Uniikit Sukhi-matot

Kaupallinen yhteistyö: Sukhi

 

Syksyn saapumisen myötä kaipaan pehmeitä, lämpimiä tekstiilejä; pehmoisia neuleita, isoja kaulahuiveja sekä villasukkia. Rakastan pimeneviä syysiltoja ja kynttilöitä. Kaivan kaapista lämpimiä vilttejä sohvalle. Aivan täydellinen sisustuselementti syys- ja talviaikaan on villamatto. Muistan ihastelleeni villamattoja jo viime syksynä, kun työskentelin huonekaluliikkeessä.

   

Sukhi

Olen tutustunut yhteistyönä Sukhi-mattoihin ja niiden valmistusprosessiin. Sukhi on nepalia ja tarkoittaa onnellistaSukhin tavoitteena onkin tehdä onnelliseksi niin mattojen omistajat kuin niiden valmistajatkin. Kyseessä on lämminhenkinen ja toimintatavoiltaan läpinäkyvä yritys.

Sukhin periaatteena on tarjota luonnollisia, eettisiä ja kauniita mattoja samalla säilyttäen itämaisten mattojen valmistuksen käsityökulttuuri. Yksilöllisiä, laadukkaita mattoja valmistetaan perinteisesti käsityönä Nepalissa, Intiassa, Turkissa ja Marokossa. Ne eivät ole massatuotantoa. Sukhi tekee yhteistyötä suoraan mattoja valmistavien ihmisten kanssa ja varmistavat, että he saavat työstään kunnon korvauksen ja että heidän työolosuhteensa ovat hyvät.

Vanhan perinteen mukaan mattoja valmistavat Intiassa miehet, mutta tänä päivänä työntekijöiden joukossa on myös naisia. Sukhin mattotyöpajoilla työntekijät saavat keskimääräistä parempaa palkkaa ja heillä on mahdollisuus työskennellä kotoa käsin, minkä ansiosta perhe-elämä ei kärsi työnteosta. Kaikki mattojen tekijät löytyvät Sukhin kotisivuilta. Valmiiseen tuotteeseen kiinnitetään aina maton valmistajan nimi, mikä on mielestäni ihana, yksilöllinen lisä.

 

Laatu ja valmistus

Työntekijöiden työolojen lisäksi mattojen korkea laatu on Sukhille tärkeää. Matoissa käytettävä villa on puhdasta, myrkytöntä ja allergisoimatonta. Perinteiset paimentolaistyyliset Beni Ouarain-matot tehdään Marokossa 100 % lampaanvillasta, värikkäät, itämaistyyliset tilkkumatot valmistetaan Turkissa ja huovutetut tai palmikoidut villamatot valmistetaan Intiassa laadukkaasta Uuden Seelannin villasta.

Jokaisen maton valmistus alkaa tilauksesta, eikä mattoja valmisteta varastoon makaamaan. Matto voidaan valmistaa asiakkaan väri- ja kokotoiveiden mukaan. Sukhilla ei ole erillisiä tukkuja, liiketiloja tai varastoja. Näin he säästävät rahaa, jolloin mattojen hinnat voidaan pitää kohtuullisina. Käsintehdyt matot eivät kuitenkaan missään nimessä ole halpoja, sillä  yhden maton valmistaminen vaatii lukemattomia työtunteja ja jokainen matto on yksilöllinen taideteos. Työvaiheet ovat tarkkoja ja vaativat taitoa. Työntekijöiden kuuluu saada työstään kunnollinen korvaus – aitoa käsityötä tulee arvostaa. Matot kestävät käytössä vuosia.

 

Nepalilaiset huopapallomatot

Sukhin valikoimassa on erilaisia mattoja, mutta omat suosikkini ovat nepalilaiset huopapallomatot sekä huovutetut kivimatot. Huopapallomatot valmistetaan Uuden Seelannin villasta monia työvaiheita noudattaen ja käsin pyöritellen. Villa värjätään myrkyttömillä väreillä, kuivataan ja ommellaan matoksi. Kivimatoissa käytetään myös värjäämätöntä villaa luonnollisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Yhteen mattoon voidaan tarvita jopa 10 000 pientä huopapalloa. Kivimatot ovat naisten tekemiä.

Huopapallomatot sopivat hyvin mm. lapsiperheeseen, sillä ne ovat kestäviä. On tärkeää, että matto käännetään ympäri puolen vuoden välein, jotta se kuluu tasaisesti. Maton puhdistus on helppoa; monesti huolellinen imurointi riittää, mutta  tarvittaessa matto voidaan suihkuttaa vedellä sekä kuivata huolellisesti ulkona. Tahrojen poistoon paras vaihtoehto on veteen sekoitettu väkiviinaetikka.

Valitsisin omaan kotiini harmaan huopapallomaton tai kivimaton olohuoneeseen tai värikkään version piristämään esimerkiksi keittiötä tai eteistä.  Voin kuvitella, miten ihanan pehmeältä ja lämpimältä huopapallomatto tuntuu jalkojen alla. Uskon, että se olisi myös Manu-kissan uusi lempialusta nukkumiseen. Erityisesti maanläheiset, yksiväriset huopapallomatot ovat käsittämättömän kauniita sekä ajattomia ja sopivat pohjoismaalaiseen sisustukseen täydellisesti.

 

Vielä ekologisemmat vaihtoehdot

Villamattojen lisäksi Sukhilla on valikoimassa luonnonkuituinen, vegaaninen hamppumatto, joka on valmistettu 100 % hampusta.

Ekologisia (ei kuitenkaan vegaanisia) valintoja ovat myös Kelim- sekä Caput-vintagematot. Ne valmistetaan 35-60 vuotta vanhoista paimentolaismattojen tilkuista, joiden materiaaleina ovat olleet mm. puuvilla, villa ja vuohenkarva. Arvostan vanhojen materiaalien kierrätystä ja harrastan itsekin mm. kirppistelyä.

 

Kuvat: Sukhi

 

Sukhin valikoima on sen verran laaja, että uskon jokaisen löytävän mieluisan maton kotiinsa. Sukhi toimittaa mattoja kaikkialle maailmaan ja heillä on myös suomenkielistä asiakaspalvelua.

Suhki-matoissa yhdistyy ekologisuus, eettisyys, perinteet sekä tyyli. 

Suosittelen tutustumaan mattoihin! <3

-Lilli

 

FOLLOW:  FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

koti sisustus vastuullisuus tasa-arvo
Kommentit (4)
 1. Kauniita mattoja, en ollut kuullut Sukhista ennen.

  1. Sukhi-matot on aivan ihania ❤️

 2. Milla Sukhilta
  20.9.2019, 16:42

  Kiitos tosi kivasta ja kattavasta postauksesta, Lilli!
  Ihanaa viikonloppua! 🙂

  1. Kiitos teille yhteistyöstä ja ihanaa syksyä! 🤗

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *