Kaunis kierrättäjä

Lilou's Crush

Meidän nykykodissa (uudesta ei kai näin reilun vuoden asumisen jälkeen voi enää puhua) ilona on taloyhtiömme ja kaupunginosan tarjoamat loistavat kierrätysmahdollisuudet: täällä kiertää helposti niin metalli, bio, lasi, muovi kuin paperi ja pahvikin,  joko oman taloyhtiön jätehuoneesta tai parin sadan metrin päästä yleiseltä kierrätyspisteeltä. 

Suunnittelin vanhaa kotia suuremman kierrätyslaatikoston keittiöön, mutta silti ihan koko kierrätysrumbaa ei saatu kauniista ajatuksesta huolimatta hoidettua tuossa 80cm levyisessä vetolaatikostossa. Etenkin muoviroskaa tulee yllättävän paljon, vaikka sen kertymiseen koetamme entistäkin enemmän kiinnittää huomiota. 

Mietin monenlaista.  Vähentynyt lattiapinta-ala asetti kuitenkin omat haasteensa täällä jätteen syntysijoilla. Lisäavuksi avokeittiöömme oli pitkään kärkisijoilla jokin "tyylikäs" poljettava roskis, mutta esteettinen silmäni kirvelsi kovasti -tästä sohvalta ei kauhean mielellään jatkuvasti sellaista rotiskoa katselisi, olisi millainen designvekotin tahansa. Ja pitäisi niitä melkein sitten olla kaksikin...

Jossain verkon syövereissä törmäsin kaunistakin kauniimpaan, kotimaisen perheyritys Niimaarin valmistamaan Ecosmol-kierrätyssysteemiin, säilyttimeen, tai miksi sitä haluaakaan sanoa. Pidin kovasti näkemästäni koivuisesta, simppelistä arkusta, josta ei voi aavistaam mitä se sisälleen kätkeekään Mikään ulkoasussa ei vihjaa sen elämäntehtävään, vaan se on sekä tyylikäs että toiminnallinen. Sattumalta tiemme laatikon kanssa kohtasivat myöhemmin uudelleen vastuullisiin tuotteisiin erikoistuneessa Sugar-pressitoimistossa. Kerroin kiinnostuksestani Ecosmoliin, ja sain ilokseni tämän näytekappaleen itselleni kun se oli tehtävänsä täyttänyt. Sopii kuin nakutettu meille koivuisen pöytämme ja olkkaripuolen String-koivuhyllyjen kanssa -nuo molemmat vanhat kalusteet jo koivulle tyypillisesti kellastuneita, mutta silti niin kovin mieluisia.

Mietin pitkään sijaintia, olisiko parempi pitää laatikko melko pienessä eteisessämme, että se olisi voinut toimia samalla kenkäjakkarana, mutta lopullinen sijoituspaikka löytyi kuitenkin keittiöstä, sillä sieltä tuonne kannen alle useimmiten tavaraa laitetaan. 

Ecosmolissa on sisällä kaksi puista jakajaa, jolla tilaa voi säätää oman tarpeen mukaan, ja osioihin mitoitetut kangaskassit. Tällä hetkellä meidän Ecosmol syö sisäänsä paperinkeräykseen ja pullojen palautukseen menevät jutut kahteen vähän isompaan osioon ja säilöö pienimpään uudelleen käytettävät paperikassit ja muovipussit, joita tuntui aiemmin tunkevan ulos jokaisesta laatikosta. Ihan yhtä hyvin siellä voisi majailla muutakin materiaalia, mutta päädyin näihin, koska vaikka kangaspussit voi pestä, on kivampi siellä säilöä "haisuttomia" kierrätettäviä.

Yksi odottamatonkin homma tällä kaverilla on... salaa se toimii kuopuksen jakkarana ja oikotienä pahantekoon: vesihanalle vesileikkeihin ja karkkikaapille on nyt vuosia lyhempi matka kuin tarvitsisi!

Kommentit

Maija-hii (Ei varmistettu)

Kaunis. Mikä tuon teidän pömpelin sävyn nimi on? Katselin netistä ja siellä oli kaksi puun väristä enkä ole varma kumpi on tuo sama kuin teidän.

Maija

Hertta
Lilou's Crush

On se kaunis, silmä lepää. Tuo meidän on ihan perus-peruskoivu eli classy birch natural :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Kierrätystä varten tosiaan tarvitsee paljon tilaa! Meilläkin onneksi taloyhtiön jätekatoksessa on hyvä kattaus lajitteluastioita, niin helppoa, kun ei tarvitse kanniskella kasseja kauas.

Vähän asian vierestä, saako toivoa sisustuskuvia? Keittiönnekin näyttää niin täydellisen ihanalta. :)

Hertta
Lilou's Crush

Tosiaan! Onneksi se on jotenkin niin kovin palkitsevaakin :)

Ja hauskaa kun kysyit! Meillä on keittiössä ihan miniskidi säätö vielä, mutta ajatuksena oli ihan vallan ensi viikolle tehdä kunnon keittiöjuttu, jos vain saadaan viimeisetkin ripaleet valmiiksi :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Onpas kiva, kiitos kun esittelit! Teemme juuri keittiöremonttia, mutta ihan kaikki kierrätettävä ei roskiskaappiin mahdu vaikka kuinka suunnitteli. Juuri paperille ja kartongille sekä palautuspulloille pitäisi jotain keksiä, tämä vaikutti oikein hyvältä ratkaisulta, kunnes näin hinnan... Onhan se kotimainen ja hyvännäköinen, mutta ellei remonttibudjetista jää yli niin saa jäädä vielä hetkeksi kauppaan.

Hertta
Lilou's Crush

No sama juttu oli meilläkin! Ei vain kertakaikkiaan mahtunut, vaikka kuinka yritin. 

Minulla kesti myös pohdinta pitkään siksi, että kaikki "katseenkestävät" vaihtoehdot olivat tottavie hinnakkaita. Vippin roskiksia hetken vilkuiltuani tuumasin, että kun tarvittaisiin kaiken päälle kaksi, niin aika monta vuotta saisi säästellä, ja tokko kannattaisi sittenkään...  Yhden hinta oli yli 400€! Yksi vaihtis olisi tietty keittiöremontin yhteydessä varata ihan erillien alakaappi/laatikosto vielä roskiskaapin päälle, jos vain tilaa on. Silleesti saisi kaikkein sievimmin piiloon. Meillä ei ihan riittänyt, kun ei haluttu pitkälle seinälle yläkaappeja kuin kulmaan.

MLM (Ei varmistettu)

Meillä keittiön alakaappiin sopii vain seka-, bio- ja muoviroskat. Muille kierrätykseen meneville turvauduimme budjettiystävälliseen Ikean peruskauraan: Valkoinen, korkea mutta kapea (1x4) Kallax -hylly, jossa mustat Dröna -laatikot. Meillä jää eteiseen, tuulikaapin oven taakse vajaan neliön kokoinen omituinen "epätila", johon tämä hylly oli juuri sopiva. Saatiin nurkka hyvään hyötykäyttöön muuta rojua ja/tai pölyä keräämästä.

Tuohon Dröna -laatikkoon mahtuu mm. puolentoista litran muovipullo pystyyn, joten syö sisäänsä tällä hetkellä palautuspullot, kartonkipakkaukset, lasipurkit ja metallijätteen. Päällä on vielä puinen kulho, jonne jemmmaan käytetyt paristot ja lamput näkymättömiin. Meillä kuskataan kierrätyskamat aina silloin tällöin markettireissulla, niin laatikot on helppo heittää auton perään tyhjennystä varten.

Hertta
Lilou's Crush

haa, kuulostaa täydelliseltä hyötykäytöltä! Meillä ei ole yhtään nurkkaa/kulmaa/kaappia "vapaana" mikä on kyllä kumma juttu, eli ainoa paikka, jonne pystyi jotain laittamaan, on tuo keittiön kulma! Tuo onkin kätsyä, ja niin mekin tehtiin ennen, kun käytiin vielä autolla kaupassa, että takakonttiin vaan. Nyt kuljetaan jalan, ja tosiaan on nuo kierrätyspisteetkin tosi lähellä, mikä on kiva.

Saara S (Ei varmistettu)

Mutta mistäs tuo seinällä oleva kaiken järjestäjä onkaan?

ReetaJohanna (Ei varmistettu) http://www.menaiset.fi/blogit/vakka-kantensa-valitsee

Taitaa seinällä olla Uten Silo. Uskoisin, että löytyy Finnish Design Shopista ja jossain vaiheessa oli Stockallakin myynnissä.

Ihana tuo kierrätysastia, mutta aika arvokas kyllä. Totta muuten tuo mitä sanoit muovista. Nyt kun sitä on ruvennut kierrättämään, huomaa todella, miten paljon sitä kertyy.

Hertta
Lilou's Crush

Näin on. Ja tosiaan, muoviroskista joutuu tyhjentelemään kyllä tosi usein -eihän se mene niin pieneen linttuunkaan kuin vaikka bio, mutta löi ällikällä silti!

Hertta
Lilou's Crush

Aivan kuten ReetaJohanna sanoi, Uten Silo se tosiaan on! On palvellut hyvin jo vuosia, ja aina sille löytyy kodista sopiva paikka. Nyt ei ehkä ole esteettisesti kauneimmillaan, mutta jää onneksi vähän piiloon. Omani tilasin alhaisen punnan aikaan briteistä nest.co.uk:sta, mutta tätänykyä niitä saa tosi monesta paikkaa.

Tunnetilan Nina (Ei varmistettu) https://ninantunnetila.fi/

Täydellinen!!!! Tollasta mä olen aina halunnut!!!

Hertta
Lilou's Crush

Haha no nyt löytys! Myös mustana! On kyllä hyvä.

Kommentoi