän pitäisi olla itsestäänselvyys varsinkin kaikille, jotka asuvat kerrostalossa. Olen todella tarkka lajittelija ja yllätyin aikanaan siitä, miten vähän sekajätettä kertyy, kun lajittelee kaikki roskat.

Muovin vähentäminen: Pyrin kaupassa valitsemaan tuotteen, jossa on käytetty mahdollisimman vähän pakkausmateriaalia ja mieluiten jotain muuta kuin muovia. Minulla on aina laukussa ja autossa kestokassi, jotta ei tarvitse ostaa muovipussia. Jos jostain syystä ei ole kestokassia mukana, ostan paperikassin. Hedelmille on oma kestopussi. Kuljetan mukana lasista juomapulloa. En ole enää pitkään aikaan ostanut kotiin pillejä tai kertakäyttöisiä astioita juhliin yms.

Posti: Meidän ovessa on pari vuotta ollut ei mainoksia-kyltti. Vähentää paperiroskan määrää tuntuvasti! Olen vaihtanut paperilaskuja e-laskuiksi.

Kodinkoneet: Remontoimme kotimme kolme vuotta sitten, jolloin vesikalusteet vaihdettiin vettä säästäviin malleihin. Myös astianpesukone, pyykinpesukone ja jääkaappi on vaihdettu energiaa säästäviin (Edit. kun ne ovat tulleet tiensä päähän!). Seuraavaksi hankintalistalla olisi uusi tv ja liesi nykyisten vanhojen sähkösyöppöjen tilalle. 

Huonekalut: Olemme ostaneet huonekaluja käytettyinä ja kunnostaneet niitä itse. Olemme saaneet monia huonekaluja sukulaisilta. Ainoa uusi huonekalu, jonka olemme hankkineet, oli uusi sänky kuukausi sitten. Sekin oli tosin myymälämalli eli sänkyä ei valmistettu tilauksesta meitä varten. Sijauspatjan päällisen käytimme pesulassa. Asioimme pesulassa, jossa käytetään ympäristöystävällisiä pesuaineita.

Vedenkulutus: Kirjoitin 1,5 vuotta sitten isosta vesilaskusta, joka hieman yllätti. Sen jälkeen olemme onnistuneet puolittamaan vesilaskumme kiinnittämällä huomiota erityisesti lämpimän veden kulutukseen.

Sähkö: Sammutamme valot ja sähkölaitteet huoneista, joissa emme ole. Olen selvitellyt mitä maksaisi tavallisen yleissähkön (tuotettu osittain fossiilisilla ja osittain uusiutuvilla lähteillä) vaihtaminen täysin vihreään sähköön. Porissa on yksi sähkölaitos, joten siirtomaksu pitää edelleen maksaa Porin Energialle. Hintavertailun mukaan vihreä sähkö tulisi silti muutaman euron halvemmaksi, joten aiomme ehdottomasti vaihtaa sähkönmyyjää. Meillä ei ole sähkölämmitystä, mikä on hyvä asia. Toisaalta kaukolämpö ei ole kovin ekologinen vaihtoehto (mikä tuli itselleni yllätyksenä), sillä suurin osa lämmöstä tulee fossiilisista polttoaineista. Lämmitysmuotoon emme voi valitettavasti vaikuttaa.

 

KAUNEUDENHOITO

Olen 3 vuoden aikana siirtynyt käyttämään luonnonkosmetiikkaa ja se on yksi pääteemoista täällä blogissakin. Nykyään 98 % kosmetiikastani on luontaista. Pyrin suosimaan muovittomia pakkauksia, mutta se ei ole aina mahdollista. 

Tutustuin viime keväänä hiusten kasvivärjäykseen. Nykyään värjään hiukseni kasviväreillä n. 2 kuukauden välein.

Olen pitkään käyttänyt luomupuuvillasta valmistettuja vanulappuja, mutta tilasin tällä viikolla pestäviä kestovanulappuja.

 

climatechange6.jpg

 

RUOKA

Aloitin ihan pienistä asioista, kuten maidon korvaamisesta kaura- ja mantelijuomalla, kerman vaihtamisesta kaurakermaan tai soijavalmisteeseen sekä jugurttien (silloin harvoin kun niitä ostan) vaihtamisesta soijapohjaisiin.

Pyrin suosimaan satokausiruokailua.

Ostan luomua, mieluiten lähituotantona.

En syö avokadoja.

Välttelen palmuöljyä, joka ei ole terveellistä ja jonka tuottaminen aiheuttaa metsäkatoa, mutta hitto sitä on melkein kaikessa! WWF:n mukaan palmuöljyä voidaan kuitenkin tuottaa taloudellisesti (RSPO-sertifiointi), mutta se ei tee siitä silti terveellistä. Ihme ituhippi -blogista löytyy kattava postaus palmuöljystä.

Olen vähentänyt kahvinjuontia reilusti. Ennen join 3-4 kuppia päivässä. Nykyään juon yhden mukillisen aamuisin tummapaahtoista luomukahvia. Toinen kuppi saattaa mennä kyläillessä tai kahvilassa kaverin kanssa.

Olen saanut vähennettyä ruokahävikkiä tehokkaasti pakastamalla enemmän ja hyödyntämällä edellisen päivän tähteitä seuraavan päivän ruuassa. 

Punaisen lihan radikaali vähentäminen. Jauhelihan tilalla käytän nykyään nyhtökauraa tai härkistä. En edes muista milloin olen viimeksi ostanut kotiin jauhelihaa, pihviä tai pekonia. Kebab tosin on ikuinen paheeni ja himoni, varsinkin juhlien jälkeisenä päivänä… Pakko kokeilla sitä vöneriä. Kalaa syön edelleen viikoittain ja kanaa ehkä kerran kahdessa viikossa. Kanasta pystyisin luopumaan kokonaan, mutta on hyvin vaikea kuvitella, että eläisin kokonaan ilman kalaa.

Juustoista (feta, aura, kermajuusto, mozzarella) en ole luopunut, mutta olen tutustunut kasvipohjaisiin juustoihin ja ne ovat yllättäneet positiivisesti! Parmesanin ja Grana padanon ostaminen jäi kuitenkin samantien, kun luin tämän uutisen Visual diary -blogista

Käytän pari kertaa viikossa treenin yhteydessä palauttavana juomana kasviproteiinijauhetta sekoitettuna mantelimaitoon, en enää heraproteiinia. 

Olen kokeillut erilaisia vegaanisia ruokia kotona vaihtelevalla menestyksellä. Monesti ne ovat jääneet mauttomiksi, mutta yhä useammin olen onnistunut. Leivonnassa maitotuotteiden korvaaminen on ollut yllättävän kivutonta ja itse asiassa juustokakku on melkeinpä parempi vegaanisena versiona. Vinkkaa blogeja tai sivustoja, joissa on hyviä ja helppoja kasvisruokareseptejä arkeen!

(Kyläillessä syön sitä mitä tarjotaan, enkä esim. vaadi kauramaitoa kahvin kanssa)

 

climatechange4.jpg

 

HENKILÖKOHTAISET VALINNAT

En tupakoi. 

Minulla ei ole lapsia.

Ensi kuussa olisi tarkoitus vaihtaa ehkäisykeino hormonittomaan.

Olen korvannut suurimman osan synteettisistä lääkevalmisteista luontaistuotteilla, mutta se on vaatinut jonkin verran testaamista. Vihdoin olen löytänyt omaan tarpeeseen sopivat ravintolisät, jotka koen hyödyllisiksi. Hullua, miten paljon käytin joskus erilaisia lääkkeitä. Niistä kuitenkin jää aina kertymiä vesistöihin (ja omaan kehoon.)

Lahjoitan WWF:lle kuukausittain 12 euroa. Jos ja kun saan työpaikan, nostan summaa ja/tai lahjoitan myös toiselle ympäristötaholle. Poikaystäväni lahjoittaa Birdlifelle.

Ilmastoasiat tulevat vaikuttamaan seuraavissa vaaleissa omaan äänestyskäyttäytymiseeni.

 

KULUTUSTOTTUMUKSET

Ajatukseni shoppailusta ovat muuttuneet radikaalisti. Ennen saatoin ostaa jokaista tilaisuutta varten uuden mekon tai lähteä toiseen kaupunkiin shoppailemaan ihan vain kuluttaakseni aikaa, mutta en enää.

Olen nykyään tarkempi siitä, mistä ostan vaatteeni, missä ne on valmistettu ja mistä materiaalista ne on tehty. Pyrin ostamaan vaatteita vain tarpeeseen. Impulsiivisuuteni tuli kuitenkin pari viikkoa sitten esiin, kun kiertelin pitkästä aikaa vaatekauppoja ystävän kanssa (paras tapa välttää heräteostokset on olla menemättä vaatekauppoihin.) Ostin New Yorkerista sinapinkeltaisen hupparin, jota olen tosin sen jälkeen pitänyt 2-3 päivänä viikossa. 

Teen usein löytöjä kirppikseltä ja välillä lainaamme siskoni kanssa toisiltamme vaatteita ja muita tavaroita.

En tilaa kiinakaupoista. En ole koskaan käyttänyt Ebayta tai Amazonia. Wishin appi oli puhelimessani parin kuukauden ajan viime vuonna, mutta poistin sen n. vuosi sitten. Sieltä tuli tilattua muutama paketti huonolaatuista ja kyseenalaista p*skaa, kun halvalla sai… 

 

climatechange5.jpg

 

MATKUSTAMINEN

Vanhempani eivät koskaan vieneet minua tai siskoani ulkomaille. Tein ensimmäisen ulkomaanmatkani yläasteella saksan ryhmän kanssa Berliiniin. Seuraava matkani oli myös Berliiniin muutama vuosi sen jälkeen. Vuonna 2012 matkustin ensimmäisen kerran Välimerelle, jonka jälkeen olen käynyt siellä 1-2 kertaa vuodessa (enkä siis muualla).

Tänä vuonna suosimme kotimaanmatkailua ja teimme vain yhden ulkomaanmatkan. Lento Kreikkaan oli suora ja kesti 3,5 tuntia suuntaan. Kohteessa emme vuokranneet autoa, vaan kuljimme bussilla tai kävellen.

En ole koskaan käynyt Euroopan ulkopuolella. Pisin lentomatkani on kestänyt 4 tuntia 10 minuuttia yhteen suuntaan. En ole koskaan halunnut matkustaa esim. Thaimaahan tai Japaniin. Ensinnäkään en tiedä miten selkäni kestäisi 10-12 tunnin lennon ja ahdistaa hirveästi ne päästöt. Amerikassa haaveilen joskus käyväni, mutta saa nähdä.

Kompensoin lentopäästöjä.

En ole käynyt Ruotsin risteilyllä 7 vuoteen.

 

 

NÄISSÄ ON PARANTAMISEN VARAA

 

KISSAT

Meillä asuu kaksi karvaista lihansyöjää. Myös kissanhiekasta syntyy paljon jätettä (varsinkin kun meidän kissoille ei kelpaa puupelletti…) Tässä ei tosin ole parantamisen varaa, sillä kissat jäävät meille eikä niitä voi kääntää kasvissyöjiksi.

 

climatechange7.jpg

 

AUTOT

Meillä on kaksi autoa, mutta itse en tällä hetkellä tarvitse autoa päivittäin, kun en ole töissäkään. Poikaystäväni tarvitsee autoa työmatkoihin. Porissa on aikalailla huonompi ja kalliimpi (!) julkisen liikenteen verkosto kuin isommissa kaupungeissa. Varsinkin iltaisin bussit eivät kulje kuin tiettyihin kaupunginosiin. Täytyy myöntää, että voisin useammin kävellä esimerkiksi keskustaan hoitamaan asioita, kauppaan tai fysioterapiaan. Täytyy ottaa itseään niskasta kiinni. Ostin uuden puhelimen (kun vanha tuli todella tiensä päähän monen vuoden käytön jälkeen), jonka health -sovellus on kyllä motivoinut kävelemään enemmän, jotta pääsisin päivittäin askeltavoitteeseen!

 

KAUNEUDENHOITO

Vanupuikot, hammaslankaimet ja shavet…

 

RUOKA

Vaikka kehitystä on tapahtunut, on parantamisen varaa vielä hurjasti. Hedelmät ja yrtit pilaantuvat välillä, kun en ole muistanut tai ehtinyt syödä/käyttää niitä, teen aina liikaa ruokaa (eikä välttämättä huvita syödä kahta päivää samaa ruokaa) ja kiireessä ostan ruokakaupasta heräteostoksia ilman kauppalistaa. Viikonloppujen take away ja wolt-ruuat sekä Jungle juice bar-mehut tuottavat turhaa roskaa. 

 

MATKUSTAMINEN

Kyllä se yksikin lentomatka vuodessa kasvattaa hiilijalanjälkeä. Samoin Suomen kiertäminen autolla. Mutten usko, että näistä kahdesta luopuisin (ihan oman mielenterveyden ja elämän mielekkyyden takia). Mielestäni matkustamiseni pysyy kuitenkin melko kohtuullisissa määrissä.

 

climatechange3.jpg

 

Tein Sitran elämäntapatestin. Tulokseni oli 5100 kg CO₂e kun keskivertosuomalaisen tulos on 7300 kg CO₂e. Helpottavaa huomata, että hiilijalanjälkeni on keskimääräistä pienempi, mutta tiedän, että saan pienennettyä tulostani vielä mm. vaihtamalla ekosähköön ja kävelemällä enemmän. 

En todellakaan ole ekologisen ihmisen perikuva, enkä pysty lupaamaan, että alkaisin täysin vegaaniksi tai en koskaan enää ostaisi heräteostoksia, mutta parannusta on tapahtunut huimasti muutaman vuoden takaiseen. Suurin muutos on ajattelumallin muuttuminen. Nykyään ajattelen lähes jokaisessa asiassa, että mikä tässä olisi se kestävämpi vaihtoehto. Tällainen ajattelutapa johtaa niihin tekoihin. Jo pienikin teko vaikuttaa.

Mainitsin, että olen jutellut lähipiirini kanssa ekoasioista viime aikoina. Moni on yllättynyt siitä, että ekologisuus näkyy minun arjessani näinkin voimakkaasti. Enpä ole silti asiaa ottanut esille kahvipöytäkeskusteluissa. Muutama ihminen on eri aaltopituudella tässä asiassa ja koen, että saan jopa ”viherpiipertäjän” leiman jos otan aiheen puheeksi ja se ärsyttää. Jokainen saa toimia kuten haluaa – itse en ainakaan ole koskaan tuominnut ketään tai saarnannut näistä asioista – mutta mielestäni ollaan siinä pisteessä, että ilmastonmuutoksesta on pakko puhua ja jokaisen tulisi pohtia miten voi omalta osaltaan tehdä kestäviä valintoja ja vaikuttaa maapallon hyvinvointiin. Halusin ehdottomasti tällä postauksella osallistua ilmastokeskusteluun ja kertoa lukijoilleni miten olen omalta osaltani toiminut luonnon hyväksi, silläkin uhalla, että joku tuttu ajattelee minusta toisin. Bloggaajana koen velvollisuudekseni nostaa tämän tärkeän aiheen esille, sillä tavoitan melko ison joukon ihmisiä.

 

Keskustelu aiheesta on ainoa tapa lisätä tietoisuutta, jotta yhä useampi ihminen (toivottavasti) tekee tietoisesti kestävämpiä valintoja arjessaan. Netta kirjoitti hyvin postauksessaan:

”Henkilökohtainen syvä toiveeni kuitenkin on, että ekologiset arvot ja käytännön teot eivät olisi enää vain jotain hippimäistä viherpiipertelyä ja nyhräämistä, vaan kaikkia ihmisiä koskeva normi ja yleinen toiminta- ja ajatusmalli, joiden avulla olisimme yhdessä matkalla kohti kestävämpää tulevaisuutta. On selvä asia, että joidenkin ympäristöasioiden suhteen juna on jo mennyt kauan sitten, emmekä esimerkiksi voi enää estää ilmastonmuutosta, mutta todennäköisesti voimme vielä hidastaa sitä. Voimme vähentää valtamerten muovimäärää ja vesistöjen rehevöitymistä, mutta niin kauan, kuin ekologisuus kantaa epämääräisen ”hippimäisyyden” stigmaa, meillä on paljon tehtävänä.”

 

Suosittelen tutustumaan Netan Destination Happiness -blogin äärettömän hyviin eko-postauksiin!

 

climatechange2.jpg

 

Mikä on sinun kantasi ilmastonmuutokseen? Kiinnostaako se? Ahdistaako se?

Ohjaako se valintojasi arjessa?

-Lilli

 

Kuvat: Pixabay

Kommentit (13)
  1. Minä olen vähän kahden vaiheilla uusien laitteiden ja esim. auton oston kanssa. Uutta autoa en nyt tarvitse, mutta esimerkiksi pakastimeni on jo tosi vanha. Se toimii vielä ihan hyvin, mutta kuluttaa varmaan ihan älyttömästi sähköä. Toisaalta paljonko energiaa ja raaka-aineita kuluttaa uuden pakastimen tekeminen, sen, jonka sitten ostaisin? Lisäksi käytämme vihreää sähköä, jonka ei pitäisi saastuttaa, vaan tuntua vain kukkarossamme. Taidan taipua siihen, että käytän pakastimen ihan loppuun. Kun se alkaa temppuilemaan, ostan uuden. Kaiken ostettavan kanssa pitäisi miettiä tuotteen (tai palvelun) koko elinkaarta, ei pelkästään sitä aikaa kun tuote (tai palvelu) on omassa käytössä. Kuinka paljon tuotteen tekeminen kuluttaa luonnonvaroja ja energiaa? Entä sen hävittäminen?
    Esimerkiksi autoista puhuttaessa sähköauto ei ole sellainen pyhimys kuin mediassa annetaan ymmärtää. Sähköauton koko elinkaaren aikaiset päästöt ovat huomattavat verrattuna tavalliseen autoon (esim. https://www.kauppalehti.fi/uutiset/nain-paljon-sahkoauto-tarvitsee-kilometreja-mittariin-ennen-kuin-se-on-dieselia-puhtaampi/6ba6383f-2fb2-3bc8-89a3-83f5d5c5692b). Paljon riippuu tietysti siitä ajaako sähköauton loppuun asti vai vaihtaako muutaman vuoden jälkeen ja siitä millä tavalla tuotettua sähköä käyttää.

    1. Kiitos kommentista! Postauksessa ei itse asiassa käynyt ilmi, että olemme uusineet laitteita/huonekaluja sitä mukaan kun ne ovat tulleet tiensä päähän, ei siis pelkästään siksi että haluttiin uutta. Wc-kalusteet olivat 40 vuotta vanhoja, vanha pyykinpesukone 10 vuotta (ja ostettu käytettynä), puhelin 3,5 vuotta jne. Uuden lieden ostamme sitten, kun tämä nykyinen taas tulee tiensä päähän. Pyrin todellakin miettimään tuotteen koko elinkaarta, kuluttamaan sen loppuun ja kierrättämään asianmukaisesti. Sähköautoista en osaa sanoa mitään, meillä ei sellaisia ole (ehkä joskus tulevaisuudessa.) Ihan varmasti sähköautokin kasvattaa hiilijalanjälkeä siinä missä tavallinenkin auto. 

    2. Nojaa, sähköautolla tulee siis jutun mukaan ajaa 2-3 vuotta ennen kuin siitä tulee hiilidioksidipäästöiltään pienempi, ja suhde parantuu jatkuvasti kun valmistusmäärät kasvavat. Ei kuulosta pahalta, varsinkin kun kukaan tuskin maksaa 35-80 000 euroa autosta ja sitten ennen tuota 3 vuotta heittää sen vain roskiin.

  2. Kirjoitat hieman vähättelevään sävyyn teoistasi. Yllätyin miten paljon ekologisuus merkitsee sinulle, sanoisin että enemmän kuin ”keskivertosuomalaiselle.” Olen seurannut blogiasi 1,5 vuotta. Olen tykännyt erityisesti luonnonkosmetiikkapostauksistasi ja luontaistuotesuosituksista. Olisi kiva jos tällainen syvällisempip eko-teema jäisi pysyväksi blogiisi 🙂

    1. Kiitos kommentista ja ihanaa että olet lukenut blogia niin kauan! Niinkö? No onpa mukava kuulla, että pidät elämäntyyliäni ekologisempana kuin itse ajattelen 😀 Ehkä sitä keskittyy itse enemmän niihin kehityskohtiin. Kyllä pyrin ekologisuutta tuomaan enemmän blogissa esille jatkossa 🙂 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *