Vedenkulutuksesta

Lilies & Life

Kyllä, postaus vedenkulutuksesta - ei siis juomisesta vaan käytöstä (muistakaa toki juoda vettä kesällä!)

Ourgreatphotos

Järkytyin, kun meille tipahti postiluukusta kesäkuussa lämminvesilasku. Lasku kattaa siis viimeisen puolen vuoden kuuman veden. Vähän taustaa: Remontoimme viime vuonna poikaystäväni kerrostalokaksion, johon muutimme asumaan viime syksyllä. Taloyhtiössä ei ole käytössä kiinteää vesimaksua, joka maksetaan joka kuukausi (johon olen tottunut), vaan kuumaan veden käyttöä mitataan ja sen käytöstä laskutetaan kaksi kertaa vuodessa: kesäkuussa ja joulukuussa. Ensimmäinen käyttövesilasku meille tuli viime joulukuussa, eikä se ollut suuri, sillä olimme ehtineet käyttää vettä vasta pari kolme kuukautta. Kesäkuun laskusta en voi sanoa samaa.

Kesäkuun laskun summa oli 187,50 €. Siis melkein 200 euroa. Olimme järkyttyneitä, sillä olimme odottaneet huomattavasti pienempää laskua. 187,50 € puolelta vuodelta tekee 31,25 € kuukaudessa ja 15,63 €/hlö/kk. Kun laskee per henkilö kuukausihinnan, on summa hieman yllättäen pienempi kuin edellisessä vuokra-asunnossani, jossa kuukausittainen kiinteä vesimaksu oli 20 €/hlö/kk.

Vanhempani asuvat (sattumien kautta, ei suunniteltu juttu) samassa kerrostalossa kuin minä ja poikaystäväni. Soitin heti laskun avattuamme isälleni paljonko heidän laskunsa oli. Se oli 50,00 €. Siis 137,50 vähemmän kuin meillä!? Molemmissa talouksissa asuu kaksi aikuista ihmistä ja tiedän, että äitini käy esimerkiksi lämpimässä suihkussa joka aamu. Minä itse käyn kotona suihkussa n. 2 krt/vko, sillä uimahallissa tulee tietysti peseydyttyä ja kerran viikossa käymme saunassa joko meidän mammalassa tai poikaystävän äidin luona.

Koitimme etsiä virhettä vesimittareista (vessassa ja keittiössä omat) sekä laskusta, mutta valitettavasti lukemat täsmäsivät. Seuraavaksi kokeilimme laskevatko mittarit myös kylmää vettä, mutta eipä se mittari pyörinyt kun päästi hanasta kylmää vettä. Tuli myös mieleen astianpesukoneen sekä pyykinpesukoneen vedenkulutus, mutta isäni totesi heti, että ne ottavat vain kylmää vettä ja lämmittävät veden itse. Damn, ei selity silläkään. Aloin tietysti googlettamaan aiheesta ja vastaan tuli mitä erikoisimpia tarinoita siitä, miten jonkun kerrostaloasunnon vesimittarin piikkiin oli mennyt viereisen asunnon kuumat vedet! Elättelen vieläkin toivoa, että meilläkin paljastuisi tällainen homma :D

Nyt olemme jättäneet vessan kattoluukun auki, jotta voimme seurata mittarin pyörimistä, kun käytämme vettä sekä nähdä mahdolliset vuodot (ei pitäisi olla mahdollista, sillä kaikki rempattu viime vuonna.) Keittiössäkin on oma mittari, mutta sitä tulee harvemmin kytättyä, sillä sijaitsee roskakaapissa altaan takana. Teemme nyt puolen vuoden kokeen; käytämme lämmintä vettä todella säästeliäästi ja katsomme mikä vaikutus sillä on joulukuun laskuun. Palataan siis asiaan joulukuussa! Tulee muuten kummasti laitettua suihku kiinni saippuoinnin ajaksi ja pestyä naama iltaisin viileällä vedellä, kun näkee mittarin (ja eurojen) juoksevan. Onhan se hyvä muutenkin käyttää vettä säästeliäästi ekologisista syistä!

Freeimages

 

Tässä muutama vinkki (lämpimän) veden säästämiseen:

 

- Älä päästä vettä hanasta täydellä paineella, pienikin virtaus usein riittää

- Äläkä juoksuta vettä saippuan/shampoon levityksen aikana suihkussa

- ... tai hampaiden pesun aikana

- Säädä veden lämpötilaa suihkussa edes hieman viileämmäksi - yllättävän iso ero siihen, kuinka nopeasti lämminvesimittari pyörii! Viileä vesi on muuten parempi iholle ja hiuksille!

- Pese käsinpestävät astiat haalealla/lämpimällä vedellä, ei tulikuumalla - astioista tulee riittävän puhtaita niinkin. Älä pese astioita juoksevan veden alla, vaan laita altaan pohjalle tulppa. Sammuta hana välillä huuhtelun aikana.

- Täytä vesikannu ja laita se jääkaappiin - näin sinun ei tarvitse juoksuttaa vettä hanasta saadaksesi kylmää vettä (tätä alan itsekin tekemään)

- Vaihda wc-pytty, vesihanat, suihkupää, pyykinpesukone jne. nykyaikaisiin vettä säästäviin malleihin

- Pese pyykin- ja astianpesukoneissa täysiä koneellisia ja käytä pikaohjelmia, jos vaatteet/astiat eivät ole kovin likaisia (vaatteille riittää usein myös pelkkä tuuletus ulkona!)

- Tarkista vesikalusteet säännöllisesti vuotojen varalta, pienikin salakavala vuoto voi lisätä useita satasia vuotuiseen vesilaskuun!

- Kerää omakotitalossa sadevettä pihan kasteluun / auton pesuun

 

Istockphoto
 

Nyt kiinnostaa teidän vedenkäyttö! Kerro ihmeessä tuleeko kiinnitettyä huomiota (lämpimän) veden kulutukseen? Rohkeimmat voivat myös kertoa käyttövesilaskun suuruuden (+ asumismuodon, asukkaiden määrän taloudessa ja miltä ajalta lasku on)! 

 

Freepik

 

// I was shocked when we got our hot water bill (hot water usage from the last six months) last month. The amount was 187,50 € . I mean - almost 200 euros! We tried to look for a mistake - we checked the water meters and the bill itself - but there wasn't any. We decided to make a little test; we would use as little hot water as possible for the next six months and see how that affects our hot water bill in December.

Tips for saving water:

1. Don't let water run on full pressure

2. Turn off the tap when spreading soap or shampoo during your shower

3. .. or when u brush your teeth

4. Adjust the water temperature even just a little bit colder when showering - it's also good for your hair and skin!

5. Use handwarm water instead of steaming hot to wash the dishes and plug the sink - don't use running water. During rinsing, turn off the tap every once in a while

6. Fill a bottle or a jug with tap water and keep it in your fridge instead of running the tap each time you want cold water

7. Invest in water-efficient showerheads, taps, toilet, washing machine etc.

8. Only wash full loads in your washing machine or dishwasher and use quick wash programmes often

9. Check faucets, toilet and pipes for leaks. Fix a dripping tap

10. Water your garden / wash your car with collected rain water

 

-Lilies

 

FOLLOW:   FACEBOOK   INSTAGRAM   BLOGLOVIN   BLOGILISTA   PINTEREST   

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Liian vähän tulee ajateltua asiaa. Hyvä vinkki laittaa jääkaappiin vesikannu, miksei ole tullutkaa mieleen..? Asun omakotitalossa, mutta meillä isäntä maksaa vesilaskun joten en tiedä tarkkaa summaa.

Lilies
Lilies & Life

Niinpä, itsellekin tuli mieleen vasta kun aloin miettimään miten vähentää veden juoksutusta :D

luuppis (Ei varmistettu)

Mun vuokrakämpässä onneksi kiinteä laskutus, en ees haluisi tietää paljonko oma lämminvesilasku olisi : DD

Lilies
Lilies & Life

Ei tullut itsekään uhrattua asialle juurikaan ajastusta silloin, kun maksoin kiinteää maksua! Nyt kyllä tulee senkin edestä. Ja varmaan jää tavaksi, vaikka joskus vielä muuttaisikin asuntoon, jossa kiinteä maksu :)

Maarit K (Ei varmistettu)

Mulla tuli kans melkein 200e vesilasku. Tosin 3kk ajalta yhden ihmisen asumasta yksiöstä. Hieman tulee mieleen, että vetääkö joku välistä :/

Lilies
Lilies & Life

Auts :S Kuulostaa kyllä tosi isolta summalta :/ Kannattaa itse pitää kirjaa vesimittarin lukemista (jos pääset mittariin käsiksi) ja verrata uuden laskun lukemia vanhaan laskuun, siten pystyy ainakin hiukan seuraamaan itse!

Pyjama
Pyjamapäiviä

Vesi on eri hintaista eri paikkakunnilla ja taloyhtiöt voivat sopia erilaisia tapoja laskuttaa vedestä. Esimerkiksi sama Päijänteen vesi on Jyväskylässä paljon kalliimpaa kuin pääkaupunkiseudulla (tyypillinen kiinteä vesimaksu Jkylässä voi olla 27 euroa, kuten vanhassa kodissamme, Espoossa nyt maksamme kiinteää maksua muistaakseni tasan 20 euroa, vai oliko 21). Jkylän asunnossa tehtiin putkiremontti viime talvena ja saatiin viimein vesimittarit (ne pitäisi kyllä olla kaikilla!) ja vedestä laskutetaan siellä kylmä ja lämmin vesi erikseen (hinnat olivat muistaakseni 4,46 ja 12 euroa).

Vesihän itsessään ei tavallaan ole kallista, mutta tässä maassa on jo nyt putket paikoin huonossa kunnossa ja niitä pitäisi korjata. Rahat kerätään tietenkin veden käyttäjiltä.

Tyypillisesti suomalainen kerros/rivitaloasuja kuluttaa vettä 150 litraa. Omia kulutustietoja mulla ei ole viime vuosilta, mutta vajaa 10 vuotta sitten meillä meni miehen kanssa se noin 300 litraa päivässä. Molemmat käyvät kerran päivässä suihkussa.

Olen joskus minäkin kirjoittanut veden säästämisestä: http://www.lily.fi/blogit/pyjamapaivia/ei-suomessa-tarvitse-miettia-veden-saastamista-eihan

Pyjama
Pyjamapäiviä

Ja jos on vaikea hahmottaa noista kuutiohinnoista, niin noilla Jylän esimerkkihinnoilla 150 litraa päivässä kuluttava tyyppi (tyypillisesti 2/3 on kylmää vettä ja 1/3 on lämmintä vettä) maksaa kuukaudessa reilut 31 euroa vedestä.

Lilies
Lilies & Life

Totta, vesi on eri hintaista eri paikkakunnilla (ja jopa saman paikkakunnan eri kaupunginosissa.) Välillä hintaerot ovat uskomattoman suuria!

Vesimittari pitäisi munkin mielestä olla kaikilla, että pystyisi seuraamaan omaa kulutusta.

Onhan se selvä, että vedenkäyttäjiltä kerätään rahat putkiremppoja varten. Meidänkin taloon tulossa 5-10 vuoden sisällä putkien sukitus. Kyllä se raha varmasti otetaan vesimaksun/vastikkeen yhteydessä.

Pitääpä käydä lukemassa sun kirjoitus :)

 

Pyjama
Pyjamapäiviä

Tarkennan, että puhuin ihan runkoputkien (niiden jotka kulkevat vesilaitokselta taloon) korjaustarpeesta. 

Taloyhtiössä tehty putkiremontti onkin sitten oma juttunsa. Ja hemmetin kallista. :/

Lilies
Lilies & Life

Niin aivan! Juu se on :/ 

Toimitus
Toimitus

Moikka, Lilies! <3 

Nostimme ihanan blogisi viikon blogiksi. Jatka samaan malliin! 

Lilies
Lilies & Life

Moikka! :) Kiitos ihanasta kommentista ja huomioimisesta <3

Kommentoi