Toimistotyöntekijän työergonomiasta

Kaupallinen yhteistyö: Salli Satulatuoli

lilies blogi*sis. mainoslinkkejä

 

Istun työni vuoksi paljon. Työskentelen arkisin toimistossa 8h/pv ja tämän lisäksi kirjoitan kotona blogia – pääasiassa viikonloppuisin. Korona-aikana olen tehnyt päätyötäni vaihtelevasti myös etänä kotoa. Hyvä ergonomia on äärimmäisen tärkeä asia, kun viettää paljon aikaa tietokoneella. Lisäksi selkäni on osittain jäykistetty skolioosin vuoksi, joten hyvä ergonomia korostuu entisestään.

Selkävaivat ovat maailman yleisin sairauslomien syy ja tämä johtuu osittain siitä, että istumme niin paljon. Istuessa tavallisella tuolilla välilevyt ja nikamat kuormittuvat, koska polvissa ja lonkissa on 90 asteen kulmat. Nikamien painuessa välilevyihin kohdistuu painetta ja selän lihakset sekä nivelsiteet ovat jatkuvassa venytyksessä. Tämä aiheuttaa myös sen, että verenkierto heikentyy. Seurauksena on puutunut olo, lihasjumit ja niska-hartiaoireet. Istumaväsymys ja selkävaivat ovat itselleni aivan liian tuttuja.

Minulla on toimistolla hyvä, säädettävä työtuoli ja siinä vielä erillinen ristiselän tuki. Pyrin seisomaan jokaisen työpaikan aikana mahdollisimman paljon, vähintään 1-2 h. Pidän myös paljon mikrotaukoja eli käyn kävelemässä käytävillä. Kotona työergonomiaani on nyt tukemassa uusi Salli Satulatuoli.

salli satulatuoli

Sain yhteistyönä Salli SwingFit-satulatuolin*, jonka istuin myötäilee liikkeitä. Istuin siis liikkuu mukana, kun kurotan eteen, sivulle tai taakse. Tämä treenaa syviä vatsa- sekä selkälihaksia ja auttaa säilyttämään selän luonnollisen notkon.

Salli Satulatuolilla voi istua puoliseisovassa, aktiivisessa ja tasapainoisessa asennossa. Asento vaikuttaa terveyteen monin tavoin. Satulatuolissa  lantio on neutraalissa pystyasennossa, ja selkäranka kannattelee ylävartaloa. Lihakset ovat rentoutuneet ja keho on tasapainossa.

Sallin Satulatuolin etuja:

  • Istut aktiivisesti
  • Hyvä ryhti
  • Terve selkä
  • Toimiva nestekierto
  • Syvempi hengitys
  • Pysyt virkeänä
  • Aivoille tarpeeksi happea

salli swingfit

Tuolin istuin on kaksiosainen ja leveyttä voi säätää. Kyseessä on muuten maailman ensimmäinen kaksiosainen satulatuoli. Kaksiosainen istuin ei aiheuta ikävää painetta genitaalialueelle samalla tavalla kuin perinteinen yksiosainen satulatuoli. Säädettävä kaksiosainen satulatuoli sopii sekä kapea- että leveälantioiselle istujalle. Itse kuulun jälkimmäiseen ryhmään ja olen säätänyt istuimen lähes leveimpään asetukseen. Tuoliin valitaan kaasujousi käyttäjän pituuden mukaan. Olen 175 cm pitkä, joten valitsin pitkän kaasujousen. Tuolin korkeus on säädettävissä.

Tuoliin valitaan tilausvaiheessa kaasujousen pituuden lisäksi ristikko, tuolin materiaali sekä väri. Materiaalivaihtoehdot ovat aito nahka, keinonnahka, ESD-keinonahka tai kangas. Värikartta löytyy täältä*. Tuoleihin on saatavilla palo- tai kosteussuojattuja kangashuppuja. Omassa tuolissani on alumiiniristikko. Materiaaliksi valitsin hengittävän aidon nahan ja väriksi Vintage Cognac. Tuolin paino on n. 10 k ja maksimikuormitus 120 kg. Takuu on 10 vuotta.

Sallin valikoimassa on SwingFit-mallin lisäksi useita erilaisia satulatuoleja, lisävarusteita sekä mm. sähköpöytiä. Kaikki tuotteet löytyvät verkkokaupasta*.

 

Varoituksen sana uusille satulatuolin käyttäjille!

 

Olin aluksi varma, etten totu satulatuoliin. Olin jopa valmis palauttamaan sen. En löytänyt hyvää asentoa ja tuntui, että paine oli liian kova istumaluille. Menin Sallin sivuille, josta löysin ohjeet satulatuolilla istumiseen. Huomasin, että jopa tuolin mukana tulevassa ohjeessa sanotaan: ”Älä luovuta! Alussa istuinluiden ympäristö ja alaselkä  voivat kipeytyä tai sisäreidet tuntua kireiltä. Totuta kehosi rauhassa uuteen asentoon ja lisää päivittäistä istumisaikaa vähitellen.” Näin tein.

Istuin tuolilla aluksi muutamia minuutteja ja pikkuhiljaa pidensin aikaa. Nyt olen jo vähitellen tottunut satulatuolilla istumiseen. Huomaan, että lantio on oikeassa asennossa ja sen, miten tuolilla istuminen aktivoi syviä vatsalihaksia. Voin siis suositella satulatuolia. Mutta älkää edes yrittäkö aluksi istua tuolilla montaa tuntia putkeen! On muuten tärkeää istua tuolissa tarpeeksi takana.

Salli on suomalainen ergonomisten istumaratkaisujen valmistaja jo vuodesta 1990. Kasvava perheyritys työllistää kokopäiväisesti noin 40 henkilöä. Salli-tuolit tehdään Rautalammilla ja niitä viedään noin 80:neen maahan maailmanlaajuisesti. Salli Satulatuoli sopii niin kotitoimistoon kuin vaativimpiinkin ympäristöihin, kuten teollisuuteen tai terveydenhuoltoon.  Lue lisää Sallin kotisivuilta*.

Kannattaa muistaa, että satulatuoli sopii korkean työpöydän pariksi, koska sillä istutaan korkeammalla kuin tavallisella tuolilla. Minulla on tällä hetkellä liian matala työpöytä kotona ja laitan usein läppärin alle korokkeen. Seuraavana hankintalistallani onkin sähköpöytä, josta olen haaveillut siitä lähtien, kun aloitin etätyöskentelyn. 

-Lilli

 

FOLLOW:  FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN / BLOGIT.FI

hyvinvointi terveys testit
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *