Jos jokin on elämässäni aina järjestyksessä, se on pyykkihuolto.

P4122980.jpg

Yhteistyössä Perlana

Jos jokin osa-alue elämässäni on aina järjestyksessä, se on pyykkihuolto. Liekö jotain elämänhallinnan vahvaa kaipuuta vaiko mitäkö, mutta rakastan puhdasta ja hyväntuoksuista pyykkiä ja siistejä vaate- ja lakanapinkkoja! Olen tainnut aiheesta joskus blogini alkuvuosina hehkutella enemmänkin. Minusta pyykinpesu ja laittelu on yksinkertaisesti kivaa. Ja todellakin ihan toista kuin pihahommat, uschhh, tai tiskaaminen, yökkkk.

Olen perheemme yksinvaltias ja ehdoton pyykinpesun kunkku ja kuningatar yhdessä koossa.Tämä juontaa juurensa noin kymmenen vuoden taakse, mieheni ensimmäiseen ja ainoaksi jääneeseen kertaan jolloin hän pyykkäsi. Selvitykseksi sanottakoon, että juoneen liittyi olennaisesti joukko tyystin pilalle menneitä upouusia pitsialusvaatteita… Pyykkihommat hoidan mielelläni siksi, että haluan meidän poppoon vaatteiden säilyvän hyvänä mahdollisimman pitkään. Vaatteet ostetaan harkiten ja huolletaan yhtä hyvin, oli niiden hinta sitten edullinen tai kallis.

P4122965.JPG

1. Lajittelu ja säilytys

Miestäni vähän nauratti, kun aikanaan uutta kotia etsiessämme listasin tarpeita: kolme huonetta, tila pyykkikaapille ja pesutornille, työpöydälle tila muualla kuin makuuhuoneessa… Ei puhettakaan ensimmäisten joukossa saunasta tahi parvekkeesta. Pyykkikaappi, se on paljon tärkeämpi! Tilava pyykkikaappi, ilmavat suuret ritilävetokorit, ainakin kolme kappaletta. Ja pari hyllyä pesuaineille ja sen sellaisille.

P4122970.JPG

Lapsuudenkodissani, jossa meitä oli peräti kuusi lasta pienin ikäeroin ja kaksi aikuista, voin kuvitella, että pyykkirumba oli vanhemmilleni kaikkea muuta kuin miellyttävä juttu. Sitä oli loputtomasti, ja tilat kovin rajalliset minkäänlaiseen sortteeraukseen. En tiedäkään ketään, joka osaisi pestä kaikkeen vaaleaan pyykkiin vuosien varrella yhtä hienostuneen vaaleanpuna-harmaan sävyn kuin isäni…  Kenties siksi itse miellänkin, että lajittelu on helppouden ja sujuvuuden kannalta a ja o. Likapyykit ja kone mieluiten samassa tilassa, jotta pyykkejä ei tarvitse raijata paikasta toiseen. Taskut takuulla tyhjiksi, vetskat ja tarrat kiinni ja vaatteet vielä nurinniskoin. Meillä nakataan hienopyykki ja valkoiset ylimmäiseen, kirjopyykki keskimmäiseen ja tummat ja lakanat alimmaiseen, jotta lajittelu on helppoa kolmesta korista.

P4122937.JPG

2. Oikeat pesuaineet ja pesulämpötilat

Huolellinen pohjatyö eli lajittelu ja muut edellä mainitut toimenpiteet nopeuttaa oman kokemukseni mukaan pyykkihommia potenssiin kaksi. Vaatteiden kunnossa pysymiselle tärkeintä on oikeat lämpötilat ja hyvät pesuaineet.  Mustalle/tummalle musta, väripyykille nimenomaan niille tarkoitettu ja silkille ja villalle omansa. Sain Perlanalta testattavaksi uusia pesuaineita, ja erityisesti olen tutustunut Color&Delicates -pesuaineeseen, meillä kun väripyykkiä tulee tolkuttomasti -pääasiassa pinkin, sinisen ja sen haastavimman säilytettävän eli mustan sävyissä.

P4122924.JPG

Meillä lapsuuden kodissa käytettiin aina edullisinta mahdollisinta pyykinpesuainetta ja pestiin suurin osa pyykistä vakio-ohjelmilla, joko kuudessakympissä tai neljässä kympissä, ja lopputulos näkyi edellämainitulla surkealla tavalla tunkkaisena värinä sekä voimakkaampien sävyjen haalistumisena vaatteissa. Testaamastani Perlana colorista kerrotaan, että se on n.s low duty -detergent, eli tavallista hellempi ja huoltavampi kuiduille ja pitää vaatteet siksi kunnossa pidempään. Nyt yhden pullollisen käytön jälkeen eli testin kannalta varsin pienessä mittakaavassa, pyykki on tällä hellemmäksikin mainitulla pesuaineella puhdasta (tahrat poistuneet ihan normaaliin tapaan) ja sävyt säilyneet – syväanalyysiä en toki voi tällä käytöllä kertoa, sillä värien osalta se näkyisi vasta kuukausien käytössä, koska muutenkin olen aina panostanut värillisten vaatteiden pesuaineisiin.

P4122943.JPG

3. Pesukone, pesulämpötila, energian käytön ja pölyn kanssa tasapainottelu

Kolmas tärkeääkin tärkeämpi juttu meillä on oikeanlainen pesutorni -etsin ylimmässä kuvassa näkyvää pariskuntaa ja vertailin koneita ja arvosteluja monta kuukautta ennen ostoa. Yhä kuuden vuoden jälkeen, en voisi olla tyytyväisempi. Saksassa tehty, metallirunkoinen Siemensin työjuhtakaksikkoni on toiminut moitteetta ja kestänyt niin kestovaipparumban, lenkkaripyykit, pienet matot kuin tonneittain peruspyykkiä -ja kaksi muuttoakin vielä.

Koneissa minulle oli tärkeää, että niistä löytyy monipuolinen pesuohjelmavalikko, hifistelijä kun olen. Usein pyykin voi pestä puhtaaksi matalassa lämpötilassa, ja säästää näin energiaa, mutta tietyt vaatekappaleet, tahrat ja materiaalit vaativat kunnon kuumaa pesua. Uskallan koneessani pestä turvallisin mielin myös silkit, villasukat ja ulkovaatteet: yksikään pesuohjelman mukaan oikealla aineella pesty vaate ei ole vielämennyt pilalle koneessa. -Sellaisia hasardeja olen onnistunut tekemään vain sujauttamalla mm. hienopyykkiä vaatineen paidan 60 asteen lakanapyykin kaveriksi ja sen jälkeen vielä kuivuriin huviajelulle…

Kuivuria meillä käytetään pölyallergiani vuoksi paljon, se vähentää huonepölyä huomattavasti verrattuna siihen, että sama määrä pyykkiä kuivatettaisiin sisällä telineessä. Vaikka nykykuivurit eivät ole enää samanmoisia sähkön- ja vaatteensyöppöjä kuin vanhat, sähkönkulutuksessa näkyi kyllä, kun edellinen kestovaippapeffa liittyi talouteen. ”Perusvaatteet” menevät meillä pääasiallisesti kuivuriin, samoin kaikki lakanat, pyyhkeet ja sen sellaiset.  Tärkeää on, että kuivurissakin valitsee ohjelman huolella, jotta vaatetta ei kuivuroi turhan kuumalla ja turhan pitkään, vaan mahdollisimman vähäisellä kulutuksella tulos ja ulos. Huoleton hunsvotti ei siis kuivurin suhteen kannata muutenkaan olla, esimerkiksi osa lasten ulkovaatteista kestää kuivuria, osalle se on ehdoton ei suojakalvojen pitävyyden vuoksi.

 

Tämän pitkääkin pidemmän lempiaihettani sivuavan vuodatuksen päätteeksi kerron, että pyykki- ja tyylihommilla voi voittaa myös reissulahjakortin: Perlanalla on käynnissä ”Mun tyyli” -kisa, jossa voi voittaa 500€ matkalahjakortin jossakin kisan kategorioista #perlanablack, #perlanacolor tai #perlanasport. Kisaan voi osallistua lataamalla oman tyylikuvan sopivan em. hashtagin kera Twitterissä tai Instagramissa tai Facebook-sivulla.  Täältä kisasta lisätietoa ja äänestämään ja osallistumaan Facebookista. Lisäilen omiakin vaatekuvia tuonnempana, jos vain täältä kotosalta taas poistun pukeutuneena muuhun kuin kotivaatteisiin 🙂

Minua kiinnostaisi kovasti, näin pyykkifanaatikkona, kuulla löytyykö toisia kaltaisiani… Vai onko pyykinpesu yleensä pakkopullaa? Silittämisestä en niinkään piittaa, mutta tämä muu huolto, kemikaaliosasto ja koneiden kanssa puljaaminen, se passaa meikälle 🙂

Iloista lauantaita -arvatkaas mihin meikäläinen painuu? No tietty laittamaan lapsen pihatalkoissa kuraantuneet vaatteet pyykkiin, kuinkas muuten.

Kommentit (46)
 1. Pyykkimuija
  23.4.2014, 09:55

  Heippa! Olisin pyykkihulluna tiedustellut, että mistä tuo teidän ritilällinen pyykkikaappinne on peräisin? Kylppärin suunnittelu on juuri meneillään ja haluaisin just jotain tollasta 🙂

  1. Se on keittiö.netistä, 60 cm leveä pyykkikaappi syvillä koreilla, taitaa kuulua ihan heidän perusvalikoimaansa, korien määrää jne voi itse säädellä. Hinta vaihtelee sitten osien ja oven mukaan, meillä on sellainen perus kiiltovalkoinen 🙂

   1. …vai olisikoha se 50cm leveä… nyt en het muista, mutta Keittiönetistä ainakin 🙂

 2. Aaaaaa nyt iski pyykkikateus. Olen nimittäin tammikuusta asti roudannut kahden hengen pyykkimme kuuliaisesti joka viikko anoppilaan, koska, kappas, kerrostalossamme ei ollutkaan pyykkitupaa vaikka vuokranantaja niin sanoikin. Pyykkikoneelle olisi paikka muttei varaa ostaa konetta, ensimmäinen lapsi syntyy, no, hetkenä minä hyvänsä.. Ollappa tuollainen pyykinpesujärjestelmä! Ja aamen ja halleluja sitten, kun saan sen omakotitalon ja kodinhoitohuoneen.

  1. Aijai, toivon, että teillä on jo pyykkikonetilanne parempi, ja ihan viimeistään kun vauva tulee, silloin se pyykkimäärä lisääntyy potenssiin kolme!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *