Wednesday Wellness: Monipuolinen Manuka-hunaja

manuka1.jpg

En ollut kuullut Manuka-hunajasta mitään vielä 3 vuotta sitten. Vasta aloitettuani työt luontaistuoteliikkeessä, tutustuin tähän erityiseen hunajaan. Täytyy myöntää, että luulin (liian) pitkään sen olevan vain jotain vähän fiinimpää ja superlaadukasta tavallista hunajaa hinnan perusteella 😀 Olin oikeesti ollut varmaan vuoden töissä (tai oikeastaan ensin työssäoppimassa), kunnes kuulin, että kyseessä on ominaisuuksiltaan vähän erikoisempi hunaja!

 

FAKTOJA

Manuka-hunaja on Uusi-Seelantilaista hunajaa, jolla on lääkinnällisiä ominaisuuksia. Nimi tulee Manuka-pensaasta (Leptospermum Scoparium), jonka valkoisten kukkien nektaria mehiläiset keräävät. Pensasta esiintyy luonnonvaraisena ainoastaan Uudessa-Seelannissa, mutta sitä viljellään lisääntyneen kysynnän vuoksi nykyään myös mm. Australiassa. Kaikilla hunajalajikkeilla on antibakteerisia ominaisuuksia, mutta Manuka-pensas on luonnostaan erityisen antibakteerinen, sillä se kuuluu tea tree -ryhmään. Tea tree-puusta valmistettavalla teepuuöljyllä desinfioidaan esim. leikkaussaleja Saksassa ja sitä voi käyttää lukuisin eri tavoin itsekin (suosittelen!)

Kun mehiläisten entsyymit yhdistyvät Manuka-hunajaan, saa se lisää erityisiä ominaisuuksia. Kyseessä on ainoa hunajalaji, joka on luokiteltu lääkinnälliseksi hunajaksi. Vahvan antibakteerisuuden lisäksi hunaja on antimikrobista; se tehoaa myös sieniin ja viruksiin. Tutkijat eivät ole vielä löytäneet yhtään haitallista mikrobia, jota Manuka ei tuhoaisi. Tämän ainutlaatuisen hunajan tutkiminen alkoi vasta 1960-luvulla, vaikka alkuperäiskansat ovatkin tienneet sen tehosta jo satoja (kenties tuhansia?) vuosia. Tämänhetkisen tutkimusnäytön mukaan Manuka-hunaja toimisi monissa tapauksissa jopa tehokkaammin kuin antibiootit, vielä ilman haittavaikutuksia. Sillä on saatu hoidettua tuloksekkaasti mm. MRSA-sairaalabakteeria. Monet hoitolaitokset maailmalla käyttävät tätä hunajaa leikkauksen jälkihoidossa, jopa Suomessa se on käytössä muutamassa sairaalassa!

 

SISÄINEN KÄYTTÖ

VATSA: Tulehduksenvastaisen vaikutuksen ja entsyymien vuoksi Manukalla voidaan hoitaa sisäisesti nautittuna vatsaongelmia ja suolistosairauksia, kuten vatsahaavaa (perinteinen käyttökohde), närästystä, IBS:sää, ripulia sekä Crohnin tautia ja se voi auttaa nujertamaan streptokokin ja salmonellan kaltaisia vatsapöpöjä. Sen avulla voidaan tasapainottaa ohutsuolen bakteerikantaa.

VASTUSTUSKYKY: Sisäisesti käytettynä Manuka-hunaja tehostaa immuunisolujen toimintaa ja pitää yllä hyvää vastustuskykyä, koska se sisältää antioksidantteja ja vitamiineja. Flunssan ehkäisy/hoito onkin yksi tunnetuimmista käyttökohteista.

PALAUTUMINEN: Urheilusuoritukset ja fyysinen työ kuluttavat kehosta ravintoaineita. Manuka-hunaja on erittäin monipuolinen ravintosisällöltään, joten se on oiva lisä ruokavalioon. Manukan ravintoarvo on nelinkertainen tavalliseen hunajaan verrattuna. Manuka sisältää mm. B-vitamiineja, aminohappoja, kalsiumia, kaliumia, kuparia, rautaa, magnesiumia, sinkkiä, mangaania ja fosforia.

SUU: Manuka-hunajalla voidaan edistää myös suun terveyttä. Sen on todettu auttavan ientulehduksen ja parodontiitin hoidossa. Erään tutkimuksen mukaan hunajan imeskely suussa vähensi koeryhmällä plakkia ja vuotavia ikeniä jopa 35 %. Markkinoilla on juoksevan hunajan lisäksi myös Manuka-imeskelytabletteja, joita voidaan käyttää suun terveyden edistämiseksi ja kurkkukipuun.

ALLERGIA: Kuten muut hunajat ja siitepölytuotteet, voi Manukakin vähentää allergiaoireita ja pienentää allergialääkityksen tarvetta. Se on itse asissa normaalia hunajaa tehokkaampi apu.

 

ULKOINEN KÄYTTÖ

IHO: Ulkoisessa käytössä Manukan on osoitettu olevan tehokas haavojen parantumisen tehostaja, arpien häivyttäjä, palovamman kivun lievittäjä ja bakteeri-infektioiden hoitaja estäen bakteerien lisääntymistä. Se on tehokas apu myös muihin iho-ongelmiin, joita ovat esim. psoriasis, atooppinen iho, akne, kuiva ja halkeileva iho. Olen saanut paljon palautetta erityisesti aknesta ja epämääräisistä ihottumista kärsiviltä asiakkailta, he vannovat Manuka-hunajan nimeen varsinkin pahempina kausina. Lienee sanomattakin selvää, että epämääräistä ihottumaa kannattaa kuitenkin aina käydä näyttämässä ihotautilääkärillä, varsinkin jos se puhkeaa yllättäen! Riippuen diagnoosista, saattaa hoidoksi tosiaan riittää vahvojen kemiallisten ja lääkkellisten voiteiden ja antibioottikuurien sijaan pehmeämpi ja luontainen vaihtoehto: Makuna-hunaja.

HIUKSET: Hunajaa voidaan käyttää kaikenlaisiin päänahan ja hiuspohjan ongelmiin. Se ravitsee sekä kosteuttaa hiuspohjaa vähentäen hilsettä. Lisäksi sillä on sieniä torjuva ominaisuus. Hiustenlähtö voi johtua useammasta syystä, kuten stressistä, ravintoaineiden vajeista kehossa tai hiuspohjan ongelmista. Manuka-hunaja ravitsee hiuspohjaa ja luo antioksidanttisuojan.

KAUNEUDENHOITO: Manuka soveltuu täydellisesti kasvonaamioksi ja/tai kasvokuorinnaksi hoitaen, puhdistaen ja kirkastaen ihoa. Manukaa voi myös käyttää hiustenhoidossa ihan muuten vaan (ilman varsinaisia ongelmia) hiusnaamiona, jolloin hiuksista tulee kiiltävät, pehmeät ja suojatut.

 

manuka4.jpg

 

MANUKA-HUNAJAN VAHVUUS

Tutkimuksista ja hyvistä käyttökokemuksista huolimatta Manuka-hunajan toimintaperiaatetta ei vielä ihan täysin ymmärretä ja käsitys siitä, miksi se on niin tehokasta, on vajaa. Se tiedetään, että Manuka-hunajan vahvuuksissa ja tehossa on eroja. 
 
Ehkä huomattavin eroavaisuus tavalliseen hunajapurkkiin verrattuna on Manuka-hunaja pakkauksessa ilmoitetut kirjainlyhenteet ja numerot. En tajunnut näistä aluksi mitään ja tätäkin postausta varten piti kerrata Manukaterveys.fi -sivulta, että kirjoitan oikein.
 
MANUKA-HUNAJA LUOKITELLAAN SEURAAVASTI:
 
Active UMF® (Unique Manuka Factor) ja NPA (non-peroxide activity). UMF® ja NPA merkinnät vastaavat toisiaan, mutta UMF®-merkintä on rekisteröity tavaramerkki, josta tuottajat maksavat käyttökorvausta. Tässä myös syy, miksi sitä ei jokaisesta Manuka-purkista löydy. Hunajan vahvuus määritellään riippumattomassa laboratoriossa ja sertifioidaan asteikolla 5+ – 30+. Näin varmistetaan, että jokaisella kertoimella on sama laatutaso. Mitä korkeampi kerroin on, sitä vahvempi on hunajan lääkinnällinen vaikutus. Esim. 10+ on vähintään 10 kertaa voimakkaampi kuin Manuka 0. Korkeamman kertoimen hunajaa saadaan vuosittain kerättyä vähemmän, mikä selittää arvokkaan hinnan; esim. 250 g purkki vahvaa, lääkinnällistä 22+ Manuka-hunajaa maksaa 82,20 €  ( Pur-kauppa.fi -sivulta ).
 

Manuka-purkissa on usein ilmoitettu vielä yksi taso, nimittäin MGO, joka tarkoittaa antibakteerisen metyyliglyoksaalin tasoa. Korkea MGO tarkoittaa myös korkeaa NPAta eli korkeampi on parempi.

 
UMF® tai NPA-merkityssä hunajassa on peroksidien ja luonnollisten antibakteerisisten tasojen lisäksi mitattu hunajan ”ei-peroksidinen aktiivisuus” (non-peroxide activity). Tutkijat uskovat että ei-peroksidisten ja peroksidisten antibakteeristen ominaisuuksien yhteisvaikutus luo Manukalle sen terapeuttisen tehon. On tärkeää huomioida että kaikissa Manuka-hunajissa ei välttämättä ole ei-peroksidistä aktiviteettia, joka on siis oleellinen hunajan tehon kannalta. Ilman NPA tai UMF®  merkintää ei-peroksidisen aktiivisuuden tasosta ei ole varmuutta. Tällainen hunaja voi olla silti erinomainen ulkoiseen käyttöön ja jopa ravintolisäksi vastustuskyvyn ylläpitoon sekä suoliston tasapainottamiseen, muttei todennäköisesti vastaa ominaisuuksiltaan lääkinnällistä tasoa olevaa Manuka-hunajaa.
 

TIIVISTETTYNÄ: Terapeuttista käyttöä varten siis osta vähintään NPA/UMF® 10+ -kertoimella varustettu tuote. Näissä on voitu myös ilmoittaa MGO-lukemaksi 240-550.

 

ANNOSTELU:

Parhaan tehon Manukasta saa nauttimalla teelusikallisen suoraan suuhun puoli tuntia ennen ruokailia. Voi myös käyttää extraterveellisenä makeuttajana esim smoothieen/puuroon/jugurttiin. Jos hunajalla halutaan hoitaa tiettyä sairautta/tilaa, voidaan käyttää 4-6 tl/pv tilanteen mukaan. Ulkoisesti levitettynä ohuelti suoraan haavalle, ihottumalle, palovammalle yms.

 

manuka3.jpg

Olen itse kokeillut kolmea erimerkkistä Manuka-hunajaa: ManukaHealth, Manuka Doctor ja New Zealand Artisan Honey. Viimeisin näistä oli tuliainen suoraan Manukan kotimaasta Uudesta-Seelannista, kun sinne muuttanut ystäväni tuli vuodenvaihteessa käymään Suomessa <3 Hän toi minulle kinuskin makuista Manuka-hunajaa, joka on aivan ihanaa! Kyseessä on Manuka 0, eli ei-lääkinnällinen hunaja. Kahdessa muussakaan kokeilemassani hunajassa ei ollut ilmoitettu UMF/NPA -arvoa. ManukaHealthin hunajassa tosin oli MGO400 ja se on tehonnut minulla vatsavaivoihin ja flunssan oireisiin. Myös kasvonaamiona olen käyttänyt. Olen myös tykännyt Manuka Doctorin hunajasta. Siinä on ilmoitettu ainoastaan aktiivisuustaso, muttei NPA:ta.

 

HUOM!

– Älä kuumenna Manukaa tai nauti sitä kuuman juoman joukossa, sillä kuumentaminen vie siltä tehoa. Lämpimään/haaleaan juomaan sekoitettuna käyttö on ok.

– Manuka-hunajaa tai mitään muutakaan hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaalle lapselle, koska hunaja sisältää luonnostaan Clostridium botulinum -nimisen bakteerin itiöitä. Elimistössä niistä voi kehittyä bakteereja. Pienen lapsen ruuansulatuselimistö ja vastustuskyky eivät ole vielä tarpeeksi kehittyneet tappamaan bakteeria, jolloin se saattaa olla terveydelle haitallinen. Monet odottavat varmuuden vuoksi lapsen täyttävän 2 tai 3 vuotta ennen hunajan antamista.

– (Manuka)hunajaa ei suositella pitkäaikaiseen käyttöön diabeetikoille.

 

manuka2.jpg

FUN FACT: Meidän Manun lempinimi on Manuka-hunaja <3

 

//Manuka honey is produced in New Zealand by bees that pollinate the native Manuka bush, which is a part of the Tea Tree -family. Manuka bush is highly antibacterial. Manuka honey gets even more special qualities when the enzymes of the bees are combined with the honey. Manuka honey is the only medicinal honey in the world. It has healing properties, which can be used to treat stomach problems and intestinal diseases, allergies, flu, oral diseases, skin infections, acne, wounds and scars, psoriasis and scalp problems among other things. There are different kinds of Manuka honeys; some are more effective than others. For therapeutic use, you should find Manuka honey with at least 10+ UMF rating or 240-550 MGO rating. It’s best to take raw Manuka honey straight from the jar a teaspoon per day 30 minutes before a meal. For therapeutic use; take 3-5 teaspoons per day. Never heat up the honey! And never give any kind of honey to children under 1 year of age (or even 2-3, just to be safe)!

 

 

Jos haluat itse kokeilla Manuka-hunajaa, löytyy sitä esim. Hyvinvoinnin Tavaratalosta*. Heidän valikoimassaan on Wedderspoon-merkkistä hunajaa kahta vahvuutta. Niiden NPA-tasoa ei ole ilmoitettu, mutta Wedderspoon on kehittänyt oman, hyväksytyn Kfactor-asteikon. Kyseisen merkin hunaja on suosittua Uudessa-Seelannissa ja yksi myydyimmistä Manuka-merkeistä maailmalla. Asiakkaat suosittelevat sitä maun, koostumuksen ja tehokkuuden peusteella nopealla googletuksella.

 

Oletko kuullut koskaan Manuka-hunajasta?

-Lilies 

 

*mainoslinkki

hyvinvointi terveys vastuullisuus ruoka-ja-juoma
Kommentit (6)
  1. No olipa oikeen tietopläjäys! Selvensi kyllä älyttömän hyvin manuka hunajan luokittelua!

    1. Haha, vähän innostuin 😀 Kiva kuulla, että oli hyödyllinen 🙂 

  2. Ihana Manu! 😀 Manuka-hunaja on kiinnostanut, mutten todellakaan tiennyt sillä olevan niin monia käyttökohteita. Kiitos postauksesta!

    1. Hän on ihana <3 Se on tosi monikäyttöistä. Kiitos itsellesi kommentista 🙂 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *