Avaruutta kotiin 1: seinän sisään liukuvat ovet piirroksista pystytykseen

Kaupallinen yhteistyö: Eclisse

Hei pitkästä pitkästä piiiiitkästä aikaa! Täällä on vietetty raksan suhteen tiivistä aikaa autokatoksen ja varaston parissa, ne kun jouduimme yllättäen tekemään aivan alusta saakka itse talotehtaamme valitettavan konkurssin vuoksi. Mutta onneksi koti on muutoin valmis, pikku laittoa lukuunottamatta.Varsinaiset työt siis tapahtuvat ulkona varaston parissa, kotona vain eletään. Ja onpa pihakin tullut (lähes) kiveystä myöten laitettua kuntoon menneen kesän aikana, se on ihanaa.

Palaankin nyt ison askeleen taaksepäin ja kerron vielä lisää meille erityisen paljon asumismukavuutta tuoneesta asiasta. Olemme nimittäin käytön myötä olleet vielä ajateltuakin tyytyväisempi kahteen liukuoveemme. Näistä olen hiukan aiemminkin kertonut, mutta nyt sitten oikein syväluotausta luvassa.

Jo suunnitteluvaiheessa oli selvää, että haluamme seinän sisään rakenteissa liukuvat  Eclissen Pocket Door -ovet. Ne sekä tuovat avaruutta, säästävät tilaa että mahdollistavat toivomamme takan sijainnin, joka napakoissa neliöissämme on tärkeää. Nämä ovat tosiaankin varsinainen tilailme liukuoviksi: asennusvaraa ovikehikko vaatii nimittäin vain 0,1-1cm.

Liukuoven rungot asennetaan paikalleen jo  seinärunkojen rakennusvaiheessa. Runkomateriaalilla ei ole väliä -se voi olla kumpaa tahansa, puuta tai terästä, ovirungot sopivat kaikkiin levytettäviin seiniin asennettavaksi.Tästä voit lukea tarkemmin asennuksen vaiheista Eclissen sivuilta.

Jännitykseltä ja kylmältä hieltä ei vältytty: talotehtaalla oli käynyt runkojen kanssa valitettavasti häpstinki, jonka vuoksi aluksi näytti siltä, että työmaalla odottelevia, piirrosten mukaisia runkoja ei päästäisi asentamaan. Tunnustan olleeni asian suhteen varsin ehdoton, koska talomme on pieni, ja jokainen neliösentti meille tärkeä asia. Onneksi työmaapäällikkömme päätyi löytämään ratkaisun, millä rakenne saatiin toimimaan moitteetta. Jälleen hänelle kymmenen pistettä ja se kuuluisa papukaijamerkki, kun tämäkin pikku mutka matkassa saatiin ratkottua.

Kuvassa näkyy seinän sisään tuleva rakenne, liukuoven kotelo, jonka sisään ovi liukuu: tällainen ratkaisu ei kasvata seinän paksuutta lainkaan. Rakentaminen oli timpurimme mukaisesti hyvin yksinkertaista, ja se saatiin pystyyn todella nopeasti. Sitten liukuoven seinärakenne vain levytettiin umpeen, aivan kuten muutkin seinärungot. Tärkeänä huomiona täytyy sanoa, että kehys asennetaan samaan korkoon tulevan lattiatason kanssa. Tämä tulee huomioida asennusvaiheessa -meillä kaikki meni jetsulleen kohdalleen.

Meidän liukuovemme ovat selkeälinjaisen listattomat joten oven asennuksen jälkeen työ ei kaivannut enää muita työvaiheita,vaan ovien osalta valmista tuli! Oli kyllä ihanaa, että jokin asia alun hankaluuksien jälkeen meni maaliin kuin tanssi.

Eclisseltä löytyy myös johdotusvalmis liukuovikehys, jonka kanssa sähköt, esimerkiksi pistokkeet ja katkaisijat saa asennettua samaan seinään, jonka sisään ovi liukuu.Meillä sille ei ollut tarvetta, mutta tämä tuo huomattavasti vapautta suunnittelulle.

PS. Mikäli huoltotarvetta tulee joskus tulevien vuosien ja vuosikymmenten aikana, Eclissen liuku-ovien liukukiskon voi irrottaa huoltotöiden tekemistä varten.Ovia tuskin haluamme vaihtaa, niin hyvin ne sopivat talon henkeen, joten tämä oli varsin mieluisa tieto.

koti remontointi
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *