Sairastelukierre

Ajattelin kirjoittaa postauksen loppuvuoden kuulumisista. Kuulumiset ovat kuitenkin niin yksitoikkoisia, että kirjoitan pelkästään yhdestä aiheesta eli sairastelusta. Viimeiset kaksi kuukautta on mennyt sairastelukierteessä.

Olen ollut kahden kuukauden aikana varmaan enemmän sairaslomalla kuin töissä – ei nyt ihan, mutta ainakin siltä tuntuu. Tämä harmittaa, sillä aika tulee niiiin pitkäksi kotona. Olisin mieluummin töissä. Tykkään kodistani, mutta tykkään myös siitä miten työ rytmittää päivää ja viikkoa. Onneksi aloitin jouluvalmistelut ajoissa tänä vuonna, joten niiden suhteen ei ole stressiä. Ei sille tietenkään mitään olisi voinut jos en olisi tehnyt mitään, koska terveys on aina etusijalla ja joulu tulee joka tapauksessa.

Onneksi on Netflix ja joululeffat!

Marraskuussa olin 2 viikkoa pois töistä alaselän välilevyongelmien vuoksi. Sairasloman jälkeen tein vielä muutaman päivän töitä kotoa, koska se oli selälleni parempi vaihtoehto. Välilevyoireilu alkoi lokakuun lopussa iltalenkillä. En yhtäkkiä enää tuntenut vasenta jalkaani ja jouduin kävelemään loppumatkan kotiin kumarassa.

En pystynyt moneen päivään istumaan tai seisomaan pitkään, vaan paras asento oli maata selällään jalat kohotettua 90 asteen kulmassa. Kevyt kävely kotona teki hyvää. Lääkkeitä meni 3 eri laatua. Lämpö- ja kylmäpakkauksia käytin vuorotellen. Sain selkäni onneksi kuntoon pikkuhiljaa ja fysioterapeutin tekemä selän lihaskalvojen venytys akuutin kivun jälkeen auttoi paranemista.

Ehdin olla reilu pari viikkoa töissä, kunnes sairastuin flunssaan itsenäisyyspäivänä. Oireilu alkoi väsymyksenä ja huomasin olevani ärsyyntynyt. Illalla olikin lämpöä 37,4, lievää nuhaa, toispuoleista kurkkukipua ja yskää. Samat oireet jatkuivat muutaman päivän. Tuntui siltä, että jokin tauti yritti tulla kunnolla päälle, mutta jäi melko lieväoireiseksi. Pahin oire oli väsymys, nukuin 13 tunnin yöunia ja päivisin n. 2 tuntia. Jaksoin aamulla raahautua sängystä sohvalle ja siinä vietinkin loppupäivän.

Viime viikonloppuna tunsin oloni jo terveeksi väsymystä lukuunottamatta. Lämpöä ei enää ollut eikä yskittänyt tms. Maanantaina olin jo töissäkin toimistolla. Maanantain ja tiistain välisenä yönä oireet palasivat. Nukuin yhteensä 4 tuntia pätkissä ja heräsin yöllä yskäkohtauksiin. Tein tiistaina töitä kotoa. Vointi meni huonompaan suuntaan jo aamupäivän aikana ja ääni lähti kesken puhelun. Sain ajan infektiopolille muutaman tunnin päähän.

Lääkäri kuunteli keuhkot ja sanoi uloshengityksen rahisevan sekä vinkuvan. Sain 6 eri lääkereseptiä (ehkä hieman liioiteltua…) ja 4 päivää sairaslomaa ylähengitystieinfektion vuoksi. Sain myös lähetteen koronatestiin, joka otettiin samantien. Edellisellä viikolla ei siis otettu koronatestiä, koska en ollut tietoinen altistumisesta ja minulla on molemmat rokotteet.

 

 

Sain testituloksen seuraavana päivänä eli tänään keskiviikkona ja se oli negatiivinen, huh.

Huomasin juuri tämän MTV:n uutisen, jonka mukaan hengitystieinfektioiden määrä on voimakkaassa nousussa. On tyypillistä, että tauti vaikuttaa menneen ohi n. viikon jälkeen, mutta oireilu alkaa pian uudestaan  – näin minullekin kävi. Voin siis kokemuksesta sanoa, että kannattaa vielä ottaa iisisti muutaman päivän, vaikka kokisi itsensä jo lähes terveeksi.

Nyt teen kaikkeni, että tervehtyisin jouluviikoksi. Olisi ihan hirveää viettää joulua yksin kotona sairastaessa! Haluan olla täysin varma, etten tartuta perheenjäseniä tai työkavereita.

Olen sairastelun aikana ottanut lääkkeiden lisäksi D-vitamiinia, sinkkiä, C-vitamiinia, rautaa ja probiootteja. Näistä tosin käytän muutenkin päivittäin D-vitamiinia, rautaa ja probiootteja erityisesti talvisin. Antibiootteja en hakenut apteekista, vaikka määrättiin. Niitä en halua syödä turhaan, kun kyse on todennäköisesti virusinfektiosta.

Kuuma glögi ja Enkeli-suklaapatukat 🤍

Kaikkein paras ase tautia vastaan on yksinkertaisesti lepo. Tätä postausta kirjoittaessani makaan sohvalla ja nukuin välillä tunnin. En jaksanut edes avata läppäriä, vaan kirjoitan puhelimella. Julkaisen vielä tällä viikolla kivan yhteistyöpostauksen, jonka sain onneksi tehtyä lähes valmiiksi jo viime viikonloppuna!

 

Oletko joutunut syksyn aikana sairastelukierteeseen?

-Lilli

 

 

FOLLOW:  FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN / BLOGIT.FI

hyvinvointi terveys
Kommentit (4)
  1. Voi ei, pikaista paranemista! ❤️ Olen vielä toistaiseksi säästynyt flunssalta 🙏🏼

    1. Kiitos ❤ Hyvä kuulla 😊

  2. Miten pääsit k-testiin kun 2 rokotetta? Tuntuu etteivät enää testaa…

    1. Ensimmäisen flunssaviikon aikana ei testattu, vaikka diagnoosi oli ylähengitystieinfektio. Toisella viikolla testattiin, koska tauti pitkittyi ja oireet palasivat pahempina. Työterveyslääkärin mukaan ollaan palaamassa myös rokotettujen testaamiseen, tämä on ilmeisesti THL:n uusi linjaus!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *