Hyvän- ja pahanpäivän varalle

Lilou's Crush

Kaupallinen kampanja, yhteistyössä Säästöpankki

Olen tainnut kertoa, että olen lähtöisin hyvin pienituloisesta perheestä. Kuusi lasta, vanhemmat taidealan ammattilaisia ja ysikytluvun lamassa nurin mennyt yritys, se sen ajan turhankin tavallinen tarina. Kenties siitä johtuen, olen aina säästänyt silloin, kun elämäntilanne on sen sallinut. Pelännyt sitä pahaa päivää, ehkä? Koululaisena säästin kesätyörahat omaan kotiin muuttoa ja opintoja varten, työelämään siirtyessäni asunnon käsirahaa varten, sen jälkeen vähän pienempiä tavoitteita varten kuten lomat, suuremmat kodin hankinnat ja sen sellaista.

Kun menimme kimppaan mieheni kanssa, huomasimme olevamme erilaisia rahankäyttäjiä (ei hän mikään huithapeli ollenkaan ole, erilainen vain). Löysimme pian meille sopivan tavan hoitaa raha-asiat: minä otan selvää, yhdessä jutellaan ja sitten päätetään, mikä on meille sopivin vaihtoehto. Tämä onkin toiminut kymmenen vuotta hyvin, niin hankinnoissa kuin säästämisessä. 

Viimeisin suurempi säästökohteemme on ollut tämä aika, jota elämme juuri nyt. Olen jäämässä ihan pian päättyvän äitiysloma jälkeen hoitovapaalle, ja jo kun haave toisesta lapsesta tuntui vähän todemmalta, aloitimme varautumisen siihen, että jos tuo haave toteutuisi, voisin viettää myös tämän toisen pienen kanssa hiukan pidemmän ajan kotona kuin vain äitiysloman. Siinä samalla voin saatella esikoista koulutielle ja ottaa vastaan ainakin ensimmäisen puolen vuoden ajan, mahdollisesti vähän pidempäänkin. Säästimme siis näiden hyvin päivien varalle.

Aika helposti hahmotettavia juttuja, ja konkreettisia, nuo edellämainitut säästökohteemme. Nyt kun koti on tässä ja perhe on tässä, mielessä on käynyt myös aika, joka tuntuu olevan jossakin noin viidentuhannen valovuoden päässä: ne kultaiset eläkevuodet. Tuntuu harvinaisen selvältä, että oma eläkekertymä ei tule aikanaan yksinään mahdollistamaan mukavia eläkevuosia, vaikka tässä painaisi hommia vielä niin kauan kuin "alamus" kestää (esikoisen lanseeraama uudissana eiliseltä).  En ollut nuorena tyttönä niin kaukaa viisas, että olisin osannut aloittaa valtion avustaman eläkesäästämisen, ja jos totta puhutaan, ihan omanlaiselta säästäminen, jossa säästöihin ei pääse käsiksi kuin todella pakottavan syyn sattuessa, ei tunnukaan omalta. Olen niin kovin turvallisuushakuinen, myös säästämisessä. 

Vaikka vuosissa mitattuna säästäjänä olen konkari, olen säästämisen tavoissa noviisi. Äitiysloman aikana olinkin päättänyt perehtyä myös muihin vaihtoehtoihin, ja ennätin jo hiukan tutustua kirjallisuuteen ja selailla netistä tietoa rahastosäästämisestä sun muusta. Vielä aika kinkkiseltä tuntui, kuten monen uuden asian opettelu tietysti alkuvaiheessa. Ehdotus osallistua Lilyn ja Säästöpankin kamppikseen ja tutustumaan Oman talouden tuokioon tuli siis kuin Manulle illallinen. Oman talouden tuokio on Säästöpankin kaikille avoin maksuton oman talouden kartoituksen noin tunnin visiitti pankissa, jossa voi kysyä apua säästämisessä tai suuremmissa hankinnoissa kuten asunnon ostossa askarruttaviin juttuihin. Minulla  mielen päällä  olivat siis nämä muuhun kuin säästötilille säästämiseen liittyvät asiat.

Kerroin tuokiossa sijoitusasiantuntijalle taustaksi, että olen säästänyt pennoset aina ihan tavalliselle säästötilille, muutaman kerran tehnyt ennen asuntokauppoja vuoden-parin siirron korkeakorkoisemmalle määräaikaistilille, mutta siinä kaikki, mihin olen rohjennut. Riskin otto vaivoin säästetyillä pennosilla on aina tuntunut liian pelottavalta. Samalla olen  kuitenkin ymmärtänyt inflaation nakertavan säästöpossun paksuutta, mutta varovaisuus ja tiedon puute on estänyt tekemästä muutoksia tähän vanhaan tapaan. Vaikka säästäminen ei juuri nyt ole mahdollista, halusin tulevaa varten tietää, onko olemassa jokin tapa, jolla säästämistä voisi tehdä säännöllisesti, pitkäjänteisesti ja hiukan tuottoisammin, mutta silti turvallisesti ja vähäriskisesti, sitten kun taas palaan työelämään ja talous tasapainottuu.

Lähtötaso keskustelulle oli kuulemma mainio, koska olen sentilleen selvillä siitä, miten tulot ja menot taloudessamme menevät (kiitos excel-seurannan, jota teen kuukausittain. Tämä ei todellakaan ole odotettu lähtötaso keskustelulle, mutta mitä paremmin on tilanteesta kartalla, sitä tarkemmin tuokiossa asioista voidaan keskustella). Teimme kertomani perusteella minulle yhdessä säästäjä- sijoittajaprofiilin, ja totesimme sen olevan "Ryhti". Pelkkä säästäminen ei aivan riitä, vaan odotan myös tuottoa, koska pelkät talletukset eivät ole se mielekkäin tapa säästää rahaa, juuri tilillä makaavan rahan arvoa nakertavan inflaation vuoksi. Olen hyvin kaukana rohkeammista sijoittajatyypeistä, ohoi, riskit, pois ne meidän kukkarosta.

Profiilin ja kertomani perusteella sopivin säästötapa meille olisi ohjata puolet säästösummasta edelleen säästötilille, neljännes korkorahastoihin ja neljännes osakkeisiin, ja näistä valita vähäriskiset versiot. Kuukausittainen säästösummamme ei ole suurensuuri, sillä maksamme hartiavoimin vielä asuntolainaa yli kymmenen vuotta, mutta tällä tavoin palasteltuna rahastot ja osakkeet eivät tunnu enää pelottavilta, vaan kiehtovammilta nimenomaan tuon inflaation peittojina. Selkeän tuokion jälkeen tuli uutta intoa tutustua aiheeseen vielä syvemmin. Aikaisemmin mielessäni oli kajastellut asuntosijoittaminen, kun oman asuntolainamme joskus  tulevaisuudessa saamme sopivaan malliin, mutta pientä sijoittamista voisin lähteä toteuttamaan aikaisemmin.

Jäin pohtimaan asiaa, tässä kun on vielä aikaa makustella ennenkuin palkka alkaa taas juoksemaan, tällä haavaa vain siis käytämme kertyneitä säästöjämme normaaliin elämään. Kenties villiinnyn ja kun tarpeeksi perehdyn asiaan, olen muutaman vuoden päästä ihan haka ja teen suoria osakeostoja itse. Mitä todennäköisimmin kuitenkaan en, tällä luonteenlaadullani.

Millaisia te olette säästäjinä? Onko kokemusta, ja millaista, rahastosäästämisestä, sijoittamisesta ynnä muusta, hyvin vihreä noviisi imee mielellään kaiken opin, koska näistä asioista ei paljoa ole yleensä juurikaan tapana jutella, päivänpolttavien asioiden viedessä huomion. 

Kuvituksena pääosin sen "kaikkein kallehimman" eli oman kodin kuvia, tuntui jotenkin sopivalta aiheeseen liittyen, ja koska tuo kevätkin tuolta jollottelee. Sitähän sanotaan, että asuntolainan maksu on pakkosäästämistä, ja sinne ne meidän suurimmat eurot menee, joka kuukausi. Samalla se on sellainen säästökohde, josta syntyy väistämättä myös melkoisia menoja, jos siitä pidetään asianmukaisesti huolta.

 

Kommentit

Mia K.
Voi taivas

Osakkeet. Menetin todella omaisuuden niiden kanssa, kun jenkeissä yksi pankki teki konkurssin. 

Säästän nykyään enää karttuvalla säästötilillä :) en luota oikein enää noihin osakejuttuihin. Mutta, voipi olla että tulevaisuudessa asiat muuttuvat ;))

Terve järki kannattaa raha-asioissa!

Hertta
Lilou's Crush

Voi hemmetti. Tiedän miltä se tuntuu, noin suurin piirtein. Mutta kyllä, terve järki, ja normaali onni, sillä jo pääsee pitkälle :)

Odetskaja (Ei varmistettu)

Huiken tärkeä aihe! Olin aikaisemmin töissä, jossa jos en päivittäin niin lähes viikottain juttelin juuri eronneiden tai leskeksi jääneiden viisi-kuusikymppisten naisten kanssa raha-asioista ja todella moni heistä sanoi, että heillä ei ole mitään tietoa, mies on nämä asiat aina hoitanut. Ehkä tämä on ikäpolvikysymys, mutta kaikkien pitäisi olla perillä omista ja perheen yhteisistä raha-asioista.

Itse olen säästänyt sekä säästötilille että rahastoihin. Säästötilillä pidän pientä hassutteluvaraa, rahastoihin sitten menee se oikea säästäminen. Rahastoja on tällä hetkellä neljää erilaista, yhteen niistä säästän nyt kuukausittain säästösopimuksen kautta ja muut vain ovat. Säästösopparin pienin summa taitaa omassa pankissani olla 40 euroa, se sopii hyvin tällaiselle, jolla on myös asuntolainaa maksettavana seuraavat 15 vuotta. Yhden sortin sijoitus sekin on. Ilmeisesti minulla on ollut aloittelijan tuuria tai jotain, mutta rahastoillani menee nyt ihan hyvin. On ihan kiva, että jotain on säästössä, nyt on nimittäin aika aloittaaa sen kalleimman remontointi ja vieläpä sen kalleimman yksi kalleimmista, luvassa on keittiöremontti.

Hertta
Lilou's Crush

No tämäpä juuri, nostit esiin valtavan tärkeän asian, mistä aikanaan äitini kanssa keskustelimme paljonkin, äiti kun oli todellinen naisasianainen. Sinä toteutat nyt juuri tuollaista tapaa, joka meillä on ajatuksissa, ja nimenomaan pienin askelin täälläkin suunnitelmissa. Se on hyvä tapa, ja kun sen aloittaa mahdollisimman pian, pääsee vielä pitkälle, ja on joskus varaa toteuttaa vaikkapa juuri niitä remontteja! Keittiöremontti on kyllä iso ja kallis, mutta yksi ehdottomasti eniten elämisen laatuun vaikuttavista remonteista, vitsit, kun pääsisi taas suunnittelemaan sellaista :)

Irkkuliini

Upea koti teillä! Ihania kuvia ja ennen kaikkea tärkeä aihe. Itseäkin myös samanlaiset ajatukset mietityttää, nyt kun olen jäänyt äitiysvapaalle. Säästäminen on ollut minulle aina melkoisen vaikeaa. Tuntuu, että rahaa menee juuri niin paljon kun sitä tulee. Ja toisaalta hyvin pienelläkin pärjää, jos niikseen tulee.

Nyt juuri kun aloitin äitiysloman, huomaan pyöriväni kaupoissa viettämässä aikaa. Pitkien työpäivien vuoksi siihen ei ole aiemmin ollut aikaa. Kummasti siellä kaupoissa kierrellessä herää tarpeita, joiden olemassa olosta ei ole tiennyt. Nyt täytyisi vaan totutella, että ihan niin "vapaasti" ei voi äitiyslomalla rahaa käyttää. Ja luulen, että lapsen tulo perheeseen tulee myös jonkin verran vaikuttamaan rahan käyttöön. 

 

Hertta
Lilou's Crush

Kiitos kovasti, sekä kauniista sanoista kodista että tästä kirjoituksesta. Minustakin aihe on tärkeä, etenkin sellaisille, ketä ei tulevaisuudessa pelasta vaaaaaltava yllätyksenä löytyneen ameriikan tädin tai muun sukulaisen perintö ;).

Jos saan ehdottaa, niin suosittelen tuota tapaa, että kirjaa kaikki tulot ja menot simppeliin exceltaulukkoon, sillä tavoin mikä itselle luontevalta tuntuu, siinä nimittäin äkkiä käy niin, että haluaa alkaa säästämään, kun tietää, että jokaisen pienenkin extrajutun tulee kirjaamaan taulukkoon :) Se vie tovin aikaa alkuun, mutta sitten siitä tuleekin jo rutiini yks ja kaks. Itse teen sitä ihan vain mielenkiinnosta, vaikka oudolta kuulostaakin :D Menoihin voi säännölliseksi menoksi jo valmiiksi kirjata sopivan säästösummankin. Ehkä tärkeintä on minusta (sitten, kun sinne säästämiseen taas päästään), että säästösumma on sellainen, ettei se tee kuukausista hankalia, vaan on nimenomaan sopivan suuruinen.

Irkkuliini

Tuo excel-taulukko kuulostaa hyvälle vaihtoehdolle. Kiitos vinkistä. Täytyy varmaan jonkinlainen sellainen tehdä ja katsoa, miten se itsellä toimii.

Tässä juuri vanhempainrahapäätöstä tutkiskelen ja samalla haaveilen, että lähtisin lastentarvikkeeseen ostoksille hakemaan viimeisiä puuttuvia juttuja vauvaa varten... Rahan menoa ei voi estää... ;)

Aurinkoista päivää!

Hertta
Lilou's Crush

Se on totta,  yllättävän paljon kaikenmoista pientä nuo minit kaipaa :) mutta testaa excliä!

t.Susse (Ei varmistettu)

Mielenkiintoinen postaus, ajankohtainen myös itselle, ja kyllä teillä sitten on kaunis koti! :)

Täällä periferiassa ainakaan tuo että lähtökohtaisesti oma asunto olisi säästämistä, ei valitettavasti kyllä pidä paikkaansa...varsinkin jos ajattelee jotain 70-luvun kerrostaloja tms., monilla alueilla pelkkä putkiremontin - jonka hinta ei ikävä kyllä ollenkaan katso kiinteistön sijaintia:( - neliöhinta ylittäisi kaksinkertaisesti osakkeen vastaavan arvon, toisin sanoen omiaan ei saisi ikinä pois. Nämä valitettavasti eivät ikinä ole yksiselitteisiä asioita, ja monen kannattaisikin oikeasti miettiä millaista kotia voi ajatella omaisuuden kartuttamisena. Eniten ehkä ihmetyttää ettteivät pankit koe ollenkaan tästä vastuuta, kauppaavat vain silmät kiiluen lainoja. Näin kärjistetysti sanoen, mutta oikeasti olen seurannut lähietäisyydeltä pariakin tällaista tapausta jossa ostaja ei ole ymmärtänyt tätä eikä sitä hänelle mitenkään ole pankista teroitettu.

Hertta
Lilou's Crush

No näin s on. Oma kotitalomme on muuttotappiopaikkakunnalla, eikä varmaankaan minkään arvoinen. Aika tarkasti täytyy laskea, että onko järkevämpää maksaa omaa vaiko vuokra-asuntoa, ja elämäntilannekin sen sanelee. Mekin vertailimme nykykotia ostaessa tarkasti samankokoisten vuokra-asuntojen hintoja suhteessa lainanhoidon kuluihin ja vastikkeeseen+remontteihin, tällä haavaa oli parempi näin päin.

Miirunen (Ei varmistettu)

Heips!

Mielenkiintoinen aihe ja alku kosketti, koska koen olevani samanlaisilla lähtökohdilla varustettu ja sen takia aina ollut hyvin säästäväinen. Toisaalta pahan päivän varalle säästäminen välillä tympiikin, mutta kun on saanut sievoisen summan säästettyä, se jotenkin rauhoittaa tietyssä mielessä. Minulla on ollut rahastosopimus varmaankin heti, kun sellaisen omiin nimiini sain ja siellä ne rahat tällä hetkellä loikoilevat, kun opiskelen. ASP-tilikin löytyy ja suurin tavoitteeni on säästörintamalla ostaa joskus oma asunto :)

Mutta piti laittaa kommenttia myös siitä, että Kauppalehdellä on olemassa Oma salkku-ohjelma, jossa osakkeita voi leikisti "ostaa" ja katsoa, miten omat osakkeet sitten lähtevät lentoon, jos lähtevät. Teimme omat salkkumme opiskeluihin liittyen ja oikeasti siihen leikki sijoittamiseen jäi koukkuun ;) Toisaalta ajatteli, että jos oma oikea raha siellä vetelisi parin tonnin miinuksia, niin en tiedä kestäisikö kantti. Sijoitusmaailma on kiehtova, mutta omalla kohdallani vielä niin koukeroinen ja vieras, että saa nähdä jos joskus siitä innostuisi todella ja ottaisi asioista kunnolla selvää.

Hertta
Lilou's Crush

Ihanan fiksusti olet asiasi hoitanut, aion kyllä opettaa omille tytöilleni "sen kaiken, mitä minulle ei opetettu" raha-asioista! Ja hyvä vinkki, olisikohan tuosta opettelun avuksi tuosta KL:n palvelusta! Kiitos!

t.Susse (Ei varmistettu)

ps. Turvallisuushakuisuutesi on tuttuakin tutumpaa; oma säästämiseni rajoittuu perinteiseen säästötiliin. ;)

Miehellä on sekä rahasto- että osake"juttuja", en halua niistä juuri mitään tietään, olen vain maininnut että ottaa hyvän neuvon huomioon, sijoittaa vain ns. ylimääräisiä rahoja jotta mahdolliset katastrofit eivät sitten niin tekisi kipeää kukkarolle. En kiellä, on niistä tässä hyötyäkin ollut, auton vaihdossa, remonteissa ynnä muissa mutten siltikään haluaisi sen tyyppisiä pohtimisia, tarkisteluja itselle.

Yrittäjyydenkin riskit ovat sellaisia ettei mun hermorakenteella niihin kyetä: kuten joku konkurssin läpikäynyt nainen jälkiviisaana itsensä tuntemattomuutta harmitteli, ettei luonteelle joka hermoilee asioita etukäteen, kohdalla ja vielä jälkikäteenkin missään tapauksessa riskinotto sovi. Vaatii sellaista kylmähermoisuutta joka itseltä tyystin myös puuttuu.

Edellä mainitut toki johtavat siihen että kun on sekä kyvytön että haluton ottamaan ylimääräisiä riskejä, taatusti myös vaurastuminen kiertää minut kaukaa! :D Sen olen mielelläni hyväksynyt, elämä tässä kuitenkin heittää kaikenmoista eteen ilman suunniteltua hurjapäisyyttäkin joten varaan voimani niihin. Tylsis, vaan semmoinen oon. ;D

Hertta
Lilou's Crush

Mitäs jos kuule tästä sisuunnut ja teet itsekin pienen sijoituskokeilun, juuri niillä "ei satu jos katoaa" -rahoilla :) on sitten sellainenkin asia kokeiltuna ;) tsempataan katos toisiamme, me turvalliset tuulat :)

Pyjama
Pyjamapäiviä

ERITTÄIN tärkeä aihe, ja on sulaa hulluutta, että monet naiset eivät hoida edes omia raha-asioitaan! Minä hoidan sekä omani että miehen, kun olen parempi numeroissa ja kiinnostuneempi sijoittamisesta. Sijoittaminen ja säästäminen ovat sama asia. Korottomalla tilillä rahojen makuuttaminen ei ole säästämistä, vaan hidasta, mutta varmaa rahojen menettämistä.

Sijoittaminen ei ole mitään rakettitiedettä, joten ensisijainen vinkkini olisi opetella se. Lue kirjoja, blogeja, seuraa lehtiä. Huolehdi ihan itse omista sijoituksistasi ja raha-asioistasi.

Jos ei kiinnosta alkaa perehtyä ja haluat sijoittaa pankin osoittamaan rahastoon, niin kurkkaa kaksi asiaa. Katso ensin kuinka paljon rahasto vetää välistä (tieto kaikista Suomessa kaupattavista rahastoista löytyy Morningstarin sivuilta). Esimerkiksi kuvissasi olevan SP:n Maailma Osake B -rahaston juoksevat kulut ovat melko kovat 1,81%. Merkintäkulu on 1% (merkintä tarkoittaa rahasto-osuuden ostoa, eli kun laitat summan x "säästöön", niin siitä välistä otetaan merkintäkulut. Lunastus tarkoittaa sitä, kun otat rahasi pois rahastosta. Rahastosta riippuen joudut silloinkin maksamaan jotain.) Onko sillä sitten suuri merkitystä, ovatko juoksevat kulut 1,8 vai 0,8%? Kokeile tuottolaskuria (esim Seligsonin sivuilta.) Ero on aivan älyttömän iso. Itse pidän yli 1% juoksevia kuluja liian korkeina.

Jo mainittujen sivujen (Morningstar, Seligson) lisäksi mielenkiintoista tietoa voisi löytyä Nordnetistä (halvin ja helpoin paikka tehdä suoria osakeostoja), tietenkin Kauppalehdestä ja Taloussanomista, ja vaikkapa Saiturin blogista. Nainen ja raha -teemalla on ilmestynyt useampikin kirja. Hesarin lauantailiitteessä puhutaan joka kerta rahasta jostain vinkkelistä, viimeksi oli naisten tavasta sijoittaa. 

Olen itse sijoittanut sekä suoraan osakkeisiin että erilaisiin rahastoihin. 

Hertta
Lilou's Crush

onpa todella kiva huomata, että kaltaisesi konkarin vinkkejä olen noudattanutkin jo, eli polun alussa jo olen!  Olen lukenut viime vuosina julkaistut "mitä jokaisen kotiäidin jne" -kirjan (koin hiukan liian alkeelliseksi aikuiselle ;) että jonkun toisen joka oli jo parempi, siirryinkin suosiolla "miesten kirjoihin" (jep, on se merkillistä, mutta toisaalta ehkä naisia tosiaan innostetaan heille tiukasti suunnatuilla teoksilla?). Talous-osio on lehden lempiosioni. Probleemani on  AIKA tai tarkemmin otaalinen ajanpuute niin tähän kuin moneen muuhunkin tärkeään asiaan.

Ehkä lisäksi kaipaisin tuttavaa joka vielä opettaisi kädestä pitäen alkuun (ei siis niinkään sijoitusvinkkejä vaan periaatteet), sitten tohtisin sijottaa itse. Ymmärrän hyvin mitä sanot pankkien palkkioista. Epäilen, että niin kauan kun en pysty aiheeseen itse perehymään riittävästi, joutunen alkuun päästäkseni niitä käyttämään. 

olisi tosi kiva kuulla, millä tavoin sinä pääsit alkuun? Otitko itse vaik systemaattisesti selvää saitko apua joltakulta, opitko ehkä aiheesta kotoa tai koulussa? 

 

Kitos vielä, sain kommentistasi vielä hurjasti enemmän lisätsemppiä!

Hertta
Lilou's Crush

...ai kamala tätä puhelimella kommentointia, sormet kuin nippu nakkeja ja lopputulos kirjoitusvirhesoppa!

Pyjama
Pyjamapäiviä

Hui! Minä en todellakaan ole mikään konkari, ihan keltanokka, vaikka neuvoja auliisti jakelenkin!

Minä en ole aina hoitanut kovin säntillisesti raha-asioitani, vaan kaik on mennyt, mitä on tullut jne. Kotoa olen saanut kyllä säntillisen säästämisen mallin, mutta en varsinaisesti mitään konkreettisia neuvoja. Ja vaurastumisen kannalta vanhempieni toimintatapa ei ole minusta kaikista järkevin. Esimerkiksi ajatus siitä, että kun korot ovat matalalla kannattaa maksaa asuntolainaa hirveellä kiireellä takaisin. (Tosin minulla ei ole ollut asuntolainaa vuonna 1993 jolloin korot taisivat olla jotain 30%...). Minun mielestäni kun korot ovat matalalla, niin asuntolainaa kannattaa maksella vain silleen sopivasti ja samalla sijoittaa (koska sijoittamalla saa paljon suurempaa tuottoa kuin mitä maksaa korkoina). 

Aloitin lukemalla nettiä ja muutamia sijoituskirjoja, Vaurastu arvo-osakkeilla, Erolan itsepuolustusopas sijoittajalla (passiivisesta rahastosijoittamisesta). Ja koska opiskelen yliopistossa, niin tungin itseni Johdatus rahoitukseen -kurssille, en käynyt kurssia, mutta sain luentoprujut itselleni.

Kaikki tuntui minusta aluksi tosi sekavalta, mutta aika nopeasti juonesta pääsi jyvälle. On hirvittävästi asioita, joista en ymmärrä mitään enkä aio kaikkea opetellakaan. Tajuan perusjutut ja se riittää minulle. Aika ei riitä kaikkeen. Sanotaan, että naisten tapa sijoittaa on sijoittaa yrityksiin ja sanotaan myös, että naiset ovat miehiä parempia sijoittajia. Ja minä olen nainen. :D Olen ostanut vain sellaisten yritysten osakkeita, joista ymmärrän, mitä ne tekevät ja joihin uskon. Tosin olen pistänyt rahaani myös rahastoihin ja niissä olevia yrityksiä en kaikkia tunne (ulkomaalaisia).

Minä jotenkin ajattelin aikaisemmin, että sijoittaminen on jotenkin tosi vaarallista. Että sitä voi yhdessä yössä menettää kaikki rahansa. Onhan se teoriassa mahdollista, että menettää suunnilleen kaiken. Mutta oikeasti, kuinka todennäköisenä pitäisit sitä, että esimerkiksi Nordea, Kone, Fortum, Apple ja H&M menisivät kaikki nurin ensi yönä? Aika harva kuitenkaan ihan yhteen yritykseen kaikkia rahojansa pistää (monesti suositellaan hajauttamaan ajallisesti (et osta kaikkia osakkeita samana päivänä), toimialallisesti (ei pelkästään metsäteollisuutta) ja maantieteellisesti (osa vaikka Suomeen, osa Aasiaan).

Muistaakseni Kauppalehdessä on sellainen palvelu, jossa voi leikisti ostaa osakkeita (tai ainakin voi valita mitä seuraa, eihän siitä ole vaikea tehdä omaa exceliä "mukaostoista") ja katsoa, miten niiden hinta kehittyy.

Onnea matkaan!

I May Say (Ei varmistettu)

Mä olen Pyjaman kanssa samaa mieltä: kannattaa tarkistaa sijoitusten kulut. Minä sijoitan erilaisiin rahastoihin, lisäksi säästötilillä on pahanpäivän rahat, 2 x 3 kk palkat, suuri summa mutta nukumme miehen kanssa paremmin näin.
Itse olen huithapeli rahankäytön suhteen, mutta säästöihin ja rahastoihin siirtyy kuukaudessa 1/2 asumiskulujen verran. Mies kun hoitaa asumiskulut.
Suurin säästökohde on tietenkin tämä asunto, jossa suuret remontit on juuri tehty.

Hertta
Lilou's Crush

Miten en ollenkaan ylläty, että teikäläisellä on homma hallussa :) miten sinä pääsit homman kanssa alkuun? Nyt olisi todellakin intoa, ja jotenkin vielä revittävissä aika perehtymiseen yön valoistuvina tunteina... 

Kao Kao

Mulla on aina ollut "ylimääräistä" sukanvarressa. Sitten kun ostin asunnon, muutin sitä ennen hetkeksi vuokralle ja maksoin ties mitä pääomaveroja, kun piti muuttaa omaisuutta rahaksi asuntoa varten, niin sukkaan ei ole jäänyt kuin reikiä. Hermostuttaa tilanne, jossa rahaa on vain 1 kk puskuriin ja kaikessa pitää yrittää säästää. Tämäkö on sitten sitä asunnonomistajan ihanaa arkea? Välillä toivoisin, etten olisi asuntoa yksin ostanutkaan. Klassisesti se mies löytyi heti kun sekä hän että minä olimme ostaneet omat kaksiomme. Täällä sitä seilaillaan kahden asunnon välillä. 

Mut ehkä kamalin tilanne oli, kun ne asuntorahat oli sellai luottavan koron rahastossa pari vuotta. Kävin siellä kylmää hikeä pyyhkien tarkastamassa tilannetta, ettei mun rakkaat pennoset vain mene miinukselle. Sain ehkä just noiden indeksikorotusten verran voittoa, mut voi että se oli stressaavaa. Eivät onneksi kadonneet mihinkään. :)

Kao Kao

Rahasto oli tradenomilla valittu hyvin ammattimaisesti "sijoitin siihen samaan kuin isikin" sanoin äidille kun kerroin rahastosta. :)

altsu (Ei varmistettu)

Tärkeä aihe! Pankkien vinkeistä voinee ottaa suoraan vaarin, jos ei oikeasti ole _yhtään_ aikaa tai kiinnostusta selvitellä itse. Kannattaa kuitenkin muistaa, että pankkien sijoitusneuvojien kuuluu myydä pankin tuotteita ja heidän tekemäänsä myyntiä seurataan. Heillä ei siis välttämättä ole vain asiakkaan sijoitusten maksimointi mielessä :) Yllä vinkattiinkin jos rahastojen kuluista.

Esim. Ninni Myllyojan ja Emilia Kunnaksen kirja "Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulisi tietää sijoittamisesta" on ihan ok, jos ei ole aiempaa tietämystä aiheesta.

Kommentoi