Ladataan...
Lilies & Life

Seuraava Kreikan matka lähestyy ja aloin miettiä miksi sinne on päästävä aina uudestaan. Nämä tuli ainakin heti mieleen:

// Our next vacation to Greece is approaching. Here are the best things about Greece:

 

Maisemat / View

Tähän ei varmaan tarvi sanoa mitään?

 

Ilmasto / Climate

Kreikan ihana, lämmin Välimeren ilmasto, joka ei kuitenkaan ole liian kuuma. Saarilla tuulee aina, mutta tuuli on lempeä ja lämmin. Olen matkustanut Kreikkaan loppukeväästä, keskellä kesää ja syksyllä. Pidän kevään väriloistosta, kun luonto on puhkeamassa kukkaan eikä ole vielä liian kuuma. Pidän myös matkustaa syksyllä, sillä on vielä lämmin, mutta illat ovat jo mukavasti hieman viileämpiä (ja kaikki on halpaa, koska hektisin matkailusesonki alkaa olla ohi!)

 

Ruoka / Greek (and mediterranean) food

Rakastan kreikkalaista (ja välimerellistä) ruokaa - voisin elää kreikkalaisella salaatilla, souvlakilla ja tsatzikilla + pitaleivällä. Salaatti ei ole mitään ilman fetaa Suomessakaan! Kreikkalainen pikaruoka gyros on miljoona kertaa parempi kuin hamppari. Lempijälkkäreitäni ovat ehdottomasti kadaifi ja baklava. Näitä haluaisin oppia tekemään itsekin, pitääpä ottaa asiaksi. Pirtelöt ovat myös parasta ikinä!

 

Historia / History

Kreikka on täynnä historiaa. Historia on hyvin kirjavaa; eri aikakausilla on tullut eri valtaajia, jotka ovat jättäneet jälkeensä upeita rakennuksia ja taidetta, joita voi vielä tänä päivänä ihailla.

 

Mytologia / Mythology

Lapsena lukemani lukuisat tarinat olivat mahdottoman kiehtovia ja veivät minut täysin mukanaan. Omistan vieläkin mytologia-kirjoja. Mytologia näkyy monessa asiassa Kreikassa: historiallisilla raunioilla, rakennusten koristeluissa, kahviloiden nimissä jne. Mytologia kietoutuu myös osittain historiaan; monet rakennukset ja nähtävyydet onkin rakennettu mytologisille hahmoille tai tapahtumille.

 

Tunnelma / Atmosphere

Jokaisella saarella on erilainen tunnelma. Kaikki ovat omalla tavallaan hienoja, ja olen jäänyt kaipaamaan niistä jokaista.

 

Kissat / Greek cats

Kreikka on kuuluisa kissoistaan. Olen jokaisella matkalla huomannut, että kissoista pidetään onneksi hyvää huolta. Moni ravintola/kahvila ruokkii kissoja ja tarjoaa niille vettä sekä suojapaikan. Paikalliset pitävät myös huolta eläimistä ja ottavat niitä kotiinsa asumaan. Eläinyhdistyksiäkin on perustettu. Me otamme Suomesta kissanruokaa mukaan matkalle ja ruokimme paikallisia kissoja  :)

 

Valo / Light

Aamun valo auringonnousun aikaan on jotain todella taianomaista. Sama juttu illalla auringon laskiessa. Valo on niin pehmeä, lämmin ja pastellisävyinen. Suomessa on ole nähnyt vastaavaa.

 

Drinkit / Drinks

Maistuu vaan Kreikassa niin paljon paremmalta kuin Suomessa! Ehkä myös halvempi hinta ja rantanäkymä vaikuttaa asiaan :'D

 

Ihmiset / Local people

Paikalliset siis. (Lähes) kaikki paikalliset ovat aivan älyttömän mukavia, vieraanvaraisia ja aitoja ihmisiä. Mitä pienempi kylä tai saari, sitä enemmän tämä pitää paikkansa oman kokemukseni mukaan.

 

Musiikki / Greek music

Miten ihanaa onkaan istua iltaa tavernassa ja kuunnella kreikkalaista musiikkia. Kuuntelen ihan Suomessakin kreikkalaista musiikkia esim. pitkillä automatkoilla ja salilla.

 

 

Onkos täällä muita Kreikka-ihmisiä?

Lisäisitkö vielä jotain listaan? :)

-Lilies

 

 

Ladataan...
Lilies & Life

Työhyvinvointi on asia, josta puhutaan jatkuvasti enemmän, mikä on ehdottoman hyvä juttu. Henkinen hyvinvointi työssä tarkoittaa ennen kaikkea sitä, että työntekijä viihtyy ja voi toteuttaa itseään. Työn tulisi vastata tekijänsä valmiuksia selvitä hommasta. Sekä työnantajalla että -tekijällä on vastuu työhyvinvoinnin ylläpitämisestä sekä edistämisestä - työntekijän tulisi tuoda ilmi selkeät epäkohdat.

Työhyvinvointi on monen tekijän summa. Siihen vaikuttavat mm. työympäristö ja -yhteisö, esimiestoiminta sekä työmäärä. Hyvinvoinnin tulee näkyä työn arjessa, sitä ei pysty parantamaan pelkillä TYKY-päivillä tai muulla vapaa-ajan toiminnalla.

 

 
Hyvinvoivassa työyhteisössä:
  • työolot on järjestetty hyvin, työssä on viihtyisää
  • vuorovaikutus työntekijän ja -antajan välillä on hyvä
  • aikaa ja henkilökuntaa on tarpeeksi työn tekemiseen, työmäärä pidetään aisoissa
  • ollaan avoimia, ongelmistakin voidaan puhua
  • innostetaan ja kannustetaan, ilmapiiri on hyvä
  • annetaan myönteistä palautetta
  • työkaverit tukevat toisiaan
  • informaatio kulkee
  • luotetaan

Hyvinvoiva työntekijä tulee mielellään töihin, on motivoitunut sekä kokee itsensä tarpeelliseksi. On tärkeää, että työntekijä pääsee hyödyntämään osaamistaan ja vahvuuksiaan sekä saa työstään palautetta. Pitäisi pyrkiä siihen, että jokainen työyhteisössä kokee kuuluvansa yhteisöön.

 

 
Miten pahoinvoiva työntekijä oireilee?

Tämän päivän työelämässä on kovat tehokkuusvaatimukset. Työmäärä saattaa olla liiallinen, eikä työ välttämättä vastaa työntekijän osaamista tai odotuksia. Työ voi alkaa rasittaa niin fyysisesti kuin henkisesti. Stressi voi aiheuttaa monenlaisia oireita; esim. unihäiriöitä, heikentynyttä keskittymiskykyä, hajamielisyyttä, ahdistusta, aloitekyvyttömyyttä, jopa masennusta. Fyysisistä oireista yleisimmät ovat pääkipu, vatsaoireet, erilaiset sydäntuntemukset, selkäsärky ja flunssa-/tulehduskierteet. Nämä ovat psykosomaattisia oireita, joiden voimakkuus ja kirjo vaihtelee hyvin yksilöllisesti. Jopa hiustenlähtö on mahdollista liiallisen kuormituksen seurauksena.

Jos tuntuu, ettei enää jaksa työssä, voi ensimmäinen askel olla keskustelu asiasta luotettavan työkaverin kanssa. Työkaverit voivat olla tukena, jollakin voi jopa mahdollisesti olla samoja tuntemuksia. Ongelmaa ei kuitenkaan voi yleensä ratkaista ottamatta sitä puheeksi työnantajan kanssa. Työnantajan ja -tekijän tulisi yhdessä keskustella miten ongelma voidaan ratkaista tai miettiä miten työstä voisi tehdä vähemmän kuormittavaa. Vaikeassa tapauksessa voi olla hyvä ottaa yhteyttä työterveyshuoltoon tai aikuispsykiatrian vastaanotolle. Joskus ongelma voi olla yksityiselämässä ja se vain heijastuu työelämään - tai sitten ongelmaa on molemmissa. Tällöin voi olla paras vaihtoehto käydä asioita läpi ulkopuolisen kanssa.

Työpaikkakiusaaminen on vakava ja monesti vaiettu asia. Ristiriidat ja väärinymmärrykset työpaikalla ovat normaaleja, mutta työpaikkakiusaamisella tarkoitetaan jatkuvaa ristiriitaa tiettyjen henkilöiden välillä, (seksuaalista) häirintää, alistamista tai huonoa kohtelua. Se voi olla toisen ihmisen vähättelyä, puuttumista ulkonäköön tai naurunalaiseksi saattamista. Työntekijästä saatetaan puhua selän takana pahaa ja häntä kritisoidaan, jopa ilman syytä. Työtä voidaan jakaa liikaa tai liian vähän ja tärkeät asiat jätetään kertomatta.

Huonoa käytöstä ei saa sallia - siihen tulee puuttua välittömästi. Jos tiedät, että työkaverisi on joutunut työpaikkakiusaamisen kohteeksi, yritä puuttua tilanteeseen. Työntekijä itse ei välttämättä osaa tai uskalla puolustautua tai kertoa kenellekään miltä tuntuu. Tällainen tilanne on ahdistava ja nöyryyttävä. Työturvallisuuslaki velvoittaa työnantajaa korjaamaan tilanteen saatuaan tiedon työpaikkakiusaamisesta. Se on silti monesti helpommin sanottu kuin tehty, varsinkin jos kiusaaminen tapahtuu työnantajan toimesta. Jos itse koet olevasi kiusaamisen kohteena (varsinkin esimiehen taholta), kerää rohkeutta ottaa yhteyttä esim. työsuojeluvaltuutettuun, luottamusmieheen tai ammattiliittoosi. Työterveyshuollosta löydät myös apua ja sitä kautta voi saada lähetteen esimerkiksi psykologille. Heillä on vaitiolovelvollisuus; voit keskustella luottamuksella työhösi liittyvistä ongelmista.

 

 

Jos sinulla on jatkuvasti tunne, että työ rasittaa liikaa tai homma ei vaan yksinkertaisesti suju, on liian kiire ja olet stressaantunut, etkä jaksa hoitaa muita arkisia asioita, mieti, onko kyse selkeästä ongelmasta työpaikalla tai itse työhön liittyen. Voisiko työhyvinvointia edistää tai parantaa? Oletko tauon tarpeessa? Auttaisiko asioiden selvittely jonkun ulkopuolisen kanssa? Onko työ sittenkään sopiva, haluatko jotain muuta?

Tämä aihe on minulle tuttu. Olen joutunut kokemaan työpaikkakiusaamista ja olen työskennellyt parissakin paikassa, joissa työhyvinvoinnille ei annettu painoarvoa. Sitä jaksaa jonkin aikaa  liian kauan ennen kuin mitta täyttyy lopullisesti. Silloin vasta tajuaa, että hitto, mulla on oikeus nostaa itseni ja terveyteni ykköseksi. Haluaako joku jakaa kokemuksia tästä aiheesta?

 

// When we invest in well-being at work, it benefits everyone. When a working individual feels competent and satisfied in their role, they put more effort in working. A healthy employee feels motivated and important. They should be able to use their skills and strengths at work. If any work-related problems come up, they should be addressed by the employer. Bullying and harrashment of any kind are never acceptable in working environment (or anywhere else.) If you are experiencing this, I recommend contacting occupational health care or a safety representative. Remember to take care of your well-being!

 

Muista huolehtia jaksamisestasi,

-Lilies

 

P.S. Postauksen kuvat on otettu aiemmin kesällä (poikaystävästä on kuoriutunut todellinen blogikuvaaja :D) Halusin laittaa asiapostaukseen iloisia, kesäisiä kuvia keventämään (jos joku ihmettelee miten kuvat liittyy tähän)

Ladataan...
Lilies & Life

Perjantai / Friday:

Vaatehaaveilua Vilassa. Edelleen vaaleanpunainen kausi vaatteissa (ja sisustuksessa.)

Nepalilainen lounas. Ilman viiletessä tekee mieli mausteista ja tulista ruokaa.

Night out with K ♥

 

Lauantai / Saturday:

Suomen luonnon päivä.

"Kevyt" iltapala Reposaaren Merry Monkissa (jaksoin vain puolet omastani) :D Jos liikut Porissa, suosittelen! Ei mitään perushampparia vaan lähiruokaa laadukkaista aineksista.

 

Sunnuntai / Sunday:

Rentoutumista saunan jälkeen.

Vihreää teetä ja poikaystävän äidin leipomaa punaherukkapiirakkaa oman pihan tuoreista marjoista.

 

 

Viikonloppu oli stressin hoitoa parhaimmillaan. Tänäänkin oli vielä vapaapäivä, joka kului mukavasti.

Kyllä taas jaksaa arkea :)

Ihanaa tätä viikkoa  ♥

- Lilies

Pages