Kerro vinkkisi varovaiselle talvijuoksun aloittajalle!

Lilou's Crush

...Otsikkoa pitäisi korjata suuntaan "varovaisesti varovaisen talvijuoksun aloittamisesta haaveilevalle", mutta menkööt näin ytimekkäämpänä.

Vaikka nyt saatiin lunta ihan mahtavasti talven ykköslajiani eli hiihtoa ajatellen (hmmm... tosin se taitaa olla muuttumassa inhokkini suuntaan, eli vedeksi, tuota pikaa...), mielessä on muhinut ajatus siitä, että en malttaisi odottaa ensi kesään sen suhteen, kestääkö operoitu polveni juoksentelua. Itselläni ei ole talvijuoksusta laisinkaan kokemusta, sillä astmani on estänyt juoksun jo alhaisilla plussa-asteilla koko elämäni, mutta nyt tuntuu siltä, että astma on hallinnassa niin hyvin, että uskaltaisin kokeilla. Jännää! Mutta voi kuinka olen pihalla.

Pyytäisinkin siis apua: sinä kokenut kylmäkipittäjä, auta naista hangessa ja kerro maks. -3C pakkasissa korkeintaan viiden kilometrin pyrähdyksiä juoksevalle, joka juoksee suhteellisen kovaa lämpiminä aikoina

- Millaiset vaatteet toimii parhaiten noilla asteilla. Hiihtohousut löytyy, ohuehkot fleecetrikoot juoksuun löytyy, samoin pitkähihainen juoksupaita, ei millään ihmeellisillä ominaisuuksilla, sekä juoksupipo ja hiihtohanskat. Kesäjuoksuille on ihan ohuenohut tuulitakki. Perusfleecetakki löytyy, mutta siinä kai tulee hiki? Saisiko näistä osasista ehkä koottua toimivan systeemin, ja entäpä muuta mitä ehkä kaipaisi? 

- Riittääkö maastojuoksulenkkarit, jos ei ihan pääkallokeleillä aio juosta (kaatuminen on ehdoton ei, sitä ei polvet kestä!) 

- Kannattaako vauhti pitää huomattavastikin alhaisempana kuin kesäaikaan?

-Mitä en osaa edes kysyä? Kerro sekin :)

Kiitos jo tuhannesti etukäteen, jos vinkkisi maltat jakaa :) 

Kommentit

Isn't it too dreamy?

En itse ole juossut talvella, mutta kuulin jostain että aloitella lauhalla. Edetä pikkuhiljaa kohti pakkasia.

Myjuw
MYJUW

-3 pakkasasteissa käytän usein ohutta juoksutakkia ja sen alla pitkähihaista juoksupaitaa. Housuina yleensä hiihto-/juoksuhousut. Fleecevuoriset jouksutrikootkin on varmaan oikein hyvät. Juostessa tulee nopeasti hiki. Olen saanut yhdeltä konkarijuoksijalta ohjeen, että sen verran päälle, että lähtiessä paleltaa, mutta hetken juostua olo on juuri sopiva:). 

Itse en käytä talvijuoksuun eri kenkiä kuin kesäisin vaan samoilla Asicsilla vedän kesät talvet. Vielä en ole onnistunut liukastumaan. Tasaisella askeleella pysyy aika hyvin pystyssä ilman sen kummempia liukuesteitä. Vauhti taitaa olla aika sama kuin kesällä, riippuen tietty kelistä. Lumihangessa ei pääse ihan niin kovaa;D. 

Aisha J
Aisha

Mulla on talvisin samanlainen vaatetus, missään nimessä en voi enempää laittaa. Kaulahuivia käytän vaikka kuinka hikoiluttaisi, sillä saan muuten takuuvarmasti kipeän kurkun. Mulla kylmä ilma tuntuu aluksi pahalta hengitysteissä, joten otan alun hyvin rauhallisesti- ja ehtii lihaksetkin lämmitä. :) Juoksen kesät talvet paljasjalkakengillä, talvella vaan laitan paksumman sukan.

Miss T (Ei varmistettu)

Moikka, mä olen juossut aika monta vuotta - yhteensä noin kahdeksan vuotta, mutta täyspainoisesti viimeiset kaksi vuotta. Eli talvellakin on paljon juostu :)! Itse laitan pakkaselle (kylmempi kuin miinus pari astetta) seuraavat vaatteet: tekninen alusasu (housut ja paita), housujen päälle vain perusjuoksutrikoot, teknisen paidan päälle yksi tai kaksi toista teknistä paitaa ja päälle ohuehko tuulitakki. Kaulassa kaulahuivi (olen harkinnut teknisempää vaihtoehtoa tälle, kunnon tekninen poolopaita voisi toimia tai tekninen kaulahuivi), päässä pipo ja käsissä hanskat. Pimeällä heijastinliivi ja heijastimet ehdottomat! Mielellään voisi vielä laittaa jonkun ledinkin jalkaan / käteen. Olen harkinnut tosi kylmille (kylmempi kuin miinus 10) fleecen ostoa, jonka laittaisin tuulitakin alle. En tiedä miten toimii. Olen aina juossut samoilla lenkkareilla kesät-talvet, ei ole ollut speciaaleja talvikenkiä. Näillä siis olen itse pärjännyt hienosti!

Amal
Kuplassa

Heippa ja tsemppiä talvijuoksuun, ei se onneksi mikään suunnaton mysteeri ole kesäjuoksuun verrattuna. Pärjäät varmaan aivan hyvin vaatteilla joita kuvailit, tärkein neuvo tulikin jo, eli pue sen verran päälle, että ulos mennessä vähän palelee. Muuten tulee lenkillä tuskanhiki :)  Hiihtohanskat on varmaan kyllä liian kuumat, itse juoksen -10 pakkasille asti kevyillä juoksuhanskoilla. Gore-tex-pintaiset järeämmin kuvioidut talvijuoksukengät on hyvät, mutta raskaammat ja siksi vähän ikävämmät. Itse juoksen kesäkengillä myös talvella jos ei ole ihan loskakeli. Ja tuosta kaatumisesta; itse en ole koskaan kaatunut, talvella juoksu on helposti varovampaa maastosta riippuen, mutta valitse reittisi sen mukaan missä on paras juosta. Jätä siis tuttu polku suosiolla väliin jos pinta on jäinen. Siellä juoksemisesta ei tule kuin vihaiseksi :)

Hyvä korvat suojaava ohut pipo tekee lenkistä miellyttävän, samoin tykkään itse kaulalla sellaisesta "monitoimihuivista" tai miksi sitä nyt kutsutaan.

Ja muista hyvät heijastimet!

Anna Fredrika (Ei varmistettu)

Moi! Kun on vain muutama miinusaste, laitan itse juoksutrikoot, hihattoman topin, pitkähihaisen teknisen paidan ja ohuen juoksutakin. Päähän mulle riittää tolla kelillä panta ja käsiin juoksusormikkaat. Jos tulee lenkin aikana kuuma, otan hanskat pois. Ja en ole siis yhtään viluinen tyyppi, pikemminkin ärsyttää kun tulee liian kuuma :)

Tavalliset lenkkarit on suurimman osaa talvesta ihan riittävät, ainoastaan tosi liukkailla käytän nastalenkkareita. Pukeutumisen suhteen vaikka muuten olen aika niukalla linjalla, niin tykkään että kaula on hyvin suojattu. Teknisessä paidassa on onneksi kaulusta, ja juoksutakin kaulus nousee tarpeeksi korkealle kun laittaa vetskan hyvin kiinni. Kun on lähemmäs -10 astetta laitan trikoisen tuubihuivin lisäksi.

Miinusasteilla on mun mielestä erityisen tärkeää yrittää aloittaa lenkki tarpeeksi hitaasti, näin keuhkoihin ei ala sattua. Tosin yleensä jää yritykseksi, yllättäen lenkin alussa tossu nousee kevyimmin. Lisäksi mielestäni kaikilla keleillä erinomainen on spibelt, eli semmoinen pieni "vyölaukku", johon mahtuu avaimet ja kännykkä. Tsemppiä lenkille! :)

SS_ (Ei varmistettu)

Tässä on jo kaikki tärkeimmät vinkit tullut, eli kerrospukehtuminen ja hejastimet, mutta ajattelin vielä vinkata että hyvät tekniset, tarpeeksi pitkät sukat on myös hyvä olla, jotta nilkat ja varpaat pysyvät lämpiminä ja kuivina. Myös Buff-huivi merinovillasta on hyvä lisä, jotta kaulan alue pysyy lämpimänä. Hyviä juoksuhetkiä!

Hertta
Lilou's Crush

Kiitos että ilmoitit!!!

Kesä keuhkoille (Ei varmistettu) http://lammollatehtya.blogspot.com

Olen satunnainen talvijuoksija, mutta kaksi välinettä on yli muiden: nastakengät ja lungplus -lämmitin. Liukastelu on ehdoton no no ja kuivan pakkasilman hengittäminen myös. Lunpglussasta on iloa myös hiihtoon: se on hämmentävä pikku vekotin, jota pidetään suussa. Ihmeellisintä on se, että myös kädet ja varpaat pysyvät lämpiminä. Ihan ehdoton juttu kuulemma astmasta kärsiville. Tuo vempele on minulla myös vähentänyt vaatekerroksia, toivoton vilukissa kun olen.

KaisaKa (Ei varmistettu)

Ohut merinovillakerrasto ja päälle tuulenpitävät housut ja takki!

Arde (Ei varmistettu) http://kuningatar-aria.blogspot.com

Olen juossut vuodet ympäri jo viitisen vuotta. Suosittelen laadukasta villakerrastoa, jonka päälle riittää talvijuoksuhousut. Kokeile ihmeessä hiihtohousuja, tunnet itse sopivatko siihen. Itse olen käyttänyt talvijuoksuhuppua pipon alla. Toimii hyvin ja lämmittää ilman, kun juostessa tulee suun kautta hengitettyä. Talvijuoksussa oikealla vaatetuksella on suuri merkitys, jotta sen kokee miellyttäväksi! Yläkerrassa on yleensä kerraston päällä fleece ja talvijuoksutakki. Esim. Asicselta löytyy loistava. Muista heijastinliivi. Polvivammaiselle nastat ovat hyvät. Sivuttaisluisu on nimittäin vihonviimeinen ja yleinen liukkaalla sattuva vamma. Noista nastoista ollaan monta mieltä, mutta itse polvivammaisena en uskalla muilla juosta. Kaapista löytyy talvilenkkareista icebugin maasturit, nastat ja salomonin nastat pääkallokeliin ja nopeaan juoksuun. Jos noista pitäisi yhdet valita olisivat ne nuo nastalliset icebugit. Tsempit lenkeille <3

Arde (Ei varmistettu)

Kuten tuolla alla mainittiin, niin ei lyhyille lenkeille tarvitse erikoisia varusteita, mutta kun talvijuoksusta kysyttiin, niin kerroin, mitä itse käytän. Hyvät talvikamppeet mukautuvat kyllä kelien mukaan ja siirtävät kosteuden iholta hyvin. Tavalliset teepparit ja trikoot eivät kyllä sovellu sellaisenaan pakkasasteilla juoksuun. Meitä on niin moneen menoon ja itse olen kyllä huomannut teknisten vaatteiden hyvät puolet. Minulla pruukaavat peppu ja reidet herkästi jäätyä pienilläkin pakkasilla :). Jokainen löytää itse sitten sen itselleen sopivan vaatetuksen, kun vaan lähtee kokeilemaan.

FFFifi
Fitness Führer

Mun mielestä -3 asteeseen ja lyhyille lenkeille ei tarvitse mitään "talvijuoksuvarusteita", muuta kuin ehkä hengittävän pipon sekä hanskat. Mutta pipo voi olla esim. villaakin ja hanskat ihan tavalliset sormikkaat jos ei paljoa tuule/ ole vanhoja paleltumia käsissä tms. Jotkut tarvitsee säärystimet heti kun yhtään kylmenee, toisilla akillesjänteet eivät ole moksiskaan. Jos on viimaa, niin semmoinen Buff on ihan hyvä. Ja jokaisella varmaan löytyy niitä nurkista joka tapauksessa :D

Noista sun varusteista riittää trikoot, pitkähihainen ja tuulitakki. Jos tarvitsee enemmän päälle, niin toppi paidan alle tai t-paita päälle. Ylipäätään kun pukeutuu niin, että olisi 10 astetta lämpimämpää, niin sillä pärjää tosi hyvin.

Mä olen juossut monta talvea tavallisilla lenkkareilla. Ikinä en ole liukastunut, eikä ole ollut lähelläkään. Askel on niin erilainen kuin kävellessä, että ei siinä edes tunnu että olisi liukasta. Toki nastat on varmat jos epäilyttää.

Mulla vauhdit on selkeästi hitaammat talvella, mutta sitä on turha miettiä että miten vaikuttaa. Jos tuntuu raskaalta niin juoksee hitaammin, kyllä se asfaltti sieltä taas joskus tulee ja vauhti palautuu :D

 

Anne Malia (Ei varmistettu) http://muotimielessa.blogspot.fi/

Itsehän en juokse, mutta olen alkanut harrastaa sauvakävelyä. Meillä isäntää on puraissut oikein kunnollinen urheilukärpänen ja hän on tutustunut sen myötä välineistöön huolella. Ihan ehdottomasti suosittelen juoksukengiksi icebugin juoksulenkkareita joissa on nastat pohjissa. Isännällä on sellaiset kun menee tuolla liukkailla, minutkin pakotti hankkimaan icebugit ja ostin sellaiset versiot jotka käyvät myös kaupunkikenkinä ja tiestysti siihen sauvakävelyyn. Kammoan kaatumista liukkailla ja nyt ei tarvitse sitä enää pelätä. Sen olen tässä kuntoilussa huomannut, että kengistä kaikki lähtee. Eli tutustuhan ihmeessä icebugeihin :)

Kaitaliina (Ei varmistettu)

Mä juoksen kolme lenkkiä viikossa, eikä varusteet juuri muutu -3 ja -10 välillä. Alle nollan keleissä juoksen perus piukeet juoksuhousut jalassa, ei mitään alla. Pitkähihainen tekninen juoksupaita (tosi ohut), sen päällä ohut fleece ja sitten sellainen peakin tuulitakki, vai mikä se nyt mahtaa olla. Eli ei ihan ohut takki kuitenkaan. Pipo ja hanskat, molemmat ohuita juoksuversioita. Siskolla on ihan hifit windstopper-pökät asicselta, niissä reisien kohdalla on sellaiset vahvikkeet oikein. Nyt jouluna olin vähän kade, kun hänen reitensä oli jouksun jälkeen ihan normilämpöiset, mun taas punaiset ja jäässä. Hän suositteli niitä ihan must jutuina. Tossut on samat kesät talvet, en ole koskaan kaatunut juostessani, vaikka olen juossut kesät talvet jo monen monta vuotta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Moi

Jos ei talvijuoksukenkiin halua investoida, niin tavallisiin kenkiin löytyy tuollaiset liukuesteet: http://www.partioaitta.fi/ezyshoes-ezywalk ja http://www.partioaitta.fi/ezyshoes-ezyextream. Itselläni on nuo edullisemmat koiralenkkejä varten, koska liukkaalla kävely on maailman ärsyttävintä. Hyvä puoli noissa on se, että voi vetää minkä vaan kenkien päälle kulloisenkin tarpeen mukaan ja pitävät tosi hyvin ihan peilijäälläkin. Tänä aamuna jäi laiitamatta jalkaan ja kyllä ärsytti liukastella :).

t. Sara

Kieppis (Ei varmistettu)

Yleisempää lienee että aloitteleva talvijuoksija pukee liikaa kuin liian vähän. Parissa pakkasasteessa hiihtohousut (takaa joustavaa ja hengittävää materiaalia) ja ohuehko hiihtotakki käy mainiosti. Alle laittaisin lyhythihaisen t-paidan ja jos persaus- ja takareisiosasto tuppaa palelemaan niin hiihtohousujen alle sortsit. Jalkoihin ohuet mutta lämpimät villapohjasukat (esim. Sidosteelta löytyy), jotka peittää myös nilkat reilusti. Päähän buffi ja ohuehkot hanskat. Mielestäni talvella pärjää samoilla lenkkareilla kuin kesällä, ainoastaan pari päivää talvessa vaatii ehdottomasti nastoja (kuten esim. nyt vesisateen jälkeen kun pyörätiet on ihan jäisiä). Lumi itsessään on melkoisen pitävä alusta. Ja hyvät heijastimet!

Olen juossut tunnin lenkkiä jopa -20 pakkasessa, silloinkin kerrospukeutuminen ja kaulan/pään alueen suojaaminen toimii. Noin kylmällä en toki tee todella kovia juoksulenkkejä. Ja mitä kylmempi sitä tärkeämpää että pääsee heti lenkin jälkeen sisälle ja vaihtamaan kuivat vaatteet.

Mukavia juoksulenkkejä!

SannaX (Ei varmistettu)

Hei! Talvijuoksu on kivaa, itse tykkään enempi kuin kesäkuumalla menosta vaikka siinäkin puolensa :) Viime talvena -13 tuli vielä käytyä, sit meni liika kylmäksi minulle. Koska olen juossut osan matkaa tuulisessa merenrannassa, olen tykännyt pitkistä säärystimistä reisiä suojaamaan, tarvittaessa ne saa sitten rullattua alemmas. Yllättävän "vähillä" vaatteilla pärjää kun pitää hyvää vauhtia yllä ja pään ja kaulan suojaa. Ihan tavallisilla lenkkareilla olen pysynyt hyvin pystyssä mutta käsittääkseni riippuu vähän merkistä miten liukkaat pohjat ovat. Tärkein vinkki on kyllä muistaa heti ottaa märät vaatteet pois ja kuumaan suihkuun mahdollisuuksien mukaan. Talvella pienenkin vilunväreen tulo hien päälle tuo flunssan ainakin itsellä helpommin. Ihania lenkkihetkiä!

Vierailija (Ei varmistettu)

Mulla on Nordic grip:n running -liukuesteet. Kolmisen kymppiä ja lifesta ostettu. Toimii!!

RunLikePro (Ei varmistettu)

Mitä vähemmän päällä, sen parempi. Kuuma olo tukahduttaa juoksuhalut ja hidastaa vauhtia. Käytän siis ihan perustamineita myös pakkasasteilla. Kylmemmillä saatan heittää trikoiden päälle minishortsit.

Ainoat, jotka suojaan tosi huolella, on nilkat. Tavallisten trikoiden alle pitkät juoksusukat ja/tai säärystimet. Mun nilkat ja akilleet tuppaa jäykistymään muuten.

Mulle esim. pipo on ehdoton no-no kovillakin pakkasilla, mutta suojaan pannalla korvat. Paita saa olla ohut, mutta varmista sen pituus: selän vilkkuminen tuntuu tosi kylmältä.

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

Mun juoksut on juostu, mutta viime talvena juoksin kylmimmillään -22 asteessa. Alle -5 asteessa riitti hyvin sellaiset talvijuoksutrikoot, omani on Niken ja vähän jämäkämpää ja paksumpaa kangasta kuin ns. normijuoksutrikoot ja niiden päälle sitten ihan juoksuhousuina ostetut Craftin "tuulihousut", mitkä lie windstopperit. Niissä ei siis ole vuorta kuitenkaan. -10 asteen jälkeen lisäsin fleecehousut vielä trikoiden päälle. Sit oli tekninen, pitkä toppi ja sen päällä tekninen ohut paita, ja sitten niiden päällä softsell-takki jossa ohut fleece-vuori TAI ohut fleece + tuulitakki, yleensä jälkimmäinen yhdistelmä, koska softsell kävi äkkiä kuumaksi. -10 asteeseen ja sitä kylmempään puin aina sen softsellin ja -15 asteessa (tai jos tuuli niin aiemmin) lisäsin topin ja paidan päälle vielä joko ohkaisen fleecen tai ihan ohuen puuvillahupparin. Käsissä oli johonkin -10 asteeseen ohuet juoksusormikkaat ja siitä kylmemmässä vasta hiihtohanskoja vastaavat, mulla ainakin vuorelliset hiihtohanskat oli ihan liian kuumat vielä jossain -5 pakkasessa. Päässä _aina_ alle +5 asteessa joko panta tai pipo. Mulla pipot oli ihan perustrikoopipoja ja hyvin pärjäsin. Ainoastaan siellä -20 asteen paikkeilla oli sitten fleecevuorellinen, tekninen pipo. Ja tosiaan toinen tärkeä on kaulan suojaaminen, itse menin ihan semmoisella putkihuivilla ja hyvin riitti.

Kengät, no, monet vannoo nastalenkkareiden nimeen, minä en, mutta toisaalta meillä täällä mitään jääkelejä ei ole kuin pari viikkoa vuodesta, joten en osaa yhtään sanoa kuinka tarpeelliset ne on oikeasti sitten kun on liukasta. Mulla on Asicsen gorelenkkarit joita käytän kesällä maastossa ja sitten talvijuoksussa ja niistä tykkään kyllä. Toinen tärkeä on SUKKA, mutta jos kerran olet innokas hiihtäjä niin hiihtosukat käy varmasti hyvin :)

Tsemppiä juoksuhommien aloittamiseen! Itse oon joutunut nyt luopumaan juoksusta kokonaan ainakin toistaiseksi, kun ei selkä vaan kestä. Siksipä hankin nyt ne sukset, ekat yli kymmeneen vuoteen, hui. Mutta jos latu lähtee takapihalta (oikeammin liiterin nurkalta kun mies sitä tekee :D) ja on hyvät sukset ja talvijuoksun jäljiltä vaatteetkin löytyy, niin alkaa tekosyyt olla aika vähissä. Tänään pitäis lähteä ekalle lenkille. Kamalaa :D

Irisss (Ei varmistettu)

Moikka! Jos liukastelu pelottaa ja investointi talvijuoksukenkiin ei heti nappaa, niin suosittelen minäkin noita kenkiin kiinnitettäviä nastoja kokeeksi. Mulla on jotkut todella perusnastat, jotka maksoivat varmaan noin 15e viime vuonna stadiumissa. Ilman nastojakin pärjää kyllä hyvin, jos ei ihan luistinradoilla juokse, mutta mulla noi nastat on toimineet hyvin ja tuoneet vähän lisää turvallisuuden tunnetta :)

Hertta
Lilou's Crush

Kiitos kiitos kiitos kaikille vinkeistä! Pikaisesti oli pakko tulla kertomaan, että teidän avullanne tänään kirmasin ekan koelenkin aivan täydellisen onnistuneessa varustelussa :) superjee! Palaan tähän vielä, for sure!

Onerva (Ei varmistettu)

Minä "satsasin" H&M:n talvijuoksutrikoihin ja ne ovat toimineet vallan hyvin.
Tosin Asicsin Windstopperit kiinnostaisivat, mutta hintaero on aika suuri.

Kommentoi