Hiukan hurmaava

Lilou's Crush

Olen ollut koko ikäni aivan mahdoton lukutoukka. Lapsena luin  erään pienen keskisuomalaisen kylän kirjaston kirjat jotakuinkin kaikki jo yläasteikään mennessä. Kun elo on käynyt kiireiseksi ja stressi vallannut aivoja, olen yleensä hakenut pakoa arkeen fiksuista dekkareista. Agatha Christien klassikot ja Henning Mankellin opukset ovat siinä suhteen täydellisiä. Mutta luen aivan_mitä_tahansa. Siis kertakaikkisesti mitä vain. Suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, kaikki käy. Dekkarit, elämänkerrat, novellit, runot, asiateokset, sarjakuvat. Johtunee osittain siitä, että äitini oli ammatiltaan kirjailija, ja lapsuudenkotini suorastaan pullisteli kirjoista. Kuten taitaa nyt omakin kotini tehdä...

Tänän kesänä loman lukupinkkani näytää tuolta. Kevyttä, jännää ja kiehtovaa, hauskaakin. Tunnustan kyllä, että Saima Harmajan "Kootut runot sekä runoilijakehitys päiväkirjojen ja kirjeiden valossa" ahmin lähestulkoon yhdeltä istumalta. Olen ollut Saiman ihailija pitkään -en kenties edes täysin runojen vuoksi, vaan nuoren palavan sydämen ja kirjailijan vimman vuoksi. Kirjeistä ja päiväkirjoista paljastuu niin paljon; miten suloisen läheinen perhe Harmajat ovat olleet, miten kovasti järki ja tunteet voi nuoressa sydämessä taistella, ja miten raskasta on ollut elää etenevän ja painavan sairauden kanssa vuosia, joiden pitäisi olla ihmisen elämän keveimpiä.

Pieni suloinen lainaus, ei runo, vaan yhden lauseen ote Saiman päiväkirjasta, joka antaa pienen palan kujeilevasta kirjoittajasta; " Melkein kolmeen viikkoon en ole tavannut sitä miestä, jolle silloin kerran tahdoin olla hiukan hurmaava".

 

PS. Olen päässyt elämänkertojen makuun vasta viime vuosina. Olisiko teillä suositella jotakin mielenkiintoista sellaista?

Kommentit

StyleC (Ei varmistettu)

Saima Harmaja on ihana: kävin muutama vuosi sitten äitini kanssa katsomassa hänen elämästään kertovan teatteriesityksen. Harmaja oli silloin itselleni ihan outo ja lähdin lähinnä mukaan seuraksi: yllätyksekseni pidin kovasti sekä esityksestä että Harmajan runoista ja kirjeistä, joista esitys koostui. Itsekin luen aika paljon kaikenlaista, mutta en aivan kaikkea sentään. Tiedän kyllä tyypin: myös isäni lukee AIVAN mitä tahansa jos niikseen tulee, paremman puutteessa ;)

Hertta
Lilou's Crush

Onpa kiva kuulla, että sinäkin tykästyit! Tuota esitystä en ole itse nähnyt, olen vain lueskellut ensin äidin runokokoelmia ja sitten omiani. Olisipa nyt tuon kirjan luettuani kiva nähdä se. Kirja jättää Saiman kuoleman täysin avoimeksi, eli siinä ei ole toimitettua aineistoa kuin ensimmäiset sivut, ehkä itse olisin kaivannut vielä lyhyttä epilogia, jotenkin tuntui, että tarina jäi kesken, vaikka sen surullisuuden tunsinkin ennaltaan.

Ja tosiaan, onneksi oli tuo "kotikirjasto" niin tuli perehdyttyä ties vaikka mihin. Ja hahaa, teillä siis on suvussa miesmeikä, luen vaikka auton opaskirjaa, jos ei muuta ole tarjolla, huomattu on :D

StyleC (Ei varmistettu) http://tyylicasual.blogspot.fi

Tuo esitys oli Porin teatterissa jokunen vuosi sitten, joten siksi et ole siihen varmaankaan törmännyt :) Oli kyllä hyvä, joten jos se joskus uusintaesitetään jossain, niin suosittelen kyllä.

Hertta
Lilou's Crush

No ilimankos ;) Vaikka nolon vähän sitä on ehtinyt täst pk-seudunkaan kulttuuritarjonnasta nauttia!

Omenainen

Roland Barthes by Roland Barthes. Kolahtaa ja kovaa.

Hertta
Lilou's Crush

Tutustun! Ihan vieraalta kuulostaa minulle, mielenkiintoista! Kiitos :)

Omenainen

Filosofiaa, keveästi.

Hertta
Lilou's Crush

Just hyvä :)

Sansa (Ei varmistettu)

Ehdottoman mielenkiintoinen elämänkerta on "The Life And Death of Andy Warhol" /Victor Bockris. Saa myös suomeksi käännettynä ainakin pokkarina! Ja mikä parasta, Andy asusteli ja vaikutti NYCissä, tunnelmointia ja historian siipien havinaa saapi siis myös kaupungin osalta!

Ihanaa minilomaa rapakon toiselle puolelle! :-)

Hertta
Lilou's Crush

Ooh, hyvä vinkki! Kiitos! Kurkkaanpa, löytyisikö pädiin ladattavana :)

Jenniii
Pupulandia

Suosittelen Mia Farrown elämäkertaa, taisiko vielä olla naisen itsensä kirjoittama? Kirjan nimeä en valitettavasti muista, mutta on varsin kiehtova elämä ollut sillä tyypillä. Nainen on nimittäin ehtinyt elää elämäänsä muun muassa Frank Sinatran ja Woody Allenin rinnalla, joista jälkimmäinen suhde päättyikin sitten surullisenkuuluisalla tavalla, kun Allen sekaantui Farrown adoptiotyttäreen. 

Hertta
Lilou's Crush

Taisin löytää parikin rouvan elämänkertaa, nyt täytyy yrittää yhyttää se paras! Hyvä vinkki murmeloinen :)

Jenniii
Pupulandia

Googlailin vähän ja se lukemani versio oli nimeltään Helmikuun perhonen. Tosi kiinnostava! Ja innosti myös tutustumaan lähemmin Farrown elokuviin. :)

Siw (Ei varmistettu)

Suosittelen Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis (kirjassa koreilee kaikki nimet siistissä jonossa) elämänkertaa! Tosi mielenkiintoinen ja tulee mukavasti Ameriikan historiaa siinä samalla! Rouvalla ollut kyllä äärimielenkiintoinen elämä ja kuinka sivistynyt ihminen on voinut olla, huh!

Hertta
Lilou's Crush

Tämä kuulostaa siltä, että selaan heti illalla, löytyisikö ipadiini sähkökirjana! Kiitos!

helinel
Wings of Desire

Tutustuin Saima Harmajaan jo suunnilleen 10-vuotiaana, sillä olin myös kaikkiruokainen lukutoukka. Runotyttönä kopioin Harmajan runoja päiväkirjaani juuri oppimalla juhlallisella kaunokirjoituksella. Olen myös suuri elämänkertakirjallisuuden ystävä. Tällä hetkellä kesken on Ernst Brunnerin Edith, joka kertoo yllätys yllätys Edith Södergranista. Muita elämänkertoja joita nyt äkkiseltään tulee mieleen Minä, Maija Plisetskaja (Maija Plisetskaja), joka kertoo venäläisen prima ballerina assolutan, klassisen baletin legendan elämästä. Karen Blixenin elämänkerta, en nyt muista kirjoittajaa. Isadora Duncan: My life. Mielestäni erittäin mukaansa tempaava oli myös Aira Samulinin Soturi ja sunnuntailapsi/Auringon pimennys, jonka löysin mummoni kirjahyllystä. :) Haha, näyttää siltä, että inspiroidun vahvojen naistaiteilijoiden elämänkerroista eniten! 

Olppa (Ei varmistettu)

Heippa! Voisin suositella Sharon Osbournen elämänkertaa! Kirjan nimi suomeksi "Täysillä". Luin itse sen parissa päivässä, koukutti. Se avasi hyvin paljon Sharonin elämää.. vaikka itse en ole Sharonia pahemmin fanittanut taikka muutenkaan seurannut, kirja oli hyvin mielenkiintoinen. Sharonilla on ollut kyllä rankkaa. :D Kirja sai ainakin minut ajattelemaan omaa elämääni ja vielä kerran huomaamaan että omat ongelmani eivät ole kovin hääppösiä, verrattuna joidenkin ihmisten ongelmiin..

Kommentoi