Wednesday Wellness: Vatsa kuntoon itiöillä?

Lilies & Life

Olin muutama viikko sitten koulutuksessa, jonka aihealueita olivat kilpirauhanen sekä suolisto. Nämä kaksi asiaa ovat olleet kuumia puheenaiheita terveys- ja hyvinvointialoilla viime vuosina. Tässä postauksessa haluan kertoa mitä uutta suoliston hoitoon on tarjolla. 

Maitohappobakteerien (varsinkin probioottien) suotuisa vaikutus suolistoon ja sitä kautta vastustuskykyyn on jo tuttu juttu. Myös kuitujen ja entsyymien tärkeyttä suoliston hoidossa on alettu tuoda esille yhä enemmän, mikä on todella hyvä asia. Jopa Saccharomyces boulardii, hyvä hiiva, on tullut ihan tavallisten kuluttajien tietoisuuteen.

Terveyden perusta on toimiva ruuansulatus ja puhdas suolisto. Optimaalisen ruuansulatuksen lisäksi vahva vastustuskyky, terve iho, sekä hyvä mieliala ovat suolistosta lähtöisin. Ruuan ravintoaineet, vitamiinit ja kivennäisaineet imeytyvät ohutsuolessa verenkiertoon. Jos haima ei tuota riittävästi ja tarpeeksi monipuolisesti ruuan ainesosia pilkkovia entsyymejä, eivät ravintoaineet yksinkertaisesti voi imeytyä. Suun limakalvolta imeytyvät vitamiinisuihkeet ovat tässä tilanteessa yksi ratkaisu, mutta suoliston imeytymisongelma tulisi joka tapauksessa ratkaista.

Probiootit taas hoitavat suoliston loppupäätä. Hyvät ja huonot maitohappobakteerikannat käyvät jatkuvasti taistelua paksusuolessa. Huonot elintavat, antibioottikuurit ja sairaudet edesauttavat huonojen bakteerien ja patogeenien kasvua. Probiootti on antibiootin vastakohta. Kreikan kielestä peräisin oleva termi tarkoittaa "elämää varten". Probiootti on maitohappobakteerivalmiste, jonka teho on pystytty todistamaan. Valmiste sisältää runsaasti hyödyllisiä, eläviä mikro-organismeja, jotka korjaavat suoliston bakteerikantaa, tasapainottavat immuunijärjestelmän toimintaa ja edistävät terveyttä. Probioottipitoisten ruokien ja ravintolisien sekä fermentoitujen juomien nauttiminen tuo suolistoon hyviä bakteereja. Probioottivalmisteet riittävät kuitenkin vain suht terveen tai vähäoireisen vatsan hoitoon. Vaikeat suolisto-ongelmat vaativat järeämpiä aseita; boulardiita ja/tai itiötä.

Kuva: Health.com

Miten itiöt ovat parempia?

Markkinoille on tullut valmisteita, joissa vaikuttava aine on Bacillus coagulans -niminen mikrobi. Kyseessä ei ole maitohappobakteeri, vaan tosiaan mikrobi, joka lisääntyy itiöimällä kuten sienet.

Tavallisten probioottivalmisteiden bakteerit ovat yleensä elävinä pakastekuivattuja ja herkästi tuhoutuvia. Itiövalmisteessa taas on bakteerin "siemeniä", jotka kestävät käytännössä mitä tahansa; lämpöä, kosteutta, mahanesteitä, mahahappoja. Pakkausta ei tarvitse säilyttää jääkaapissa (kuten probiootteja, jotta pysyvät elävinä) ja sen voi ottaa vaikka saunakaveriksi. Itiöt säilyvät jopa avaruudessa. Itiöt siis kestävät muuttumattomina läpi ruuansulatuskanavan ja pääsevät perille tekemään tehtäväänsä. Niiden määrä säilyy vakiona ja ne pysyvät aktiivisena.

Itiövalmistekin on probiootti. Itiöistä tulee nopeasti uusia, vastasyntyneitä ja erittäin elinvoimaisia bakteereita. Myös entsyymituotanto tehostuu. Itiövalmiste, josta koulutuksessa puhuttiin on ESI Fermental MAX sekä FORTE, joka on vahvempi versio. Tuote sisältää itiöiden lisäksi prebioottisia kuituja, jotka ovat maitohappobakteerien ruokaa, lääkeaaloetta, jolla on suotuisa vaikutus toivotun bakteerikannan kehittymiselle sekä suolistolle tärkeitä B-vitamiineja, jotka edistävät aineenvaihduntaa. Tuote siis korvaa monta erillistä valmistetta.

Koulutuksessa kerrottiin monia käyttäjäkokemuksia. Ihmiset, jotka kärsivät pahoista suolistosairauksista ja olivat lähestulkoon luovuttaneet parannuksen suhteen, olivat saaneet apua Fermentalista. Bacillus coagulans-ravintolisän käytöstä on hyviä tuloksia esim. IBS:sän, ripulin, ummetuksen ja reuman tukihoitona. Sillä saattaa myös olla tasapainottava vaikutus insuliini- sekä kolesterolitasoihin. Toki he noudattivat myös tiettyjä ruokavalioita ja nauttivat lisäksi kuituja sekä muita ravintolisiä. Itiövalmiste kuitenkin korjasi suolistoflooran ja tasapainotti bakteerikannan. Kun mikrobiomi on tasapainotettu, saattaa jatkohoidoksi riittää terveellinen ruokavalio, probiootit ja/tai boulardii, kuidut sekä entsyymit.

 

Kuva: 123rf.com

Miten itiövalmistetta käytetään? 

Käyttö aloitetaan vähitellen, koska suolisto totutetaan uuteen bakteerikantaan. On olemassa miedompaa ja vahvempaa valmistetta. Ensin aloitetaan miedolla Fermental MAXilla ja parin viikon jälkeen voidaan tarvittaessa vaihtaa vahvempaan Fermental FORTE -valmisteeseen. Miedompaa voi käyttää pitkiäkin aikoja, mutta vahvempaa suositellaan käytettäväksi vain kuuriluontoisesti. Valmisteen voi periaatteessa nauttia mihin aikaan päivästä tahansa, koska siihen eivät vaikuta juuri mitkään suoliston olosuhteet. Vahvempi Fermental FORTE otetaan ilman vettä, sillä suun nesteet aktivoivat ainesosat.

Sain koulutuksesta näytepusseja vahvemmasta ESI Fermental FORTE -valmisteesta. Koska minulla ei ole vakavia suolisto-ongelmia, olen jakanut yhden näytepussin monelle päivälle. Yksi pussi sisältää 20 miljardia itiötä. Jauheen maku on melko vahva. Sainpa ainakin tehokuurin suolistolle, ei siitä ainakaan haittaa ole! Normaalisti käytän vain vahvoja probiootteja, entsyymejä tarvittaessa sekä kuitulisää.

Jos minulle (tai läheisilleni) tulee jatkossa eteen vatsaongelmia tai antibioottikuuri, aion ehdottomasti ostaa Fermentalia. Muiltakin valmistajilta on tullut markkinoille omia itiövalmisteita, jotka voivat olla hyviäkin, mutta itse luotan tähän ESIn valmisteeseen. Kyseessä on asiansa osaava valmistaja, joiden kaikki tuotteet ovat huippuluokkaa laadultaan. ESI -valmisteiden maahantuoja/markkinoija on Raisiossa toimiva Natura Media.

Minulla on ollut vuosien aikana käytössä kymmeniä Natura Median / Aboa Medican tuotteita, joihin olen ollut tyytyväinen; mm. kalaöljy, entsyymit, boulardii, aurinkokapselit, aminohappovalmiste, B- sekä C-vitamiinit. Natura Median ja Aboa Medican takana on luontaisalan pioneeri Tapani Lahti. Hän vastaa tuotekehityksestä, koulutusmateriaaleista ja toimii luontaisalan kouluttajana. Sillä miehellä on niin älytön määrä tietoa ja osaamista, ettei mun aivoihin mahtuisi kuin murto-osa. Olen osallistunut muutaman kerran koulutuksiin, joissa itse Tapani Lahti on ollut puhumassa. Siinä on kyllä aivot puuduksissa, kun katsotaan muutama tunti suolistoasioita solutasolla, kilpirauhasen toiminnan vaikutuksia kehoon tai natrium-kaliumpumpun toimintaa yksityiskohtaisesti! Hauska fakta on se, että Tapani ei aluksi itse uskonut luontaistuotteisiin. Hän oli kuitenkin niin utelias ja kiinnostunut, että halusi tietää miten vaikkapa sipulin ainesosat vaikuttavat kehoon. Niinpä hän opiskeli biologiaa, kemiaa, fysiikkaa sekä luontaistuotealaa ja nyt hän on yksi Suomen pätevimmistä luontaistuotealan osaajista.

(Ja ei, en ole saanut tästä mitään maksua, haluan vain kertoa teille luotettavasta firmasta, hyvistä tuotteista ja osaavasta henkilöstä.)

 

 

// Healthy, working digestive system and a clean colon are the basis of our health. Probiotics, enzymes, fibres and Saccharomyces boulardii are known for their beneficial effects on intestinal health. There's something new, even better on the market now; spores. Bacillus coagulans is a spore-forming bacterium, which produces lactic acid, boosts enzyme production and promotes a healthy gut flora. It is stable and able to survive stomach acidity. No refrigeration or special handling is required. Spores are a breakthrough in probiotic supplementation. You can try Bacillus coagulans if you suffer from nonspecific abdominal pain, diarrhea, constipation, IBS, arthritis or you have high cholesterol or insulin levels.

 

Suolistoasiaa myös ensi keskiviikkona, aiheena kuidut!

-Lilies
 

Kommentit

Kirsikankukka (Ei varmistettu)

Hyvin kirjoitettu, mielenkiintoinen tuoteuutuus!

Lilies
Lilies & Life

Kiitos kovasti! Samaa mieltä :)

Yhtä sirkusta!

Anopilla oli kovin ongelmia vatsansa kanssa. Liekö nuo olisi auttaneet...

Lilies
Lilies & Life

Ikävä juttu :/ vatsaongelmat on siitä kamalia, kun ne vaikuttaa toimintakykyyn ja muuhunkin terveyteen :( Saattaa olla että tästä valmisteesta olisi ollut hyötyä, sen verran vaikeisiin vatsaoireisiin tätä ollaan testattu.

Anna Salminen (Ei varmistettu)

Kiitos tästä postauksesta, todella asiantuntevaa tekstiä! Vivomixx on itsellä ollut käytössä kuuriluonteisesti, voinko jatkaa heti perään fermentalilla? Suositteletko siis ensin miedompaa? Ovatko kauheen kalliita? (Vivomixxin jälkeen mikään ei silti tunnu enää kalliilta :D)

Lilies
Lilies & Life

Ole hyvä ja kiitos kommentista! Voit jatkaa heti perään, mutta tosiaan miedommalla Fermental Maxilla. Suosittelen syömään paketin sitä eli 20 päivää, jonka jälkeen voi vaihtaa vahvempaan Forteen, jota suosittelen käyttämään vain yhden paketin eli kymmenen päivän kuurin. Sitten voit taas siirtyä Fermental Maxiin tai sitten kokeilla riittääkö Vivomixx - sekin on hyvä, vahva ja monipuolinen valmiste :) Fermental max maksaa n. 15 euroa ja Forte n. 25 e (joten hieman edullisempaa, kuin Vivomixx!)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.