Wednesday Wellness: Kroonisen selkäkivun hoito
Skolioosipostaussarja jatkuu. Lue ensimmäinen, leikkauksesta kertova postaus tästä ja toinen, skolioosin oireista sekä muista vaikutuksista kertova postaus tästä. Tässä postauksessa kerron, mitkä keinot olen itse todennut toimiviksi kroonisen (selkä)kivun hoidossa. Haluan korostaa, etten ole lääkäri, fysioterapeutti tai muu erityisasiantuntija, mutta hyvinvointineuvojakoulutus löytyy sekä kokemusta vaikean skolioosin, sen oheisoireiden ja kroonisen kivun hoidosta 16 vuoden ajalta. Rintarankani jäykistettiin 15 vuotta sitten, jolloin olin 13-vuotias. Olen tavannut kymmeniä lääkäreitä, useita ortopedejä, neurokirurgin, toimintaterapeutin, kuntoutusohjaajia, työkykykoordinaattoreita sekä muutaman fysioterapeutin (yhdestä tuli luottofyssarini <3), joiden kanssa olen keskustellut kivun hoidosta sekä skolioosista yleisesti. Olen lukenut kroonisen kivun hallintaoppaan ja useita skolioositarinoita Suomesta sekä Amerikasta, jossa ollaan Suomea edellä leikkaustekniikoissa ja skolioosin konservatiivisessa hoidossa.
”Kroonisella eli pitkäaikaisella kivulla tarkoitetaan kipua, joka on kestänyt yli 6 kuukautta tai sitä, että kipua tuottava sairaus jatkuu. Pitkäaikainen kipu voi johtua kudosvauriosta tai vauriosta hermojärjestelmässä. Joskus kivun tyyppiä ei kyetä täysin tunnistamaan.”
”Kroonisella kivulla on neljä ominaisuutta: se vaikuttaa koko ihmiseen, se on näkymätöntä, se hallitsee ja se on kielteistä. Tämä kaikki ilmenee heikentyneenä elämänlaatuna.
Akuutti kipu on paikallinen, mutta kroonistuessa raja kivuliaan ja ei-kivuliaan kehon osan välillä hämärtyy. Kipu laajenee täyttäen lopulta koko kehon ja mielen. Fyysinen kipu ja psyykkinen kärsimys sulautuvat yhdeksi ja samaksi kipukokemukseksi halliten ihmistä ja elämää.”
”Selkäkivun kaksi päätyyppiä ovat:
Kudosvauriokipu eli nosiseptiivinen kipu
Hermovauriokipu eli neuropaattinen kipu”
Selkäkipu on hyvin yleistä, lähes jokainen ihminen tuntee jossain vaiheessa elämäänsä selkäkipua. Syitä on useita. Kipu voi olla määrittelemätöntä eli epäspesifiä tai syyn aiheuttaja voi olla selkeä; mm. noidannuoli, iskias, fasettilukko, välilevyrappeuma, välilevyn pullistuma, selän yliliikkuvuus, SI-nivelen ongelmat, selkärankareuma ja skolioosi saattavat aiheuttaa kroonista kipua. Selkeiden selkäsairauksien lisäksi erilaista selkäoireilua saattaa aiheuttaa esim. munuais- tai suolisto-ongelmat, alaraajojen virheasennot, raskaus ja synnytys, psyykkiset haasteet tai kehon epätasapainotila.
”Selkäkivun riskitekijöitä ovat esimerkiksi liikunnan vähäisyys, ylipaino, tupakointi, psyykkiset tekijät (stressi, masennus), raskas fyysinen työ, heikentynyt työtyytyväisyys, autoilu sekä tapaturmat.”
SELKÄKIVUN EHKÄISY
On tärkeää tehdä kaikkensa selkäkivun ehkäisemiseksi. Itse pystyy vaikuttamaan todella paljon.
Näillä keinoilla saa pidettyä terveen selän hyvässä kunnossa ja myös hallittua kroonista (selkä)kipua.
Tässä muutamia ohjeita:
– Pidä paino kurissa. Ylipaino rasittaa selkää.
– Liiku säännöllisesti, jotta nivelten liikkuvuus ja verenkierto pysyvät hyvinä.
– Pidä syvät lihakset hyvässä kunnossa. Ne tukevat selkärankaa.
– Venyttele/joogaa. Poistaa lihasjäykkyyttä, venyttää lihaskalvoja, parantaa ryhtiä.
– Tarkista työergonomia. Nosta järkevästi jalkalihaksia käyttäen ja kiertoliikkeitä välttäen.
– Kiinnitä huomiota istumis- sekä nukkumisasentoihin. Näillä on todella iso merkitys!
– Vältä tupakointia. Se vaikuttaa negatiivisesti selän verenkiertoon (ja terveyteen muutenkin.)
– Tasapainota ruokavalio. Pidä ruokavalio monipuolisena. Vältä tulehdusta lisääviä ainesosia (punainen liha, maitotuotteet, kovat rasvat, vehnä.)
– Riittävä lepo ja uni. Keho tarvitsee aikaa palautua ja uudistua.
SELKÄKIVUN HOITO
Kivun ehkäisykeinojen lisäksi haluan kertoa vielä täsmäkeinoja, joilla itse hoidan selkäkipua:
– Kylmäpakkaus tulehtuneelle alueelle. Kylmäpussi on paras ystäväni päivittäin. Useimmiten laitan kylmäpakkauksen oikean lapaluun alueelle, olkapäälle ja polviin.
– Lämpöpakkaus rasittuneelle alueelle. Lämpöpussi on toisiksi paras ystäväni. Lämmitän joka ilta niska-hartia-alueelle tarkoitetun vehnätyynyn ja asetan sen tyynyn ja niskan väliin tai alaselän alle nukkumaan mennessä.
– Tukityynyt. Autossa mulla on muotoiltu ristiselän tukityyny, kuten myös sängyssä. Laitan öisin lisäksi tukevan tyynyn polvien alle nukkuessani selinmakuulla.
– Sauna. Syvälämpö tekee lihaksilleni hyvää ja kivut vähenevät. Kun yhdistää saunaan kylmän suihkun, saa aineenvaihdunta kunnon boostin ja kuona-aineet poistuvat.
– Kipuvoiteet/kylmägeeli. Suosin luontaisia, esim. tiikeribalsamia, Perskindolia ja yrttigeelejä, mutta joskus pitää turvautua Voltareniin.
– Tukevat kengät & geelipohjalliset. Huonoselkäisellä tulee olla tukevat, ergonomiset jalkineet ja pehmeät, muotoillut pohjalliset.
– Tauot ja taukojumppa. Melkeinpä kaikessa tekemisessä; työssä, autolla ajamisessa, koneella istumisessa, siivoamisessa, kävelyssä, seisomisessa jne.
– Lääkkeet. Käytän pääsääntöisesti luontaistuotteita, mutta välillä on turvauduttava lääkkeisiin. Käytän kuuriluontoisesti/tarvittaessa tulehduskipulääkettä, lihasrelaxantteja ja hermokipulääkettä.
– Vesijuoksu. Vedessä tapahtuva liikunta on selkä- sekä nivelsairaille ihanteellista. Vesijuokseminen tapahtuu pystyasennossa, joten selkä ei rasitu. Se on äärimmäisen tehokas yleinkunnon kohottaja ja lisää nivelten liikkuvuutta.
– Lihaskalvojen rullaus. Foam roller on varsinainen kidutusväline, mutta tehokas sellainen. Se lievittää lihaskalvojen kireyttä.
– Fysioterapia/hieronta. Olen n. 6-7 vuotta käynyt säännöllisesti fysioterapeutilla. Vuosien aikana mulle on tehty useita henkilökohtaisia treeni- sekä venyttelyohjelmia, mutta nykyään käynnit ovat pääasiassa hierontaa, lihaskalvojen käsittelyä ja mobilisointia. Ne auttavat eniten. Ollaan fyssarin kanssa kokeiltu TENS-sähköhoitoa hermokipuihin, lymfaterapiaa turvotukseen, ultraääntä kipuun ja kinesioteippausta lihasten tukemiseen ja kivunhoitoon. Näistä ainoastaan kinesioteippaus on jäänyt. Laitan itse teipit välillä jalkapohjiin/nilkkoihin plantaarifaskiitin ja romahtaneiden jalkaholvien takia sekä polviin tukemaan. Selkä ei ole koskaan tykännyt kinesioteipeistä. Lymfaterapiaa olisi tarkoitus lähiaikoina kokeilla pitkän tauon jälkeen uudestaan, sillä kärsin voimakkaasta turvottelusta. Sain lääkäriltä viime viikolla lähetteen, jolla pääsen fysioterapian lisäksi lymfaan.
Fysioterapian lisäksi olen kokeillut erilaisia vaihtoehtoisia hoitomuotoja:
– Akupunktio. Kävin vuosia sitten muutamia kertoja, kahdella eri tekijällä. Molemmilla kerroilla reaktioni oli voimakas; oksensin loppupäivän. En tiedä olinko niin kuonainen, ärsyttikö neulat hermojani vai mikä siinä on. Tekisi mieli 5 vuoden jälkeen kokeilla akupunktiota uudestaan!
– Akupistepainanta. Sopi mulle. Hyvinvointineuvojakoulutuksen meidän opettaja teki mulle näytehoitona akupistepainantaa. Se tuntui hyvältä ja lievitti jännitystä ja kipua selässäni. Uskomattominta oli se, että krooninen turvotus selän oikealla puolella laski niin paljon, että erotin oikean lapaluuni! Tällaiseen hoitoon pitäisi taas päästä.
– Kalevalainen jäsenkorjaus. Lyhyt näytehoito tehtiin myös opiskellessani hyvinvointineuvojaksi. Tämä hoitomuoto ei sopinut mulle kovin hyvin, sillä iso osa selkärangastani on jäykistetty.
– Kuumakivihieronta. Kamala kokemus. Mulla on skolioosileikkauksen jäljiltä selän oikealla puolella ja oikeassa kyljessä hermovaurioita. Kylki on lähes kokonaan tunnoton, lapaluun ympäristö on puutunut ja paikoitellen tuntoaisti on yliherkistynyt. Kuumakivihieronta ei tuntunut hyvältä, eikä rentouttanut.
– Aromaterapia. Olen ottanut eteeriset öljyt osaksi kivunhallintaa reilu vuosi sitten. Niistä on vielä älyttömän paljon opittavaa, mutta olen jo päässyt hyvään alkuun.
– Tai Chi. Rauhallinen omaan kehoon, hengitykseen ja virtaavaan liikkeeseen keskittyvä harjoittelu. Rentouttaa, vähentää stressiä ja parantaa liikkuvuutta. En ole enää vuosiin harrastanut ohjatusti.
– Yrttilääkintä. Yrteistä ja lääkekasveista olen käyttänyt esim. inkivääriä, kamomillaa, kauranversoa, kurkumaa, nokkosta, ashwagandhaa, siankärsämöä, kehäkukkaa, kultapiiskua, laventelia ja maarianohdaketta.
– Kiinalainen ravintoterapia/veriryhmädieetti. Kiinalainen ravintoterapia jakaa ruoka-aineet kylmiin, viileisiin, neutraaleihin, lämpimiin ja kuumiin. Tämä jaottelu ei tarkoita ravinnon fyysistä lämpötilaa, vaan energeettistä lämpötilaa. Ruuan lämpötila on liitoksissa yīnin ja yángin käsitteisiin. Kiinalaisen ajattelun mukaan ruokien lämpötilaan on syytä kiinnittää huomiota haluttaessa tasapainottaa ilmaston kylmyyden tai kuumuuden vaikutuksia ihmiseen. Veriryhmäkohtaisesta ruokavaliosta on positiivista kokemusta. On kuitenkin hankalaa kiireisessä arjessa seurata mitä ruoka-aineita ”kuuluisi” syödä.
– Ravintolisät. Olen itse todennut hyödyllisiksi ravintolisiksi kipuja ja tulehduksellisuutta ajatellen: B-, C- ja D-vitamiinit, magnesiumin, kaliumin, kalaöljyn, kurkuma- sekä inkiväärikapselit, MSM:n sekä erilaiset niveltuotteet.
Kolmesta viimeisestä saisi tehtyä oman postauksen. Taidan kuitenkin jättää sen tekemättä ainakin toistaiseksi, sillä voin jo kuvitella ne kommentit, mitä siihen tulisi.
On paljon hoitomuotoja, joita en ole kokeillut. En ole koskaan käynyt esim. homeopaatilla, naprapaatilla tai hermoratahierojalla. Kiropraktikolle en koskaan menisi ja joku lääkäri sen itse asiassa kielsikin. Tuleeko kroonisesta kivusta kärsiville mieleen vielä jokin hoitomuoto, mitä kannattaisi kokeilla?
FACT: Tein laajan opinnäytetyön vaihtoehtoisista (itämaisista) hoitomuodoista hyvinvointineuvojakoulutuksen päätteeksi.
Tästä tuli ehkä vähän tylsä luettelo-postaus. Mun mielestä se oli kuitenkin selkein tapa luetella keinot, joita itse käytän.
Täytyy muistaa, että kipua on erilaista ja kipukokemus hyvin yksilöllinen. Ihmisten sairaudet ja tapaukset saattavat erota paljonkin toisistaan. Tässä postauksessa on tosiaan yleisiä ohjeita (selkä)kivun ehkäisemiseksi sekä omat keinoni kroonisen kipuni hoidossa.
Hei kommentoikaa, jos tulee vielä mieleen lisää!
Skolioosipostaussarjassa seuraavaksi aiheena skolioosi & pukeutuminen.
-Lilies
Kuvat: Pixabay
Hyviä vinkkejä sinun omat keinot! Kuinka paljon käytät magnesiumia päivässä? Odotan mielenkiinnolla pukeutumis-postausta.
Kiva kuulla 🙂
Otan yleensä 200-300 mg, mutta jos on ollut fyysisesti rankka päivä (esim. kovat treenit) niin saatan ottaa 400-500 mg ja kylkeen kaliumia 100-200 mg. Näillä pysyy mun lihaskrampit poissa. Toki määrät on aina yksilöllisiä!