Hauvahaikara matkalla!

Lilou's Crush

Meillä eletään jännittäviä aikoja, sillä meille on tulossa uusi perheenjäsen.

Odotus on ollut todella pitkä ja monivaiheinen, ja hyvä niin, sillä karvaista ystävää ei mielestäni koskaan pidä hankkia ilman perusteellista harkintaa. Me aloitimme matkan ihan alusta, tutustumalla laajasti eri rotuihin, vierailimme koiraperheissä ja tutustuimme jos jonkinmoisiin hännänheiluttajiin. Villeihin ja vikkeliin, suuriin ja kovaäänisiin, pieniin ja siroihin, sylikoiriin ja sprinttereihin. 

Meitimme tarkasti sitä, millaiselle koiralle meidän perheemme olisi paras mahdollinen koti, ja millainen koira meille olisi sopivin perheenjäsen. Olisimme mielellämme antaneet kodin kodittomalle koiralle, ja seurasimme aktiivisesti niin kotimaisia kodinvaihtajian kuin Espanjan kodittomia koiria. Useammasta koirasta tiedustelimmekin, mutta esteeksi tuli poikkeuksetta se, että kyseiset koirat eivät sopineet luonteensa tai kokemustensa vuoksi pienten lasten perheeseen, kaipasivat koirakaveria uudessa kodissaan, tai sitten sopivat parhaiten rauhalliseen ympäristöön omakotitaloon. Näin päädyimme tutustumaan rotukoiriin ja niiden kasvattajiin. Toiveissamme oli kätevän kokoinen, lapsirakas, ensimmäiseksi koiraksi sopiva, seurallinen, sopivasti liikuntaa kaipaava, mahdollisesti tokoon tai agilityyn (jos esikoinen innostuu) sopiva rotu, joka ei olisi kovin haukkuherkkä tai saalistusviettinen, että sitä olisi isomman lapsenkin aikanaan helpompi ulkoiluttaa. Ekstraplussana olisi, jos karvaa ei lähtisi kovinkaan paljoa, mutta koirahan on aina koira, eli karvaa siitä irtoaisi, ellei se kalju olisi! 

 Lapset rakastuivat nyt niin suosittuihin mutta myös paljon keskustelua aiheuttaneisiin mopseihin ja ranskanbuldoggeihin kun tutustuimme muutamaan aivan valloittavaan kaveriin. Jestas, mitä ihania luonteita leikkisissä paketeissa! Lisätietoa hankittuani kuitenkin pelotti niin paljon mahdolliset hengitysprobleemat, että suljimme nämä molemmat rodut pois listalta siihen saakka, josko terveystulokset alkavat joskus olla parempia. Olen tavannut itse sekä useita täysin terveitä, hyvin hengittäviä mopsukoita, että huonosti hengittäviä, melkein röhkiviä kavereita, joilla myös oli tukevasti painoa pieneksi koiraksi, joten näin omin silmin, miten rankkaa voi koiran elämä olla, jos geenilotto ja kasvatus eivät ole antaneet kumpikaan täysiä numeroita.

Kävimme läpi kymmeniä rotuja, ja yksi nousi sieltä ylitse muiden, toki ei vailla miinuksia sekään -valloittavaluonteinen, pitkäikäinen, vauhdikas mutta vantterahko, hiukan pitkäkuonoisempi (edelleen lyhytkuonoinen kylläkin) ja nassurypytön bostoninterrieri. Toisena vaihtoehtona meillä olivat havanese ja maltankoira, mutta suureksi harmiksemme mieheni sai roduista allergiaoireita, vaikka ne yleensä ovat erityisen vähän allergisoivia.

Tutustuin ennen lopullista valintaa lukemattomiin sukutauluihin, kasvatuslinjoihin, rodun PEVISA:an (Kennelliiton ohjelma, johon useat rodut kuuluvat, jolla pyritään ehköäisemään koirilla esiintyviä perinnöllisiä vikoja ja sairauksia, jotka alentavat koiran elinkykyä tai vaikuttavat koiran elämän laadun alenemiseen. Esim. mopsi rotuna ei, ja tämä vaikutti osaltaan päätökseemme),  ja tutkimuksiin kymmeniä tunteja, jotta ymmärtäisi rodun riskit ja edut, ja miten voisimme omilla valinnoillamme vaikuttaa sekä oman koiramme onneen että rodun hyvään tulevaisuuteen. Olin todella yllättynyt, miten vahvasti pentutehtailua on olemassa, niin ns. puuvillakoirilla kuin muilla seurakoiraroduilla. Kuukaudesta toiseen samoilla ilmoittajille uusia pentueita torissa ja muissa kaupapaikoissa. Uskomattoman surullista! Nämä koirat eivät ole rekisteröimättöminäkään mitenkään halpoja, (vaikka toki huomattavasti halvempia kuin rekisteröidyt )joten on uskomatonta, miten tehtailu voikin niin kukoistaa!

Oli siis itsestään selvää, että oma pentumme tulee kasvattajalta, joka on sitoutunut kehittämään omaa rotuaan kaikin puolin parhaaseen mahdolliseen suuntaan niin luonteen kuin terveyden osalta: käyttää jalostukseen vain todistetusti ja tutkitusti täysin terveitä koiria terveistä sukulinjoista ja välttää minkäänlaista sukusiitosta, ja pitää huolen, että myös pennut osallistuvat isommiksi kasvaessaan tutkimuksiin. Tapasimme kasvattajia, ja kävimme ennen oman pennun valintaa kasvattajan luona ja viivyimme kaikessa rauhassa pari tuntia, jotta näimme, millaisessa perhe-elämässä koiranpennut ja emonsa elelivät, ja saimme tutustua rauhassa.

Nyt meitä kaikkia jännittää! Jonkin aikaa vielä pitää odotella, ennenkuin hauvavauva haetaan kotiin. Hankintoja jos jonkunlaisia ollaan pennulle jo tehty, tärkeimpänä tuo kuvan opus, jota luetaan kolmen vanhimman perheenjäsenen voimin hiirenkorville. Tulee ihan mieleen esikoisen odottaminen ja pesänrakennus, näin intensiivisesti siihenkin meillä suhtauduttiin, että voidaan tarjota koiralle paras mahdollinen koti ja elämä.

Tervetuloa, haikara, me aletaan olla valmiina!

Kommentit

Nettanen
Destination: Happiness

Onnittelut uudesra perheenjäsenestä! Meidän hauvavauva täyttää pian jo 2 v, mutta koulutus jatkuu edelleen :D Piti kuitenkin tulla sanomaan, että tuo kirja on todella hyvä! Sen ohjeita kun noudattaa, niin tekee hyvää työtä. :)

Hertta
Lilou's Crush

Kiitos kiitos kiitos tosi paljon! Ja hei onpa kiva kuulla kokeneelta, että tehtiin hyvä kirjavalinta! Tämä alku kun on kaikille uuden opettelua, ja haluaa tehdä kaiken parhaalla mahdollisella tavalla :)

Nettanen
Destination: Happiness

Mä sain tuon kirjan lainaan ystävältäni, joka on kasvattanut sen avulla 2 täysipäistä koiraa, ja hyvin se on meidän koiraankin toiminut :) Jään odottelemaan kuvia uudesta perheenjäsenestä <3

Hertta
Lilou's Crush

Paras takuu siis toimivuuteen! Ja olipa kiva ystävä! Kuvia tulee aivan takuuvarmasti, kunhan pikkukaveri saadaan kotiin!

Piret
lainahöyhenissä

Oi IHANIA uutisia Hertta! Kyllä koira on parasta mitä ihminen voi itselleen suoda - niin paljon naurua ja iloa ja vastuuta teille luvassa. Onnea hurjasti.

Tiiu ja Chloe

Hertta
Lilou's Crush

Kiitos ihana <3 Ja näin olen antanut itseni ymmärtää, kun teidän koiraihmisten juttuja ja kuvia olen seurannut tässä pitkin matkaa. Terkkuja Chloelle!

PlusMimmi (Ei varmistettu) http://www.plusmimmi.com

Siis NIIN IHANAA! Olen niin onnellinen, että teille löytyi nyt oma hauvavauva! ❤️ Bostoninterrieri on todella valloittava rotu ja varmasti juuri teidän elämäntilanteeseen tällä hetkellä se paras vaihtoehto.

Hertta
Lilou's Crush

NIIN ON! Ja niin jännittävää! En malta odottaa meidän koiratreffejä, voi sitä vauhdin määrää...

StinaStina (Ei varmistettu)

Hieno rotuvalinta! Meidän äidillä on kaksi bostonin terrieriä, äiti ja tytär, ja ovat niin hienosti tulleet meidän lasten kanssa toimeen. Edeltäjänsä ranskan buldoggi oli paljon arvaamattomampi luonteeltaan. Ranskis jouduttiin muuten lopettamaan 5-vuotiaana selkäsairauden takia. Kyllä on bostoneilla paljon luonnollisempi rakenne.

Hertta
Lilou's Crush

Oi kuinka kiva kuulla lisää kokemuksia! Me käytiin kylässä ja kyseltiin ihan väsymykseen asti kaikkia näitä lapsiasioita, kun toiveissa on todellakin koko perheen lemmikki ja perheenjäsen. Vastuu tietysti meillä vanhemmilla, mutta koira on esikoisen "nimikkokoira" jos näin voi sanoa. Ja voi miten surullista, olen pahoillani ranskanbulldogginne puolesta, oli varmasti todella rankka paikka. Paljon terkkuja sinne teidän bostoneille, ja otan enemmän kuin mielelläni heiltä terkkuja ja kokemuksia vastaan jatkossa, meillä kun ollaan ihan noviiseja :)

iidis
Varpain jaloin

Ihania uutisia! Ja ihana kuulla, että koiran hankintaan on käytetty ja käytetään aikaa, perusteellista pohdintaa ja opiskelua.

Hertta
Lilou's Crush

Kiitos, meistä tämä on niin mahdottoman hienoa! Ja vielä on paljon oppimista, edessä on myös "tehopentukoulu" eli koirakurssi, että tulee tehtyä pentuvaiheen koulutukset pohjanmaan kautta :)

iidis
Varpain jaloin

Pentuvaiheessa kaikki pennun ja omistajien itsensä koulutukseen käytetty aika ja vaiva maksavat itsensä sitten vuosien varrella moninkertaisesti takaisin.

Olen potenut koiravauvakuumetta jotakuinkin siitä asti, kun muutin pois vanhempieni (ja meidän koiran luota). Kun tuo meidän villi 3-vuotias tuosta kasvaa vähän isommaksi, on tässäkin perheessä koiran kokoinen aukko vapaana. Relistisesti tähän voisin kuvitella menevän vielä 2-4 vuotta. Olisi hauska ajatusleikki, jos oirarakas uopus joskus opettaisi koiralle samoja temppuja kuin minä lapsena vanhempieni koiralle, esim "katso vasemmalle" ja muuta näppärää, muttei lainkaan tarpeellista :D

Hertta
Lilou's Crush

Näin olen ymmärtänyt, ja siitä taitaa olla paras ottaa neuvo talteen! Meillä huomattiin, että nyt kun tuo nuorempi on 3,5 vuotta, tuli sellainen hetki, että meille koira sopii, kun on jo isompi apulainen niin suuri (9,5 -vuotias).  Jos olisi yksi pieni vain, sitten ei ehkä vielä kädet tosiaan riittäisi!

 

 

NenniKristiina (Ei varmistettu)

Onnea perheenlisäyksestä, oiva valinta lapsiperheeseen. Samalla kirjalla on lähdetty aikoinaan muovaamana myös meidän Bostoninterrieriä kelpo kansalaiseksi. Ja hyvä tuli, luonteineen päivineen!

Hertta
Lilou's Crush

Kiitos onnitteluista, tässä odotetaan melkein yhtä kuumeisesti kuin aikanaan ihmislapsoja syntyviksi :D ja jes, nyt kyllä sinun ja muiden suosittelujen vuoksi luen kirjan vieläkin tarkemmin! Terkut sinne bossulaiselle ❤

ReetaJohanna (Ei varmistettu) http://www.menaiset.fi/blogit/vakka-kantensa-valitsee

Onnea uudesta perheenjäsenestä! Olen koko sydämestäni koiraihminen ja melkein koko ikäni meillä on koira ollutkin. Tällä hetkellä niitä on kaksi. Kyösti on 6-vuotias cairnin terrieri, joka tuli meille pentuna. Uusin lisäys perheeseen on Ella. Meidän ns.Romanian roska eli Kulkureitten kautta tullut rescuekoira. Rescuekoiran hankinta oli meille itsestäänselvyys ja myös helppoa, koska ainokaisemme on jo aikuinen ja asumme omakotitalossa. Alku oli hieman takkuista, kun Kyösti ei halunnut hyväksyä tulokasta ja myös pelkäsi isompaa koiraa. Nyt on mennyt kaksi kuukautta Ellan meille tulosta ja sopu on jo onneksi talossa. En keksi mitään huonoa koiran ottamisessa &lt;3 Tulee lähdettyä ulos surkeallakin kelillä. Ihanaa odotusta ja laitathan kuvaa, kun perheenjäsen teille tulee.

Hertta
Lilou's Crush

Kiitos! Minä puolestani olen ollut aina kissaihmisiä, ja nyt huomasin juuri hämmästyksekseni, että oma kissani oli aivan samannäköinen tämän meille tulevan tulokkaan kanssa :) Hassu sattuma. Onpa mahtavaa, että saitte uuden perheenjäsenen Kulkureiden kautta! Meilläkin lähisuvussa sellainen tuote tulokas (paitsi siis tosiaan Espanjasta) kahden aikuisen taloudessa. Teillä on varmasti aivan täydellinen koti tulokkaalle, kun kokemusta koiristakin on noin paljon! 

Itselleni on muuten myös tosi suurena innon aiheena se, että aikanaan saa/joutuu lenkkeilemään säässä kuin säässä. tekee niin hyvää!

KahjoKerttu (Ei varmistettu)

Onnea! Itsellä nyt 2 kuukautta takana Kreetalta adoptoidun koiran kanssa ja onhan tää koiranomistajana olo nyt ihanaa :)
Jos etsit kauniita koiratarvikkeita, niin tsekkaa: https://www.kindfordogs.fi

Hertta
Lilou's Crush

Voi onnea sinnekin ❤ ja tuolla olisi tosiaan niiiiin kivoja juttuja, just omaan makuun!

PaH (Ei varmistettu)

Onneksi olkoon uudesta perheenjäsenestä. Nyt onkin hyvä suositella teidän koko perheelle vierailua Suomen suurimpaa koiratapahtumaan messukeskukseen Koiramessuille 8-10.12. Täältä pääset tapahtuman sivuille https://www.koiramessut.fi/

Hertta
Lilou's Crush

Täydellinen ajoitus, justaans muetin, että koskas ne olikaan, kun kuulemma sieltä löytäisi yleensä koiran pukineita hyvissä tarjouksissa! Tuo alue on ihan vieras, nyt on yksi bostoneitten fb-ryhmästä löytynyt villis tulossa, mutta manttelia/haalaria vielä kaipaan!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.