Raudanpuute ilman anemiaa

Olen parin kuukauden ajan kärsinyt huolestuttavista oireista. Olen nukkunut töiden jälkeen kolmenkin tunnin päikkäreitä, olen hengästynyt pienestäkin aktiviteetista, hikoilen helposti, ihoni on ollut kesästä huolimatta kalpeahko ja sydämen syke on jatkuvasti korkea. Kaikkein pahimpia oireita ovat kuitenkin olleet usein toistuvat paniikkikohtaukset.

Minulla on diagnosoitu paniikkihäiriö (kohtauksittainen ahdistus) jo vuosia sitten, mutten ole saanut pahoja paniikkikohtauksia vuosiin. Lievempiä kyllä silloin tällöin. Näissäkin tapauksissa olen tunnistanut ne ajoissa ja ehtinyt ottaa beetasalpaajan hidastamaan sydämen sykettä.

Viimeisen kolmen viikon aikana minulla on ollut 5 voimakasta paniikkikohtausta. Olen joutunut lähtemään töistä kesken päivän, olemaan sairaslomalla yhden päivän sekä toipunut kohtauksista myös viikonloppuina.

Uutta näissä viimeaikaisissa kohtauksissa on ollut se, että ne tulevat ilmoittamatta, enkä osaa tunnistaa niitä. Ne tulevat aikaa tai paikkaa katsomatta ja niin voimakkaina, että olen lähes toimintakyvytön hetken aikaa. Käsistäni ei ole koskaan ennen lähtenyt tunto. Vaikka elämässäni on viime aikoina ollut stressin aiheita, olen ihmetellyt suuresti kohtauksien voimakkuutta.

Kävin työterveyslääkärillä. Hän määräsi minulle rauhoittavia tarvittaessa otettavaksi kohtauksia varten. Hain lääkkeen apteekista, mutta yhtäkään tablettia en ole kuitenkaan ottanut. Pyysin lääkäriä kirjoittamaan minulle lähetteen labraan verikokeisiin. Kilpirauhasarvoni ovat joskus aikoinaan heitelleet ja kortisolia on seurattu. Lääkäri halusi tarkistaa perusverenkuvan, sokeriarvon, maksa- sekä munuaisarvot ja ferritiinin – kun tätä vaadin.

Ferritiini on tullut monelle vasta viime vuosina tutuksi, sillä siitä on kirjoitettu ja puhuttu paljon. Puhutaan ”ferritiinivillityksestä”. Vähän sama juttu kuin kilpirauhanen muutamia vuosia sitten. Monet lääkärit suhtautuvat nihkeästi ferritiinin (ja edelleen myös kilpirauhasarvojen) mittauspyyntöihin, mikä on mielestäni käsittämätöntä. Esim. Sveitsissä ferritiini on osa perusverikokeita.

lilies blogi

HEMOGLOBIINI & FERRITIINI

Hemoglobiini (B-HB) on happea sitova, rautapitoinen proteiini, joka kiertää veressä punasoluihin sitoutuneena.

Ferritiini (S-Ferrit/P-Ferrit) on elimistön raudan varastoija. Sen pitoisuus vaikuttaa suoraan elimistön rautapitoisuuteen.

Jos ferritiiniä on elimistössä liian vähän, alkaa hemoglobiini laskea.

Hemoglobiini kuitenkin laskee viimeisenä. On tärkeää tietää, että hemoglobiini saattaa vielä olla hyvä, vaikka ferritiinitaso olisi laskenut huomattavasti. Keho yrittää kompensoida raudanpuutetta pitämällä hemoglobiinin korkeana, jotta sydän saa riittävästi happea. Ferritiinin ollessa matala, ei keho hapetu normaalisti.

 

VIITEARVOT

Hemoglobiinin viitearvot:

  • Miehet 134-167 g/ l
  • Naiset 117-155 g/ l

Ferritiinin viitearvot:

  • Miehet, 18 v täyttäneet 28–370 µg/l
  • Naiset, 18 v täyttäneet 10–150 µg/l

Matala hemoglobiini kertoo anemiasta. Anemia tarkoittaa WHO:n määritelmän mukaan sitä, että hemoglobiini laskee naisilla alle 120 g/l ja miehillä alle 130 g/l.Rautaa sitoutuu hemoglobiiniin niin kauan kuin varastorautaa riittää. Mikäli hemoglobiini on hyvä, mutta ferritiini matala, on kyseessä raudanpuute ilman anemiaa. 

Raudanpuutteen raja-arvona ferritiinille pidetään nykyään arvoa 30 µg/l. Jos ferritiinin arvo on yli 100 µg/l, voidaan raudanpuuteanemian mahdollisuus sulkea pois.

Oma henkilökohtainen mielipiteeni on, että nämä viiterajat ovat naurettavat. Olen lukenut, että vaikka ferritiini olisi 30, on ns. rautavarasto täysin tyhjä, eikä rautaa ole lainkaan kudoksissa. On todella pelottavaa, että jotkut lääkärit saattavat todeta, että esim. ferritiiniarvo 14 on viitearvojen sisällä, eikä mitään jatkotoimenpiteitä tarvita.

Oma ferritiiniarvoni oli nyt tosiaan 14, joka on pelottavan matala. Hemoglobiini oli kuitenkin 147, joka on todella hyvä arvo.  Lääkäri totesi ensin, että ”voit halutessasi ottaa rautakuurin, mutta HB on hyvä, niin ei välttämättä tarvitse.” Kertasin hänelle oireeni. Vasta tämän jälkeen hän kirjoitti minulle reseptin vahvaan rautalääkkeeseen sekä valmiiksi jo uuden labralähetteen seurantaa varten.

RAUDANPUUTTEEN OIREET

Ferritiini laskee yleensä pikkuhiljaa. Oireisiin ei välttämättä osaa kiinnittää huomiota, sillä huonoon oloon tottuu sitä mukaan kun vointi huononee.

Aineenvaihdunta ei toimi optimaalisesti jos ferritiini on alle 70, eikä myöskään kilpirauhanen. Rauta osallistuu hapen kuljettamiseen veressä, energiatuotantoon ja immuunipuolustukseen. Tämän vuoksi raudanpuutteen oireet liittyvät ensisijaisesti vireystilaan ja jaksamiseen.

Raudanpuutteen mahdollisia oireita:

  • Väsymys/uupumus
  • Sydämentykytys/korkea syke
  • Paniikkihäiriöt
  • Hengästyminen/hengenahdistus
  • Huimaus/heikotus
  • Painon lasku/nousu
  • Turvotus
  • Kalpeus
  • Jatkuvat päänsäryt
  • Hiustenlähtö
  • Hermostuneisuus
  • Hajamielisyys
  • Keskittymisongelmat
  • Levottomuus
  • Ihon kuivuminen
  • Kynsien lohkeilu
  • Rintakipu
  • Suun oireet, mm. vaaleat ikenet, ientulehdus,  suun haavaumat, suupielten haavaumat
  • Alavireys/ahdistus
  • Masennusoireet
  • Nivel- ja lihaskivut
  • Voimakas lihasheikkous
  • Liikahikoilu ja ja hikoilupuuskat
  • Ruokahaluttomuus
  • Ihon tuntomuutokset
  • Unihäiriöt
  • Suolen toiminnan häiriöt
  • Kipukynnyksen aleneminen
  • Infertiliteetti naisella
  • Turvotus

Omalla kohdallani oireilu on voimakasta ferritiinin ollessa 14. Kärsin monesta edeltävän listan oireesta, eikä lääkärin määräämä rauhoittava ollutkaan ratkaisu paniikkikohtauksiini. Onneksi vaadin ne verikokeet…

MIKÄ JOHTAA RAUDANPUUTTEESEEN?

Raudanpuutteen riskiryhmään voi kuulua, jos käy luovuttamassa usein verta, kuukautiset ovat runsaat tai on kasvissyöjä. Tietyt suolistosairaudet, jotka aiheuttavat raudan imeytymishäiriötä (mm. keliakia) voivat aiheuttaa raudanpuutetta. Myös vatsahaava tai kasvain paksusuolessa voivat aiheuttaa verenvuotoa ja vaikuttaa rautavarastoihin.

Raudan tarvetta lisäävät urheilu ja raskaus.

Raudanpuute ei ole pelkästään naisten ongelma, myös miehet ja erityisesti kasvuiässä olevat lapset saattavat kärsiä raudanpuutteesta. Iäkkäät ihmiset saattavat tarvita rautalisää.

Minulla raudanpuute johtuu oletettavasti runsaista kuukautisista. Minulta poistettiin hormonikierukka huhtikuussa toistuvien kohtutulehdusten ja munasarjakystan takia. Kierukan poiston jälkeen vuoto riistäytyi käsistä. Minulla ei koskaan ennen ole ollut tätä ongelmaa, joten se tuli järkytyksenä. Vasta nyt ymmärrän naisia, jotka joutuvat kärsimään runsaista menkoista.

Raudan tankkaus ei tässä kohtaa siis poista ongelmaa, vaan se on vain ensiapu ja oireiden hoitoa. Varasin ajan gynekologille tälle viikolle. Menen keskustelemaan vaihtoehdoista, joilla vuodot saadaan kuriin. Vaihtoehtoja ei tosin montaa ole. Minulle ei sovi juuri mikään ehkäisykeino, mutta yhtä voin vielä kokeilla – nimittäin minipillereitä (mutta ei Cerazettea, never ever again!)

Kun runsaat vuodot saadaan kuriin ja olen tankannut rautaa muutaman kuukauden, varaan uuden ajan verikokeisiin. Mikäli ferritiiniarvo ei ole noussut, pitää tehdä lisää tutkimuksia.

RAUDANPUUTTEEN HOITO

Raudanpuutetta hoidetaan rautalääkityksellä. Elimistön rautavarastot täyttyvät kuitenkin hitaasti. Rautaa tulee nauttia monta kuukautta, yleensä vähintään puoli vuotta. Olen opiskellut luonnonmukaista hyvinvointia ja ollut luontaistuoteliikkeessä töissä 3 vuotta. Olen neuvonut päivittäin ihmisiä raudanpuutteen hoidossa, joten tämä on minulle tuttua asiaa, mikä helpottaa oman tilanteen parantamisessa.

 

Rautavalmisteet:

Rautalisää voi nauttia tablettina, kapselina, suihkeena tai nestemäisenä juomana.

Lääkäri määräsi minulle reseptinä Obsidan-merkkisiä rautakapseleita. Yhdessä kapselissa on rautaa 100 mg. Olen ottanut 1-2 kapselia päivässä. Ensimmäisenä päivänä minulle tuli hieman kapselin ottamisen jälkeen todella kuvottava olo. Illalla tuntui, että sydän hakkasi poikkeuksellisen kovaa. Keho varmaan meni shokkiin, kun se vihdoinkin sai kaipaamaansa rautaa 😀

Olen nyt ottanut 1-2 kapselia päivässä, jotta saan mahdollisimman nopeasti täytettyä käytännössä tyhjän rautavaraston. Pieni annos olisi sama kuin heittäisi lusikallisen vettä tyhjään kaivoon.

Rautavalmisteet saattavat aiheuttaa sivuoireita, kuten närästystä ja vatsaongelmia. Itse en ole huomannut  (toistaiseksi) muita vaikutuksia, kuin kuvottavan olon (ei joka kerta) ja sydämentykytyksen.

Rautainfuusio:

Ensisijaisesti raudanpuutetta hoidetaan suun kautta nautittavin rautavalmistein.

Jossakin tapauksissa suonensisäinen rautahoito (rautainfuusio) on parempi vaihtoehto.  Suomessa infuusioon kuitenkin pääsee huonosti.

Suonensisäistä rautahoitoa voidaan harkita, jos henkilö kärsii vakavasta raudanpuutteesta (ja anemiasta) , tulehduksellisesta suolistosairaudesta tai suun kautta otettavat rautavalmisteet eivät sovi. Markkinoilla on useita erilaisia ja erimuotoisia  suun kautta otettavia rautavalmisteita ja niiden sopivuus selvitetään ennen suonensisäistä hoitoa.

 

Rauta ravinnosta:

Rautaa saa myös ravinnosta, mutta määrät ovat pieniä. Jos ferritiini on kovin matala, ei pelkällä ruokavaliolla saa täytettyä rautavarastoja.

Rautaa imeytyy parhaiten eläinkunnan tuotteista: punaisesta lihasta, kananmunan keltuaisista, maksasta ja veriruuista. Myös täysjyväviljat sisältävät rautaa. Erityisesti tummanvihreät kasvikset, kuten pinaatti, parsakaali, rucola ja nokkonen, sisältävät rautaa. Muita raudan lähteitä ovat mm. linssit, pavut, siemenet sekä kuivattu oregano ja basilika.

Seuraavat tuotteet estävät raudan imeytymistä tai sitovat rautaa, eikä niitä tulisi nauttia 2 tuntiin ennen tai jälkeen rautavalmistetta (muutenkin hyvä välttää rautakuurin aikana mikäli mahdollista) :

  • Kahvi/tee
  • Maitotuotteet (kalsium)
  • Alkoholi
  • Tupakka

C-vitamiini edistää raudan imeytymistä ja sitä suositellaan nautittavan samaan aikaan.

Rauta imeytyy parhaiten, kun sen ottaa tyhjään vatsaan. En voi itse ottaa rautakapselia aamulla, sillä syön aamupalan viimeistään tunnin heräämisen jälkeen ja juon samalla ison kupin kahvia.

Olen todennut, että minulle paras aika ottaa rauta on illalla n. pari tuntia iltapalan jälkeen ennen nukkumaanmenoa.

lilies blogi

En tiedä onko vain lumevaikutusta vai johtuuko jostakin ihan muusta, mutta olen kokenut oloni energisemmäksi viime päivinä. Olen ottanut rautakapseleita nyt kahden viikon ajan. Ihan kuin ihoni väri olisi hieman terveempi. Nukuin viime viikolla vain yhtenä päivänä päikkärit töiden jälkeen. JA. En ole saanut yhtäkään paniikkikohtausta viikkoon! Ainoastaan tykytystä ja lieviä rytmihäiriöitä. En siis olekaan sekoamispisteessä ahdistukseni kanssa, vaan keho kaipasi rautaa.

 

Haluan ehdottomasti kuulla teidän kokemuksia tästä aiheesta!

Millaisia ferritiiniarvoja ja oireita? Mitä rautavalmisteita käytössä? 

Minkälaisia kokemuksia minipillereistä?

-Lilli

 

P.S. Suosittelen liittymään Facebookissa Raudanpuute-ryhmään. Ryhmässä on todella hyvää keskustelua raudanpuutteesta ja hyviä vinkkejä. Huom. Luethan ryhmät säännöt.

 

Postauksessa käytetyt lähteet:

https://www.kaleva.fi/rautavarastot-voivat-olla-tyhjat-vaikka-hemoglobii/1772645

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00867

https://www.potilaanlaakarilehti.fi/artikkelit/raudanpuute-ilman-anemiaa-ndash-miten-ferritiiniarvoa-tulkitaan/

https://www.mehilainen.fi/raudanpuute-ja-ferritiini

https://www.puhti.fi/tietopaketit/ferritiini/

Omat hyvinvointineuvoja-koulutuksen koulutusmateriaalit

hyvinvointi terveys oma-elama hyva-olo
Kommentit (12)
  1. tennisverkko
    13.7.2020, 12:42

    Mä kanssa sain ihan itse järkätä ferritiinimittaukset itselleni, tämä tapahtui kun olin jo 2,5kk syönyt 100mg rautaa päivässä (ferrodan, jossa myös c-vitamiinia), ja ferritiinini oli 33. Olisipa ollut kiva tietää mitä se on ollut ennen kun olen ottanut ensimmäistäkään rautatablettia vaikka tiedän että arvo nousee hitaasti..
    Mulla oireista pahimmat on hiustenlähtö (yli 50% hiuksista lähtenyt..) sekä palelu ja ahdistus/masennusoireet, semmoinen selittämätön alakuloisuus jatkuvasti vaikka kaikki suuressa kuvassa on ihan hyvin.
    Vaihdoin juuri myös migreenin vuoksi yhdistelmäpillereistä minipillereihin, ja ihotautilääkäri itseasiassa määräsi ne! Hän suositteli Slindaa, joka on uusi minipilleri ja sisältää jotain antiandrogeeneja(?) minkä pitäisi auttaa jonkun verran minipillerien yleisimpiin haittavaikutuksiin (akne, rasvoittuvat hiukset) sekä myös vähentää hiustenlähtöä sillä antiandrogeenit vaikuttavat hiusnystyihin jotenkin.. Ensimmäinen kuukausi oli oireiden osalta pahin, mutta tietenkin keholla kestää tottua uuteen valmisteeseen. Nyt menossa toisen laatan loppupuolella ja pahimmat oireet ovat hälvenneet, joten olen toiveikas.. Ihotautilääkäri sanoi että 3-6kk jälkeen jos oireet eivät ole helpottuneet niin sitten ne eivät tule helpottumaankaan. 😐
    Eniten tässä kyllä ärsyttää että itse pitäisi tietää kaikki asiat lääkäriin mennessä, koko maailmankaikkeuden sairaudet ja puutokset ja oireet ja hoidot, ja myös osata itse vaatia kaiken maailman kokeita -_-
    Myös tuo rautainfuusio kiinnostaisi, mutta jos jo pelkän ferritiinin mittauttaminen on näin hirveä show niin turha varmaan edes haaveilla….

    1. Voi hyvin olla, että sun ferritiini oli vielä matalampi tuosta!

      Oon kuullut muiltakin, että hiustenlähtö on yksi pahimmista oireista. Mulla tuo ahdistus oli ja on edelleen pahin oire. Itse asiassa myös palelu, vaikka toisaalta tulee sellasia hikikohtauksia.

      Ahaa, en olekaan kuullut tuon merkkisistä minipillereistä. Mulle määrättiin nyt Microlutonit, ilmeisesti hyvin siedetty ja pitäis olla melko vähän sivuoireita. Jää tosin nähtäväksi…

      Joo siis se muakin nyppii, että kaikesta pitää itse ottaa selvää ja osalta vaatia lääkäriltä tutkimuksia! Ehkä ne asenteet jos muuttuu :/

  2. Ensinnäkin kiitos tärkeän asian esiin nostamisesta! Toivottavasti vähitellen alkaisi avun saaminen matalaan ferritiinin helpottua, eikä viimeisillä voimilla tarvitsisi jaksaa taistella.

    Oma ferritiini on alimmillaan ollut 15. Kärsin oireista vuosia, niin että aktiiviliikkujasta tuli lopulta sohvalla elämäänsä viettävä väsynyt alien. Olen viimeisillä voimillani taistellut apua itselleni ja päässyt kahdesti saamaan rautainfuusion. Rauta ei imeydy kunnolla ja menetän paljon rautaa kuukausittain. Lihaa en syö lainkaan. Hormonaaliset lääkkeet eivät sovi lainkaan ja myös kierukka oli karmea kokemus kipuineen ja oireineen. Vaihtoehdot ovat siis todella vähissä.

    Olen joutunut kuuntelemaan lääkärin haukut, kuinka ainoa vikani on vain korvien välissä, eikä rauta-arvoissa, kun väitin infuusion tuovan nopeasti apua olooni. Lääkärin mielestä kun vaikutus ei voi olla nopea. Infuusion antanut hoitaja kuitenkin totesi avun tulevan tiputuksen aikana hyvinkin pian, kuten itsekin olin kokenut.

    Nyt oireet taas alkaneet palata, kun infuusiosta on kulunut alle vuosi. Kädet puutuvat helposti ja väsymys alkaa vyöryä. Päänsäryt lisääntyvät raudan vähetessä ja iho kuivuu. Lihakset alkavat väsyä pienestäkin liikunnasta. Aivosumu alkaa vallata pään ja muisti on kuin dementikolla. Yllättävin merkki joka kerta on ollut näkökyvyn heikentyminen, katseen tarkka kohdistaminen on hankaloitunut. Lopulta oireet vievät pisteeseen jossa nukun päivässä 18h ja poistun nukkumasta vain vessaan ja syömään jotain nopeasti suuhun pantavaa. Töissä käyminen on lopulta mahdotonta. En ole masentunut, mutta fyysinen olotila surettaa.

    Yhden lääkärin mukaan minun tulisi löytää elämääni iloa ja merkitystä, sillä oireet hänen mielestään helpottuvat! Koitin kertoa, että elän unelmaani ja haluaisin vain saada itseni kuntoon nykyisestä elämästäni nauttimiseen.

    1. Kiitos kommentista! Mun mielestä on tosi tärkeää, että tästä aiheesta puhutaan.

      Pystyn niin samaistumaan tuohon ”elämäänsä viettävä väsynyt alien”-olotilaan. Muutenkin sun oireet kuulostaa hyvin tutuilta.

      Sulla on kyllä hankala tilanne. Mahtavaa kuulla, että oot päässyt aiemmin infuusioon.

      Ihan käsittämätöntä, että oot joutunut kuuntelemaan lääkärin haukut! Ja ai että kun alkoi ärsyttää tuo, että lääkärin mukaan tulisi löytää elämään iloa ja merkitystä.. huhhuh..😡

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *