Ww: Sinä olet vastuussa terveydestäsi

Lilies & Life

Tapaan töissä lähes päivittäin asiakkaita, joille tekisi mieli sanoa suoraan; "sinä olet vastuussa terveydestäsi, ei kukaan muu." Liian usein kuulee kuinka lääkäri ei ota kantaa tai ei suostu leikkaamaan. Fysioterapia ei auta. Ravintoterapeutin tapaaminen oli yhtä tyhjän kanssa. Niveltableteista ei ole mitään hyötyä. Kun kysyy, oletko noudattanut fysioterapeutin tai ravintoterapeutin kotiohjeita (tai ottanut sitä pilleriä joka päivä), niin vastaus on "no en oikeastaan ole, mutta eihän niillä niin suurta vaikutusta ole" tms.

Tuntuu, että (hieman yleistettynä) varsinkin vanhemmat ihmiset siirtävät vastuun omasta terveydestään muille; lääkärille, fysioterapeutille, ravintoterapeutille, psykoterapeutille tai hyvinvointineuvojalle. Terveysalan ammattilaiset auttavat, neuvovat ja hoitavat käytännön tasolla, mutta se työ pitää tehdä itse. Hyvinvoinnin ja terveyden ylläpito vaatii itseltä eniten, eikä kukaan voi tehdä työtä toisen puolesta.

Väitän tietäväni mistä puhun, koska minä olin se henkilö, joka lähti lääkäristä ovet paukkuen, kun sain "vain" lihaskunto-ohjeita ja lähetteen toimintaterapeutille, koska tässä kohtaa ei ole muuta enää tehtävissä. Leikkaukset on leikattu. Toki krooniset, vaikeat sairaudet ovat oma lukunsa. Terveydentilaan pystyy itse vaikuttamaan tiettyyn pisteeseen saakka sairauden sallimalla tavalla. Mutta sen olen oppinut, että aina on jotain, mitä voi itse tehdä. AINA. (Avaan omaa sairauttani huomisessa postauksessa.)

Joskus voi kuitenkin olla niinkin, ettei henkilö yksinkertaisesti tiedä miten hoitaa sairautta tai vaalia terveyttä. Jokainen on yksilö ja yleispätevät ohjeet eivät aina päde, varsinkin jos henkilö kärsii kroonisesta sairaudesta. On turhauttavaa, jos yrittää, eikä onnistu.

Hyvinvointineuvojakoulutus oli minun pelastukseni. Ennen koulutusta sairaslomahistoriani oli pidempi, kuin työhistoriani. Koulutuksen myötä tiedon määrä kasvoi ja tutustuin luontaistuotteisiin, pehmeämpiin hoitovaihtoehtoihin sekä ruokavalion merkitykseen eri sairauksien hoidossa. Voin nykyään paljon paremmin, kuin ennen koulutusta. Ja se on vaatinut suoraan sanottuna helvetinmoisen työn. Olen etsinyt tietoa, etsinyt vaihtoehtoja, hakenut apua, googlannut kokemuksia, kokeillut vaikka mitä ja vähitellen poiminut minulle sopivat jutut. Vaikka en pysty muuttamaan sairauttani ja se tulee vain pahenemaan vuosi vuodelta, voin kuitenkin vahvistaa lihaksiani, pitää yllä hyvää peruskuntoa, välttää ylipainoa, käydä fysioterapiassa, venytellä, panostaa tukituotteisiin ja jalkineisiin, käyttää tarpeellisia luontaistuotteita ja ennen kaikkea katsoa mitä suuhuni pistän. Lääkkeitä joudun silloin tällöin käyttämään (pahoina kausina kuuriluontoisesti), mutta olen saanut karsittua elintapamuutosten ja luontaistuotteiden avulla lääkekaappini murto-osaan aiemmasta, mistä olen todella iloinen. Mutta se kaikkein tärkein on mielestäni oma mieli. Positiivinen, elämänhaluinen asenne on tärkein. Ilman sitä en minäkään kirjottelisi tässä tätä tekstiä. Jos mieli on musta, voi olla paikallaan hankkia ulkopuolista apua sen kirkastamiseksi. Henkinen hyvinvointi heijastuu suoraan fyysiseen hyvinvointiin.

 

”Olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokaasi”.

- Hippokrates Kosilainen (n. 460 – 377 eaa.)

Ostin kopion Hippokrateen valasta Kosilta vuonna 2013. Silloin en vielä tiennyt, että tulisin muuttamaan elämäntyylini ja oikeesti noudattamaan tätä ohjetta. Seuraavana vuonna aloin opiskella luontaista hyvinvointia. Kuvassa Asklepion Kosin saarella - antiikin aikainen sairaala, jossa modernin lääketieteen isä Hippokrates opetti ja toimi lääkärinä n. 2400 vuotta sitten.

// You are the boss of your body and you should take charge of your own health - nobody can do it for you; not your doctor, nutritionist or physiotherapist. You can take care of yourself by exercising, eating healthy and sleeping enough but I think the most important thing is to have a positive attitude towards life, no matter what happens.

 

Ravinnon, liikunnan ja levon sekä positiivisen elämänasenteen merkitystä kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille ei voi korostaa liikaa.

-Lilies

Kommentit

Yhtä sirkusta!

Minulla itsellä ei ole kokemusta, mutta voin hyvin kuvitella, että tämä kaikki pitää niin paikkansa!

Lilies
Lilies & Life

Kiitos, kivasti kommentoitu :)

Sairaanhoitaja (Ei varmistettu)

Tämä teksti, allekirjoitan!

P.s. upeat kuvat!

Lilies
Lilies & Life

Onpa kiva kuulla! Kiitos kovasti :)

Kommentoi