WW: Miksi valita luonnonkosmetiikka?

Lilies & Life

Kosmetiikalla ei tarkoiteta pelkästään meikkejä. Se kattaa kaiken mitä käytetään ihon, hampaiden ja hiusten ulkoiseen puhdistukseen, kosteutukseen, hoitamiseen ja kaunistamiseen. Kosmetiikkatuotteet vaikuttavat kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Kaikki mitä iholle levitämme, imeytyy osittain myös verenkiertoon. Daily Mail -lehden (2007) mukaan noin 2 kg kosmetiikkaa imeytyy ihon kautta naisen kehoon vuodessa. Tämäkin on jo 10 vuotta vanha artikkeli, mikähän määrä on tänä päivänä, kun kosmetiikkatuotteita on tarjolla ihan mahdoton määrä?

Ei tule aina ajateltua, että ihokin on elävä ja aktiivinen elin, vielä suurin kaikista; ihon pinta-ala on 1,5 - 2 m². Sen tehtävä on suojata kehoa, joten sitä kannattaa kohdella hellävaraisesti. Iho (ja keho muutenkaan) ei tunnista synteettisiä aineita, eikä osaa niitä hyödyntää. Se pyrkii poistamaan ne. Luonnonkosmetiikassa ei käytetä synteettisiä kemikaaleja tai raaka-aineita, kuten parabeeneja, PEG-yhdisteitä, väriaineita, synteettisiä hajusteita, mineraaliöljyjen (teollisuusöljyjä) tai muovijohdannaisia. Näiden vaikutuksia terveyteen on vasta lähivuosina alettu tutkia. Maalaisjärkikin sen sanoo, etteivät kemialliset aineet voi tehdä hyvää. Käyttämällä luontaiskosmetiikkaa vähennät kehon kemikaalitaakkaa ja sen työmäärää kemikaalien suodattamisessa. Luontaiskosmetiikan käyttö tukee kehon luontaista toimintakykyä. 

Hormonitasapaino (varsinkin naisilla) kiittää, kun välttää kemikaaleja. Synteettinen kosmetiikka sisältää useita hormonihäiritsijöitä, joiden huonoihin vaikutuksiin on alettu kiinnittää koko ajan enemmän huomiota. Varmaa on, etteivät ne kuulu kehoomme. Synteettisten kemikaalien epäillään olevan omalta osaltaan länsimaissa muun muassa lisääntyvien lapsettomuusongelmien sekä ylilihavuuden taustalla. Synteettinen kosmetiikka sisältää runsaasti xenoestrogeeneja, jotka muistuttavat omaa estrogeeniamme ja siksi häiritsevät kehomme luonnollista hormonitasapainoa. Tässä postauksessa esittelin kirjan, joka avaa aihetta syvemmin.

Luonnonkosmetiikka tarjoaa rahoille enemmän vastinetta. Miksi maksaa synteettisestä voidepohjasta, jonka vaikutus ihon kuntoon on olematon (ja jopa haitallinen)? Luontaiskosmetiikkatuotteet saattavat olla kalliimpia kuin synteettiset kosmetiikkatuotteet, mutta hintalappu näyttää kuluttajalle rehellisen totuuden; näin paljon tuotteen laadukkaat raaka-aineet ja tuotekehittely ovat maksaneet. Toki luontaiskosmetiikassakin on edullisia vaihtoehtoja. Kun valitset luonnonkosmetiikkaa, et tule maksaneeksi synteettisistä, haitallisista aineista tai mielikuvista.

Käyttämällä luontaiskosmetiikkaa kuormitat ympäristöä vähemmän. Kemikaalit päätyvät vesistöihin, mereneläviin, pelloille, ruokaan ja juomaveteen. Viime aikoina on puhuttu siitä, miten esim. merissä on havaittu suuria määriä synteettisten aurinkovoiteiden jämiä. Suojele luontoa omalta osaltasi suosimalla luonnollisia tuotteita!

HUOM. Tässä kohtaa on syytä mainita, että vegaaninen kosmetiikka ei ole automaattisesti luonnonkosmetiikkaa, koska siinä saa käyttää synteettisiä raaka-aineita. Vegaaniselle kosmetiikalle ei ole olemassa virallista määritelmää. Yleisesti ottaen vegaanisessa kosmetiikassa ei saa käyttää eläinperäisiä raaka-aineita, kuten mehiläisvaha (cera alba), hunaja tai lampaan villarasva (lanolin). Vegaaniuden merkitseminen tuotteisiin on vapaaehtoista. Merkintä voi olla vegaaniutta osoittava merkki tai sitten se on kirjoitettu sanallisesti tuotteen etikettiin.

Hyvinvoiva iho toimii oikein, hehkuu ja näyttää terveeltä. Hyvinvoiva iho ei hilseile kuivuudesta, ole epäpuhdas tai samea. Synteettiset kosmetiikkatuotteet voivat aiheuttaa edellämainittuja asioita sekä ihon ennenaikaista vanhenemista.

Ihon kuntoon vaikuttaa ulkoisten tekijöiden lisäksi myös sisäinen hyvinvointi. Suoliston kunto heijastuu ihoon sekä ravinteiden, esim. sinkin, E-, D- ja B-vitamiinin puutos. Jos mikään kosmetiikkatuote ei tunnu auttavan iho-ongelmiin, muista suoliston kunto ja ravintolisät! Ihoa kannattaa kosteuttaa öljyillä myös sisäisesti nautittuna. Myös aikaisemmin mainitsemani hormonitasapaino vaikuttaa ihon kirkkauteen ja puhtauteen. Epämääräiset iho-ongelmat erityisesti suun ympärillä ja leuassa kertovat hormonaalisesta epätasapainosta. Kun hormonitasapaino löytyy, alkavat epäpuhtaudetkin kadota. 

VINKKI: Suosittelen siirtymään luontaiskosmetiikkaan asteittain, koska iho tarvitsee aikaa tottua. Jos vaihdat kaikki tuotteet kerralla, saattaa iho reagoida hyvinkin voimakkaasti; lähes aina tulee ns. detox-ilmiö eli iho puskee pihalle kaiken kuonan ja synteettisen siirtyessä luontaisiin tuotteisiin.

Itse aloitin siirtymisen luontaiskosmetiikkaan n. 3 vuotta sitten, kun tieto lisääntyi opiskellessani hyvinvointineuvojaksi. Siirtymisen toteutin vähitellen; ensin vaihdoin vartalovoiteen ja suihkugeelin luontaisiin, ja sitten kasvojen puhdistustuotteet. Aloin tehdä manteli- tai jojobaöljynaamioita kerran viikossa. Sitten aloin etsiä sopivaa päivävoidetta. Se oli vaikein. Tällä hetkellä omistan useita eri voiteita, joita vaihtelen vuodenajan ja ihon kunnon mukaan. Seuraavaksi ostin luontaisen shampoon ja hoitoaineen. Niissä oli myös kova etsiminen. Meikit vaihdoin aina sitä mukaan, kun vanha loppui. Tällä hetkellä 90 % omistamistani meikeistä on luontaiskosmetiikkaa. Tästä postauksesta voit lukea vinkit hampaiden luontaiseen hoitoon.

// I made a decision about three years ago -  I started using natural, organic cosmetic products. Our skin is the largest organ we have and it's alive. It's very important to fully understand what we put on our skin - a huge amount of that stuff ends up inside our body. Synthetic ingredients and chemicals are harmful - our system can't process them. Bonus: using natural and organic products is better for the environment, too.

 

Ensi viikon Wednesday Wellness-postauksessa esittelen tämän hetken lempparisarjani luontaisissa meikeissä - Stay tuned!

Sarja saattaa olla tuttu, se on saavuttanut melkoisen suosion nopeasti.

Käytätkö luontaiskosmetiikkaa?

-Lilies

 

P.S. Animalian lista eläinkokeettomista kosmetiikkamerkeistä!

 

Kommentit

samaa mieltä (Ei varmistettu)

Tärkeästä aiheesta kirjoitit.
Olet kaunis!

Lilies
Lilies & Life

Kiitos paljon!!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.