Koirat ja punkit, pannat ja pipanat

Lilou's Crush

Hoi koiralliset ihmiset ja parviäly -vain pitäisikö sanoa laumaäly näin koiran ollessa kyseessä.

Pohdimme täällä kovasti meidän Sir Olavin (kts. kuva...) punkkilääkitystä. Ja saimme vähän lisää aikaa pohdintaamme, kun mies tänään muissa asioissa käydessään eläinlääkärillä unohti tämän hoitaa. Hankala homma.

Pannat tuntuvat aiheuttavan monelle ihottumaa, ja herkkäihoiselle Olaville se voisi olla haastava. Linimenteillä ei paljopunkkisessa maastossa empiirisen tutkimuksen mukaan ole ollut riittävästi tehoa. Suun kautta jokapäivä otettava tabletti tuntuu turkasen työläältä, ja toisaalta kerran kuussa otettavasta lääkityksestä olen kuullut aikamoisia tarinoita sen aiheuttamista neurologisista oireista.

Jokainen, kuten mekin, teemme tietysti lääkevalinnat omilla perusteillamme, mutta olisi mukava kuulla kokemuksia, millaisiin lääkityksiin teillä on hauvan kanssa päädytty. -Lääkitsemättä jättäminen ei ole suositeltava vaihtoehto, niin punkkirikkailla seuduilla kaveri möyhentää maata.

 

 

Kommentit

manicfatmom
Manic Fat Mom

Täällä kans saman asian kanssa tuskailen! Viime vuonna ei ollut sitten mitään kun en osannut päättää. Ahdistaa ne kaikki myrkyt mitä ne sitten antaa eteenpäin lapsille. Onko tähän mitään turvallista ja järkevää ratkaisua?

Hertta
Lilou's Crush

no niinpä! Kun nuo kuitenkin nuhjaa koko ajan keskenään. Tässä alla onkin tullut nyt meille empijöille tosi hyvin vaihtiksia :)

Anniliiini (Ei varmistettu)

Meillä toimi bayvantic-litku vaikka toki sitä miettii että mitähän myrkkyä sekin on.. mutta punkit pelottaa enkä halua ottaa riskiä senkään suhteen!

Hertta
Lilou's Crush

No sepä! Vitsi kun ois joku viisasten kivi, joka kertoisi oikean ratkaisun juuri omaan tilanteeseen!

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä on kahdella koiralla ollut jo useampana kesänä kerran kuussa suun kautta otettava Nexgard-lääke ilman mitään haittavaikutuksia vaikka molemmat koorani ovat jo iäkkäitä ja perussairauksiakin löytyy.
Lääke myös toimii kuten pitää ja nykyään kesät punkkien suhteen ovat ihanan huolettomia ja kesäkauden alku on mennyt ilman ahdistavaa pohdintaa siitä, mikä keino punkkien torjuntaan olisi vähiten huono. Nyt olen ratkaisuni tehnyt ja näillä mennään ainakin toistaiseksi :)

Olen tätä lääkettä suositellut myös useammalle ystävälle ja tutulle eikä kukaan heistä ole raportoinut minulle mistään haittavaikutuksista. Mutta tokihan oireilu on aina yksilöllistä. Ja tietenkin näissä tablettimuotoisissa on se huono puoli, että punkki ehtii olla kiinnittyneenä jonkin aikaa (kuitenkin reilusti vähemmän kuin pakkauksessa mainittu 48 tuntia) ennen kuin kuolee, joten tautien siirtymistä ei täysin voi pois sulkea. Siksi en tätä torjuntamuoroa suosittelisi alueille, joissa punkkeja esiintyy paljon.

Hertta
Lilou's Crush

Kerran kuussa on minusta vielä oikein siedettävä tahti. Kiva kun on toiminut teillä, vaikka täydellinen ei ehkä ole tämäkään. Mikäpä olisi!

Elsa-Petteri (Ei varmistettu)

Hei!

Meillä on useat vaihtoehdot testattu joko itse tai lähipiirissä ja ehdoton suosikki on Seresto-panta. Edullinen, kestää koko kauden (8 kk), sen kanssa voi uida ja meillä myös tullaan sänkyyn nukkumaan välillä. Vanhempi koira on todella herkkä, mutta ei ole saanut siitä mitään reaktiota. Suosittelen lämpimästi!

Hertta
Lilou's Crush

Kiva kuulla! Jos pantaan päädyn, tämä olisi varmasti hyvä vaihtoehto!

Nou

Meillä on nyt 2 vuotta ollut käytössä eläinlääkäriltä ostettava Baravecto- niminen tabletti(tosin se on niin hyvänmakuinen koiran mielestä ja ruskea, ettei oikein tabletistakaan voi puhua). Meillä koira syö sen noin vaan, ilman mitään mukinoita :) Tässä lääkkeessä on mielestäni vain hyviä puolia: ei pantaa, ei kutinoita aiheuttavia litkuja iholle ja viime vuonna löytyi 2 punkkia jotka kuolevat samantien kun ottavat koirasta kiinni. Eli ei edes sitä pelkoa, että koira toisi sisälle punkkeja, jotka tarttuisivat ihmisiin. 2 kappaleen pakkaus kestää koko kesän, eli on myös todella huoleton. Enkä ole mitään sivu-/haittavaikutuksia huomannut, eli vahva suositus tälle punkkikarkotteelle! :)

Hertta
Lilou's Crush

Tämä on vaikuttanut hyvältä, vitsi kun roturyhmässä on parilla hauvalla tullut juuri tästä neuro-oireita! Että nyt sitten pitäisi pohtia, oliko vain sattumaa, vai eikö käy näille turrukoille.

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä käytetään Sheltillä Bayvantic tippoja niskaa. Ei ole aiheuttanut mitään ongelmia eikä punkkejakaan ole näkynyt. Liikutaan pääsääntöisesti Helsingin rannoilla ja mökillä kauempana rannasta.

Tippojen laiton jälkeen koira muutaman kerran piehtaroi selällään, mutta luulen että johtuu mielummin siitä että tipat ovat kylmiä, kuin että ne kirvelisivät tai kutittaisivat.

Kasvattajalta kannattaa kysyä suositusta, koska heillä paljon tietoa siitä miten kyseinen rotu sietää eri punkkirohtoja.

Vierailija (Ei varmistettu)

Täällä on ollut kokeilussa Symppis-yrttipunkkipanta... ei toimi ainakaan meidän karvaisella kaverilla. Täytyy käydä ostamassa tuo Seresto-panta, kunhan mökiltä pääsee kaupunkiin ja toivoa, että siitä olisi suurempi apu.

Marikki24 (Ei varmistettu)

Meillä on 1-vuotias koira, jolla on Seresto-panta käytössä ja toimii loistavasti eikä aiheuta kutinaa. Ensimmäiseksi punkkilääkkeeksi kokeiltiin niskaan laitettavia tippoja ja ne polttivat/kirvelivät pentua kovasti...
Ihania kevätpäiviä sinulle ja Olaville!

T.Susse (Ei varmistettu)

Bayvanticia on käytetty, enkä yhden yhtä punkkia ole koirista löytänyt:-O
Asumme varmaan vähäpunkkisella alueellakin, mutta em.tökötti on siitäkin hyvää kun pitää myös hyttyset ja muut öhkömönkiäiset loitolla pikkumurun pehmeästä vatsanahasta, ja muualtakin kun lyhytkarvaisia tytteleitä meillä on. :-)

Sanna (Ei varmistettu)

Me ollaan interwebin kauhukuvastoista huolimatta annettu jo kolmena keväänä Bravecto-lääke suun kautta. Kaksi tablettia suun kautta punkkikauden aikana, ei ole ilmennyt haittavaikutuksia, ei myöskään yhtään punkkia :D
Toimii siis ainakin meidän turrikalla, jolla on hirmu paksu turkki, siellä se olisi punkin helppo piileskellä ja tautejaan levitellä...

ReetaJohanna (Ei varmistettu) http://www.menaiset.fi/blogit/vakka-kantensa-valitsee

Meillä on ollut jo useana vuonna käytössä kerran kuussa niskaturkkiin laitettava neste ja oikein hyvin on toiminut. Täällä pirkanmaallakin on nykyään punkkeja vaikka muille jakaa (toissavuonna poistimme ensimmäisen punkin jo maaliskuussa!). Varmuuden vuoksi teemme lenkin jälkeen vielä pihalla turkinpöllytyksen eli oikein kunnolla pörrötämme/rapusutamme koiran turkkia. Olemme harkinneet myös tablettia, mutta emme ole saaneet aikaiseksi reseptin hankkimista.

Kaikille muodoille on varmaan kannattajansa. Itse olemme olleet tyytyväisiä nesteeseen. Todella karvaisella cairninterrieri Kyöstilläkin se toimii hienosti. Pojilla kun on vielä tapana kulkea nenä kiinni maassa koko ajan.

Meidän koirillamme on ollut jo useamman vuoden käytössä Symppis-pannat. Toimivat hyvin, eivätkä ole aiheutaneet mitään sivuoireita.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kerran kuussa otettava nexgard on toiminut meidän cottosella hyvin! Viime kesänä yksi punkki ennen lääkkeen antoa ja sen jälkeen en löytänyt koko kesänä enää yhtäkään. Nyt kerkesi kaksi punkkia tarttua kun en hoksannut aloittaa lääkettä tarpeeksi ajoissa. Toiv toimii nyt. Mitään sivuoireita lääkkeestä ei ole onneksi tullut.

PaH (Ei varmistettu)

Meillä myös käytössä Nexgrad tabletti ja voin suositella sitä. Meillä tosin 1 tabletin teho on riittänyt koko kesäksi.

-kata- (Ei varmistettu)

Hei!
Tiukan harkinnan ja selvittelyn jälkeen olemme jättäneet koiramme lääkitsemättä.
Perustelut: yksikään punkkilääke /-panta tms. ei ole täysin varma, punkkeja tulee niistä huolimatta (näin ole kuullut koira-alan ammattilaisilta, jotka liikkuvat /asuvat jatkuvasti saaristossa). Lisäksi niiden terveysvaikutukset eivät ole koiralle hyväksi. Ja kun koiramme on - koostaan huolimatta - lasten kainalokaveri, ei siitä syystäkään halua antaa koiralle mitään ylimääräistä, jonka vaikutuksia ympäristöön ei tarkkaan tiedetä.

Asumme lounaisessa Suomessa ja kesät vietämme saaristossa - sillä pahimmalla punkkialueella. Lyhytkarvainen koira on helppo tarkistaa punkkien varalta päivittäin, samaisen päivittäisen tarkastuksen suorittaa jokainen perheenjäsen. Itseasiassa silmäilen koiran läpi aina kun se on remunnut heinikossa tai metsässä - useimmiten punkit saa poistettua siinä vaiheessa, kun ne vasta etsivät sopivaa kiinnittäymispaikkaa. Pitkäkarvaisen koiran kanssa voisin olla eri mieltä :)

Katerin (Ei varmistettu)

Meillä oli viime vuonna eka kesä ilman mitään mömmöjä ja eka kesä kun ei ollut punkkia kiinni koirassa. Ollaan kokeiltu eri vaihtoehdot, Bayvatic litku niskaan värjäsi valkoisen turkin, turvotti ihoa ja tahrasi paikkoja. Ollaan kokeiltu luonnonmukaiset, löyty punkki ihosta. Viime kesänä päätettiin jättää pois. Myrkyt tuntuu vahvoilta antaa pikkukoiralle ja eläinlääkärimme sanoi, että on hyvin pieni mahdollisuus, että koiraan tarttuu vaarallinen punkki ja jos tarttuu niin suurimmalle osalle koirista ei siltikään tapahdu mitään. Eli jos koiraan on punkki tarttuakseen, parempi että jää kiinni kun tuo sisälle ja tarttuu ihmiseen. Näillä ohjeilla vietettiin punkiton kesä rantamökillä!

Hertta
Lilou's Crush

Eilen löytyi mökkireissun jäljeltä eka ikävä kaveri niskasta -Nexgardiin olen nyt kallistumassa, kuulin nimittäin mökkinaapurilta, että kovasti on öttiäiset lisääntyneet: hän oli htä yt itsestään jo kolme tänä keväänä!

MarikaJohannaP
Hey girl

Tämä on niin vaikea kysymys. Päädyin itse pitkän harkinnan jälkeen tänä kesänä käyttämään näitä https://www.mustijamirri.fi/fixodida-zx-lisaravinnetabletti-c77412.

Toiselle koiralle menenvät nameina kun niissä on lihan maku, toiselle ruuan seassa.

Muista vaihtoehdoista olen kuullut sellaisia kokemuksia että en halua itse niitä testata. Yksi niskaan laitettava liuos oli jo hankittuna pari kesää sitten, mutta kun huomasin että ohjeissa luki mm. että ei saa päätyä vesistöön, tuli vaan fiilis että en mä halua että tällainen aine päätyy myöskään koiraani.

Kummaskaan ei ole tänä kesänä punkkeja ollut, mutat tässä vaiheessa on vielä aikaista sanoa että onko ollut tuuria vai toimiiko tuo aine.

Hertta
Lilou's Crush

No just tää kaikki! Tekee kyllä valinnan tosi tosi vaikeaksi! Liuos ei sovi meidän hauvall muutenkaan kyllä, kun peri emoltaan sikaripunkin (ihottumaa aiheuttava ”loinen”) mut kuulosti muutenkin aika kurjalta.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.