WW: Tärkeät B-vitamiinit

Lilies & Life

Blogissa on ollut muutaman päivän hiljaista, mutta joka keskiviikko pyrin julkaisemaan Wednesday wellness -postauksen oli tilanne mikä tahansa :)

Kuumin vitamiinikausi on alkanut eli syksy on saapunut. Halutaan vahvistaa vastustuskykyä, ehkäistä uupumusta, lisätä energiaa ja yleensäkin voida hyvin. Lue täältä parin viikon takainen postaus ravintolisistä, joita kannattaa harkita syksyllä. Joillekin riittää laadukas monivitamiini, D-vitamiini ja maitohappobakteerit, mutta yksilöllisen tarpeen mukaan saatetaan tarvita muitakin ravintolisiä. B-ryhmän vitamiinit osallistuvat lukemattomiin toimintoihin kehossa ja niistä (varsinkin tietyistä) voi olla puutetta. Syksyllä ja talvella B-vitamiinilisä voi tuoda kaivattua lisäenergiaa ja ehkäistä ahdistusta sekä unihäiriöitä. Tarkastellaanpa eri B-vitamiineja tarkemmin.

B-ryhmän vitamiineihin kuuluu (nykyään*) 8 ainetta:

 • Tiamiini eli B1-vitamiini
 • Riboflaviini eli B2-vitamiini
 • Niasiini eli B3-vitamiini
 • Pantoteenihappo eli B5-vitamiini
 • Pyridoksiini eli B6-vitamiini
 • Biotiini eli B7-vitamiini
 • Foolihappo eli B9-vitamiini
 • Kobalamiini eli B12-vitamiini

* Näitä ei enää lasketa vitamiineiksi, mutta ovat B-vitamiinien kaltaisia aineita.

 • Adeniini (”B4-vitamiini”)
 • Para-aminobetsoehappo (”B10-vitamiini”)
 • Karnitiini (”B11-vitamiini”)
 • Oroottihappo (”B13-vitamiini”)
 • Pangamiinihappo (”B15-vitamiini”)
 • Laetriili (”B17-vitamiini”)

Jos joku haluaa lukea yksittäisten vitamiinien vaikutuksista laajemmin, suosittelen käymään luontainenterveys.fi -sivustolla!

B-vitamiinit ovat vesiliukoisia vitamiineja, joten ne eivät juurikaan varastoidu kehoon (paitsi B12 pienissä määrin); niitä pitää siis saada jatkuvasti ravinnosta. B-vitamiineja saa täysjyväviljasta, tummasta riisistä, kuivahiivasta, pavuista, iduista, pähkinöistä, siemenistä, maksasta, maidosta, lihasta, kalasta, munista sekä (tumman vihreistä) kasviksista. Jotta kaikkia B-vitamiineja saisi riittävästi, tulisi syödä mahdollisimman monipuolisesti. Osa päivän kasviksista tulisi nauttia kypsentämättöminä.

B-vitamiinien puutos voi aiheuttaa mm. väsymystä, voimattomuutta, ärtyneisyys, anemiaa, raajojen pistelyä, muisti- ja keskittymishäiriöitä. Myös tietyt iho-oireet, kuten suupielten haavaumat, voivat johtua B-vitamiinin puutteesta.

Ainakin B12-vitamiinin pitoisuuden voi mittauttaa verikokeella ja se kannattaakin tehdä viimeistään kun ikää alkaa olla yli 60 vuotta. Mittautin itse viime vuonna ja oma pitoisuuteni oli riittävä. Olen käyttänyt kuuriluontoisesti (n. 2 kk vuodessa) B12-suihketta sekä otan kaksi kuuria vuodessa kaikkia B-ryhmän vitamiineja. B12-vitamiini imeytyy muuten parhaiten suun limakalvon kautta, siksi moni valmiste on joko imeskeltävä tabletti tai suusuihke. Metyylikobalamiini on parhaiten imeytyvä B12-vitamiinin muoto!

 

Milloin erityisesti tarvitaan B-vitamiinilisää?

Kasvissyöjät tarvitsevat B12-vitamiinilisää purkista, sillä kyseistä vitamiinia saa ainoastaan eläinkunnan tuotteista.

Perhettä suunnittelevat/odottavat äidit tarvitsevat folaattia (foolihapon aktiivimuoto), sillä vitamiinivarastojen täytyy riittää myös kohdussa kehittyvälle sikiölle. Folaatin puute raskauden alkuvaiheessa voi aiheuttaa sikiölle vakavan hermostoputken sulkeutumishäiriön.

Alkoholistit kärsivät usein B-vitamiinien, varsinkin B1, puutoksesta.

Vanhukset kärsivät monesti B12-vitamiinin puutoksesta, mikä aiheuttaa muistihäiriöitä ja jopa dementiaa. Imeytymishäiriö on yleisin yli 65-vuotiailla.

Urheilijat kuluttavat B-vitamiineja (ja muitakin vitamiineja) hurjia määriä. Kun kulutus on kovaa, ei välttämättä ruuasta saatavat pitoisuudet riitä paikkaamaan vajetta.

Poikkeuksellinen väsymys voi johtua B-vitamiinien puutteesta. Lähes kaikki B-ryhmän vitamiinit osallistuvat kehon energia-aineenvaihduntaan.

Migreenistä kärsivien voi olla hyödyllistä syödä B-vitamiinivalmistetta. Erityisesti B2-vitamiinilla (riboflaviinilla) on osoitettu teho migreenin estolääkkeenä kahdessa satunnaistetussa tutkimuksessa.

Hermokipua hoidetaan mm. vahvalla B-vitamiinilisällä. B-vitamiinit ovat ehdottoman tärkeitä hermosolujen normaalille toiminnalle ja niiden puutos aiheuttaa neurologisia oireita.

Hormonitoiminnan häiriöitä voidaan tasata B6-vitamiinilla (pyridoksiini).

Masennuksen tukihoitona käytetään vahvaa B-vitamiinilisää. Tärkempiä: B1, B3, B5, B6 ja B12-vitamiinit.

Anemiaa hoidetaan raudan lisäksi B-vitamiineilla.

Kasvukipuihin voi saada apua B-vitamiinilisällä.

Elottomat hiukset ja hauraat kynnet saattavat olla seurausta B7-vitamiinin (biotiinin) puutoksesta.

B-vitamiinit toimivat yhdessä, joten suosittelen käyttämään valmistetta, joka sisältää kaikki B-ryhmän vitamiinit.

Solgar B-complex "100" , tästä löytyy myös miedompi "50" -versio

 

B12-vitamiinia voi käyttää kuuriluontoisesti B-complexin lisäksi tai sitten ihan pelkästään, jos on tarvetta ainoastaan sille. Myös biotiinia voi käyttää B-complexin lisäksi kuurina tai sitten yksistään.

Nordic Health B12 Boost -spray

Vitabalans Biotiini Strong

 

HUOM. Älä pelästy B-vitamiinikapselin jälkimakua, se on tunnetusti paha (poikkeuksena B12-valmisteet, ne ovat kuin karkkia!). Muistuttaa hieman (mätää) kananmunaa. B-vitamiinilisän käytön aikana saattaa pissa värjäytyä kirkkaan keltaiseksi, tämä on normaalia. Ylimääräiset B-vitamiinit poistuvat virtsan mukana. Tämä on myös syy, miksi B-vitamiineista on melko mahdotonta saada yliannostusta. Kaikkea kohtuudella toki, ja yksilöllisen tarpeen mukaan!

 

// B vitamins are important. They are water-soluble vitamins that play important roles in cell metabolism and are essential for various functions within the body. Most everyday foods are rich in B vitamins, for example: wholegrains, eggs, nuts, beans, seeds, sprouts, yeast, liver, milk, meat, fish, (dark green) vegetables. The most well-known symptoms of vitamin B deficiencies are: fatigue, confusion, memory-loss, anemia, tingling and numbness in hands or feet. If you are experiencing these symptoms, you may need a vitamin B supplement. I recommend using a product that contains all 8 B vitamins, because they work together. B12 is an exception. You may only need a B12 supplement; especially if you are a vegeterian, over 60 years old or suffer from a memory disorder. You can have your B12 level measured by a blood test.

 

Käytätkö B-vitamiinivalmistetta?

Oletko koskaan mittauttanut vitamiiniarvoja, esim. B12?

-Lilies

 

Kommentit

Yhtä sirkusta!

En ole koskaan syönyt, en kyllä mitään muutakaan vitamiinia. Enkä tietystikään ole mittauttanutkaan tuota arvoa :) Hirmuisesti sinä tiedät faktoja/tietoa!!

Lilies
Lilies & Life

Sä käyt niin usein silti Välimerellä että pitäs ainakin D-vitamiinitasot olla kohdillaan ;D 

Kiitos, onhan sitä tietoa jonkin verran kertynyt, 3 vuotta oon työskennellyt terveyskaupassa ja monta kertaa vuodessa käyn koulutuksissa. Ja tietysti hyvinvointineuvoja-koulutuksessa tuli käytyä laajasti ravinto- ja vitamiiniasioita :) 

Kanootti (Ei varmistettu)

B12-vitamiini on käytössä ja tuntuu, että on auttanut keskittymään paremmin. B-vitamiinikuuri voisi olla nyt paikallaan syysväsymyksen takia!

Lilies
Lilies & Life

Hienoa, että oot huomannut tehon! :)  B-vitamiinikuuri on yksi juttu taistelussa syysväsymystä vastaan, aloitin myös kuurin :)

Kommentoi