Taloprojekti: ulkomaalin valinta -arvaatko värin?

Toissailtana kurvasin Naapurin Miehen aka Puusepän verstaalle. Luvassa oli todella jänniä hetkiä: loppusuoralle päätyneiden maalisävyjen koeajo!

Valitsimme jo kauan sitten itse maalin. Virtasen neljän öljyn maali, Aimo Virtasen jo ties kuinka kauan sitten (tarkalleen vuonna 1963 itseasiassa) kehittämä erityisesti hirsi- ja muille puutaloille sopiva maali, on tuo valintamme. Pellavaöljypohjainen maali sekä hengittää, että suojelee puun ydintä. Jopa haju on tässä maalissa mukava. Tai no, katsotaan sitten, kun ollaan sudittu kilometritolkulla lautaa, mikä on mielipide…

Maalipohjan valinta oli siis helppo. Mutta sävy… Voi helekkari sentään, aivan mahdoton! Aivan alusta saakka olin tuumannut, että talostamme tulee vihreä. Mutta eipä kuulkaa ollut helppo juttu. En kertakaikkiaan löytänyt mieluisaa sävyä, ja niinpä laitoin rakennuslupapapereihin väriksi musta -se kun on täällä meilläpäin hankalin saada, ja siitä on sitten helpompi pakitella. Naapurissa oltiin oltu myös vihreän kannalla, se on jälleen yksi näistä asioista, jotka sattumalta menevät yhteen, ja he tohtivat mennä vihreällä suoraan lupavaiheeseen, vaikka sävy olikin vielä hakusassa.

Otin työpaikan RAL-kartat avuksi, ja johan alkoi löytymään silmää miellyttäviä vaihtoehtoja. Tilasin viisi neljän desin näytemaalia pari viikkoa sitten, ja nyt viimein koitti se hetki, että ennätimme niitä testaamaan.

Puuseppä oli valmistellut jotakuinkin täydellisen maalauspisteen puulevyineen ja materiaaleineen kuten kuvasta näkyy, eli omaksi hommakseni jäi lähinnä telata levyt. Onnistuin tottakai  taiteillessa sotkemaan kelloni, käteni, otsani ja hiukseni vihreän eri sävyillä, mutta onneksi öljymaali lähti hyvin ihosta pois. Suoritukseni oli tyylitön, mutta valmista tuli.

Joku näistä meidän talomme sävy siis tulee olemaan -valokuva aina vääristää, mutta suosikkini on tällä hetkellä toinen ikkunastapäin katsottuna. Oikeasti melko ruskeasävyinen vihreä sen vieressä on tässä kuvassa myös mieleeni, mutta luulen, että kirkkaassa auringonvalossa se ei ole niin hyvä. Viikonloppuna viedään levyt tontille ja ihmetellään. Tämä päätös tuntuu kyllä todella suurelta ja tärkeältä.

 

 

PS: Muutakin maaliasiaa on viikonloppuna: kilometritolkulla maalattavaa räystäslautaa sun sellaista.  Niistä tulee turvallisen mustat, sillä myös kattomme on pikimusta. Ensin mietin kuullotetta, mutta selkeä yksivärinen kattokokonaisuus vei voiton. Varsinaiset maalaustalkoot vietetään joidenkin viikkojen päästä, maalaamme nimittäin ystävien ja suvun voimin koko talon ulkovuorauslaudat ennen niiden asennusta. Olen jo etukäteen aivan tolkuttoman kiitollinen mukaan lupautuneille apukäsille, homma on nimittäin valtava.

Kommentit (2)
 1. Hei pitkästä aikaa.
  Kiva lukea teidän taloprojektista. Meilläkin taloprojektia suunnitteilla ja nyt kiinnostaisikin kuulla vähän että miten teidän talo valmistuu? Päädyittekö ottamaan jonkun talopaketin, vai käytittekö arkkitehtiä suunnittelemaan teille sopivan talon?
  Mehän ei myöskään olla ikinä aiemmin rakennutettu ja tässä nyt kovasti pohditaan että mikä olisi paras ratkaisu ja miten nämä asiat vaikuttavat hintaan.
  Sopivaa tonttia ei olla löydetty haluamaltamme alueelta. Sitten vastaan tuli tontti josta on tehty jo sopimus talofirman kanssa. Tämä alue ja tontti meitä kovasti kiinnostelee, mutta se taas tarkoittaa sitä että meidän pitää ottaa talo siitä kyseisestä firmasta ja mennä aika pitkältä niillä suunnitelmilla mitä tontille nyt on suunniteltu. Myös kustannukset ovat tietenkin hieman enemmän, kuin että jos itse lähtisimme urakkaa hoitamaan. Huh… vähän hermoja raastavaa hommaa.

  1. Heippa! Onpa kiva kuulla pitkästä aikaa 🙂
   Meidän talo on arkkitehdin piirtämä, talotehdas rakentaa. Valmispaketeista ei löytynyt sopivaa joka olisi käynyt myös kaavaan. Meille ei tule mitään ihmeellisyyksiä -kaksikerroksinen moderni puutalo, eli arkkitehdin kustannukset oli hyvin maltilliset! Meillä sijainti meni ”unelmatalon” edelle, vaikka oikein kiva ja sopiva tulee varmasti tästäkin! Hommaa on silti ollut aivan valtavasti, eli raksaamisen stressaavuus ei tosiaankaan ole tuulesta temmattua! Ja kovemmaksi menee, kun alkaa sisätyöt, mitkä tehdään meillä itse. Mietin vielä talotehtaalta lisäavun ostamista, mutta ovat ilmeisen kiireisiä, enkä ole vielä saanut tarjousta esimerkiksi kph:n rakentamisesta.
   On tämä kaikesta raskaudesta ja vastoinkäymisistä huolimatta myös ikimuistoista!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *