Näitä ravintolisiä käytän syksyllä
*sis. mainoslinkkejä
Kirjoitin reilu vuosi sitten laajan postauksen syksyn ravintolisistä. Piti linkata postaus tähän, mutta en tiedä mitä tapahtui, sillä en löydä enää koko postausta arkistostani! Tehdään siis kokonaan uusi.
Olen opiskellut luonnonmukaista hyvinvointia ja työskentelin luontaistuotteiden parissa kolme vuotta. Olen käynyt useita tuotekoulutuksia vitamiineista muista ravintolisistä. Julkaisin pitkään täällä blogissa Wednesday Wellness -postaussarjan alla luontaistuote- sekä terveyspostauksia, mutta päätin lopettaa postaussarjan keväällä. Kun en enää työskennellyt päivittäin ravintolisien parissa, tuntui, että tarvitsen niistä taukoa bloginkin puolella. Tänä kesänä postaustahtini oli muutenkin niin hidas muiden kiireiden takia, etten olisi millään saanut aikaan joka keskiviikolle Wednesday Wellness-postausta.
Olen kuitenkin edelleen kirjoittanut muutamia postauksia ravintolisäuutuuksista tänä vuonna. Seuraan hyvinvointialaa, sen trendejä ja käytän edelleen itse ravintolisiä, koska koen ne hyödyllisiksi. Hyvinvoinnin Tavaratalo on ollut yhteistyökumppanini lähes blogin alusta saakka. Olen saanut heiltä jälleen uutuustuotteita testiin ja niistä tulossa postauksia lähiakoina.
Tässä postauksessa yleisellä tasolla minun mielestäni syksyn tärkeimmät ravintolisät sekä muutamia tuotesuosituksia, joista jokainen voi poimia ne, joita kokee itse tarvitsevansa 🙂 Syksyn saapuessa keho joutuu koetukselle. Viileät säät, koulu/työstressi ja flunssakausi heikentävät vastustuskykyä, jolloin tietyistä ravintolisistä saattaa olla hyötyä.
– Monivitamiini
Laadukas, luontainen monivitamiini, josta saa hieman kaikkea hyödyllistä. Tuotesuosituksina Protector*(nestemäinen, monipuolinen) tai Bioteekin Super Monivitamiini* (vahva kapseli). Tällä hetkellä juon Protectoria aamuisin.
– D-vitamiini
Pohjosmaalaiset eivät valitettavasti saa riittävästi D-vitamiinia auringosta vuoden ympäri, joten kannattaa selvittää oma D-vitamiinitaso verikokeella ja syödä vitamiinia purkista ainakin talvikuukaudet. Käytän itse alkusyksystä loppukevääseen joko Bioteekin Super D 50 µg -kapselia* tai NordicHealthin 75 µg Dlux -suihketta*.
– Vatsatuotteet
Suolisto on hyvinvoinnin perusta, mm. vastustuskyky lähtee suolistosta. Probiootit (= eläviä mikrobeja, usein maitohappobakteerikantoja, joiden teho on pystytty tieteellisesti todistamaan) ovat elintärkeitä suoliston tasapainolle. Käytin pitkään Bioteekin Probiootti Compia* Vuoden 2017 Terveystuote), ennen siirtymistä fermentoituihin juomiin.
Fermentoidut eli hapatetut ”vatsajuomat” ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina hurjasti ja ne on todettu tehokkaiksi suoliston tasapainottajiksi. Ne sisältävät probioottien lisäksi entsyymeja ja fytokemikaaleja. Entsyymit auttavat pilkkomaan ruuan eri osia, jotta keho pystyy käsittelemään ne paremmin. Hyvä (ja hyvänmakuinen!) vatsajuoma on esim. Captain Kombucha ananas-persikka*, jota löytyy aina jääkaapistani. Vahvempia (eikä niin hyvänmakuisia) juomia ovat mm. Regulat Pro* ja Mikroveda Life*. Ne tasapainottavat suolistoa, edistävät ruuansulatusta ja aineenvaihduntaa sekä tuovat lisäenergiaa. Entsyymejä löytyy myös kapseleina.
Kun huomaan kummallisia, pitkäkestoisia vatsaoireita tai joudun syömään antibioottikuurin (kuten tänä vuonna punkin puremaan), otan 10 päivän kuurin Medansin Vivomixxiä*. Se on markkinoiden vahvin maitohappobakteerivalmiste ja sisältää terapeuttisen pitoisuuden bakteereja. Tätä suosittelen ehdottomasti antibioottikuurin aikana!
– C-vitamiini
Vastustuskykyyn ja väsymystä torjumaan. C-vitamiini edistää myös hermoston normaalia toimintaa sekä edesauttaa kollageenin tuotantoa. Monivitamiinivalmisteet sisältävät C-vitamiinia, mutta määrä on yleensä melko pieni. Käytän syksyn tullen muutaman kerran viikossa 500 mg C-vitamiinia. Kyseessä on vesiliukoinen vitamiini, joten ylimäärinen poistuu kehosta virtsan mukana, eikä varastoidu pitkäksi aikaa. Suosin Puhdistamon luonnollista amlamarjasta tehtyä Luomu Super C:tä*, joka on todella riittoisa pienesä pakkauskoosta huolimatta! Tätä voi vaikka heittää smoothien joukkoon.
– Rauta
Helposti unohdetaan miten tärkeä aine rauta on. Kuka tahansa voi ottaa rautakuurin joka vuosi, naisille suositellaan jopa kahta kuuria vuosittain. Vaikka hemoglobiini olisi hyvä, voi varastorauta olla siitä huolimatta hyvinkin alhainen. Raudan puutos aiheuttaa mm. anemiaa, väsymystä, ihon sameutta, heikentynyttä hapenottokykyä, hermostuneisuutta, hajamielisyyttä, ruokahaluttomuutta ja nopeutunutta sykettä. Hyvinvointialalla ollaan eri mieltä siitä, imeytyykö nestemäinen vai tablettimuotoinen rauta paremmin. Olen itse saanut matalahkon varastoraudan nousemaan nestemäisellä valmisteella ja sitä suositellaan varsinkin silloin, kun suoliston kunto on heikko ja on imeytymisongelmaa. Otin juuri käytöön puolen vuoden tauon jälkeen Valioravinnon Ferronolin*, joka on vahva, nestemäinen valmiste. Kuuri vaikuttaa ainakin vireyteen selvästi. Tablettimuotoisena hyvä valmiste on esim. Ferroforte-tabletit*. Muistathan, että raudan imeytymistä heikentävät maitotuotteet ja kahvi, joten niitä ei missään nimessä nautita samaan aikaan (rautakuurin aikana muutenkin hyvä välttää/vähentää)!
– Rasvahapot
Saamme ruokavaliostamme yleensä vain vähän omega-3:sta. Tarkan rasvahappotasapainon saa mitattua. Omega-3 on aivojen, sydämen, silmien, nivelten ja suoliston hyväksi sekä vähentää tulehdusreaktiota kehossa. Myös talven kuivattama iho tykkää sisäisesti nautituista öljyistä. Laadukas kalaöljy takaa riittävän omega-3:sen saannin, mutta myös kasviöljypohjaisia tuotteita on saatavilla vegaaneille. Tuotteita on markkinoilla älyttömät määrät. Käytän itse vain luontaisia kalaöljyjä, eli sellaisia, joita ei ole etyyliesteröity tai kuumennettu. Tykkään Aboa Medican Ecolomegasta*. Olen myös kokeillut Harmonian Eye Q-kapseleita*, jotka sisältävät kalaöljyn lisäksi helokkiöljyä. Tuotetta on tutkittu laajasti ja sen teho ADHD:n hoidossa on todistettu. Tuotteen sanotaan vaikuttavan erityisesti keskittymiskykyyn. Kasviöljyistä pellavansiemenöljy sisältää runsaasti omega-3:sta. Kapselimuotoisista suosittelen Vogelin Vegomegaa*.
– Magnesium
Tarvitaan mm. energiantuotantoon, rasvanpolttoon ja lihasten sekä sydämen normaaliin toimintaan. Magnesiumlisästä on moni hyötynyt myös unettomuuden hoidossa. Magnesium edesauttaa stressihormoni kortisolin poistumista kehosta. Jos aloitit uuden liikuntaharrastuksen syksyn myötä tai käyt ahkerammin salilla/lenkillä, muista huolehtia riittävästä magnesiumin saannista! Kehomme käyttää päivän aikana magnesiumia useaan toimintoon ja liikunta kuluttaa sitä vielä enemmän. Olen käyttänyt mm. Solgarin Magnesium Citrate -tablettia*, Magnemin-purutablettia* tai Diasporal 400 extra – jauhetta*.
– Sinkki
Vastustuskykyyn sekä edistämään rasvahappojen imeytymistä. Sinkki on myös ihomineraali. Flunssakauden alkaessa voi olla hyvä tehostaa sinkin saantia hetkellisesti. Sinkki ja kupari kilpailevat samoista imeytymispaikoista, joten kuparilisä on tarpeen, jos olet syönyt sinkkiä pitkään! Bioteekin Super Sinkkiin* on lisätty kuparia.
– Auringonhattu
Eli punahattu. Tehostaa vastustuskykyä tehokkaasti, ennaltaehkäisee flunssaa ja toimii nuhakuumeen tukihoitona lyhentäen taudin kestoa. Minulla on auringonhattua Vogelin Echinacea-kurkkusuihkeen* muodossa aina laukussa mukana. Suihkin syksyllä ja talvella päivittäin. En edes muista, milloin olen viimeksi sairastanut flunssaa.
– Kurkuma & inkivääri
Vastustuskyvyn tehostukseen. Käytän inkivääriä ja kurkumaa sekä tuoreina että jauheina. Inkivääristä tehdyt makeiset ovat terveellistä herkkua. Biomedin kurkumiinikapseleita* olen syönyt jo pidempään lähinnä selkäkipujen takia, mutta ne tehostavat myös samalla vastustuskykyä.
– Q10
Eli ubikinoni. Tärkeä aine energia-aineenvaihdunnassa. Kehon oma tuotanto vähenee iän myötä, jo 40-vuotiaalla voi olla tarve ubikinonilisälle. Myös nuoremmat voivat hyötyä tästä; poikkeuksellinen väsymys ja tietyt sairaudet kuten migreeni kuluttavat ubikinonia kehosta. Syön itse ubikinonia hormonimigreenin ennaltaehkäisemiseksi (2-3 kaps./vrk kuukautisten aikana) ja se on auttanut. Otin käyttöön Pharma Nordin Bio-Qinon Q10-valmisteen*, jonka pitoisuus on 30 mg eli hyvin mieto.
Postauksen lähteet: Omat muistiinpanot koulutuksista, Duodecim terveyskirjasto, Ravintolisatiedotus.fi
Haluan korostaa, että postauksen valmisteita käytetään kuuriluontoisesti ja yksilöllisen tarpeen mukaan. En itsekään syö kaikkia päivittäin (viikonloppuina en ota mitään ravintolisiä) tai ympärivuotisesti, lukuunottamatta probiootteja/fermentoituja juomia. Huonot elämäntavat, köyhä ruokavalio, sairaudet ja suolisto-ongelmat lisäävät lisäravinteiden tarvetta. Tällöin valmisteita voidaan tarvita useampia, pitkäaikaisempaan käyttöön sekä isompia pitoisuuksia.
Ihanteellisin skenaario olisi, että kaikki tarvittavat ravintoaineet saataisiin ruuasta, mutta käytännössä tämä toteutuu vain harvoin ja vaatii panostusta. Esimerkiksi kalaa tulisi syödä useita kertoja viikossa (ei paistettua, kuumennettua) tai vastaavasti pähkinöitä ja siemeniä, jotta saisimme riittävästi omega 3:sia. Porkkana ja tomaatti taas ovat terveellisimpiä kypsennettyinä, jotta niiden sisältämät ravintoaineet olisivat keholle hyödyllisessä muodossa. Päivittäisen ruokavalion tulisi olla kasvispainoteinen, jotta vitamiineja saadaan riittävästi. Maitohappobakteereja ja entsyymejä saadaan fermentoiduista eli hapatetuista ruuista, kuten hapankaalista, misotahnasta tai tempestä.
Jos haluat ottaa käyttöön vain tärkeimmät, suosittelen
vahvaa monivitamiinia, öljypohjaista D-vitamiinia sekä probiootteja/fermentoitua juomaa.
Terveellistä syksyä,
-Lilli
Osa tuotteista saatu luontaistuotekoulutuksista
Hyödyllinen juttu 🙂 miten usein juot regulatia tai mikrovedaa? Juotko yhden pullon kuurina?
Kiitos kommentista 🙂 juon yleensä yhden pullon kuurina 2-4 kertaa vuodessa. Tällä hetkellä koitan korjata rankan antibioottikuurin seurauksia Regulatilla, kombuchalla ja Living nutrition -kapseleilla. Alkaa pikkuhiljaa oireilu vähenemään, mutta kapseleita ja kombuchaa jatkan vielä Regulatin loputtua pitkään!